България
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България

България

Съдът наложи запор върху собствеността на Авиокомпания “Балкан”

691 прочитания

Икономика:

С решение от сряда, 21 февруари, Софиският градски съд наложи запор над имуществото на приватизираната през юли 1999 г. Авиокомпания “Балкан” във връзка с подадения два дни преди това иск на застрахователната компания “Булстрад” за обявяване в несъстоятелност. Отсега нататък двама временни синдици Ралица Топчиева и Владимир Петков ще одобряват всяко действие на ръководството на компанията, очаква се да бъде изготвен списък на кредиторите на дружеството и назначени постоянни синдици. След стартиране на процедурата за несъстоятелност по иска на застрахователната компания “Булстрад” се очаква да бъде насрочено общо събрание на кредиторите и да бъдат назначени постоянни синдици. Ръководотовто на авиокомапнията обяви, че полетите, които бяха спрени на 14 февруари, ще бъдат подновени на 26 февруари, понеделник. Директните загуби от спирането на полетите се изчисляват на 1.1 млн долара, а общият брой на непревозените пътници е 11 276.

а тази на Albanian Airlines (Албениън еърлайнс) - най-висока по отношение на инвестициите, съобщи за “Капитал” източник, близък до Агенцията за приватизация. Съдружници в “Лизингово дружество” ООД са Общинска банка и “Солитуде” ООД, а Albanian Airlines е собственост на трима кувейтски поданици. Офертите бяха подадени на 19 февруари, а общият брой на кандидатите бе пет. Офертата на “Ибкол България” беше декласирана, тъй като кандидатът не е внесъл депозит. От АП все още не са оповестили официално информацията за параметрите на офертите и изчакват становище на Министерството на транспорта и съобщенията.

Купувачът на девненския химически комбинат “Соди” получи одобрението на правителството да инвестира договорените при приватизацията 67 млн. долара до 2004 г., а не както предвиждаше приватизационният договор - до 2001 г. Искането за промяна е мотивирано с отрицателното въздействие на икономическите кризи в Русия и Азия върху пазара на калцинирана сода, както и със спада в продажбите на сода с 38% за 1999 г. спрямо 1998 г. Като друга причина за исканото разсрочване “Солвей” посочва покупката на други три български предприятия, в които през следващите три години трябва да бъдат направени 30.7 млн. лв. инвестиции. Белгийската “Солвей” закупи 60% от акциите на “Соди” през април 1997 г. за 150 млн. долара.

през миналата година и план за нейното приложение през настоящата. Планът предвижда мерки, с които се цели постигането на основните средносрочни цели, залегнали в стратегията. Според заместник финансовия министър Пламен Орешарски през втората половина на годината ще бъде удачно да се емитира емисия еврооблигации, но кога и дали ще стане това, ще реши следващото правителство.

започна в петък в София. Срещата беше по инициатива на българския министър на финансите Муравей Радев. В светлината на изпълненинето на Маастрихтските критерии са обсъждани проблеми на макроикономическата стабилност в средно- и дългосрочен план, както и ролята на валутните режими за стабилността

ИНГ Банк (ING Bank) ще стане собственик на мажоритарен дял до 70% от пенсионно дружество “Солидарност” и така ще разшири дейността си и на българския пенсионен пазар. От сегашните акционери само “Доверие - обединен холдинг” ще запази около 30% участие в капитала на “Солидарност”. Досега холдингът държеше контролния дял от 51%. Очаква се ING Bank да придобие и 15-те процента акции на “Електроимпекс”, както и пакета от 34%, собственост на “М-Тел трейдинг”. Цената, която ING е предложила за мажоритарния пакет на “Солидарност”, все още не е официално оповестена. Тя ще стане известна през седмицата, когато се очаква да приключи окончателното подписване на договора. От банката предпочетоха да не коментират новината с обяснението: “Нещата все още са на такъв етап, че не е редно да се говори за това.” Интересът на ING към участие на българския пенсионен пазар беше оповестен още през ноември миналата година.

Обсъжда се възможност за създаване на публични акционерни дружества от ВиК-сектора и продажбата на пакети от капитала им на фондовата борса, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройсвото Евгений Чачев на семинар за навлизането на частния сектор във ВиК-системите през изминалата седмица. Очаква се това да стане през следващата година. Предложението ще бъде включено в стратегията за раздържавяване на сектора, която трябва да влезе в правителството в края на май. Вероятно сред първите дружества ще са тези във Варна и Шумен. Подготвят се също концесии за ВиК-дружествата във Враца, Монтана и Видин. Последните поправки в Закона за водите предвиждат решенията за отдаване на концесия на ВиК-дружествата, които са на територията на повече от една община, да се вземат от Министерски съвет, след изслушване на общините. Такива са 28 от 48-те водни дружества в страната. На семинара стана ясно, че несъгласните общини вероятно ще бъдат отделяни от проекта, но концесионерът ще се задължава да доставя вода на жителите им, като подписва договори с тях.

е изпратено на 16 февруари в прокуратурата с мнение за съд на Цветан Начев, Владимир Кънчев и Светослав Иванов, предаде БТА. Тримата са обвинени по чл. 203, ал.1 от Наказателния кодекс за присвояване. Става въпрос за сума от около 2 милиарда стари лева. През инкриминирания период Начев е бил главен изпълнителен директор на банката, а Кънчев - заместник-председател на надзорния съвет. Сега банката се казва “Нефтинвестбанк”. Делото е сред взетите на специален отчет при главния прокурор Никола Филчев. Образувано е през 1998 г.

след като синдикатите отхвърлиха предложението на финансовия министър Муравей Радев бюджетът да отпусне 5.5 млн. лв. безлихвен заем на предприятието. Два и половина милиона лева от парите трябваше да отидат за купуване на суровини за работа на ВМЗ, и 3 млн. лв. - за изплащане на минималните заплати на работниците. Стачкуващите обаче настояха да вземат всичките 7.5 млн. лв., които комбинатът им дължи като заплати за октомври, ноември и декември 2000 г. В резултат икономическото министерство обяви, че държавата няма повече предложения за уреждане на спора в оръжейната. Вицепремиерът Петър Жотев пък предупреди, че стратегията за приватизация на ВМЗ е пред провал. (На стр. 35)

суровини и продукти от тях, фуражи и фуражни съставки с произход Великобритания. Спешната мярка се налага заради възникналия там шап по свинете и се отнася до всички говеда, биволи, овце, свине, кози, елени, диви прасета и сърни. Изключение се прави за животински продукти и фуражи, претърпели термична обработка, която гарантира обезвреждането на вируса. На задължителна обработка се подлага и месото, внесено преди въвеждането на ограниченията върху вноса. Забраната влезе в сила със заповед на министъра на земеделието и горите Венцислав Върбанов от 22 февруари 2001 г. (на стр. 38)

в които се осъществяват дейности, облагани с окончателен годишен (патентен) данък, извършиха служители на отделите “Оперативен контрол” в цялата страна за един месец. Проверките установиха, че 250 лица, извършващи патентни дейности, не са подали декларация по чл. 43 от Закона за облагане доходите на физическите лица (ЗОДФЛ).

Книжата на бургаската рафинерия поскъпнаха с един лев през изминалата седмица и достигнаха 8 лв. за акция. Те бяха основната предпоставка за покачването на индекса SOFIX, който на-расна с 0.8% на седмична база и достигна 94.4 пункта. Покачването обаче бе твърде малко, за да компенсира резкия спад от предишните две седмици. Според борсови анализатори по-съществена корекция в ценовите равнища може да има само при значителен прилив или отлив на чуждестранни инвестиции от пазара. Оборотът на борсата за седмицата бе 204 хил. лв. като впечатление правиха големият брой блокови сделки с малки пакети акции. (На стр.37)

във връзка с организационната структура на атомната централа след отделянето й като самостоятелно търговско дружество. На заключителното заседание ръководителят на мисията Кенет Талбот посочи, че новата организационна структура на козлодуйската АЕЦ отговаря на международните практики и стандарти на МААЕ. Експертите са дали някои препоръки за усъвършенстване на структурите, но като цяло оценката е много добра, подчерта г-н Талбот.

посветена на зимните олимпийски игри през 2002 г. в САЩ. Монетата е с номинал 10 лв. и тираж 25 000 броя. Среброто от което е изработена, е с проба 925, а монетата тежи 23.33 грама. Монетата е уникална, защото е първата в света монета с изписан пореден номер. България е първата държава, която пуска юбилейна монета, посветена на зимните олимпийски игри през 2002 г.

за извършване на дейности в енергетиката. НЕК получи лицензи за производство на електроенергия от ТЕЦ “Марица изток 3” за срок от 10 години, за пренос на еленергия на тероторията на България за срок от 35 години и за производство на ток от ВЕЦ за срок от 35 години Лиценз за съхранение на природен газ в подземното хранилище в Чирен е издаден на Булгаргаз. Газовият монополист получи също лицензи за разпределение на природен газ за срок от 10 години, както и за пренос и за транзит на територията на България за 35 години.

Икономика:

С решение от сряда, 21 февруари, Софиският градски съд наложи запор над имуществото на приватизираната през юли 1999 г. Авиокомпания “Балкан” във връзка с подадения два дни преди това иск на застрахователната компания “Булстрад” за обявяване в несъстоятелност. Отсега нататък двама временни синдици Ралица Топчиева и Владимир Петков ще одобряват всяко действие на ръководството на компанията, очаква се да бъде изготвен списък на кредиторите на дружеството и назначени постоянни синдици. След стартиране на процедурата за несъстоятелност по иска на застрахователната компания “Булстрад” се очаква да бъде насрочено общо събрание на кредиторите и да бъдат назначени постоянни синдици. Ръководотовто на авиокомапнията обяви, че полетите, които бяха спрени на 14 февруари, ще бъдат подновени на 26 февруари, понеделник. Директните загуби от спирането на полетите се изчисляват на 1.1 млн долара, а общият брой на непревозените пътници е 11 276.

а тази на Albanian Airlines (Албениън еърлайнс) - най-висока по отношение на инвестициите, съобщи за “Капитал” източник, близък до Агенцията за приватизация. Съдружници в “Лизингово дружество” ООД са Общинска банка и “Солитуде” ООД, а Albanian Airlines е собственост на трима кувейтски поданици. Офертите бяха подадени на 19 февруари, а общият брой на кандидатите бе пет. Офертата на “Ибкол България” беше декласирана, тъй като кандидатът не е внесъл депозит. От АП все още не са оповестили официално информацията за параметрите на офертите и изчакват становище на Министерството на транспорта и съобщенията.

Купувачът на девненския химически комбинат “Соди” получи одобрението на правителството да инвестира договорените при приватизацията 67 млн. долара до 2004 г., а не както предвиждаше приватизационният договор - до 2001 г. Искането за промяна е мотивирано с отрицателното въздействие на икономическите кризи в Русия и Азия върху пазара на калцинирана сода, както и със спада в продажбите на сода с 38% за 1999 г. спрямо 1998 г. Като друга причина за исканото разсрочване “Солвей” посочва покупката на други три български предприятия, в които през следващите три години трябва да бъдат направени 30.7 млн. лв. инвестиции. Белгийската “Солвей” закупи 60% от акциите на “Соди” през април 1997 г. за 150 млн. долара.

през миналата година и план за нейното приложение през настоящата. Планът предвижда мерки, с които се цели постигането на основните средносрочни цели, залегнали в стратегията. Според заместник финансовия министър Пламен Орешарски през втората половина на годината ще бъде удачно да се емитира емисия еврооблигации, но кога и дали ще стане това, ще реши следващото правителство.

започна в петък в София. Срещата беше по инициатива на българския министър на финансите Муравей Радев. В светлината на изпълненинето на Маастрихтските критерии са обсъждани проблеми на макроикономическата стабилност в средно- и дългосрочен план, както и ролята на валутните режими за стабилността

ИНГ Банк (ING Bank) ще стане собственик на мажоритарен дял до 70% от пенсионно дружество “Солидарност” и така ще разшири дейността си и на българския пенсионен пазар. От сегашните акционери само “Доверие - обединен холдинг” ще запази около 30% участие в капитала на “Солидарност”. Досега холдингът държеше контролния дял от 51%. Очаква се ING Bank да придобие и 15-те процента акции на “Електроимпекс”, както и пакета от 34%, собственост на “М-Тел трейдинг”. Цената, която ING е предложила за мажоритарния пакет на “Солидарност”, все още не е официално оповестена. Тя ще стане известна през седмицата, когато се очаква да приключи окончателното подписване на договора. От банката предпочетоха да не коментират новината с обяснението: “Нещата все още са на такъв етап, че не е редно да се говори за това.” Интересът на ING към участие на българския пенсионен пазар беше оповестен още през ноември миналата година.

Обсъжда се възможност за създаване на публични акционерни дружества от ВиК-сектора и продажбата на пакети от капитала им на фондовата борса, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройсвото Евгений Чачев на семинар за навлизането на частния сектор във ВиК-системите през изминалата седмица. Очаква се това да стане през следващата година. Предложението ще бъде включено в стратегията за раздържавяване на сектора, която трябва да влезе в правителството в края на май. Вероятно сред първите дружества ще са тези във Варна и Шумен. Подготвят се също концесии за ВиК-дружествата във Враца, Монтана и Видин. Последните поправки в Закона за водите предвиждат решенията за отдаване на концесия на ВиК-дружествата, които са на територията на повече от една община, да се вземат от Министерски съвет, след изслушване на общините. Такива са 28 от 48-те водни дружества в страната. На семинара стана ясно, че несъгласните общини вероятно ще бъдат отделяни от проекта, но концесионерът ще се задължава да доставя вода на жителите им, като подписва договори с тях.

е изпратено на 16 февруари в прокуратурата с мнение за съд на Цветан Начев, Владимир Кънчев и Светослав Иванов, предаде БТА. Тримата са обвинени по чл. 203, ал.1 от Наказателния кодекс за присвояване. Става въпрос за сума от около 2 милиарда стари лева. През инкриминирания период Начев е бил главен изпълнителен директор на банката, а Кънчев - заместник-председател на надзорния съвет. Сега банката се казва “Нефтинвестбанк”. Делото е сред взетите на специален отчет при главния прокурор Никола Филчев. Образувано е през 1998 г.

след като синдикатите отхвърлиха предложението на финансовия министър Муравей Радев бюджетът да отпусне 5.5 млн. лв. безлихвен заем на предприятието. Два и половина милиона лева от парите трябваше да отидат за купуване на суровини за работа на ВМЗ, и 3 млн. лв. - за изплащане на минималните заплати на работниците. Стачкуващите обаче настояха да вземат всичките 7.5 млн. лв., които комбинатът им дължи като заплати за октомври, ноември и декември 2000 г. В резултат икономическото министерство обяви, че държавата няма повече предложения за уреждане на спора в оръжейната. Вицепремиерът Петър Жотев пък предупреди, че стратегията за приватизация на ВМЗ е пред провал. (На стр. 35)

суровини и продукти от тях, фуражи и фуражни съставки с произход Великобритания. Спешната мярка се налага заради възникналия там шап по свинете и се отнася до всички говеда, биволи, овце, свине, кози, елени, диви прасета и сърни. Изключение се прави за животински продукти и фуражи, претърпели термична обработка, която гарантира обезвреждането на вируса. На задължителна обработка се подлага и месото, внесено преди въвеждането на ограниченията върху вноса. Забраната влезе в сила със заповед на министъра на земеделието и горите Венцислав Върбанов от 22 февруари 2001 г. (на стр. 38)

в които се осъществяват дейности, облагани с окончателен годишен (патентен) данък, извършиха служители на отделите “Оперативен контрол” в цялата страна за един месец. Проверките установиха, че 250 лица, извършващи патентни дейности, не са подали декларация по чл. 43 от Закона за облагане доходите на физическите лица (ЗОДФЛ).

Книжата на бургаската рафинерия поскъпнаха с един лев през изминалата седмица и достигнаха 8 лв. за акция. Те бяха основната предпоставка за покачването на индекса SOFIX, който на-расна с 0.8% на седмична база и достигна 94.4 пункта. Покачването обаче бе твърде малко, за да компенсира резкия спад от предишните две седмици. Според борсови анализатори по-съществена корекция в ценовите равнища може да има само при значителен прилив или отлив на чуждестранни инвестиции от пазара. Оборотът на борсата за седмицата бе 204 хил. лв. като впечатление правиха големият брой блокови сделки с малки пакети акции. (На стр.37)

във връзка с организационната структура на атомната централа след отделянето й като самостоятелно търговско дружество. На заключителното заседание ръководителят на мисията Кенет Талбот посочи, че новата организационна структура на козлодуйската АЕЦ отговаря на международните практики и стандарти на МААЕ. Експертите са дали някои препоръки за усъвършенстване на структурите, но като цяло оценката е много добра, подчерта г-н Талбот.

посветена на зимните олимпийски игри през 2002 г. в САЩ. Монетата е с номинал 10 лв. и тираж 25 000 броя. Среброто от което е изработена, е с проба 925, а монетата тежи 23.33 грама. Монетата е уникална, защото е първата в света монета с изписан пореден номер. България е първата държава, която пуска юбилейна монета, посветена на зимните олимпийски игри през 2002 г.

за извършване на дейности в енергетиката. НЕК получи лицензи за производство на електроенергия от ТЕЦ “Марица изток 3” за срок от 10 години, за пренос на еленергия на тероторията на България за срок от 35 години и за производство на ток от ВЕЦ за срок от 35 години Лиценз за съхранение на природен газ в подземното хранилище в Чирен е издаден на Булгаргаз. Газовият монополист получи също лицензи за разпределение на природен газ за срок от 10 години, както и за пренос и за транзит на територията на България за 35 години.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Да изчезнеш за 60 секунди

Да изчезнеш за 60 секунди

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.