Коментар | А може ли да има независимо разследване на покушение срещу главния прокурор?

Информацията за атентат срещу обвинител №1 повдига много въпроси, един от тях е за адекватността на разследването от негови подчинени

Ноември 2022 г. Главния прокурор Иван Гешев и зам. главният прокурор Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, на конференция по случай 25 години от основаването на асоциацията на прокурорите
Ноември 2022 г. Главния прокурор Иван Гешев и зам. главният прокурор Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, на конференция по случай 25 години от основаването на асоциацията на прокурорите
Ноември 2022 г. Главния прокурор Иван Гешев и зам. главният прокурор Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, на конференция по случай 25 години от основаването на асоциацията на прокурорите    ©  Георги Кожухаров
Ноември 2022 г. Главния прокурор Иван Гешев и зам. главният прокурор Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, на конференция по случай 25 години от основаването на асоциацията на прокурорите    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

От близо 20 години у нас се знае, че в България няма механизъм за независимо и обективно разследване на главния прокурор. Европейският съд в Страсбург констатира това малко по-късно - чак през 2009 г., по делото "Колеви срещу България", но тук у нас това стана болезнено ясно още докато Никола Филчев беше главен прокурор и въпреки публичните обвинения, че той има съпричастност към поне две убийства, това никога не беше разследвано. Дори и след като мандатът му свърши и на негово място дойде Борис Велчев. Така или иначе, проблемът с практическата безнаказаност на главния прокурор и в момента стои като нерешена политическа задача, която спъва влизането на България в Шенген, получаване на средства по плана за възстановяване, стои на фокуса на мониторинга на Съвета на Европа и т.н.

Събитията от последните дни и месеци обаче поставят и един друг въпрос - може ли в България да се проведе независимо, обективно и ефективно разследване на покушение срещу главния прокурор. По принцип то трябва да бъде извършено от Националната следствена служба, която е йерархично подчинена на главния прокурор, под ръководството на наблюдаващи прокурори, които са подчинени на главния прокурор. Дали те ще разследват обективно и безпристрастно случилото се, така че да стигнат до истината, независимо каква е тя?


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 1
  • + 9

  Представям си как ще разследват постановката хора, строени днес на стълбите на Съдебната палата като госпел ансамбъл да протестират срещу "дръзкото посегателство", пред който солистът Сийка пее "Джизъс тенк ю, само Бог спаси Гешев".

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 4

  Много логичен въпрос.
  Не, не можа да има независимо разследване.
  Просто от Конституцията от 1947 г (Димитровската) прокуратурата на РБ е замръзнала в тази си форма - на държавно (политическо по характер) обвинение. Хайде, при соца е ясно, но защо вече 1/3 век при "демокрацията" прокуратурата си остава от прекопирания тогава съветски модел от тамошната конституция от времето на Вишински - 1938 г?
  Защото визията на БГ демократите е авторитарна-
  Те искат да завладеят властови позиции. И ги завладяват. Едвата е на гл.прокурор, която гарантира непредявяване на обвинение за золуми на партийни другари.
  Фактът, че Ив.Костов/П.Стоянов направиха чудо, за да провалят избора за гл. прокурор на избрания он ВСС Бойко Рашков и "избраха" досто по-проблемния ментално Н. Филчев за тоя пост отваря вратата за онова "ти си го избра" и по-късното "назначение" на Гешев и милиционерския факултет зад гърба.

  Докато, както беше при Търновската конституция, прокурорите не станат подчинени на председателите на съдилищата и измислената полувоенна длъжност гл. прокурор не се премахне, ред няма да има - ще има борба за надмощие кой ще я гепи.

  Няма никаква правна логика прокурор да може да спира разследване, когато то мине в политическо чеврено. А става всекидневно.

  Извадете прокуратурата от политиката. Иначе партийно-прокурорските барони ще дообезсмислят мечтатаза правосъдие.

  А за пиратките на Ярема - за мен е PR на психично болен.
  И, естествено, си припомням "Абсолютна власт" на Балдачи...

  Нередност?
 • 3
  epk1515013158546444 avatar :-|
  Венцеслав Ралев
  • - 3
  • + 5

  Докторе, не те разбрах: Димитровската конституция лошо нещо ли е? Нали се кефиш на соца, че и на съветските социалистически принципи и начин на живот? На това психолозите му викат когнитивен дисонанс. Простите хирурзи като мен пък казват да се оплетеш като пате в кълчища.

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-P
  D-r D
  • - 2
  • + 3

  До коментар [#3] от "Венцеслав Ралев":

  По изключение ти отвръщам на стотиците закачки, зарадо които кесиш тук: ТИ СИ МНОГО ТЪП, ЗА ДА СИ ЛЕКАР, както твърдиш. Верно ли си хирург? С диплома? И живи хора ти се оставят доброволно? Живи ли са после?
  Не само не можеш да осмисляш текст, което е признак за функционална неграмотност, но и нищо не казваш. Баща ти ли е от азиатските републики, които неспирно цитираш?

  Нередност?
 • 5
  ysn521107712 avatar :-|
  ysn521107712
  • + 2

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Докторе,

  като изключим грубият тон към Венци, който ме изненада, защото обикновено успяваш да намериш сили да спориш по същество, аз съм съгласен с теб. Нашата прокуратура е създадена и функционира по съветски модел, целящ хегемонията на една шайка жестоки некадърници. Примерите ти с Иван Костов и Петър Стоянов за избор на Филчев, като начин на самопроизвеждане на този модел - верни.

  Написаното от теб, обаче не съдържа предложение за решение. Референцията към Търновската конституция, не е убедително предложение. Какво предлагаш: "Съответните съдии да са шефове на прокурорите"? Ами, че то и сега половината съдии са политически назначения, и сега половината са си мафиоти, назначени от същия ВСС по същия алгоритъм.

  Хвърлям бомба (дано не ме обвинят за оня кьорфишек край Ковачевица) - проблемът на политиката в България е, че тя не представлява народа. Едно време е имало партия на селяните - ясно - тези дето работят на къра. Партия на монархистите - и тези са горе-долу ясни. Партия на комунистите - тези дето искат да вземат парите на другите. Партия по дефиниция означава "част". Като се загледа човек, не само в България, но и по целия свят, партиите вече не са партии. Те искат да привлекат всички - и глупавите, и умните, и богатите и бедните. Всички. Универсални, всеядни помияри. Не е чудно защо интереса към партиите пада, не е чудно защо полит-прогамите им са 1:1 еднакви. Изключение правят руските партии, които предлагат да напуснем НАТО, ЕС и то след това лесно - да станем съветски сателит - като Сърбия, например.

  От целия ни полит елит, единствените, дето са "партия на адвокатите" и имат последователна политика по поне едно нещо, което ме вълнува - върховенството на Закона, са ДБ. Очаквано адвокатите не са мнозинство, те не са мнозинство в нито едно общество, за това и тяхното представителство е такова.

  Няма партия на индустриалците, инак щях да членувам в нея.

  Ако има нещо в което да се надявам - един ден БВП на България да се прави от играчи, които си правят парите, като не точат публични средства. Това сега не е така - за да си голям в България, трябва да доиш бюджета. Трябва да продаваш някакви смотани стоки или услуги на не пазарни цени на Държавата, или осигурен от Държавата монопол. За това и политиците ни са такива, за това и бизнеса ни е такъв. За това и няма справедливост, защото призваните да осигуряват тази справедливост, всъщност са поредната схема за Държавен монопол и гарантирането му. Това се променя, но за съжаление твърде бавно.

  PS Аз на твое място бих се извинил на Венци. Не бих си правил труда да съветвам някой друг, ама не ти отива, хич.

  Нередност?
 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#5] от "ysn521107712":

  Рецепти давам единствено по специалността си.
  Кой и как ще прекроява прокуратура и ще я прекроява ли или просто ще я овладява - ми е извън. Примерът от Търновската е вариант - при това определено работещ - да се приключи с господството на пирамидата ПРБ, където в момента абсолютно всеки прокурор е пряко подчинен на главния. Т.е. главният може да се меси в абсолютно всяко прокурорско разследване и да казва на подчинения си какво да прави и какво - не.
  По време на царството също е имало стръвни партийни назначенци, но явно е имало и нещо, което вече е изчезнало - отговорност пред нацията.

  Много пъти съм го писал - представителната демокрация се изроди в кастово разделение на безправната многолюдна каста на избиращите и на облагодетелстваната малобройна каста на избираните. Когато попаднат в нея, и социалисти, и капиталисти, и русомани и антисемити, и учени, и прости/тъпи - стават изненадващо еднакви.
  В този смисъл след разсъжденията ти за партиите, изведнъж се появи някаква идеална отвсякъде - жълтопаветната. А нейния горен ешелон е същата смрад като горния на всички останали партии в БГ.
  Така мисля.

  Нередност?
 • 7
  tgs avatar :-|
  Anton Tonchev
  • - 1
  • + 1

  Само не можах да разбера дали статята е за атентата или за оставката на Гешев. Но така е прокопиевите боклуци са преко отговорни за атентата. Е не са само прокопиевите, петимата от РМС като цяло които трябваше да са в кауша от преди десетилетия но...........................така е за жалост и така ще бъде. Приватизация, която стана на коленце в кафетата и никакъв след приватизационен контрол . Един няма осъден за неизпълнени ангажименти по приватизацията в България, но и за това е виновен Гешев .............не е Костов, не е вашия кръг капитал, не е кръга Орион нееееееееееееееее Гешев ееееееееее

  Нередност?
 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 1

  До коментар [#5] от "ysn521107712":

  P.S. За ,"Венци": професионално изкривяване ми е да усещам маниаците отдалеч. И тъй като тук пиша за удоволствие, а не за нечия терапия, не смятам извън клиниката да лекувам.

  Нередност?
 • 9
  ysn521107712 avatar :-|
  ysn521107712

  Докторе,
  болшевишко е това слагане на етикети. Дай по същество: ако наречеш някой маниак, и твърдиш, че си психиатър, обясни моля, на нас обикновените хора, какво е маниакалното у него. Не да го лекуеш, а ние да разберем, как да ги разпознаваме, завалиите.

  За мен за нивото на едно общество можеш да съдиш по отношението му към лудите. Обиколил съм този свят няколко пъти, наистина вярвам в това. Не казвам, че Венци е луд, не го познавам, нямам наблюдения, но начина по който остро го нахока, особено като се има предвид, че твърдиш, че си психиатър за мен е голям проблем.

  Като илюстрация на това, което казвам 1996-та изгоря ПОЖАРНАТА на военното летище Граф Игнатиево.

  Нередност?
 • 10
  weiss avatar :-P
  Weiss

  До коментар [#3] от "Венцеслав Ралев":

  Много пъти съм започвал да пиша подобен коментар, и внаги съм трил текстовете по средата. В крайна сметка, казвам си, лицето явно има някакви натоварвания, които са извън моята сфера на компетентност - не трябва да се минава на личностно отношение. Или пък просто се кефи да нарича някой лекар "колега", суетата е любимия грях на Нечестивия. Но явно с "хирурга" прекалихте, и предизвикахте неочакваната за мен реакция на Доктора. Което е много хубаво, защото аз нямаше да го напиша толкова добре.

  Нередност?
Нов коментар