Новият брой: Накъде след вота
Close

Четири канала за трафик на хора разби “Гранична полиция” за седмица

Полуграмотен грък се оказа най-големият трафикант на български проститутки, разкри Национална служба “Гранична полиция” през миналата седмица. Нектариус Лазанис беше арестуван на 14 януари от нашите власти при опит да изведе 18-годишна българка за Македония. По оперативни данни той е прехвърлил стотици момичета на гръцка територия, където ги продал на сводници по заведенията в Солунско и островите. Каналът продължавал и до Кипър.
Нектариус Лазанис е 34-годишен. Той е родом от гръцкия град Кукуш и има завършен едва втори клас. Лазанис е организаторът на сложна и добре структурирана мафиотска мрежа за доставка на български момичета за гръцките публични домове и заведения, която работи успешно от няколко години. Граничната полиция попаднала на него преди 2 години, а от една усилено започва да следи контактите и връзките му у нас, за да го уличи в незаконна дейност.

Гръцки сводници плащат за наши момичета

Каналът преминава през три етапа, относително независими един от друг. Единственият координатор е полуграмотният грък, който дирижирал трафика от България през Македония. Не е ясно кога той е усетил дефицита от свежа плът по гръцките публични домове, но е установил тесни контакти с български сводници, които разполагали с проститутки, и започнал да ги изкупува. След авансовото плащане Лазанис организирал мрежата за прехвърлянето им нелегално в Гърция на работа. Всеки от сводниците дистрибутори получавал за продадено момиче между 3000 и 5000 германски марки в зависимост от качеството. На някои от проститутките Лазанис уреждал и фалшиви работни карти за южната ни съседка.
Начините за набиране на момичета са най-различни. Обикновено сводниците предлагали момичета от своя контингент от цяла България. Между тях имало и проститутки от бившия Съветски съюз. Не била рядка практика да се отвличат и момичета от дискотеки и барове, след което принудително да ги карат да проституират. Юмручната обработка на българска земя обикновено е достатъчно силен аргумент за девойките. Такъв е случаят с 19-годишна от Югозападна България, която е била върната от гръцките власти на 6 октомври 1997 г. Две седмици по-рано тя била отвлечена от дискотека в родния й град, прехвърлена през Македония и продадена на Лазанис в Гърция. Подмамвали момичета и чрез фалшиви обяви за работа като сервитьорки по хотели или компаньонки и танцьорки. За да не се съмняват, им обяснявали, че ще работят нелегално, но ще получават повече, защото гърците не им плащат социални осигуровки. След това започвал кошмарът им.

Македония - транзитна спирка

Когато сводниците намерели достатъчно проститутки, те се обаждали на гърка, който идвал у нас и ги оглеждал на голо. Тогава определял цената за всяко едно от момичетата и направленията, по които ще минат. Обикновено каналът за Гърция минавал през Македония, много по-рядко през българо-гръцката граница. Групата от по двайсетина момичета била закарвана в къщи и хотелчета близо до ГКПП Златарево, където изчаквала сгоден момент за преминаване през границата. За да не скучаят жените, сводниците ги пускали да заработват пари по магистралата с Гърция. При сгоден момент те минавали през границата с Македония, където ги чакали тамошни каналджии. Част от жените минавали легално българо-македонската граница и се включвали допълнително в групата при македоно-гръцката граница. В Македония трафикантите също имали свои бази за изчакване на удобния момент. Някои от момичетата били оставяни първоначално да проституират в тамошни градове, а останалите от групата били прехвърляни нелегално в Гърция, където ги посрещал Лазанис. Времетраенето на нелегалното преминаване през двете граници е различен - от 24 часа до няколко дни. За прехвърлянето през всяка една граница гъркът е плащал по около 1000 марки за човек на каналджиите. Пътят през Македония се използвал по-често, защото и на двете граници няма заграждения. Освен това македонците не охраняват нито българската, нито гръцката.

От Златарево до Кипър

В Гърция Лазанис правел нещо като пазар за сводниците там и продавал стоката си. Най-често нашенките се купували за публични домове и кръчми край Солун и гръцките острови през туристическия сезон. Една проститутка се задържала на едно място около 2-3 месеца, докато й се насити клиентелата, и след това се препродавала на друг сводник за по 2-3 хиляди марки. Според информация от МВР каналът продължавал до Кипър. Неотдавна оттам са били екстрадирани български момичета, минали по канала на Лазанис.
Гръцките полицаи обаче не обръщали внимание на чужденките, въпреки че лесно могат да се справят с проблема, защото момичетата пребивават нелегално в страната им, а и в малките курортни села около Солун или по островите сводниците се знаели от властите. Информация за замесените македонци и гърци била изпратена от наша страна още преди 6 месеца, но съседските власти и досега не са отговорили на сигналите.
Проблемът идвал от това,че на наша теротирия гъркът не е извършвал никакво престъпление. Отвлечените момичета се страхували да свидетелстват, а тези, които доброволно проституират, не издават сводниците и тартора им. Затова “Гранична полиция” “ударила” по незаконното преминаване на границата.
Нектариус Лазанис е предаден на гръцката полиция на 15 януари и му е наложена забрана за влизане в България. Двама българи, каналджии от Петрич, замесени в трафика, са осъдени ефективно, а срещу други двама се води следствено дело.
Според оценките на самите служители в “Гранична полиция” това е една от най-големите и успешни акции на службата. В нея основно участие са взели ченгетата от “Оперативно-издирвателна дейност”, съвместно с колегите си от другите сектори. Това е сравнително обновена служба, в която са се влели над 70 оперативни ченгета от полицейските служби на регионалните дирекции. Именно те са разкрили структурата и организацията на трафика, осъществяван от Нектариус Лазанис. Началникът на НСГП полк.Вячеслав Димитров смята, че каналите около границата край Петрич, откъдето са минавали повечето нелегални групи за Гърция, вече са запушени. Само за миналата година са били пресечени 239 опита за нарушаване на гръцката и 89 опита през македонската граница.
Трафикът се е осъществявал не без помощта на офицери и сержанти и от “Гранични полиция”. Службата започна прочистване на редиците си още през септември миналата година след няколко спешни вътрешни проверки по поделенията след сигнали на граждани. Тогава 7 офицери и 17 сержанти от НСГП бяха предадени на Военна прокуратура, а други 21 бяха уволнени дисциплинарно.

Циганките покоряват Полша

Втори канал на трафик за проститутки беше разбит по същото време на ГКПП Кардам. Там граничните полицаи задържаха микробус “Мерцедес” с 11 български граждани. Сред тях няколко проститутки от ромски произход, чиято крайна цел е Полша. В микробуса са били намерени фалшиви печати от гранични пунктове в Румъния, Унгария, Полша, Украйна. В групата е бил и 33-годишен фалшификатор от Варна. Каналът бил разбит заедно с варненската служба за борба с организираната престъпност и регионалната дирекция. Според полицаи нашите циганки проститутки са окупирали пазара в Полша, а гръцките сводници предпочитали българки, рускини и украинки. Цените на сексуслугите били приблизително същите, но рисковете при трафика към Западна Европа били по-големи.
Мнението на полк. Димитров е, че зачестилите разкрития на подобни канали е следствие от успешната реорганизация на службата и новата техника, която е поставена по ГКПП. Благодарение на тях и съвместно с Федералната гранична полиция на Германия са били разкрити и два канала за преминаване през България на кюрдски бежанци. Схемата на кюрдите била да използват български транзитни визи за Македония, а оттам през Албания и Италия стигали до Германия.
Пак чрез наши транзитни визи албанци заминавали нелегално за Мексико. Те обявявали крайна точка за своето пътуване Истанбул, но с фалшиви мексикански визи хващали от транзитна зала на аерогара София полет през Дюселдорф за Южна Америка. Този канал обаче бил доста скъп и не толкова често използван.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата