България

Координаторът на пакта за стабилност Никола Карадимов подаде оставка

Политика

след като председателят на парламентарната комисия по външна политика Асен Агов заяви пред БНР, че България ще напусне пакта за стабилност, ако въпросът за изваждането й от негативния визов списък не бъде решен положително. На 30 ноември и 1 декември Съветът на министрите на вътрешните работи и на правосъдието на ЕС трябва да вземе окончателно решение по визовия въпрос.

заради присъствието му на представянето на охридската гражданска организация “Радко” в хотел “Холидей ин” в македонската столица. Промоцията на сдружение “Радко” беше пред провал, след като младежи хвърлиха димни бомбички в залата, когато председателят на организацията Владимир Паунковски съобщи, че за названието “Радко” е използван един от най-популярните псевдоними на последния и най-дългогодишен ръководител на ВМРО Иван (Ванче) Михайлов. В настъпилата суматоха се стигна до ръкопашен бой. В. “Македония денес” характеризира събитието като провокация на неовърховизма в Скопие, а организацията “Радко” бе наречена фашистка. В едно демократично общество е нормална практика дипломатите да поддържат отношения със сдружения, съществуващи изцяло в рамките на закона, заяви по този повод Радко Влайков, говорител на МВнР. Според Радко Влайков посланик Димитров не е приел аргументите на помощник-министъра на външните работи на Македония Виктор Димовски, който му обърнал внимание, че този негов жест може да се тълкува като подкрепа на действия, които не са в духа на взаимно декларираните стремежи за сътрудничество между двете страни. Инцидентът стана повод за митинг в защита на македонската идентичност на главния площад в Скопие, на който според съобщение на Ройтерс са се събрали 5000 души.

който ще бъде публикуван на 8 ноември, отново се повтарят критиките от предната година. Според неофициална информация София е критикувана за бавния напредък в хармонизирането на родното законодателство с европейското, както и за голямото разминаване между приемането и прилагането на законите. В доклада отново се подчертава, че корупцията е изключително голям проблем за страната. В доклада се подчертават и продължаващите трудности по хармонизирането на българската визова политика с тази на 15-те. (На стр. 31)

на мястото на подалия оставка миналата седмица Христо Бисеров. Михайлова остава председател на ПГ на СДС, но няма да е заместник-председател на партията. За член на НИС на СДС бе избрана Росица Тоткова, заместник-председател на ПГ на СДС. Тя ще отговаря за коалиционните отношения на СДС.

в рамките на 38-то НС. В споразумението е записано, че то е пролог за по-нататъшното обединение на целите на четирите партии за извеждане на страната от кризата, в която се намира, и за гарантиране на изборни резултати за 39-то Народно събрание.

Предстоящите парламентарни избори и настоящата политическа ситуация бяха основни теми на разговора. Александър Томов заяви, че информирал държавния глава за предложенията за промени в конституцията, с които да се даде законодателна инициатива на президента, но поиска това да стане след новите избори. Другото предложение на евролевицата е 12 юли да стане официален празник - Ден на конституцията. (На стр. 12)

е била основна тема на разговора между президента Петър Стоянов и ръководствата на Народен съюз. “Бяхме на едно мнение, че в предизборната ситуация изборните страсти не трябва да надделяват над общонационалните интереси и че след изборите България по никакъв начин не трябва да се отклонява от стратегическия път, по който е поела”, каза Петър Стоянов.

за председатели съответно на парламентарната Комисия по национална сигурност и на бюджетната комисия. Йордан Цонев ще остане редови член на бюджетната комисия на мястото на Йордан Бакалов, съобщи Христо Христов след заседание на ПГ на СДС.

и станаха независими народни представители. С това те изпълниха решението на организационния съвет, взето в началото на миналия месец.

в 40-минутен телефонен разговор, проведен по инициатива на българския премиер. Двамата констатираха голяма близост в позициите си и дискутираха бъдещи съвместни инициативи в тази област. Хърватският министър-председател прие поканата на премиера Иван Костов да посети България. Визитата ще се осъществи след срещата “Западни Балкани - Европейски съюз”, насрочена за 24 ноември в Загреб.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО