Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Deutsche Bank купува Dresdner за 29 млрд. долара

Най-голямата германска банка Deutsche Bank постигна споразумение да закупи третата по големина банка в страната Dresdner Bank за 29 млрд. долара в акции. В резултат на сделката ще бъде създадена най-голямата банка в световен мащаб със стойност на активите й повече от 1.2 трилиона долара. Това е и най-голямото поглъщане в германския банков сектор. Сделката влиза в сила от 1 юли. Изпълнителните директори на двете банки ще управляват съвместно новата институция, като Deutsche Bank ще има повече свои представители в надзорния съвет.
Акционерите на Deutsche Bank ще притежават между 60 и 64% от капитала на новата институция. От 2003 г. спестените средства в резултат на поглъщането ще възлизат на 2.8 млрд. долара годишно. Очаква се 16 000 души от общо 142 000-ния персонал на двете банки да бъде съкратен.
Дейността на институцията ще бъде обособена на две части: инвестиционно банкиране и банкови услуги на дребно. Застрахователният холдинг Allianz, притежаващ акции и в двете банки, ще получи малцинствен дял в сектора за услуги на дребно. Най-големият германски застраховател ще закупи освен това DWS Investment, най-големия взаимен фонд в страната, притежаван досега от Deutsche Bank. Allianz освен това ще поеме и застрахователния бизнес на Deutsche.
Новосформираната банка ще се съсредоточи върху инвестиционното банкиране и управление на активи, сфери, в които традиционно водещи са американските инвестиционни банки като Merrill Lynch. Ще се предлагат и консултантски услуги в сферата на сливанията. Целта е постигане на предимства пред основните конкуренти UBS и Citigroup. Планира се затварянето на някои от клоновете, а освен това ще се акцентира върху електронното банкиране. Дейността на дребно ще се извършва от обособен филиал Deutsche Bank 24, чиито акции ще бъдат предложени за публична продажба в следващите три години.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар