България

Върховна касационна прокуратурата ще извърши проверка на законността при приватизацията и последващата дейност на “Плама” - Плевен

Икономика:

съобщи пресслужбата на прокуратурата на Република България. Проверката е по повод на работническите протести в нефтената рафинерия в Плевен в сряда, когато бивши работници на “Плама” възобновиха протестните си действия с искане да им бъдат изплатени заплатите. Митингът бе предвиден за 7.30 часа пред административната сграда, но районът на предприятието се оказа отцепен от фирмената охрана. Около 8.05 часа нефтохимиците разкъсаха ограничителната лента, разбутаха охранителите и влязоха в гневни пререкания с тях, но до сериозни инциденти не се стигна. На протестния митинг бяха гласувани текстовете на пет писма с настояване казусът “Плама” да бъде решен. В молба до министър-председателя Симеон Сакскобугготски се иска незабавното отстраняване на плевенския депутат Димитър Стефанов от работата му по доклада за състоянието на дружеството, тъй като той с изявленята си бил показал пристрастност към сегашните собственици. Пред финансовия министър Милен Велчев работниците настояват за данъчна ревизия на предприятието от декември 1998 г. досега - в периода, когато то е собственост на “Плама консорциум”, за да се установят евентуални нови щети за държавата. Ръководството на рафинерията, което първоначално се разграничи от протестите и поиска защита на обществения ред от РДВР - Плевен, по-късно разпространи до средставата за масова информация факс, с който се присъедини към действията на работниците си. В понеделник с факс до медиите шефовете на “Плама” обявиха, че текущите задължения на дружеството са около 600 хил. лв.

и реализацията на проектите за каскадата “Горна Арда” и магистралата до турската граница бяха част от темите на разговорите на турския вицепремиер Месут Йълмаз с вицепремиера Николай Василев в София. Това съобщи Василев след срещата си с турския гост, която бе в резиденцията на турския посланик у нас. Турският вицепремиер бе у нас, за да гледа мача между “Левски” и “Галатасарай”. Двамата вицепремиери са подчертали важността на проектите за “Горна Арда” и магистралата и за двете страни и са изразили надежда те да се реализират въпреки финансовите трудности на основния изпълнител от турска страна - “Джейлан холдинг”. Василев обясни, че за възможностите за замяната на турския холдинг с друга турска фирма не е навлизано в подробности. Йълмаз каза, че няма проблеми, ако се наложи, “Джейлан холдинг” да прехвърли участието си и по двата проекта на друга турска или чуждестранна компания. Първата копка на каскадата “Горна Арда” бе направена през октомври 1999 г. в присъствието на тогавашните премиери на България и Турция Иван Костов и Бюлент Еджевит. Разговорите между двете страни по всички тези и по други теми продължават по време на посещението в Турция (в Истанбул и Измир) на Николай Василев, което започна в петък и ще продължи до понеделник. Придружават го заместник-министрите на икономиката Любка Качакова и Димитър Хаджиниколов. Поканата за визитата е от турското правителство и е свързана с откриването на международния панаир в Измир. В Турция българският вицепремиер ще има разговори както с колегата си Йълмаз, така и с други членове на правителството, с големи банки и индустриални компании. Той специално е поискал разговор с ръководството на турската компания “Ердемир”, която бе един от кандидатите за приватизацията на “Кремиковци”, но не бе предпочетена. (На стр. 5 и 14)

Министерството на регионалното развитие и благоустройството подготвя предложение да се отложи разпоредбата в Закона за водите, според която от средата на следващата година ВиК-дружествата трябва да калкулират в цената на водата само до 25 на сто загубите, съобщи зам.-министърът на ведомството Иван Саев. “Абсурдно е да сведем загубите до 25%. Средно за страната в мрежите потъват 57% от водата. Някъде загубите стигат до 70% и дружествата няма как да ги покрият”, обясни зам.-министърът. Ограничението беше включено в закона, за да стимулира ВиК-дружествата по-бързо да модернизират мрежите и да намалят загубите. За реконструкцията на водопроводната система, която ще намали течовете до предвидените в закона 25%, трябват 3.5 млрд. лв., подчерта Иван Саев. Според него тези инвестиции могат да се направят до 2010 г. Зам.-министърът съобщи, че приоритетно ще се изграждат водохранилища, тъй като броят им за страната е недостатъчен. Първите проекти са за премахване на водния режим в Габрово, Враца и Монтана.

за три милиона долара. Това съобщи изпълнителният директор на предприятието Йордан Ангелов. Финансовото министерство е ощетило предприятието заради неизпълнение на разпореждане на бившия вицепремиер Александър Божков за въвеждане на защитно мито при вноса на хлебна мая, обясни Ангелов. В писмо до финансовия министър Муравей Радев през 1998 г. Божков настоявал хлебната мая да се обмитява при цена от 975 долара за тон, но това разпореждане не било изпълнено, твърдят от русенското предприятие. През 1996 г. беше въведено защитно мито със срок от две години, през 1999 г. обаче Комисията за защитни мерки към икономическото министерство отхвърли иска на предприятието за повторно въвеждане на защитна мярка, тъй като заводът не е предприел антидъмпингова процедура по вноса, обясни пък Детелина Кръстева, директор на дирекция “Икономически анализи и вътрешен пазар” в Министерството на икономиката. В момента заради нелегален внос предприятието продавало едва три хиляди тона хлебна мая, което е едва 25% от капацитета му, и това водело до натрупването на огромни загуби. Само за миналата година загубите на “Хлебна мая” АД са 400 хил. лв. Близо 7000 тона за година пък е нелегалният внос на хлебна мая у нас, като 80% от него идва от Турция, твърдят още от ръководството на завода. За две години цената, на която маята се внася и обмитява у нас, е спаднала от 350 долара до 240 долара на тон. От нелегален внос на мая от Турция през миналата година държавата е ощетена с 3.4 млн. марки, сочи и доклад на МВР.

съобщи говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Елена Поптодорова. Въпросът е поставен на политическите консултации в София между МВнР и Министерството на външните работи и търговията на Корея, водени от новоназначения заместник-министър Иван Петков и неговия корейски колега Чой Ху Сон, който бе на еднодневно посещение в страната. Представителите на корейската делегация са поставили въпроса за високите мита за внос на автомобили у нас, които не са произведени от страни от Европейския съюз. Външният министър Соломон Паси е направил предложение на делегатите да се сглобяват корейски автомобили у нас , каза Поптодорова. Соломон Паси е отбелязал, че България е център на един голям регион и може да осигури пазар на автомобилите в съседни държави. Той е подчертал, че българската страна е в добри отношения със страните от региона, което осигурява добри стартови позиции в тази област на взаимно сътрудничество.

Размерът на изплатеното допълнително материално стимулиране за цялата система на Министерството на финансите съгласно годишния счетоводен отчет за 2000 г. е 11 876 096 лв. (а не 278 000 000 лв.), съобщи пресцентърът на министерството. Служителите в данъчната администрация са получили 9 595 191 лв., в Агенция “Митници “ - 927 921 лв., в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол - 919 343 лв., в Дирекцията за контрол върху хазарта - 171 210 лв., в Агенцията за държавни вземания - 144 990 лв., в Държавната комисия по ценни книжа - 148 лв., и в Дирекцията за застрахователен надзор - 117 293 лв. По Закона за държавния бюджет за 2000 и 2001 г. са предвидени суми за допълнително материално стимулиране на данъчните и митническите служители в изпълнение на чл.249, ал.1 от Данъчния процесуален кодекс за данъчните служители и чл.14 от Закона за митниците за митническите служители. През 2000 г. допълнително материално стимулиране в Агенция “Митници” и Главна данъчна агенция са получили сумата 10 524 112 лева общо 8995 служители, от които 2045 митнически и 6950 данъчни.

На Симеон Сакскобургготски Димитров е представил концепцията си за реформа в митническата администрация, съобщи правителствената информационна дирекция. Премиерът е поканил Димитров, за да се запознае с проблемите около митниците. Петър Стоянов обсъдил с Емил Димитров идеята си част от освободените във връзка с военната реформа офицери да постъпят на работа в митническата администрация. Емил Димитров бе назначен за директор на Агенция “Митници” на 13 август. Предложението за неговото назначение бе направено от финансовия министър Милен Велчев и бе одобрено от министър-председателя Симеон Сакскобургготски.

Администрацията на пристанище Констанца е изпратила искане до българския танкер “Места”, собственост на “Навибулгар”, за ускоряване на работите по поправката на кораба, така че те да приключат до септември, предаде агенция Медиафакс. Искането на румънската пристанищна администрация е мотивирано с очакваното влошаване на времето, което може да заплаши сигурността на кораба. Директорът на капитанството Александру Мезей съобщи, че с настъпването на есента вятърът се усилва и корабът може да се удари в кея. Ако ремонтните работи не приключат до септември, капитанството ще трябва да премести кораба в друг док, където разходите ще бъдат по-големи. На 7 май на танкера “Места” избухна силна експлозия, последвана от пожар, при който загинаха двама моряци и един бе ранен.

Поради спадане на водното равнище в българския участък на река Дунав има шест критични участъка за корабоплаването, съобщи агенцията за проучване и поддържане на плавателния път. На пет места е забранено разминаването на корабите поради стеснения плавателен път от 50 до 180 метра. Там конвоите с товари се изчакват. Общата дължина на критичните участъци е около 7.5 километра. Задължително е плаването само в една посока и при Дунав мост. Там плавателният път е стеснен до 130 метра. Рязкото намаляване нивото на река Дунав през този сезон е обичайно, коментират моряци. Причината е в задържането на по-големи водни количества в района на хидротехническия възел “Железни врати” поради настъпващите летни засушавания.

в района на с. Дяково в понеделник, съобщи Галя Георгиева, общински координатор на КНСБ в Бобовдол. Хората искат да получат трудовите си възнаграждения, последните заплати са им дадени през март. Предприятието е затворено, товарните автомобили се запечатват. От три седмици работниците настояват за среща с ръководството на дружеството, но изпълнителната директорка Силвия Шопова е неоткриваема, твърди Георгиева. Районната инспекция по труда е изпратила сигнал до прокуратурата в Дупница за оказване на съдействие за извършване на проверка в предприятието.

Миналия месец 15 регионални инспекции по околната среда и водите в страната са извършили 1020 проверки на обекти, предприятия, фирми. На нарушители на екологичното законодателство са съставени 96 лични акта и са издадени 93 наказателни постановления. Това съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите. Най-много обекти са проверени на територията на РИОСВ - София, 143. Експертите на РИОСВ - Русе, са съставили най-много лични актове - 17. За всички установени замърсявания на компонентите на околната среда са наложени санкции, като най-големите са наложени от РИОСВ в Благоевград. За замърсяване на води санкции са наложени на фирма “Пирин Харт” АД в Разлог - 2680 лева, и на фирма “Бистрица” ЕООД - 2860 лв.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Кога ще ги стигнем хърватите

Кога ще ги стигнем хърватите