Коментар | Тази студена война е различна

Докато САЩ може би очакват студена война 2, оформена предимно от идеологическа поляризация, Китай, изглежда, залага, на глобалната фрагментация

Основният противник на Запада днес е Китай, а не Съветският съюз
Основният противник на Запада днес е Китай, а не Съветският съюз
Основният противник на Запада днес е Китай, а не Съветският съюз
Основният противник на Запада днес е Китай, а не Съветският съюз
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Марк Ленард, директор на Европейския съвет за външна политика, в статия за Project Syndicate

Президентът на САЩ Джо Байдън наскоро се срещна в Кемп Дейвид с лидерите на съюзническите Япония и Южна Корея, за да обсъдят как да сдържат Китай и да противодействат на влиянието на Русия - например в африканския регион Сахел, който наскоро претърпя поредица от държавни преврати. Междувременно лидери на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, се събраха в Йоханесбург, за да критикуват господството на Запада в международните институции, създадени след Втората световна война. Това беше достатъчно, за да даде на историците усещане за déjà vu от студената война.

Основният противник на Запада днес е Китай, а не Съветският съюз, а БРИКС не е Варшавският договор. Но след като светът навлиза в период на несигурност, последвал разпадането на реда след студената война, паралелите са достатъчно, за да убедят мнозина да се обърнат към концептуалните модели отпреди 1989 г., за да получат представа какво може да последва. Това включва САЩ и Китай, но всеки залага на различен модел.

Между края на Втората световна война и падането на Берлинската стена двете основни сили, определящи международния ред, бяха идеологическият конфликт, който раздели света на два лагера, и стремежът към независимост, довел до увеличен брой държави - от 50 през 1945 до над 150 през 1989-1991 г. Докато двете сили взаимодействаха помежду си, идеологическият конфликт беше доминиращ: борбите за независимост често се превръщаха в прокси войни и страните бяха принудени или да се присъединят към блок, или да се самоопределят чрез своята "необвързаност".

САЩ, изглежда, смятат, че подобна динамика ще доминира и този път. Изправен пред първия си конкурент след падането на Съветския съюз, Вашингтон се опита да сплоти своите съюзници зад стратегия за "отделяне" и "отвеждане на риска" - по същество икономическа версия на политиката на сдържане от студената война. Докато САЩ може би очакват студена война 2, оформена предимно от идеологическа поляризация, Китай, изглежда, залага на глобалната фрагментация. Да, Пекин се опита да предложи на незападните страни алтернатива на доминираните от Запада институции като G7 или Международния валутен фонд. Но според Китай стремежът към суверенитет и независимост е фундаментално несъвместим с формирането на блокове в стила на студената война.

Пекин се опита да предложи на незападните страни алтернатива на доминираните от Запада институции.

Вместо това Китай очаква многополюсен свят. Докато Китай не може да спечели битка срещу воден от САЩ блок, президентът Си Дзинпин изглежда убеден, че страната му може да заеме мястото си на велика сила в един фрагментиран световен ред. Дори най-близките съюзници на Америка не са имунизирани от тенденцията към фрагментация, въпреки най-добрите усилия на американските лидери. Помислете за неотдавнашната среща на върха в Кемп Дейвид. Въпреки че някои медии побързаха да предизвестят "нова студена война", интересите на участниците се разминаха по няколко начина.

Основният фокус на Южна Корея остава Северна Корея, а споразуменията за споделяне на разузнавателна информация и ядрените консултации, обявени след срещата, бяха както знак за тяхната решимост да дадат отпор на режима на севернокорейския диктатор Ким Чен-ун, така и за противодействие на Китай. Япония, от своя страна, е нетърпелива да избегне стратегическа ескалация по отношение на Тайван - развитие, което би застрашило нейния икономически модел, който зависи значително от търговията с Китай (включително в технологии, свързани с полупроводници). И Южна Корея, и Япония са недоволни от усърдието, с което Америка следва своята стратегия за намаляване на риска.

Дори най-близките съюзници на Америка не са имунизирани от тенденцията към фрагментация.

Що се отнася до ситуацията в Сахел, тя има всички характеристики на класическото прокси противопоставяне от времето на студената война. Откакто Буркина Фасо, Гвинея и Мали се поддадоха на военни преврати, САЩ и Франция започнаха да разчитат на правителството на Нигер като последния бастион на западната подкрепа в региона. Под управлението на покойния вече Евгений Пригожин, руската наемна армия Wagner Group спечели значително влияние върху управлението на Мали и на практика управляваше Централноафриканската република.

Последното нещо, което САЩ и Франция искат, е "Вагнер" да спечели още една опора в региона. Но сега, когато правителството на Нигер също беше свалено от военните, американските и френските отговори рязко се разминават, което дава комфорт на новите управници. Военната хунта поиска помощта на "Вагнер", за да предотврати заплахата от намеса, но изглежда желае, поне засега, да позволи на САЩ да продължат да управляват бази за дронове в страната.

Може би най-голямата изненада беше съобщението неотдавна на БРИКС, че шест държави - Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, ще станат пълноправни членове до началото на следващата година. Независимо от публикациите преди срещата, Китай не си прави илюзии, че страни като Саудитска Арабия и ОАЕ ще се присъединят към него в един добросъвестен антизападен блок. Сметките на Китай са по-тънки.

Присъединяването към БРИКС увеличава свободата на действие на страните - например чрез увеличаване на достъпа до алтернативни източници на финансиране или, в крайна сметка, предоставяне на алтернатива на щатския долар за търговия, инвестиции и резерви. Свят, в който страните са свободни да проучват други възможности, обслужва интересите на Китай далеч по-добре, отколкото би могъл някога по-тесен, по-лоялен прокитайски съюз.

Картината, която се очертава, е на свят, в който суперсилите нямат достатъчно икономическо, военно или идеологическо влияние, за да принудят останалия свят - по-специално все по-уверените "средни сили", да изберат страна. Противно на това, което може да изглежда на мнозина, не на последно място в САЩ, новата студена война, изглежда, се основава не на старата логика на поляризацията, а на новата логика на фрагментацията. Съдейки по растежа на БРИКС, няма недостиг на страни, които намират тази нова логика за привлекателна.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  svetlozar_savov avatar :-?
  SS

  Най новата марка ориз - "Uncle Sam's" rice ...

  Нередност?
 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 2
  • + 3

  САЩ не могат да съществуват ако не създават проблеми по целия свят и след това уж да ги решават. Викат му проактивна позиция.

  А то си е просто чист страх, че ще загубят първенството си.

  Нередност?
Нов коментар