България

Новоизбраният президент Георги Първанов обсъди с вътрешния министър Георги Петканов избора на нов шеф на Националната следствена служба

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Политика:

Срещата беше по покана на шефа на МВР и освен за НСС той е информирал бъдещия държавен глава за предприетите мерки за борба с престъпността. Договорено е било да се ускори процедурата по оставката на ген. Атанас Атанасов и временно да се назначи нов началник на Националната следствена служба. Той ще изпълнява длъжността до 21 януари догодина, когато Първанов ще избере нов титуляр. Първанов заяви, че въпросът за временно изпълняващия не го интересува и остава инициативата на вътрешния министър. Петканов от своя страна намекна, че най-вероятният временен шеф на НСС е Иван Драшков, досегашен заместник на Атанасов.

Открито писмо в защита на бившия заместник министър-председател и министър на промишлеността Александър Божков разпространиха чрез БТА група български ръководители и представители на граждански и неправителствени организации, предприемачи и експерти, сред които Мартин Заимов, Стоян Александров, Иван Кръстев, Желязко Христов, Иван Костов и др. Писмото е адресирано до главния прокурор и до министъра на правосъдието. “Ние, подписаните под това открито писмо представители на български неправителствени организации, изразяваме тревога и загриженост относно кампанията и психическия натиск срещу г-н Александър Божков”, пише в писмото.

в деловодството на Народното събрание. С това той изпревари решението на политическия съвет на коалицията за изключването му от парламентарната група. На въпросите дали работи за създаване на нова парламентарна група Бакърджиев отговори: “До Коледа тази тема не е на дневен ред, след Коледа ще ме питате пак.” На учредителното събрание на Българския демократичен съюз (радикали) на 1 декември Бакърджиев беше избран за председател на формацията.

за да получи подробна информация за инцидента с общинските съветници Вежди Рашидов и Емил Додов. Те бяха арестувани миналата седмицата пред Столична община след скандал заради паркиране, в който двамата нанесли побой на сержант Венцислав Павлов. След продължилата близо два часа среща с Никола Филчев Ганев заяви, че Вежди Рашидов е бил задържан “повече от едно основано на разума време”. Той допълни, че ще представи получената информацията по случая на Симеон Сакскобургготски и изрази мнението си, че ако в САЩ се посегне на полицай, извършителите много бързо ще бъдат изправени пред съда. Забавянето на този процес поражда проблеми, заяви директорът на кабинета на министър-председателя. Той също уточни, че “несъмнено прокуратурата ще разясни проточилото се задържане на двамата общинари, но съдът е единственият орган, който може да се произнесе по въпроса за вината”. На срещата между Стоянов, Ганев и Никола Филчев са били обсъждани още въпроси, които се отнасят до изпълнителната власт и взаимодействието є с прокуратурата. (На стр. 13)

Напусна ни Юлия Гурковска, или Юлия Папазова, както я познаваха повечето хора. Джу заедно с Дончо Папазов прекоси на спасителна лодка Черно море, Атлантика и Пасифика. За 777 дни с дъщеря си Яна обиколиха света с яхтата “Джу”, наречена на нея. Преброди Индия, Непал, качи се на базовия лагер на Еверест, участва в експедиция на Антарктида. Малко хора знаят, че тя е завършила пиано и музикална теория в Консерваторията и е била музикален оформител в студията за документални и научнопопулярни филми “Време”. Участваше в Комитета за защита на Русе, в Клуба за гласност и преустройство. През 1992 г. поема поста началник на кабинета на президента д-р Желю Желев, откъдето подава оставка след загубата на предварителните избори. Оттогава е програмен директор в Центъра за либерални стратегии. Случиха й се изумителни неща и най-важното - осъществи мечтите си, написаха нейните приятели и колеги от Центъра за либерални стратегии.

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира документа със закон. Конвенцията е подписана от България на 19 март 2001 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба след заседанието на кабинета в четвъртък. Документът цели укрепване на международното сътрудничество в областта на предприемането на ефективни мерки за предотвратяване на финансирането на международния тероризъм, борбата с него, преследването и наказването на неговите извършители. Престъпление извършва всяко лице, което по някакъв начин предоставя или събира финансови и други еквивалентни средства с намерението за извършване на действие, представляващо престъпление, е записано в конвенцията. Особено внимание е отделено на мерките, които държавите трябва да предприемат по отношение на средствата, използвани, предназначени или получени в резултат на извършени престъпления. Предвидена е и възможност тези средства да бъдат конфискувани. Ратифицирането на Конвенцията за борба срещу финансирането на тероризма ще бъде доказателство за активната позиция на България в борбата с тероризма и ще подчертае активната и последователна политика на нашата страна в тази насока, пише в съобщение до медиите пресслужбата на Министерския съвет. Конвенцията е приета на 54-ата сесия на Общото събрание на ООН на 9 декември 1999 г.

Законопроект за убежището и бежанците одобри правителството. Главна цел на проекта за закон е въвеждането в националното законодателство на международни правни инструменти, включително допълнителни форми на закрила на чужденци и подобряване на процедурите, свързани с предоставянето на бежански статут. С проекта се цели още постигането на баланс между интересите на българските граждани, държавните интереси и приоритети във връзка с фискалната политика на страната и поетите международни задължения. Проектозаконът за убежището и бежанците урежда правния статус на четири категории чужденци, търсещи закрила в България - убежище, бежанец, хуманитарен статут, временна закрила. Убежище ще се дава от президента на хора, които в своите страни са гонени заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи. Статут на бежанец и хуманитарен статут ще се дават, както и досега, от председателя на Държавната агенция за бежанците, след спазване на съответната процедура. Изцяло нов е статутът временна закрила. Тя ще се дава от Министерския съвет по предложение на председателя на Държавната агенция за бежанците в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат страната си поради въоръжен конфликт, гражданска война, чужда агресия, нарушаване на човешките права или насилие в големи размери на територията на съответната страна, или в отделен район от нея. Досегашната Агенция за бежанците да се преобразува в Държавна агенция за бежанците - юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в София и териториални поделения в страната, предвижда законопроекта.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове