България

Законът за бюджета за следващата година бе приет на второ четене в парламента

Икономика:

Предвиждат се 6.276 млрд. лева приходи и 7.133 млрд. разходи в републиканския бюджет, а заложеният дефицит по консолидираната програма е 1.5% от БВП. Очакваният реален икономически растеж е 5%. Бюджетът е разчетен при средногодишна инфлация от 6% и валутен курс 2.11лв. за USD. (На стр. 23)

физически лица, извършващи дейност, която се облага с патентен данък, беше удължен до 14 януари със заповед на Министъра на финансите. По този начин срокът се изравнява с този за лицата, регистрирани по ТЗ. Заповедта на министъра е в унисон с промените в ЗОДФЛ и предстои да се обнародва в Държавен вестник.

ще отпусне Японската банка за международно сътрудничество, съобщи заместник-кметът на София Иван Гечев след преговори в Япония. Окончателните параметри по договора за заема ще са ясни до 15 януари, уточни той. Засега е договорено заемът да бъде с лихва под един процент с гратисен период 10 години. Все още не е определен срокът за връщането му. Той ще бъде 30 или 40 години в зависимост от решението на японското правителство дали проектът е екологичен или не. Държавата ще гарантира заема, като най-вероятно това ще стане при следващия парламент. Заемът ще отиде за строежа на осма и девета метростанция и връзката с тунела “Драган Цанков”, а общината ще поеме разходите за изграждането на метрото до Интерпред. Реално се очаква метрото да стигне до Интерпред в края на 2004 г.

във вече традиционната класация на икономическото предаване “Седмицата” на БНТ. Останалите номинации в този сектор бяха продажбите на Булбанк, “Златни пясъци”, “Софарма”, “Бороспорт”, каскадата, закупена от “Мекамиди”, тройната сделка на “Солвей - Соди” и водната концесия на “Интернешънъл уотър”. Заводът за хладилници “Либхер” беше награден като инвестиция на зелено. Останалите конкуренти за тази награда бяха “Стилмет”, “Била” и “Слитекс Миролио”. В сектора сливания и поглъщания беше избран “София мед”, а останалите номинации бяха на сделките между “Приста ойл” и “Тексако”, ОББ и НБГ и “Домейн Бойар” и “Винпром Русе”. В новата категория медии и нова икономика спечели BTV, а останалите претенденти бяха “Нова тв”, “Дарик радио”, “Спектрум нет” и “Рила солюшънс”. “Албена” спечели приза за портфейлни инвеститори.

“Офертите са валидни, достигната е цената от 45 млн. долара,” каза Ирина Кънева, представител на тръжната комисия. На седмия кръг се достигна цена от 75 млн. долара. Четиримата кандидати са “Водафон - България”, гръцката “ОТЕ телеком”, регистрираната в Холандия “Финтур” - финландско-турски консорциум на “Сонера” и “Тюрксел”, и “ТИМ Интернешънъл”, също регистрирана в Холандия, подкрепяна от “Телеком Италия мобиле”. Държавната комисия по далекосъобщенията (ДКД) реши миналия четвъртък да отстрани петия потенциален купувач - консорциума “Румели телсъм”, без да даде никакви обяснения за решението си. (На стр. 19)

с регистрираната в Швейцария “Спедком” сключи транспортното министерство. Цената на сделката е 15.09 млн. лв., които вече са изцяло платени от купувача. Кредит за покупката на “Деспред” отпусна израелската банка First Investment Bank of Israel чрез клона си в Цюрих. Официална информация за “Спедком” липсва, а медиите свързаха купувача с шеф-надзорника на “Стопанска и инвестиционна банка” Славчо Христов.

ръководител на делегацията на Европейската комисия у нас, по време на двудневния форум “Регионално развитие - постижения и предизвикателства”. Според него не е ясна връзката на плана с националния бюджет, а също така не са изяснени отношенията централна - местна власт. В Националния план за регионално развитие за 2001 г. са предвидени 754 проекта, от които 14 са на национално ниво. Останалите са отнесени към областните планове за развитие. Общият размер на финансовия ресурс, предвиден в плана за регионално развитие за 2001 г., е 2597 млн. лв. От тях от различни източници са осигурени 1682 млн. лв., което е 64.8% от общата сума. През следващата година се предвижда да бъдат разкрити 62 855 нови работни места.

приключи следственото дело за фалита на Международна банка за инвестиции и развитие (МБИР). Обвинителният акт е внесен в Софийския районен съд, съобщиха от прокуратурата. Бившият шеф на банката Иван Евлогиев и прокуристът Георги Колев ще отговарят пред съда по обвинение за престъпление по служба, представляващо особено тежък случай. Предвиденото наказание е затвор от 3 до 10 години. Според обвинителния акт обвиняемите Евлогиев и Колев са причинили вреди на МБИР за близо четири милиарда стари лева. На 31 август 1995 г. Иван Евлогиев в качеството си на заместник-председател на съвета на директорите на МБИР е превишил властта и правата си, като е подписал договор за предоставяне на кредитна линия в размер на 50 милиона стари лева и валутна кредитна линия в размер на 5 милиона долара на собствената си фирма “Компакт” ООД. Така обвиняемият Евлогиев се е явявал по двата договора в двойно качество на кредитодател и кредитоискател. На 31 март 1997 г. Иван Евлогиев като изпълнителен директор на банката и Георги Колев като прокурист са отпуснали левов кредит за оборотни средства в размер на 3 345 000 000 стари лева на “Ники трейд” ЕООД - София. Кредитът е бил използван незаконно за увеличаване на уставния капитал на банката и е бил отпуснат в нарушение на Закона за банките и кредитното дело и Наредба номер 7 на БНБ за големите и вътрешните кредити на банките.

Оборотът на блоковия сегмент, който достигна 4.9 млн. лв., бе резултат от рекордните на брой 28 сделки и прехвърлени общо 1.3 млн. акции. Брокери отдават голямото оживление на преоформянето на корпоративните портфейли на инвеститорите в навечерието на новата година. Търговията на реалния пазар на борсата бе сравнително спокойна и с изключение на голямото търсене при “Албена” АД интересът към големите компании бе ограничен. Борсовият индекс SOFIX се задържа почти без промяна на ниво 106.6 пункта

съобщи столичният кмет Стефан Софиянски. Приоритет ще бъде обновяването на вътрешнокварталните пространства с идеята живеещите там да ги стопанисват. Още пет-шест месеца ще продължат проблемите на софиянци с промените на трамвайните маршрути заради ремонтите на улиците. През следващата година ще се ремонтират ул. “Раковски”, районът около Централна гара и инфраструктурата на квартал “Факултета”, допълни кметът.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО