Коментар | Или бюджетът на ГЕРБ за София, или всички ще умрем

Заплахите на управляващите в столицата звучат нелепо, защото дори и с приетите милиардни бюджети през миналите години няма места в детските градини, а ремонтите са некачествени

Бюджетът на София се използва като заложник на предстоящите избори от всички страни
Бюджетът на София се използва като заложник на предстоящите избори от всички страни
Бюджетът на София се използва като заложник на предстоящите избори от всички страни    ©  Юлия Лазарова
Бюджетът на София се използва като заложник на предстоящите избори от всички страни    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако слушате медийните изяви на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който е сочен и за вероятен кандидат за кмет на ГЕРБ на предстоящия местен вот, ще си помислите, че се задава апокалипсис. Няма да има приети над 2 хиляди деца в детските градини, за приетите няма да има храна, а всички ще вървим по разкопани тротоари и цяла зима, твърди той. Причината: за първи път от ГЕРБ се притесняват, че не могат да си осигурят мнозинство и да приемат бюджета за 2.5 млрд. лв., предложен от кмета Фандъкова. Гласуването предстои утре - 14 септември, на последната за този мандат сесия на общинския съвет.

Иронията тук е, че и в годините с приет бюджет описаната картина пак си беше вярна. Тротоарите са разкопани заради некачествени ремонти и опити на майстори да редят павета, детски градини няма, защото общината бездействаше и загуби терените, на които да се строят, а другаде бавеше строителни процедури с години. Ето и пример: точно преди три години, на 13 септември 2020 г., кметът Фандъкова обеща, че до три години ще има места за всички в градините. Изненада: числата сега показаха, че 10 хиляди не се класираха.

Наивно е да се мисли, че ако "не мине" бюджетът на Фандъкова, всичко е обречено. Въпреки страшната картина, която сега описват управляващите в София, по закон ще се следва бюджетът за миналата година (2022 г.). Съществува и съвсем реален вариант предложението на ГЕРБ все пак да мине - нужни са гласовете на четирима съветници извън 27-те от ГЕРБ-СДС, за чието "осигуряване" се преговаря, научи "Капитал". А това води до още вътрешни драми.

Източници от "Спаси София" коментираха, че ако съветници от "Демократична България", които искат да участват и в следващото управление на града, сега подкрепят предложението на ГЕРБ, партията на Бонев ще поиска вето на списъка за общинска листа. Причината - "Спаси София" и коалицията ДБ - ПП се явяват заедно на предстоящите местни избори, с обща листа за съветници.

"Ще ви вземат заплатите"

Председателят на СОС Георги Георгиев засне клипове и обиколи телевизии, в които коментира и че учителите няма да получат увеличение на заплатите заради съветниците от опозицията. "Позицията на "Обединени за София", в която са ПП, ДБ и "Спаси София", е жалък опит да обяснят защо няма да подкрепят бюджета на столицата. Съображението не вдигайте сега заплатите на учителите и артистите, макар че това е решено през държавния бюджет, за да дойдем ние на власт, е безобразно", коментира Георгиев.

Това обаче няма как да е вярно именно защото е подсигурено с приетия държавен бюджет за 2023 г. "Средствата са предоставени от държавата на общините, кметовете само трябва да си свършат работата и да ги преведат. Правителството вече изпълнява приетия от парламента бюджет и е осигурило допълнителните средства за учителските заплати на всички общини", заяви днес кандидатът за кмет от ПП - ДБ, "Спаси София" и "Екипът на София" Васил Терзиев. Има обаче реална опасност увеличението с 15% на заплатите на общинските служители в културните институти на общината да не случи.

Преди месеци ГЕРБ отново не успя да събере мнозинство заради пасуването на "Патриотите" за по-високата план-сметка за почистване на града ( 260 млн. лв.). Тогава Георгиев отново беше възмутен и отново предвещаваше апокалиптична картина. Какво стана обаче? Общината продължи да действа по план-сметката си за 2022 г., фирмите изпълнители продължиха със сметоизвозването. Спорно е какъв ефект щеше да види София, ако бяха дадени 23 милиона повече, както се искаше.

И сега предложенията на ГЕРБ са под въпрос именно заради "Патриотите", които крепяха дотогава мнозинството на партията в СОС. Преди два месеца обаче Карлос Контрера (ВМРО) заяви, че спира подкрепата си, а преди няколко дни обяви, че ще се кандидатира за кмет на столицата. Въпреки това в наратива на Георгиев не се говори за съветниците от тази група, а фокусът е само върху "Демократична България".

Милиарди по-късно - все същото

Примерът с план-сметката за чистота илюстрира и като цяло как се харчат парите на общината през последните години управление на ГЕРБ. Искат се и се дават повече, но се залагат едни и същи инфраструктурни проекти всяка година. В края ѝ повечето от тях не са се случили и се залагат за следващата година.

А тези, които се случват, се случват по спорен начин. Въпреки повечето средства за сметосъбиране то продължава да се изпълнява по неудобен начин и е със спорен ефект, а поръчките се печелят от едни и същи изпълнители в последните десет години.

Усвоените средства за ремонти на центъра нагледано пък показаха как не бива да се изразходва публичен ресурс - без контрол и изисквания, водещи до "ремонт на ремонта".

Макар че получи десетки милиони от правителството, за да реши проблема с детските градини, кметът Фандъкова така и не успя да осигури достатъчно места, както обещава. Бездействието на общината образува порочен кръг, при който дори и да има пари за строителство на детски градини, няма терени, където да се строят, защото общината не ги е изкупила и отчуждила от частници.