Накратко

Министерството на външните работи на България изрази дълбока загриженост пред посолството на СР Югославия в София във връзка със задържането от югославските власти на британски граждани - членове на мисията на ОССЕ в Косово. В съобщението на пресцентъра на Министерството на външните работи се казва, че България очаква да бъде приложен обективен подход и към двамата канадски граждани, задържани на територията на СР Югославия. Страната ни активно подкрепя усилията на международната общност за изпълнение на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и има свои представители в международните организации в Косово. Посолството на СР Югославия възрази, като заяви, че България излишно политизира въпроса.


Специален фонд към Министерството на здравеопазването ще финансира защитата на задържаните ни медици в Либия. За целта здравното министерство създава специална банкова сметка, на която всички граждани и юридически лица, които имат желание и възможност, могат да подпомогнат защитата на подсъдимите медици. Сметката е към софийския клон на “SG ЕКСПРЕСБАНК”, а номерът е 400842424081048410. Първата вноска в размер на 18 000 лв. е от държавната фирма “Експомед” към Министерството на здравеопазването.


Служители на столичната митница и Дирекцията на национална служба “Полиция” задържаха контрабандни цигари за 500 000 лв. Задържаните 589 мастербокса цигари “Регала” и “Соверен” вероятно са с азиатски произход. Марките не са популярни и нямат пазар в България, смятат от полицията. Вероятно цигарите е трябвало да бъдат изнесени извън страната. Разследването по случая се води от митническите дознатели.


София ще бъде домакин на третото заседание на работната маса към пакта за стабилност, което ще се състои на 4 и 5 октомври, съобщиха от правителствената информационна служба. На 3 октомври се предвижда да има координационна среща на държавите от Югоизточна Европа за съгласуване на позиции и приоритетни проекти в рамките на работната маса. Под ръководството на Националния координатор по пакта за стабилност Никола Карадимов се създава междуведомствена работна група, която ще координира дейностите, свързани с подготовката на заседанието на работната маса в София. От 1 юли за шест месеца България е съпредседател на тази работна маса, уточниха експерти от МС.


При автомобилна злополука загина народният представител от парламентарната група на СДС Петър Кръстев Стоянов. Той бе избран с листата на СДС - София, в 38-то Народно събрание, където бе член на Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство. Съболезнователни телеграми до семейството, близките и роднините на Петър Кръстев са изпратили председателят на НС Йордан Соколов, на ПГ на СДС Екатерина Михайлова и ПГ на Народен съюз.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня