🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Пътят напред в лабиринта "България"

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

VUCA environment е сравнително модерен термин за света, в който живеем през последните години. Съкращението събира четири думи - променливост, несигурност, сложност и неяснота (Volatility, Uncertainty, Complexity, and Ambiguity), и те могат да се отнасят за повечето общи части от живота ни - политиката, икономиката и бизнеса. Терминът е въведен за пръв път в теорията на мениджмънта в началото на 90-те години, след края на студената война. През този дълъг (и много неприятен за нашия регион) период всъщност има относителна ако не стабилност, то поне предвидимост. После започват доста VUCA времена. Дори и те обаче от сегашна гледна точка изглеждат спокойни, сравнени с това, което се случва през последните години, включително и сега.

Българската политика в момента е кристален пример за VUCA среда. През миналите две години в нея има много голяма променливост, тя предизвиква сериозна несигурност, опитите за подреждане правят цялата среда да изглежда много сложна и всичко това хвърля пелена от неяснота. Разбира се, щеше да е много по-хубаво всичко да е ясно, предвидимо и светът да върви с песен напред, но това не означава, че ситуацията е обречена. Ориентирането в нея е трудно, но възможности винаги има, стига хората и компаниите да са адекватни на бързите промени и да са готови за смели решения, които чупят клишетата. Темата от корицата в този брой на "Капитал" се опитва да помогне:

На пръв поглед коалицията, която стои зад правителството, е VUCA на квадрат, но всъщност в нея вече може да се долови някаква мелодия, която прави ориентирането по-лесно. През последните 100 дни, практически в движение две абсолютно различни групи партии - ПП и ДБ, от една страна, и ГЕРБ и ДПС, от друга, се опитват да намерят баланс в управлението на държавата. Играе се сложен танц.

Избрахме да се ориентираме в него, като проследим назначенията, които се случват на различни нива в държавната администрация - от заместник-министри през шефове на различни агенции и държавни фирми. Оформя се картина, от която става ясно, че това управление едва ли ще роди прекрасен нов свят. Напълно очаквано при наличието на ГЕРБ и ДПС в управлението на много места старите практики едва ли ще бъдат изкоренени. Има обаче и възможности на отделни места облачността да бъде разкъсана. (Вижте всичко в темата на броя.)

Сложният танц се играе не само в изпълнителната власт. В една от най-ключовите области, която в голяма степен предизвиква блокажа в държавата през последните години - прокуратурата, също има размествания. Добри новини оттам няма, но за ориентиране в цялата обстановка помага анализът какво прави временният главен прокурор Борислав Сарафов през последните месеци.

VUCA средата естествено не е само в България. На различни места по света се развиват процеси и кризи, които макар и косвени, имат влияние върху случващото се тук. В този брой разглеждаме най-важните от тях. На изток Украйна се опитва да обърне хода на войната с контраофанзивата си. На юг от нас, в Турция, Ердоган също играе сложна геополитическа игра, която има отношение към България. На етапа - прави крачка към Запад. По-далече на изток китайската икономика дава тревожни сигнали за забавяне.

Накратко, плаващите пясъци на света и България, изглежда, се разместват сериозно. Това е както опасно, така и създава нови възможности - който намери правилния път през лабиринта, ще стигне най-бързо напред.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ahj21578679 avatar :-|
  ahj21578679
  • - 1
  • + 1

  "Играе се сложен танц" вика Лазdров, опитвайки се да представи тласъците на хермафродитизма на настоящето управление като нещо прилично.
  И разбира се, дума не обелва за измамата на съвукуплението на декларативната антимофия с властовата мафия и официализирането на последната като нещо съвсем приемливо.
  Пеевски вече не е мръсна дума. Баце не е символ на корупцията. Те са "партньори"...

  Нищо прилично няма в това да излъжеш младото наивно поколение, че си борецът срещу душащите всички ни корупция, злоупотреба с власт и клиентелизъм, просмукал и костите на държавата при управлението на Герб/ДПС, а часове след изборите да направиш със същата тая мафия НЕкоалиция/сглобка/ротационно управление.

  ПП-ДБ излязоха поредните алчни минойци, които пред Лабиринта блъскаха решително с мечове по щитовете си и се заканваха да убият Минотавъра, а когато влязоха вътре, захвърлиха оръжията, шлемовете и наколенниците, свалиха хитоните и препаските и голи-голенички му се отдадоха. За власт, пари и тщестлавие.

  Та толкова за лабиринта БГ, Минотавърът и неговите лъжеубийци.
  За истинските ибрикчии - също

  Нередност?
Нов коментар