Коментар | ДеДеСертът за заведенията свърши

Желанието да се плащат по-малко данъци е разбираемо, но принципната позиция на сектора - не

Нека не забравяме - косвеният данък беше понижен за заведенията като временна антиковид мярка.
Нека не забравяме - косвеният данък беше понижен за заведенията като временна антиковид мярка.
Нека не забравяме - косвеният данък беше понижен за заведенията като временна антиковид мярка.    ©  Надежда Чипева
Нека не забравяме - косвеният данък беше понижен за заведенията като временна антиковид мярка.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Премиерът Денков разбира от туризъм по-малко от нищо неразбиращата си министърка на туризма." С тези думи реагираха от Сдружението на заведенията в България и от Българската асоциация на заведенията на думите на министър-председателя, че не вижда основание те да продължат да работят с намалена на 9% ДДС ставка. Накратко, премиерът заяви намерение за край на преференцията и облагане със стандартните 20%, а от сектора на заведенията пак изригнаха.

Желанието да се плащат по-малки данъци е разбираемо, но принципната позиция - не. Ето и конкретни контрааргументи:

Първо, държавата не е длъжна да подпомага нито един частен сектор, защото наличието на преференции не е справедливо спрямо останалите.

Второ, никой не е обещавал на заведенията, че намалената ставка ще стане постоянна. Тя беше въведена като временна антикризисна мярка (наред с още няколко) заради ковид ограниченията и действието й дори беше удължено. В момента обаче трудно можем да говорим за криза и за нужда от каквото и да било подпомагане. И това се вижда с просто око - минете по главната улица на по-големите градове и си потърсете маса за вечеря - в харесваните заведения трудно се намират свободни места. И то на фона на многократно повишени цени през последните две години.

Има и още - косвените данъци са най-големият приходоизточник за бюджета. Данъчната система в страната е конструирана така, че ставките да са еднакви за всички, а тези на преките данъци да са ниски. Когато това правило започне да се нарушава системно, логично е в един момент да се стигне до идеи за увеличение на данъчната тежест за сметка на някой друг.

Четвърто - секторът нито се изсветли особено много, нито внася повече ДДС, противно на твърденията на сдруженията на заведенията. Ако през 2019 г. в най-силния месец - август, данъчната основа за облагане с ДДС на сектора е била под 350 млн. лв., то през същия месец на 2022 г. тя е с над 220 млн. лв. нагоре. Ефективно внесеният ДДС обаче през миналата година е в пъти по-нисък. Вероятно платените от сектора осигуровки и данък върху доходите са пораснали, но по каква причина всички останали данъкоплатци трябва да плащат толкова висока цена на това изсветляване?

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  ltoshev avatar :-|
  Lubomir Toshev
  • + 12

  Не заслужават и не бива да им се дава. Значи реват щото искат да карат коли по двеста хиляди ;) Също трябва да се помисли за по сериозен данък за собствениците на повече от две жилища. В момента данъците за имоти са смешни.

  Нередност?
 • 3
  storm avatar :-|
  Storm Of Change
  • - 1
  • + 3

  До коментар [#2] от "Lubomir Toshev":

  Нека да е на повече от едно жилище :) Всичко, което не е основен дом, трябва да е с данък, който е процент от пазарната стойност. :)

  Нередност?
 • 4
  ein16645073 avatar :-|
  ein16645073
  • - 1
  • + 1

  Прекалено обобщено, без нужната конкретика по темата. Оставя усещането за анонимно, лично мнение-коментар. Със сигурност има аргументи за връщане на 20%, но не става ясно какви са. Не е типична за Капитал публикация.

  Нередност?
 • 5
  beky avatar :-|
  1999
  • + 4

  До коментар [#4] от "ein16645073":

  Напротив - съвсем типична за Капитал публикация е: без конкретика, без примери, без анализ.
  "Капитал" е "Работническо дело" на новата власт, кактоси я наричат (макар да се чудя какво ново има в мафията ГЕРБ и ДПС?), и прави несръчни опити да аргументира действията й.
  В съседна Гърция от години има диференцирани ставки на ДДС - 13% за храните в магазините и 23% за останалото. Ресторантте са във втората категория с презупцията, че който може да си позволи да се храни на ресторант, не е оцеляващ и бюджетът не следва да го обгрижва.
  Икономическата логика и аргументация обикновено липсват в "най­-влиятелното икономическо издание", както се саморекламират.

  Нередност?
Нов коментар