Коментар | Обучението в класната стая трябва да се промени. Но управлението на системата също

Дебатът за образованието трябва да се надгради и с въпроса какво може да се направи на по-високо ниво, така че да има по-добри резултати

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мария Тодорова е международен образователен експерт с професионален опит от работа с образователните системи на страни от Европейския съюз и развиващи се страни, Европейската комисия, Международната организация на труда и като бивш директор на дирекция в Министерството на образованието и науката и на Министерството на иновациите и растежа.

С идването на ново редовно правителство и по повод обезкуражаващите резултати от различни национални оценявания и изпити на дневен ред отново се поставя въпросът защо резултатите са такива, каквито са, и какво да се прави. Експерти, учители, родители, синдикати, представители на политическото ръководство на Министерството на образованието и науката (МОН) и всеки с мнение по различни аспекти на образователния процес повдигат въпроси, предлагат решения и дават обещания за промени. Какво още и по-различно може да се каже по темата.

"Вот на недоверие" към (част от) образователните политики

На първо място следва да си дадем сметка, че както и в други обществени системи, каквато без съмнение е образователната, "мобилизацията" на цялото население за откриване и комуникиране на "пропуски" и отправяне на препоръки за преодоляването им е своеобразен "вот на недоверие" относно капацитета на политикоправещите органи (министерства и агенции) и водещите ги политически екипи през годините, доколко те виждат или са в състояние да преодолеят съществуващите дефицити и предизвикателства.

Промяна е нужна в обучението в класната стая. И къде още?

Прави впечатление, че мненията и препоръките, включително и обещанията за реформи, се фокусират основно върху това "какво става или не в класната стая". От една страна, това е разбираемо и релевантно, имайки предвид, че тъкмо това е най-важното за учениците, родителите, педагогическите специалисти - обучението в "класната стая" е същината на образователната система. От друга страна, поставяйки акцент на целия обществен диалог на нивото на "доставянето на обучението (в международната образователна терминология - provision, delivery), оставя на заден план други не по-маловажни въпроси за "управлението" на системата на национално ниво ("governance"). Все по-очевидна става необходимостта да се надгради дебатът и с въпроса какво може да се направи на по-високото ниво - нивото науправление на системата, така че това да доведе до промяна и по-добри образователни резултати на нивото на "обучението в класната стая".

Кои аспекти на нивото на управлението на системата на образованието в национален план се открояват като особено критични?


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар