🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борбата на Европа със собствената й икономическа парадигма

Този предизборен за ЕС цикъл е различен с това, че еврократите, мозъчните тръстове и проевропейските национални елити не знаят какво да правят

С IRA много от зелените работни места може да бъдат засмукани от САЩ.
С IRA много от зелените работни места може да бъдат засмукани от САЩ.
С IRA много от зелените работни места може да бъдат засмукани от САЩ.    ©  Shutterstock
С IRA много от зелените работни места може да бъдат засмукани от САЩ.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Симоне Таляпиетра, старши научен сътрудник, и

Йеромин Цетелмайеп, директор на института Bruegel, в коментар за европейския "Политико"

Преди европейските избори дебатите за икономическата политика обикновено следват познат модел. Сред еврократите, брюкселските мозъчни тръстове и приятелски настроените към ЕС национални елити има консенсус за политиките за достигане до желаната цел, което обикновено е вариант на "все по-тесен съюз". Това означава по-задълбочен единен пазар, банков съюз, съюз на капиталовите пазари и ефективни общи действия по чувствителни въпроси чрез регулиране и, което е по-спорно, общи фискални инструменти. Основният въпрос е как да се балансират амбицията и прагматизмът, което изисква съгласуване на различни национални интереси, без да се губи посоката.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар