Разследват ръководството на ТСБанк за злоупотреби

Трима бивши изпълнителни директори на Търговска и спестовна банка - Любомир Гибински, Стефан Георгиев и Николай Златев, бяха подведени под отговорност за раздаване на необезпечени кредити. Любомир Гибински има наложена мярка за неотклонение “задържане под стража” и беше прибран в следствения арест при акция на НСлС и ЦСБОП в петък. Другите двама ексбанкери остават на свобода, но срещу гаранция от 20 милиона лева.
Бившите директори са обвинени в длъжностни престъпления по чл.282, ал.3 от Наказателния кодекс. Следствието е възбудено към 31.07.1997 г. с личния подпис на главния прокурор Иван Татарчев. Обвинението гласи, че тримата са раздавали необезпечени заеми на фирми от своето близко обкръжение в размер на близо 4 милиарда лева. От три до десет години зад решетките очакват тримата финансисти, в случай че бъдат признати за виновни.
Оперативни работници на ЦСБОП обискираха домовете на ТС-банкерите в петък. Според МВР оттам са иззети документи, които уличават Гибински, Георгиев и Златев в крупни злоупотреби. Бившите шефове са раздавали валутни заеми в размер на 45.2 милиона долара и 20 милиона германски марки, било установено в хода на операцията. Възможно е в процеса на следствието за ТСБанк да бъдат повдигнати обвинения и на още хора, твърди прокурорът от Главна прокуратура Михаил Дойчев, който оглавява междуведомствената група, разследваща причините за финансовата криза от 1995-1996 г.
ТСБанк беше обявена в несъстоятелност на 10 април т.г. от фирменото отделение на Софийски градски съд. Дълговете й възлизат на 2 милиарда и 300 милиона лева, сочеше заключението на магистратите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове