Коментар | Лесно е да живеем по-дълго

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има един неудобен парадокс с българските новини за политика и държавно управление. Те са преобладаващо негативни и естествената реакция е да обърнеш глава настрани и да не ги следиш. В същото време какво се случва в политиката и управлението на държавата е важно за всеки, който иска да навигира в работата и живота си по адекватен начин. Може за известно време да гледаш другаде, но в някакъв момент проблемите на публичната среда задължително започват да се усещат като по-големи или по-малки ограничения. Потенциалът на нашите качества често е по-голям от тавана, с който го затискат недостатъците на българската политика.

За да отговорим на парадокса с негативните новини, тази седмица в "Капитал" сме опаковали темите за политика и държавно управление в сандвич от положителни истории:

Започваме с темата от корицата - една от най-положителните, които "Капитал" е писал от доста време насам. Изводът от нея, накратко, е, че хората в развитите държави ще имат възможност да живеят още по-дълго и още по-качествено. Причината е прогресът в медицината и фармацията. Нови лечения, технологии и лекарства позволяват да се лекуват някои доскоро нелечими болести и да се забавя развитието на други. Напредъкът е толкова голям, че скоро средната продължителност на живота вероятно ще се увеличи, и то сериозно - с няколко години. Заредихте ли се с хубави усещания? Запомнете ги, защото е време за малко негативни, но важни новини.

Удължаването на живота ще важи първо за развитите държави. България не е сред тях и ако не се оправи политическата среда, а оттам и различните публични системи, медицинският прогрес няма да има никакво отношение тук. В момента средната продължителност на живота в България е най-ниска в ЕС. Тук се живее с години по-малко и основната причина за това не е, че няма достъп до съвременни методи на лечение, а лошата организация на здравната система и кражбите на пари от нея чрез все по-голямата корупция. Ефектът от това е, че в момента в област Видин средната продължителност на живота при мъжете е 65.8 г. - тоест те живеят средно 9-10 месеца след като се пенсионират. За сравнение, в швейцарския кантон Тичино мъжете живеят средно 83.4 години. В идващите години в Швейцария мъжете вероятно ще започнат да живеят до над 90-годишна възраст.

Изводът от голямата разлика е, че България има огромен потенциал да увеличи средната продължителност на живота само с добро управление на публичните ресурси. Дори и без никакви медицински чудеса хората, ако се организират добре, могат да спечелят над 10 години повече живот. Да живееш по-дълго си заслужава усилията, нали? За момента обаче фокусът на държавното управление тук (видимо и от това колко живеят хората във Видин) е в съвсем друга посока. Две теми в този брой на "Капитал" показват каква:

Дотук с лошите новини, да се върнем към светлата част от живота. Както често се случва в "Капитал", те са повече в бизнес секцията - "Фикосота" строят нов завод за брускети в Шумен, а българският онлайн търговец badu.bg вече работи в четири държави и има смели планове за още девет.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 4

  Политиката целенасочено отвращава, политиката на ППДБ - абсолютно!
  Чета писмото на Тогарев да сегашния здравен по случая с "господаря от Рибново " (ДБ), в което не се интересува от нищо друго, а единствено от това КОЙ е щачил историята на страницата на Пирогов, КОЙ е разрешил, КОЙ е разследвал, КОЙ е проверил.
  Тия от ППДБ ни връщат в Югово-Червенковското време...
  А относително интелигентните, които им носят ибрика, ще операт пешкира.
  Както винаги.

  Нередност?
Нов коментар