Политика

Американският еврейски комитет (АЕК) подкрепя кандидатурата на България за членство в НАТО

БЪЛГАРИЯ

каза изпълнителният директор на организацията Дейвид Харис след среща с министъра на външните работи Соломон Паси. Обсъждана е и процедурата по връщането на еврейските имоти в България. Правителството има добрата воля за връщането на тези имоти, заяви Дейвид Харис и добави, че това ще се отчете на срещата през есента на срещата на върха на НАТО. Любомир Иванов, заместник-министър на външните работи, посочи, че повечето от имотите на евреите са реституирани и остават само два по-големи обекта. Единият е хотел „Рила“. Там има съдебни искове между наследниците и решение за идеалната част, която се полага на евреите в България, ще вземе съдът. Другият имот е сграда на ул. „Съборна“ 9, в центъра на София. За този случай може по-лесно да се намери разрешение, защото вече се знае, че наследник на Еврейската консистория в нашата страна се явява Организацията на евреите в България „Шалом“, каза Иванов.

От 2 септември 2002 се въвежда нова ускорена система, касаеща определени категории кандидати за визи. Онези кандидати, които попадат в тези категории, ще могат да оставят документите си в посолството и да получат своите визи по-късно (обикновено в срок от 24 часа), без да се налага личен разговор с визов служител. Възможно е също така документите да бъдат подадени и получени от представител на кандидатите. Системата ще функционира от понеделник до четвъртък (с изключение на официалните празници) между 14.00 и 15.30. Информационни брошури за различните типове визи може да получите на рецепцията на визовия отдел. Допълнителна информация по всички визови въпроси можете да получите на: www.fco.gov.uk, www.homeoffice.gov.uk или www.british-embassy.bg.

СВЕТЪТ

Посланикът на организацията в ООН Яхир Махмасани заяви, че промяната на управлението е част от вътрешните работи на всяка държава от организацията и всякакви други варианти са неприемливи. Според него евентуално нападение срещу Багдад ще представлява грубо нарушение на хартата на ООН. Към лагера на държавите, които не приемат плановете на Вашингтон, се присъедини и френският президент Жак Ширак. Той заяви, че ако американската операция не получи мандат от световната организация, това ще противоречи на френските интереси в областта на сигурността. От началото на седмицата американската администрация засили дипломатическите усилия в търсене на международна подкрепа за операцията срещу Ирак. Според редица източници от Вашингтон президентът Буш има намерение да свали Саддам Хюсеин, дори и Багдад да допусне в страната оръжейни инспектори.

и поискаха освобождаването на други двама бойци от АНО, арестувани от властите. Западни дипломати са започнали преговори за освобождаване на заложниците, заловени от похитителите на пътя между Гостивар и Тетово. Според информационните агенции двама са били освободени, а петима все още се намират в плен. Властите са изпратили в района на инцидента специални сили за сигурност и бронирана техника. (Още за напрежението в Македония на стр. 19)

за да обсъдят проблемите около споровете със САЩ за Ирак и Международния наказателен съд (МНС). Датският минис тър на външните работи Пер Стиг Мьолер заяви, че ЕС е най-твърдият защитник на МНС и че съюзът няма да се поддаде на натиска на Вашингтон американските граждани да бъдат освободени от отговорност пред международния трибунал.

едва ли ще постигне целите, които си е поставил, предупредиха делегати на срещата. Разговорите навлязоха в задънена улица най-вече заради нежеланието на САЩ да променят ключови моменти от външната си политика. Прогнозите за провал на срещата бяха провокирани както от продължаващите спорове между бедните и богатите държави, така и от липсата на консенус по политическия документ, който държавните и правителствени ръководители трябва да подпишат през следващата седмица. (Подробности за срещата на стр. 22)


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата