Политика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Политика

Политика

Президентът Георги Първанов предупреди за трудностите, свързани с членството в ЕС

572 прочитания

БЪЛГАРИЯ

Предстоят тежки и непопулярни мерки в областта на транспортната, социалната и данъчната политика, необходимо е укрепване на административната и съдебната система, има неритмичност в законодателния процес, заяви президентът Георги Първанов в лекция пред студенти от Софийския университет “Св. Климент Охридски” по случай Деня на Европа. По думите на президента е необходимо да се създаде дискусионен форум, който да дава повече информация за трудностите, свързани с членството на България в Европейския съюз. Макар и внушителна подкрепата за евроинтеграцията у нас е импулсивна, а предстои да се сблъска с реалността, когато започнем да прилагаме европейските правила, каза президентът. Икономиката на страната може да бъде конвертируема, стига България ясно да заяви и отстоява своите приоритети, каза Първанов. Според него това са енергетиката, новите технологии, туризмът, селското стопанство, науката и образованието. След приемането на България в ЕС страната ще може да участва равностойно в изграждането на нова Европа, ще се повиши нейната политическа роля и тежест, посочи държавният глава. Първанов допълни, че пълноправното членство в ЕС не е самоцел, а трябва да е естествен резултат и финал на модернизация на България. Според Георги Първанов при двоен отказ на България за членство в ЕС и НАТО ще се даде шанс за евроскептицизъм и екстремистки групи. Ориентацията на България няма да се промени, но не трябва да се допуска срив в мотивацията, особено сред младите хора, заяви държавният глава. Затова Първанов предложи ЕС и НАТО да прилагат по-широк политически подход към приемането на нови членове. Той изнесе лекция на тема “Европейското бъдеще на България”. За България е важно получаването на пътна карта от ЕС за графиците на интеграционния процес, каза още Първанов.

съобщи главният секретар Бойко Борисов през седмицата. Такива специални звена за задържане на особено опасни престъпници вече действали в НСБОП и ДНСП. В момента в МВР има Специализиран отряд за борба с тероризма, който според закона е на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи. За да бъде включен обаче той в действие, е необходима писмена заповед от министъра за всяка отделна задача, което правело използването на баретите тромаво. Звената към отделните регионални дирекции ще бъдат оборудвани с последни модели надеждно оръжие. Те ще са съставени от оперативни работници и ще преминат специален курс на обучение. Отрядите ще се събират само при нужда за обезпечаване на въоръжени престъпници. Подобни структури в МВР имаше и преди, но под формата на отряди за борба с масовите безредици. Те бяха закрити от министър Богомил Бонев заради редица нарушения на дисциплината и нерегламентирани контакти с престъпния контингент.

за посещението на папа Йоан-Павел Втори в България. На заседанието си миналия четвъртък министрите приеха Постановление за предоставяне на целеви средства за организиране и провеждане на визитата на светия отец. Папа Йоан-Павел Втори ще бъде в България между 23 и 26 май по покана на общонароден комитет, председателстван от министъра на външните работи Соломон Паси. Правителството осигури четвърт милион лева чрез пренасочване на целеви разходи от бюджета на министерството на културата. Парите ще бъдат използвани за официалното посрещане на главата на Римо-католическата църква на площад “Св. Александър Невски”, за тържествения концерт в НДК на 24 май и за реклама. От пресслужбата на правителството обясниха, че кабинетът гледа на отпуснатата сума като на “инвестиция в добрия имидж на България”. Очаква се около 700 журналисти от цял свят да отразяват визитата на папа Йоан-Павел Втори, което ще осигури на страната място в световните новинарски емисии.

С поход от Софийския университет до парламента на 10 май беше връчено предложението на академичния съвет на алма матер за диференцирани такси за студентите. Многобройното шествие, предвождано от знамето и скиптъра на Софийския университет, е протест срещу модела, който обрича ръководството да работи като по времето на комунизма, но в пазарни условия. Проектобюджетът, изготвен миналото лято по показатели на финансовото министерство, е бил удовлетворен едва на половина - 26 вместо поисканите 52 млн. лв. До връчване “на ръка” се стигна, след като миналата седмица стана ясно, че упълномощеният да внесе гласуваното през февруари от академичния съвет предложение проф.Огнян Герджиков, председател на НС, не го е направил. Проектоизменението на образователния закон предвижда според постигнатия при кандидатстване успех 20% от студентите да не плащат семестриална такса, 40% - такси, определяни от МС, и 40% - такива в размер, определен от съответния университет.

заяви лидерът на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов на среща със симпатизанти на царската формация във Варна. За да се направи това обаче, е необходима промяна в конституцията, уточни той. Посещението на Панайотов в морската столица беше в рамките на инициативата на ръководството на НДСВ “България има нужда от всеки”, която предвижда срещи на лидерите на царската партия със симпатизанти от различни региони на страната. “НДСВ ще издигне свои кандидати за кметове и общински съветници във всяка община на местните избори през есента на 2003 г.”, заяви в Разград заместник-председателят на ПГ на НДСВ Даниел Вълчев. Според него основен проблем на управляващите в момента е лошата комуникация с обществото, поради което в най-скоро време царската партия ще сформира собствен пресцентър.

стана ясно след заседанието на НИС на партията, което се проведе в Кърджали миналата седмица. “Ще проведем дискусии по програмата във всички области на страната. Предложенията ще бъдат анализирани и включени в основния документ”, заяви членът на НИС на СДС Господин Тонев. Той уточни, че програма на синята партия ще отразява вижданията на СДС за бъдещето на страната за период от 10-15 години. Първият дебат по документа ще се проведе на 18 май в НДК и неговата основна тема ще бъде образованието. До няколко седмици партията ще е готова с експертен анализ за едногодишното управление на НДСВ, ДПС и БСП, заяви Надежда Михайлова

СВЕТЪТ

Бомба с дистанционно устройство, поставена на пътя на военен оркестър, избухна по време на честванията на победата във Втората световна война в дагестанския град Каспийск. Убити бяха 36 души, от които 13 деца, а над 150 бяха ранени. Според руските власти извършителите по всяка вероятност са бунтовници от близката Чечения, но това още не е категорично потвърдено, тъй като разследването на инцидента продължава. Руският президент Владимир Путин лично се ангажира със залавянето и наказването на виновниците, които той нарече измет и оприличи на нацисти. Междувременно поради страх от евентуални нови атентати военните подразделения в Дагестан бяха приведени в повишена бойна готовност, а в столицата Москва бяха засилени мерките за сигурност.

като част от подготовката на правителството за нова военна операция в палестинските територии. Очаква се този път антитерористичната офанзива да бъде насочена срещу обекти в ивицата Газа, където се намират много от базите на ислямистката групировка “Хизбула”. Новата операция е в отговор на последния самоубийствен атентат край Тел Авив, отнел живота на 15 души. Междувременно бе постигнато споразумение за вдигане на израелската обсада над църквата “Рождество” във Витлеем, в която се укриваха въоръжени екстремисти и цивилни палестинци. Първи напуснаха 13 палестинци, издирвани от Израел за терористична дейност, и ескортираната от британски войници група се отправи за Кипър, който се съгласи да им предостави убежище. Други 26 палестинци бяха откарани в Газа, където ще бъдат изправени пред съда, а останалите цивилни бяха освободени. (На стр. 22)

Министър на финансите ще бъде Франсис Мер, председател на борда на директорите на стоманодобивния гигант Arcelor. Съпартиецът на Жак Ширак Николас Саркози бе посочен за за министър на вътрешните работи. За пръв път постът министър на отбраната ще бъде заеман от жена - Мишел Алио-Мари, а дипломат номер едно ще бъде Доминик дьо Вийпен - един от ключовите съветници на Ширак по време на предишния му президентски мандат. Новият кабинет е характерен и с това, че в него за пръв път поста държавен министър получава политик от северноафрикански произход. Токия Сайфи, която е потомък на алжирски имигранти и е мюсюлманка, бе посочена за държавен секретар по устойчивото развитие. Според агенциите това назначение е красноречив жест на разграничаване от ксенофобската пропаганда на Жан-Мари льо Пен.

БЪЛГАРИЯ

Предстоят тежки и непопулярни мерки в областта на транспортната, социалната и данъчната политика, необходимо е укрепване на административната и съдебната система, има неритмичност в законодателния процес, заяви президентът Георги Първанов в лекция пред студенти от Софийския университет “Св. Климент Охридски” по случай Деня на Европа. По думите на президента е необходимо да се създаде дискусионен форум, който да дава повече информация за трудностите, свързани с членството на България в Европейския съюз. Макар и внушителна подкрепата за евроинтеграцията у нас е импулсивна, а предстои да се сблъска с реалността, когато започнем да прилагаме европейските правила, каза президентът. Икономиката на страната може да бъде конвертируема, стига България ясно да заяви и отстоява своите приоритети, каза Първанов. Според него това са енергетиката, новите технологии, туризмът, селското стопанство, науката и образованието. След приемането на България в ЕС страната ще може да участва равностойно в изграждането на нова Европа, ще се повиши нейната политическа роля и тежест, посочи държавният глава. Първанов допълни, че пълноправното членство в ЕС не е самоцел, а трябва да е естествен резултат и финал на модернизация на България. Според Георги Първанов при двоен отказ на България за членство в ЕС и НАТО ще се даде шанс за евроскептицизъм и екстремистки групи. Ориентацията на България няма да се промени, но не трябва да се допуска срив в мотивацията, особено сред младите хора, заяви държавният глава. Затова Първанов предложи ЕС и НАТО да прилагат по-широк политически подход към приемането на нови членове. Той изнесе лекция на тема “Европейското бъдеще на България”. За България е важно получаването на пътна карта от ЕС за графиците на интеграционния процес, каза още Първанов.

съобщи главният секретар Бойко Борисов през седмицата. Такива специални звена за задържане на особено опасни престъпници вече действали в НСБОП и ДНСП. В момента в МВР има Специализиран отряд за борба с тероризма, който според закона е на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи. За да бъде включен обаче той в действие, е необходима писмена заповед от министъра за всяка отделна задача, което правело използването на баретите тромаво. Звената към отделните регионални дирекции ще бъдат оборудвани с последни модели надеждно оръжие. Те ще са съставени от оперативни работници и ще преминат специален курс на обучение. Отрядите ще се събират само при нужда за обезпечаване на въоръжени престъпници. Подобни структури в МВР имаше и преди, но под формата на отряди за борба с масовите безредици. Те бяха закрити от министър Богомил Бонев заради редица нарушения на дисциплината и нерегламентирани контакти с престъпния контингент.

за посещението на папа Йоан-Павел Втори в България. На заседанието си миналия четвъртък министрите приеха Постановление за предоставяне на целеви средства за организиране и провеждане на визитата на светия отец. Папа Йоан-Павел Втори ще бъде в България между 23 и 26 май по покана на общонароден комитет, председателстван от министъра на външните работи Соломон Паси. Правителството осигури четвърт милион лева чрез пренасочване на целеви разходи от бюджета на министерството на културата. Парите ще бъдат използвани за официалното посрещане на главата на Римо-католическата църква на площад “Св. Александър Невски”, за тържествения концерт в НДК на 24 май и за реклама. От пресслужбата на правителството обясниха, че кабинетът гледа на отпуснатата сума като на “инвестиция в добрия имидж на България”. Очаква се около 700 журналисти от цял свят да отразяват визитата на папа Йоан-Павел Втори, което ще осигури на страната място в световните новинарски емисии.

С поход от Софийския университет до парламента на 10 май беше връчено предложението на академичния съвет на алма матер за диференцирани такси за студентите. Многобройното шествие, предвождано от знамето и скиптъра на Софийския университет, е протест срещу модела, който обрича ръководството да работи като по времето на комунизма, но в пазарни условия. Проектобюджетът, изготвен миналото лято по показатели на финансовото министерство, е бил удовлетворен едва на половина - 26 вместо поисканите 52 млн. лв. До връчване “на ръка” се стигна, след като миналата седмица стана ясно, че упълномощеният да внесе гласуваното през февруари от академичния съвет предложение проф.Огнян Герджиков, председател на НС, не го е направил. Проектоизменението на образователния закон предвижда според постигнатия при кандидатстване успех 20% от студентите да не плащат семестриална такса, 40% - такси, определяни от МС, и 40% - такива в размер, определен от съответния университет.

заяви лидерът на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов на среща със симпатизанти на царската формация във Варна. За да се направи това обаче, е необходима промяна в конституцията, уточни той. Посещението на Панайотов в морската столица беше в рамките на инициативата на ръководството на НДСВ “България има нужда от всеки”, която предвижда срещи на лидерите на царската партия със симпатизанти от различни региони на страната. “НДСВ ще издигне свои кандидати за кметове и общински съветници във всяка община на местните избори през есента на 2003 г.”, заяви в Разград заместник-председателят на ПГ на НДСВ Даниел Вълчев. Според него основен проблем на управляващите в момента е лошата комуникация с обществото, поради което в най-скоро време царската партия ще сформира собствен пресцентър.

стана ясно след заседанието на НИС на партията, което се проведе в Кърджали миналата седмица. “Ще проведем дискусии по програмата във всички области на страната. Предложенията ще бъдат анализирани и включени в основния документ”, заяви членът на НИС на СДС Господин Тонев. Той уточни, че програма на синята партия ще отразява вижданията на СДС за бъдещето на страната за период от 10-15 години. Първият дебат по документа ще се проведе на 18 май в НДК и неговата основна тема ще бъде образованието. До няколко седмици партията ще е готова с експертен анализ за едногодишното управление на НДСВ, ДПС и БСП, заяви Надежда Михайлова

СВЕТЪТ

Бомба с дистанционно устройство, поставена на пътя на военен оркестър, избухна по време на честванията на победата във Втората световна война в дагестанския град Каспийск. Убити бяха 36 души, от които 13 деца, а над 150 бяха ранени. Според руските власти извършителите по всяка вероятност са бунтовници от близката Чечения, но това още не е категорично потвърдено, тъй като разследването на инцидента продължава. Руският президент Владимир Путин лично се ангажира със залавянето и наказването на виновниците, които той нарече измет и оприличи на нацисти. Междувременно поради страх от евентуални нови атентати военните подразделения в Дагестан бяха приведени в повишена бойна готовност, а в столицата Москва бяха засилени мерките за сигурност.

като част от подготовката на правителството за нова военна операция в палестинските територии. Очаква се този път антитерористичната офанзива да бъде насочена срещу обекти в ивицата Газа, където се намират много от базите на ислямистката групировка “Хизбула”. Новата операция е в отговор на последния самоубийствен атентат край Тел Авив, отнел живота на 15 души. Междувременно бе постигнато споразумение за вдигане на израелската обсада над църквата “Рождество” във Витлеем, в която се укриваха въоръжени екстремисти и цивилни палестинци. Първи напуснаха 13 палестинци, издирвани от Израел за терористична дейност, и ескортираната от британски войници група се отправи за Кипър, който се съгласи да им предостави убежище. Други 26 палестинци бяха откарани в Газа, където ще бъдат изправени пред съда, а останалите цивилни бяха освободени. (На стр. 22)

Министър на финансите ще бъде Франсис Мер, председател на борда на директорите на стоманодобивния гигант Arcelor. Съпартиецът на Жак Ширак Николас Саркози бе посочен за за министър на вътрешните работи. За пръв път постът министър на отбраната ще бъде заеман от жена - Мишел Алио-Мари, а дипломат номер едно ще бъде Доминик дьо Вийпен - един от ключовите съветници на Ширак по време на предишния му президентски мандат. Новият кабинет е характерен и с това, че в него за пръв път поста държавен министър получава политик от северноафрикански произход. Токия Сайфи, която е потомък на алжирски имигранти и е мюсюлманка, бе посочена за държавен секретар по устойчивото развитие. Според агенциите това назначение е красноречив жест на разграничаване от ксенофобската пропаганда на Жан-Мари льо Пен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Грешен Signal

Грешен Signal

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK