България

Три фирми кандидатстват за изграждане на новата разплащателна система

Икономика:

Сред подалите оферти е британската фирма “Лоджика”, която е смятана за фаворит, тъй като е изградила разплащателните системи в десет централни банки в Европа, сред които са Унгария, Люксембург, Турция, Словения, Латвия, Босна и Херцеговина и др. Другите два кандидата са американската фирма “Монтран” и консорциум между “Хюлет Пакард” и “Пераго”. Финансовите предложения на трите оферти още не са отворени, преди това тръжната комисия ще анализира техническите предложения за бъдещата система, уточниха от БНБ, която организира търга. До месец би трябвало да бъде избран победителят от него и да се пристъпи към изпълнението на проекта. Самото изпълнение ще отнеме между 9 и 12 месеца. Новата система за плащания в реално време (т.нар. RTGS) трябва да заработи най-късно през май 2002 г. През нея ще минават до 10% от всички банкови транзакции, които обаче ще представляват около 80% от обема на паричните потоци.

чрез измама от 2821 вложители в пирамидата му “Лайф чойс интернешънъл” в периода април 1994 - май 1995 г. Ще обжалвам присъдата, не е справедлива, каза след произнасянето й Майкъл Капустин. Неговият защитник Анатол-Весел Луканов поиска от съда пълното му оневиняване. Прокурорът Божидар Джамбазов поиска максималното наказание, предвидено в закона - 30 години затвор. Капустин бе обвинен в присвояването на над 509 млн. стари лева чрез измама от 4731 вложители. Съдът обаче го оправда за присвояването на 249 млн. стари лева от 1910 вложители. (На стр. 24)

Това беше съобщено на семинар, организиран от Центъра за икономическо развитие (ЦИР) през изминалата седмица. В разработването на документа участват ЦИР, министерствата на икономиката на България и Германия и германското дружество за техническо сътрудничество. Страната ни е на 56-о място по технологично развитие от 59 изследвани страни, сочи доклад, представен на икономическия форум в Давос миналата година.

Жанет Джамбазова, шеф на клона на ДЗИ в Перник, ще поеме поста заместник изпълнителен директор в ДЗИ ЕАД, но няма да бъде избирана за член на Съвета на директорите.

преди да завършат средно образование. В четвъртък министрите одобриха специална програма за образователна и трудова заетост на такива младежи. Чрез нея ще се търси подходяща преквалификация за българи от 16 до 29-годишна възраст. Всяка година 40 000 деца напускат училище преждевременно. Това са четири процента от всички ученици у нас, съобщи просветният министър Димитър Димитров. До края на юни ще бъде създадена база данни за хората без средно образование, с възможни работни места за тях и видовете професионално обучение, от което се нуждаят, обеща министърът.

Авиокомпания “Балкан” бе обявена в неплатежоспособност, считано от датата 25 ноември 1998 г. Решението за откриване на процедура по несъстоятелност беше обявено в понеделник след близо едноседмично обсъждане от Софийския градски съд. Двамата временни синдици Ралица Топчиева и Владимир Петков остават до предстоящото общо събрание на кредиторите, насрочено за 3 април тази година. До събранието трябва да бъде направена пълна проверка на активите на “Балкан” и да се определи тяхната обща стойност. Междувременно синдиците внесоха в Софийския градски съд искови молби, в които оспорват продажбите на хотелите “Плиска” и “Космос” и на административната сграда на авиокомпанията. (На стр. 39)

спрямо тези от Западна Европа. Един човек от металургията произвежда 200 тона продукция, а доходите му са 20 пъти по-ниски от тези в европейските държави, показват данни на синдикалната федерация “Металици”, огласени на двудневната европейска конференция по стоманата в София. Средната заплата в стоманодобива в България през 2000 г. е била 175 долара, а в цветната металургия - около 200 долара. Броят на заетите в стоманодобива е намалял от 1997 г. до 2000 г. с 37%, каза Борис Дракалийски, член на УС на браншовата камара по черна и цветна металургия.

Бившият собственик на фалиралата Международна банка за инвестиции и развитие Иван Евлогиев извади документи, според които неговата фирма “Компакт холдинг” е била измамена при покупката на 60% от акциите на банката. Евлогиев се позова на прокурорски доклад, който показва, че към момента на покупката МБИР не е била с реално внесен капитал. По изчисленията на Евлогиев той е загубил от това 4.370 млн. долара. Той обвини за далаверите с капитала персонално шефа на Българската търговско-промишлена палата Божидар Божинов, който е договарял сделката с американската компания “Парман капитал инвестмънтс”. По думите му Божинов е взел 1 млн. долара комисиона от това, че е продал “куха” банка. Самият Евлогиев все още е следствен по наказателно дело за фалита на МБИР, тъй като неговите фирми са най-големият длъжник на фалиралия трезор.

предложи вицепремиерът Петър Жотев на среща с министъра на промишлеността и търговията на Индия Мурасоли Маран в Делхи миналата седмица. На срещата са обсъдени и други възможности за сътрудничество между България и Индия в хранително-вкусовата промишленост. За десетте месеца на 2000 г. стокообменът ни с Индия е около 20 млн. долара - с около 15 млн. по-малко от стокообмена през 1995 г.

одобри заместник-министърът на земеделието Георги Каркъмов. Целта е да се вземат всички мерки срещу проникването и разпространението на шап в страната, съобщиха от аграрното министерство. Програмата започва на 1 април и ще продължи до 1 декември т.г. В нея се предвиждат всекидневни проверки на чифтокопитните животни в кланиците на селищата, разположени в десеткилометровата гранична зона по южната граница на България с Турция и Гърция. В Ямболско бе въведен засилен ветеринарен контрол за недопускане на зараза от шап през границата от Турция. Отделно е сформиран диагностичен екип от специалисти.

Българската банковата система е стабилна, но консервативна. Това беше основният извод, който се наложи от проведената през изминалата седмица среща на банкери на тема “Банковият сектор в България и напредналите страни в преход - опитът на чуждестранните банки”. “Стратегическите чуждестранни инвеститори и засилените регулативни мерки допринесоха много за стабилизацията и възвръщането на доверието в банковата система. Но банките все още проявяват твърдоглавие по отношение на кредитирането. Едва една трета от активите в банковата система са предоставени кредити, а маржът между лихвите по депозитите и по кредитите е изключително висок”, коментира представителят на Световната банка у нас Томас О’Брайън. Банкерите се оправдаха с аргумента, че лихвените проценти отговарят на риска, който институциите им поемат. “В България все още няма реално работещ сектор, който да кредитираме. Освен това в съществуващите предприятия няма достатъчно прозрачност, за да се получи представа за състоянието им”, обобщи изпълнителният директор на “Интернешънъл комършъл банк” Стивън Щраус. “Ако свалим лихвените проценти по кредитите, това ще означава да се намалят драстично печалбите, а Световната банка едва ли иска това”, каза изпълнителният директор на Българска пощенска банка Оливър Уитъл. В банковата сфера предстои консолидация, особено по отношение на малките банки от четвърта група, които не могат да издържат на конкуренцията на големите банки, съгласиха се участниците в банковата среща. Гръцки финансови институции проявяват интерес към банки от четвърта група, съобщи регионалният директор на Национална банка на Гърция Христос Кацанис, но се въздържа да назове имената им.

от Националния компенсационен жилищен фонд, съобщи неговият изпълнителен директор Гаврил Митов. Министерският съвет прие приходно-разходната сметка на фонда и му отпусна 15 милиона лева субсидия. Миналата година субсидията е била 13 млн. лв. Парите от държавата формират към 96% от бюджета на фонда, уточни г-н Митов. През 2000 г. фондът е отпуснал пари по 4962 дългогодишни жилищноспестовни влога, като средната компенсация е била 3315.43 лв. От средата на 1998 г. една лихвоточка се обезщетява с три стотинки, добави изпълнителният директор. За дългогодишни жилищноспестовни влогове се смятат тези, които се били открити не по-рано от пет години преди края на 1990 г.

върху превозните средства за 2000 г. Квитанциите са за данък на закупени през 2000 г. коли. Във фалшивите документи няма ЕГН на данъчнозадълженото лице, но пък има година на производство на колата. Сумата на данъка в квитанцията не отговаря на действителната. Ако притежателите на закупени през 2000 г. автомобили открият, че квитанцията за данъка, платен от предишния собственик, е фалшива, трябва да я предадат в съответната данъчна служба, където е регистрацията на колата. В интернет-страницата на ГДД на адрес www.taxadmin.government.bg в рубриката ”Актуална информация” са публикувани оригинална квитанция, издавана от софийските данъчни служби, и фалшификат.

През изминалата седмица търговията с акции на пазарите на БФБ продължи тенденцията на застой. Обемът на търговията на регламентираните пазари беше 87 хил. лв., а на блоковия сегмент - 2.76 млн. лв. Индексът SOFIX отбеляза нарастване с 4.87%, като достигна 86.07 пункта. Ръстът се дължи предимно на нарастването на цените на акциите на “Петрол” AД с 25.44% , но търговията по позицията беше крайно ограничена. Акциите на “Албена” АД и през тази седмица се тургуваха най много. Забеляза се повишен интерес към три от четирите емисии български депозитарни разписки. (На стр. 43)

на автобусните линии, съобщи началникът на отдел “Инспекторат” при Държавната автомобилна инспекция Ангел Кузманов. Разпореждането е изпратено с писмо до областните управители. Оригиналните маршрутни разписания ще бъдат заверявани с подпис на длъжностно лице и печат на главна дирекция “Автомобилна администрация”. Заверени копия от тях ще бъдат предоставяни на общините. Превозвачите трябва да се снабдят с документите от общините, на чиято територия е регистрирана фирмата им, преди посочената дата.

от Държавната агенция за осигурителен надзор (ДАОН). Това е деветото лицензирано дружество, което има разрешение да регистрира универсален фонд. Съгласието е било официално връчено в петък на Ангел Ибризов, председател на управителния съвет на ”Берлинише лебен ПОАД”. Осигуряването в универсалните фондове е задължително за всички, родени след 31 декември 1959 г., които трябва да изберат универсален фонд до 30 септември тази година. Осигуряването в него започва от 1 януари 2002 г., уточняват от ДАОН.

въпреки че до 2003 г. те трябва да бъдат спрени от експлоатация, съобщи изпълнителният директор на атомната централа Йордан Йорданов след заседание на Консултативния съвет за АЕЦ “Козлодуй” в Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси. На заседанието е била обсъдена възможността за използване на неизгорялото ядрено гориво на I и II блокове и за съхранението на отработеното от тях гориво, каза г-н Йорданов. Според Антон Иванов, председател на Съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй”, до края на тази година ще започнат инженерни и монтажни работи на системата за локализиране на авариите на III и IV блокове. В модернизацията на двата реактора през тази и следващата година ще бъдат вложени 66 милиона долара.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата