България

БСП внесе искане за вот на недоверие към правителството на Иван Костов

Политика:

Социалистите искат вот на недоверие към кабинета заради "неспособността му да опазва обществения ред, да гарантира сигурността на гражданите и да се справи с престъпността". Вносителите очакват да бъдат подкрепени от ДПС, а при таен вот се надяват и част от депутатите от СДС да гласуват срещу кабинета на Костов. От Движението за права и свободи обаче заявиха, че ще вземат окончателно решение след извънредното заседание на парламента във вторник, на което трябва да се гласува решение за мерките срещу престъпността. Евролевицата най-вероятно ще се въздържат на гласуването на вота. А от Народен съюз ще подкрепят министър-председателя Костов.

Филипов беше президентски секретар по външната политика, но напусна в началото на годината поста си в президентството. Той поема овакантения през ноември пост, когато Никола Карадимов напусна след заплахите на Асен Агов, че ако ЕС не ни свали визите, ще излезем от пакта за стабилност. Самият Филипов бе външнополитически съветник на СДС в началото на 90-те, между 1991 и 1992 г. бе главен секретар на МВнР, а през 1992 - 1996 г. бе посланик в Португалия. Поста външнополитически съветник на президента Филипов пое веднага след изборите през 1996 г.

заяви шведският посланик у нас Стен Аск. На работен обяд с посланиците на страните от ЕС с вицепремиера Петър Жотев г-н Аск заяви, че процедурата се е ускорила и окончателното решение в Съвета на министрите на правосъдието и на вътрешните работи може да бъде взето още на 15-16 март. Двайсет дена след това то трябва да влезе в сила. Вицепремиерът Жотев е представил основните параметри от програмата на правителството до 2005 г., които според него трябва да доведат до повишаване на жизнения стандарт, бърз икономически растеж и ускоряване на преговорите с ЕС за пълноправно членство. Посланиците са се интересували дали ще има преференции за инвеститори в определени сектори на икономиката, от размера на заплатите в реалния и държавния сектор, от нивото на безработицата и мерките на правителството в тази област, от стратегията на раздържавяване в енергетиката, съобщи още пресцентърът на Министерството на икономиката.

в търсенето на разумни решения при управлението на външния дълг и възможностите за разсрочването му. Това съобщи лидерът на БСП Георги Първанов, който бе в Лондон по покана на британското външно министерство. Първанов се е срещал с представители на “Креди сюис фърст Бостън” (Credit Suisse First Boston), инвестиционната банка “Лазард” и Европейската банка за възстановяване и развитие. Деловите среди на Великобритания са се интересували от възможностите за подобряване на инвестиционния климат у нас чрез законодателни промени, ограничаване на престъпността и корупцията, каза Първанов.

заяви премиерът Иван Костов на извънредното заседание в парламента във вторник за състоянието на престъпността и мерките на кабинета за нейното овладяване. На извънредно заседание, продължило 7 часа, депутатите изслушаха премиера и министрите на вътрешните работи Емануил Йорданов и на правосъдието Теодосий Симеонов. По време на дебата опозицията поиска оставката на вътрешния министър Емануил Йорданов. В деня на извънредното заседание около 500 души по данни на полицията се събраха пред сградата на Народното събрание в мълчалив протест срещу нарастващата престъпност. Сред тях бяха Вежди Рашидов, Явор Милушев, Хачо Бояджиев.

по инициатива на българския държавен глава. Това съобщи на БТА прессекретариатът на президента. Петър Стоянов, Йон Илиеску и Ахмет Недждет Сезер ще разговарят за сътрудничеството в региона след започналите процеси на демократизация в Югославия, както и за открилата се възможност за нов тип регионално сътрудничество, което ще ни доближи към визията за европейски Балкани, допълват от прессекретариата. Борбата с организираната престъпност, разширяването на ЕС и НАТО, както и общите инфраструктурни проекти и пактът за стабилност ще бъдат във фокуса на вниманието на тримата президенти.

реши да предложи за първо четене Правната комисия към Народното събрание. Проектът е внесен от Димитър Абаджиев (СДС) и група депутати от парламентарните групи на Народен съюз и евролевицата. Комисията отхвърли шест законопроекта, внесени от Христо Петров, Панчо Панайотов, Александър Каракачанов, Драгомир Драганов, Велко Вълканов и Любен Корнезов. (На стр.8)

обвинени в умишленото заразяване на 393 либийски деца със СПИН. Тези очаквания на либийския адвокат Осман Бизанти, изразени пред медиите, цитира говорителят на външно министерство Радко Влайков. На 10 февруари либийският народен съд заседава за девети пореден път по делото за СПИН-аферата в Либия, по което обвиняеми са шестима българи, един палестинец и осем либийци. Според Радко Влайков е трудно да се предвиди дали делото отново ще бъде отложено. Въпрос на преценка на защитата е дали ще поиска ново отлагане на делото, а консолидирана позиция между адвокатите на българите, палестинеца и либийците трудно се постига, коментира говорителят на външно министерство. На процеса срещу българските медици на 10 февруари 2001 г. в Триполи, Либия, ще присъстват наблюдатели от международната юридическа общност, съобщи на БТА председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов.

и според броя на членовете в семействата си. Правителството измени досега действащата наредба за изплащане на компенсационните суми на кадровите военнослужещи, ползващи жилища при условията на свободно договаряне, съобщи дирекция “Информация и връзки с обществеността” на Министерския съвет. Новият подход, приложен в документа, е сумите да се определят не само от типа населено място, както беше досега, а и от броя на членовете на семейството на кадровия военнослужещ. С тази промяна увеличението на компенсациите за тричленно семейство ще бъде 16%, за 4-членно - 30%, за пет и повече членове - 55%.

обсъди в Атина външният министър Надежда Михайлова с гръцкия си колега Георгиос Папандреу. Двамата разговаряха и по изграждането на трите нови гранични пункта между двете страни, както и по актуални въпроси на обстановката в Югоизточна Европа. Министър Михайлова бе приета от президента Константинос Стефанопулос, от председателя на парламента Апостолос Какламанис, от кмета на Атина Димитриос Аврамопулос и от председателя на партия “Нова демокрация” Константинос Караманлис.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО