Новият брой: Накъде след вота
Close

Икономика

За деветте месеца текущата сметка на платежния баланс е със 131 млн. долара дефицит

БЪЛГАРИЯ

Този дефицит е по-малък с близо 296 млн. долара в сравнение със същия период на миналата година. Търговското салдо на платежния баланс за септември по предварителни данни е отрицателно със 159.9 млн. долара, като се влошава в сравнение със същия месец на 2001 г. със 77 млн. долара. За периода януари - септември 2002 г. отрицателното търговско салдо достига 960.9 млн. долара (6.2% от БВП), но е по-добро със 104.5 млн. долара спрямо същия период на 2001 г. - 1065.4 млн. долара (7.9% от БВП).

Софийският градски съд ще даде в понеделник ход на делото, което бившият шеф на фалиралата Международна банка за инвестиции и развитие Иван Евлогиев заведе срещу БНБ. Искът е за 14 млн. лева и е насочен срещу БНБ, управителя на централната банка Светослав Гаврийски и бившия квестор на МБИР Желю Добрев. Въпреки че банката му отдавна беше заличена от правния мир, Евлогиев ще се опита да докаже, че БНБ и квесторите са били виновни за нейния фалит.

НЕК внесе във Врачанския окръжен съд молба за обявяване на „Химко“ в несъстоятелност, съобщи изпълнителният директор на електрокомпанията Васил Анастасов. Според данните на кредитора врачанският комбинат продължава да не плаща доставената му електроенергия и към 27 ноември сумата на задълженията му към НЕК е 33.4 млн. лв. Едновременно с това химическият комбинат дължи на „Булгаргаз“ още около 75 млн. лв., а общата сума на задълженията му към 30 септември надхвърля 150 млн. лв. От „Химко“ контрираха с насрещен иск към електрокомпанията. (На стр. 38)

В средата на миналата седмица двамата квестори на раздираната от конфликти Нефтинвестбанк Цветан Цеков и Александър Мечкарски са получили съдебна регистрация. Те са били вписани във фирменото дело на банката от председателката на трети състав Костадинка Наумова, научи „Капитал“. Източници от Съдебната палата съобщиха, че титулярната съдийка е прекратила отпуска си по болест и през миналата седмица отново е поела делата на банката в свои ръце. (На стр. 24)

до края на мандата на сегашния ръководен екип на кметството. Това обяви председателят на Столичния общински съвет Антоан Николов. Общинарите одобриха доклад с препоръки за преструктуриране на някои от пазарите в София. От изнесените в документа данни стана ясно, че резултатите на някои от дружествата се влошават спрямо миналата година, когато общата печалба на пазарите е била 1.3 млн. лв. В момента в София има 50 общински пазара, разпределени в капитала на осем търговски общински дружества.

Договор за консултант по инженеринг и управление на проект „Изграждане на нов мост над Дунав при Видин - Калафат беше подписан през изминалата седмица от Министерство на транспорта и съобщенията и консорциум между британските компании „Скот Уилсън холдингс“, „Флинт енд Нейл партнършип“ и испанската „Иберинса“. Договорът е за 60 месеца и е на обща стойност 5.5 млн. евро. Осемдесет и пет процента от средствата са осигурени от програма ИСПА на Европейската комисия, а останалата част - от държавния бюджет. Откриването на тръжните процедури за строителство е планирано за края на 2003 г. Мостът трябва да започне да функционира през 2006 г., като до 2007 г. ще е в изпитателен срок.

като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар, съобщиха от НЗОК. За смяната не се изисква хората да се отписват от листата на досегашния си личен лекар. Това, както и включването на новоизбраните в листата на общопрактикуващия лекар, се извършва в районните здравноосигурителни каси. По данни на касата 97.11% от населението в страната е регистрирано при общопрактикуващ лекар, който обслужва средно по 1455 души.

по време на едноименното изложение в НДК. Водещите критерии за получаване на отличията са новост на изделията, качество, развитие на фирмата, брой работни места. В бранша „строителство и обзавеждане“ златен лъв получи „РОКА България“ - Каспичан. В категорията „стоки за бита“ златен лъв получи Ножарска фабрика „Терна 1923“ - Велико Търново. В бранша „машини и съоръжения“ златният лъв бе връчен на „Комелект“ - Габрово. Два златни лъва за „Байдано и Ко“ - Кърджали, и „Нилана“ - София, бяха раздадени в сектора „храни“.

Петчленен състав на Върховния административен съд разгледа на заседание в петък четирите жалби на Агенцията за приватизация, „Табако холдинг“, „Консорциум Метатабак“ и „Табако кепитъл партнърс“ срещу решението на тричленния състав на същия съд. С обжалваното решение беше отменено решението на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация, с което консорциумът между „Табако кепитъл партнърс“ АД, гр. София, и „Клар инс“ Б. В., Холандия, бе избран за купувач на 80% от капитала на „Булгартабак холдинг“. Окончателното съдебно решение трябва да бъде постановено до един месец. (За „Благоевград БТ“ на стр. 35)

СВЕТЪТ

Американското правителство обяви във вторник смел план за премахване на митата за промишлените стоки в световен мащаб. САЩ ще призове страните, членки на Световната търговска организация, да направят това не по-късно от 2015 г. Една от целите на тази инициатива е да даде подтик на водените в Доха (Катар) преговори за международната търговия. Предложението ще бъде официално представено в Доха от министъра на търговията на САЩ Доналд Евънс и търговския представител на американската администрация Робърт Золик. Основните моменти в предложението включват бързо намаляване на митата за неселскостопанските продукти, така че до 2010 г. да няма мита, по-високи от 8%. След това тези мита трябва да бъдат премахнати изцяло до 2015 г. До 2010 г. трябва да бъдат премахнати също така всички мита, които в момента са под 5%. Според предложената схема най-много трябва да бъдат намалени митата в развиващите се страни, тъй като в момента те са много по-високи от тези в САЩ и Европейския съюз.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Снимка на деня

Снимка на деня