Да си оставиш егото пред вратата

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Всеки път когато се качвам нагоре, по петите ми върви куче на име Его, казва доста отдавна германският философ Фридрих Ницше. Това припомняне може да е полезно сега, когато между партиите се водят преговори какво да се случва през следващите месеци, включително дали да се състави правителство. В българската политика "кучетата на име Его" са повече от едно, всички са много големи, а някои и вървят не след, а тичат далече пред хората си. Това винаги е проблем, а когато решението иска съвместни усилия и разбирателство, става още по-трудно.

В сегашната ситуация е нужно не политическо его, а напротив - умения за отказване от него в името на резултатите. Парадоксът с преговорите за правителство сега е, че който потисне най-много усещането за собствената си значимост, ще спечели най-много. Ето и още един цитат, този път от канадския писател Робин Шарма: "Лидерството не е въпрос на титла или позиция, а на резултати, влияние и вдъхновение. Не е състезание по популярност, а да оставиш егото си пред вратата."

Дали това ще се случи в българската политика засега не може да се каже със сигурност. Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ започнаха тази седмица и шансовете за постигане на някакво разбиране изглеждат по-големи, но напред има още дълъг път, по който трябва да се вземат още много остри завои и нещата могат лесно да се объркат. И пак - по-лесно изглежда да се обърне колата, която е натоварена с повече его. (Вижте как изглежда ситуацията към момента, или по-точно към сряда, 26 април, в този текст.)

До правителство може да се стигне, може и не, но този парламент ще трябва със сигурност да се занимава с държавния бюджет. През последните вече две години политическият хаос направи така, че вече почти никой не се интересува от партии и парламент, но в случая от бюджета зависят важни неща, които оправдават отделянето на повече внимание. От решенията на депутатите през следващите две-три седмици зависи дали ще се случат рискове в няколко посоки:

 • Увеличаване на данъците, включително ДДС;
 • Пропиляване на последните възможности за влизане в еврозоната;
 • Изгаряне в огъня на политическия популизъм на потенциала да се взима допълнителен дълг - вместо за стратегически инвестиции в ключови сектори парите назаем да отидат за покриване на партийна некадърност.

Увеличаването на данъците (и по-специално на ДДС) е сметнато и представено на депутатите в мотивите към закона за бюджета, който служебното правителство внесе в парламента. Пак там е и заложен дефицит, с който България на практика се отказва от влизане в еврозоната за години напред. Дълговете за покриване на този дефицит биха потънали в сегашните дълбоки дупки - в некадърност и кражби. Вместо в например образование или стимулиране на чуждите инвестиции, или в каквото и да е друго, което след време ще носи стойност, а не само нови загуби. (Прочетете за бюджета в темата на броя.)

Негативният сценарий, разбира се, не е единственият възможен. През следващите няколко седмици политиците ще взимат решения, от които ще зависи бъдещето на България за години напред. Ако действат в интерес на хората - ще спечелим. Ако победи егото им и ги вземат в свой собствен интерес, ясно - ще загубим.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 1

  Погледнах дали това не е някаква лекция на Кашпировски...

  Доскорошните антагонисти, дето щяха да се изчегъртват по съвета на Кашпировски от Иван Вазов си ампутират егото, подмиват се, консумират връзката си и бюджетът се намества! И то не заради друго, а за да нахлуем в еврозоната. Защо точно това в този момент ни е най-важното - никой не промълвява!

  Този бюджет на Велковаэе на много червено като логично следствие от разпищоленото "управление" на финансите от Асен В и социалките на Корнелия, а преди това на 9-те% ДДС на баце.

  И пълна лъжа е мантрата, че не са се вдигнали данъците!
  В сирене за 10 лв потребитят плащаше 2 лв ДДС, а при сирене за 25 лв - 5 лв ДДС!
  Свръхприходите от ДДС в бюджета (в резултат от инфлацията, породена от икономическата политика на ЕС) се "усвояват" от хаотични електорални политики на тия, които имат ключа от касата.

  Кашпировски, как се нулира недостиг в бюджета от 15 000 000 000 лв с лекционен курс по приложна психология?

  Нередност?
 • 2
  kuranakyumura avatar :-(
  kuranakyumura
  • + 1

  Когато финансовият капацитет се изчерпва с "Да го д$хат бедните!" - толкоз. Бюджетният дефицит от над 6% е точно тяхно наследство и сега се правят на ощипани булки. По-лошото е, че всяка една промяна на данъчната политика в момента ще доведе до тежки последици. Увеличението на ДДСто ще удари потреблението и без това обедняващия среден българин. Вдигането на преките данъци ще разкарат инвеститорите. Всичко в името на приемането на еврото на всяка цена догодина. Защо? Защо не може да почака няколко години да се нормализира обстановката? Да кажем, че една от причините е издателят на газетата да се облажи покрай превалутирането. Но по-скоро е, че да може да потънем заедно с останалите, когато европейският дългов балон се спука.

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#2] от "kuranakyumura":

  Това за наследството от късото управление на ПП и компания трябва да се набива в главите на простолюдето със същата упоритост, с която и Капитал ни тласка към обедняване, война и разруха. С две думи - към поредната национална катастрофа.

  Камъкът, който тегли надолу държавните разходи са обусловине от законите, които доминираното от ПП и Со предишно НС прие по предложение на Асен Василев и Корнелия Нинова.

  Асен Василев и Корнелия Нинова са лицата, които носят пряката отговорност както за обедняването, така и за ада, в който ще ни заведат евроатлантическите палаши.

  И се изненадвам, че жълтопаветниците - съвестта на нацията, още не ги е гнус от фрота/трибадизма между ПП и Герб? Тенденцията е да се достигне до консумиране на връзката.

  Благодаря им, че изшкуриха, избърсаха и излъскаха Герб - най-корумпиращото явление в БГ и ни го представят като спасител на нацията.
  От такива лъскачи - толкова...

  Нередност?
 • 4
  epk1515013158546444 avatar :-|
  Венцеслав Ралев
  • + 1

  Колега, знам че мечтата на живота ти е да влезем в Евразийския съюз. Затова и толкова гласовито викаш против евроатлантиците. Ама преди да правиш категорични избори за бъдещето на България, иди и поживей малко в Улан Уде. Да видим дали ще ти хареса.

  Нередност?
Нов коментар