🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Смъртта на Пригожин може да консолидира властта на Путин

Но тя показва, че Русия е мафиотска държава

На 23 август, точно два месеца след краткия бунт, самолетът на Пригожин падна близо до Москва
На 23 август, точно два месеца след краткия бунт, самолетът на Пригожин падна близо до Москва
На 23 август, точно два месеца след краткия бунт, самолетът на Пригожин падна близо до Москва    ©  Reuters
На 23 август, точно два месеца след краткия бунт, самолетът на Пригожин падна близо до Москва    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс наскоро намекна каква съдба може да очаква Евгений Пригожин - наемническият лидер, който оглави продължилия за кратко бунт в Русия през юни. По думите му руският президент Владимир Путин "по принцип е някой, който смята, че отмъщението е ястие, което се сервира най-добре студено". И допълни: "От своя опит мога да кажа, че Путин е апостолът на разплатата, така че бих се изненадал, ако Пригожин избегне последващо възмездие." На 23 август, точно два месеца след въпросния бунт, самолетът на Пригожин падна близо до Москва.

Високопоставен източник в украинското разузнаване казва, че няколко фигури в Русия са били достатъчно разгневени, за да поискат смъртта на Пригожин, включително руския военен министър Сергей Шойгу, който бе чест обект на гневните видеопослания на Пригожин през лятото. И все пак такава операция няма как да бъде изпълнена без оторизация от самия Путин. "Не знам наистина какво е станало, но не съм изненадан. Не се случват много неща в Русия, зад които да не стои Путин", коментира американският президент Джо Байдън. Бил Бърнс не е единственият шпионски ръководител, предвидил, че Пригожин ще си има неприятности. В интервю през юни директорът на украинското Главно разузнавателно управление Кирило Буданов заяви, че руската Федерална служба за сигурност е била натоварена със задачата да ликвидира бунтовника.

Катастрофата се случи на фона на една по-широка разплата. По-рано, на 23 август, генерал Сергей Суровикин бе освободен като командващ руската авиация. Той бе свързван с Пригожин и бе заподозрян, че е подпомагал бунта или е бил предупреден за него. Информацията е, че сега генералът е под домашен арест.

Вероятно смъртта на Пригожин ще има незначителен ефект върху фронтовата линия в Украйна. Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов, когото Пригожин често атакуваше, е "въвел известен ред в миналогодишния военен хаос", казва Джон Форман, последният военен аташе на Обединеното кралство в Москва. Силите на ЧВК "Вагнер" бяха изтласкани, след като оглавиха похода срещу Бахмут през май. Според Форман те вече не са били толкова важни, когато Киев е предприел контраофанзива, а наемниците не са били добре дошли в окопите.

Отражението върху африканските страни, където "Вагнер" остана активна, е по-несигурно. Смята се, че Пригожин е бил в Африка, където се е опитвал да попречи на руското Главно разузнавателно управление да изгони неговите сили от континента. "Вагнер" не е единствената наемническа компания в Африка и африканските лидери, които се нуждаят от такива услуги, няма да се интересуват дали руските войски отговарят пред Пригожин или пред друг функционер от Кремъл.

Враговете на Путин претърпяха поредица от все по-екзотични методи за ликвидиране - от радиокативен изотоп, сипан в чая, до нервен агент, поставен по дръжката на вратата.

Най-големите вълни ще са вътре в Русия.Ако Пригожин е убит по нареждане на Путин, това ще подсили имиджа на президента като един отмъстителен силен лидер. За първи път той завладя въображението на руската публика като държавния глава със запомнящото се обещание да "хване чеченските бунтовници и в тоалетната" и да "ги заличи и във външната тоалетна". През последващите години неговите врагове претърпяха поредица от все по-екзотични методи за нападение и ликвидиране - от радиоактивен изотоп, сипан в чая, до нервен агент, поставен по дръжката на вратата, предназначени за сплашване на бъдещите опоненти.

Но тези методи също така подкопаха възприятието за Русия като за нормална държава, изобличавайки режима на Путин като мафиотско начинание, движено от персонални прищявки и кървави вражди. Самото съществуване на "Вагнер" - частна армия, която формално е забранена от руските закони, бе знак за недоверието на Путин в обикновените държавни институции и за неговото разчитане на неформални връзки.

Смъртта на Пригожин може да помогне за консолидирането на властта на Путин. Но може също така да наложи мита за лидера на "Вагнер" като един казващ истината патриот и всъщност да дестабилизира защитниците на войната в Украйна. "Убийството ще има катастрофални последици. Хората, които са издали заповедта, не разбират настроенията и морала в армията", коментира "Телеграм" каналът "Сива зона", обвързан с "Вагнер".

Докато драмата се развиваше, Путин държеше реч в град Курск в чест на победата на съветските войски над германските нашественици преди 80 години. Руските прокурори, които бързо приключиха разследването за бунта на Пригожин, след като той прие сделка да замине в изгнание в Беларус, сега пък отвориха разследване за нарушения на "правилата за въздушния трафик и безопасността". Руската публика може да научи, че става въпрос за пилотска грешка или за повреда в самолета, довели до смъртта на Пригожин. В Русия никой не очаква да научи истината.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 4
  • + 5

  Задължително чета преводите по The Economist, за да си доказвам, че сериозната БГ журналистика е на доста по-високо ниво. Не, не! Не говоря за вас.

  Статията има два плана - ниският за преелементарната си западна публика, и по-високият с цитатите от "авторитетите"- за тия, които могат да четат между редовете.

  Дали точно Пригожин направи от Вагнер уникално оръжие за налагане на руския геостратегически интерес, където потрябва (Сирия, Либия, ЦАР, Мали и др), е спорно.
  Етикирането на Вагнер с Евгений Викторович е чисто психологически ход за отъждествяване на двете понятия - Вагнер и Пригожин, и за максималното му дистанциране от Кремъл.

  Всъщност "Кремъл" като единно понятие не съществува.
  Президентът Путин е феноменален арбитър и балансьор на интересите и влиянията на няколко властови групи: силовите структури, ВПК, рублевия промишлен капитал, доларовия промишлен капитал и местните власти. Те са в сянката, той е в светлината на прожекторите.

  Включването на Вагнер в прокси войната на САЩ в (и за сметка на) Украина беше предизвикано от крайна необходимост, поради нестиковането на армията и даването на неоправдани жертви. Вагнер минаха като валяк през ВСУ и презвеха Соледар и Артьомовск.

  Но и направиха видим един съществен проблем: тия пък какви са? Още повече Пригожин яко яхна егото си и не слизаше от медиите. Защото в руското законодателство наемничеството е престъпление, а ЧВК не са разрешени. Вагнер са извън руските закони и би следвало да са преследвани от тях. А защо не са?

  Затова, за да не изникват още и още също толкова логични въпроси, Вагнер бе оттеглен от фронта и трябваше да бъде смотан някак. Как? Ами като откровено се противопостави на държавата!

  Така се стигна до "метежа".
  Няма нормален човек, който да допуска, че 5 000 въоръжени мъже с 3-4 танка и няколко ЗРК ще могат да изминат 400 км, да влязат в 13-милионна Москва и да арестуват министъра на отбраната и началника на ГЩ...

  "Метежът" спря няколко часа, след като бе обявен. Защото изпълни целта си: руската държава получи причина да обяви мерки срещу ЧВК, като прикани музикантите да сключат ИНДИВИДУАЛНИ договори като доброволци с МО. Който не желае - извън руската юрисдикция. Т.е. в съюзната държава Беларус...

  Сложно беше с Пригожин. От една страна той е Герой на Русия, а от друга е лицето на метежа, превратаджия, т.е. престъпник и трябва да бъде сурово наказан. Но как Русия да убие Герой на Русия?!...

  Ами с второ действие на същата бурлеска: смъртта на Пригожин и на цялото ръководство на Вагнер... Защото смъртта измива всякакви вини, нали?...

  "Смъртта" можеше да застигне Пригожин, при това много чисто, в Африка, където доскоро обикаляше. Местният кореспондент на АФП, например, съобщава, че при засада на пътя от бунтовници са убити четирима руснаци, единият труп впоследствие е разпознат като Пригожин
  Не е достатъчно убедително: никой не го е видял, няма снимки, разкази на свидетели... Не става!
  Самолетът му можеше да гръмне над Средиземно и да изчезне завинаги.
  И това не е убедително и вкарва съмнение за нещо нагласено.

  Затова най-достоверно е взривяване на самолет над Русия, заснето в реално време от "очевидец". Следствието чрез ДНК анализ потвърждава смъртта на цялото ръководство на Вагнер. Случаят е приключен. Забравете.

  И нещата си идват на мястото: западните мейнстрийм медии клъвват и започват да се надпреварват да набиват на хамстерите, че Пригожин е мъртъв и какъв отмъстителен тип е ВВП, поръчвайки да убият един терорист/престъпник и пр. (какъвто допреди минути са наричали Пригожин).

  Какво остава у потребителя на този западен (иБГ) инфопоток?
  Пригожин е мъртъв.
  Путин е убиец.

  А дали пък това не е целта на Кремълските кули? Да "изперат" Вагнер и да го оставят на (информационно) спокойствие да се върши работата в Африка? Пък на Путин едва ли му е зор за какъв го мисли Ханс в Аахен или Киро от Дивдядово.

  Дали това със самолета не е великолепна инсценировка, както и "метежа" и жив ли е Пригожин и компания?
  Мисля, че да. Те грехове пред руската държава нямат, за да ги унищожава. Православието има своите хилядолетни норми.

  Нередност?
 • 2
  epk1515013158546444 avatar :-|
  Венцеслав Ралев
  • - 4

  Както обичаш да казваш, хайде да мислим. Който може де. И на когото му се удава. През 2013 - 2014 година на Путин яко му се разтрепераха гащите. Поради оранжевата революция в Украйна. Неговото протеже Янукович поиска да присъедини страната към мракобесния Евразийски съюз. Което автоматично означаваше край на надеждите на украинския народ за членство в ЕС, а и в лошото НАТО. Съответно народът скочи и бързо измете Янукович от властта. Защо се уплаши Путин? Защото ако Украйна вземе че стане част от цивилизования Западен свят, ще започне да се оправя икономически. Опс, аааааа! Ето къде е ключът за бараката! Руснаците ще започнат да се усещат че при тях нещо, ей така, не е хич наред, и ще започнат и те да искат... какво? Реформиииии! И най-простият руски мужик ще се усети че нещо в Земния Рай куца. Прибалтийските републики така или иначе са изтървани, малки са, далеч на север, езиково и като манталитет са близки до скандинавците, там пропагандният номер може да мине. При Украйна... няма как да мине. Тьотя Льона от Челябинск ще се усети че нещо я будалкат. И дядя Ваня от Улан Уде - също. Украйна е голяма държава, население със сходен език и манталитет... и кво стана ся? Присъедини се към Запада и се оправи, а ние още газим кал до уши и сме бедни като църковни мишки... Абе май нещо ПРИ НАС не е наред! Ето, от това се уплаши яко Путин - ако мечката играе в двора на комшията, като нищо ще прескочи и в твоя двор! И много добре знаеш за коя точно мечка говоря - не за онази, дето уж Бисмарк плашел с нея Европа, а за мечката на свободния свят, свободните медии, свободата да избираш и да работиш и да се развиваш! Ей от тази мечка Путин много го е страх. И след като си психиатър, трябва да си направиш съответните изводи за злобното му характерче. Ей това е твоят любимец - дребно, злобно, завистливо и отмъстително човече, отчаяно вкопчило се във властта! И какво има общо това с Пригожин? Ами много общо има. Пригожин създаде опасен прецедент - тръгна против Великия Лидер! И не само че тръгна, ами и никой от Великата Руска Армия не се и опита да го спре? Що така? Ще ти кажа - щото чакаха да видят накъде ще духне вятърът, ето затова! Щото на всичките генерали им е вече яко писнало от безумиците на великия им лидер и си търсят повод за промяна! И ако Пригожин беше проявил малко повече смелост и решителност, всичко щеше да приключи много бързо и безкръвно. Ама се уплаши в последния момент - защото може да е много ербап, ама си знае с кого си има работа! Затова и избяга в Беларус. Само се чудя с кой акъл после е ходил до Африка и Русия - нали знае с кого си има работа и че е въпрос на време да отпътува при Йосиф Кобзон? Със собствения си акъл очевидно, който очевАдно не е в много голямо количество! Човек като Пригожин трябва да знае че такъв като Путин никога няма да прости създадения прецедент - опасен прецендент, който може да се повтори, и като се видя реакцията на командването (нулева), май при втория опит Пригожин и Уткин нямаше да са нерешителни като ученички! Има и друг прецедент - Сталин ликвидира Троцки през 30-те години в Мексико, така че дългата ръка на КГБ ще стигне Пригожин дори и в най-забутаната офшорна зона, или в някое селце в Судан или Хималаите. За всичко това той трябва да си е давал сметка по време на похода към Москва, ама явно и на него колко му е умственият багаж...

  Нередност?
 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Мдаа изхвърлят те от колата и после демократичната полиция те глобява за неправилно пресичане. Така стана и с взривяването на тръбите, сега пак. Лъжи и пак лъжи. Толкова много, че вече почват всички да се отказват от медиите като източник на информация.

  Нередност?
Нов коментар