Новият брой: Накъде след вота
Close

Съдът отряза надеждите на Евлогиев да си върне МБИР

Иван Евлогиев ще се прости с мечтата да стане отново банкер, след като тричленен състав на Върховния касационен съд отказа да отмени фалита на Международна банка за инвестиции и развитие. Банката беше обявена в несъстоятелност през октомври 1997 г. Миналата година бившият й шеф Иван Евлогиев заведе дело срещу БНБ с искане да бъде отменен фалитът на банката. Пред последната инстанция той твърдеше, че активите на МБИР превишават нейните пасиви, като се позова на извършената от фирмата “Агейн такт” оценка на банката. Заедно с адвокатката си Рени Цанова Евлогиев опита да убеди върховните съдии, че вземанията на банката са с 1.2 млн. лева повече от задълженията й. Шефът на “Компакт холдинг” се позова и на скандалното прихващане с държавата по схемата “Плама”. Чрез него синдичката на МБИР Малинка Атанасова набързо “изчисти” 4 млн. лева дълг към държавата.
Юристите на БНБ защитаваха тезата, че искът е недопустим, тъй като акционерите на фалирала банка, които Евлогиев представлява, не могат да бъдат страна в дело по несъстоятелност. Страни по това дело са само банката (представена от нейния синдик) и БНБ. Подобна теза разви и представителката на Върховната касационна прокуратура прокурор Станева. Според запознати това е било и едно от основанията на ВКС да остави без разглеждане искането на Иван Евлогиев. В мотивите към решението се посочва, че молбата е неоснователна и по същество. Тя се позовава на схемата “Плама”, приета със закона за бюджет’99, и оценка на активите на МБИР, валидна към 30 август 1998 г., и следователно при изготвянето й са взети предвид обстоятелства, възникнали след затварянето на банката. Отмяна на съдебно решение поради “нововъзникнали обстоятелства” има, когато те са били факт при произнасянето на съда, но не са били известни на страните по делото, посочват съдиите Чутуркова, Хитров и Цветков.
От пресслужбата на Евлогиев заявиха, че той със сигурност ще обжалва пред петчленен състав на ВКС. В момента Евлогиев, който е следствен за фалита на МБИР, се е отдал на политиката и се готви да участва в следващите избори заедно с либералната Партия на свободата на бившия президент Желю Желев.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата