България

Григоров покани Сакскобургготски и МВР на среща заради бомбите

Председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров поиска среща с премиера Сакскобургготски и ръководството на МВР заради непрекъснатите бомбени заплахи срещу Съдебната палата в София. Софийският районен съд и Върховният касационен съд не работиха три дни през седмицата заради заплахи. „Ако трябва да се въведе военно положение, да се поставят БТР-и пред съдебните сгради, а на входовете полицаи, които да проверяват всеки, който влиза в тях“, заяви Григоров пред журналисти в четвъртък. Според него трябва спешно да се вземат мерки, за да започне работа съдебната полиция.

за задграничните пътувания на 14 депутати. Искането на КС е по повод разглеждането на конституционосъобразността на промените в закона за приватизацията. Съдът отложи разглеждането на делото, докато не се получи справката от полицията. Делото беше образувано след жалба на депутати от „Коалиция за България“. Към него е била добавена справка и за отсъстващите народни представители на двете дати, когато законът е приет на първо четене и когато е отхвърлено ветото на президента. Подозренията са, че 14-те народни представители са отсъствали от пленарната зала, а техни колеги са гласували с картите им. Срокът за представянето на писмените доказателства и справки от Гранична полиция е седем дни.

Правителството одобри миналата седмица проект на споразумение между България и САЩ за определяне статута на българските въоръжени сили, дислоцирани на територията на държави, съседни на Ирак. Споразумението със САЩ за статута на силите третира въпросите, свързани с условията на пребиваване и статута на българския военен персонал около района на бойните действия в Персийския залив. Българската военна част беше сформирана преди близо месец, но все още не е заминала. Освен че не се обявява къде ще бъде дислоцирана тя, не е известно и кога точно ще се случи това.

след усложнения, настъпили след липосукция. Варненският строителен предприемач Севдалин Стратиев беше приет спешно в „Пирогов“ пред две седмици заради усложнения. Стратиев беше собственик на фирма „Бирс“, която е партньор на Илия Павлов в много от проектите му в „Златни пясъци“ и „Св. Константин и Елена“. Часове след убийството на президента на „Мултигруп“ неизвестни стреляха по мерцедеса на Стратиев, докато той вечеряше в ресторант „Капитан Кук“. Севдалин Стратиев беше погребан с масонски ритуал, той като беше член на ложата „Морска звезда“.

Правителството одобри спирането на процедурата за „Булгартабак“, след като прие за основателни мотивите в доклада на Агенцията за приватизация за прекратяване на преговорите за приватизация на 80% от капитала на холдинга с избрания за купувач „Табако кепитъл партнърс“. „АП заедно с министерствата на икономиката, на финансите и на земеделието и горите започва подготовката за нова процедура по приватизация“, обяви изпълнителният директор на агенцията Илия Василев. Според него държавата е успяла да защити националния интерес по време на преговорите с кандидат-купувача, зад който стои „Дойче банк“.

през януари 2003 г., съобщи БНБ. Въпреки че това е с около 30 млн. долара над дефицита през януари 2002 г., той остава 0.9% от БВП, който тази година би трябвало да бъде 17.6 млрд. долара. По предварителни данни отрицателното търговско салдо е 73 млн. долара, което е подобрение с 10 млн. долара спрямо предишната година. Преките чуждестранни инвестиции са 23 млн. долара, като покриват 14% от дефицита по текущата сметка. Значително изменение има по салдото на финансовата сметка, което от положително (46 млн. долара) през януари 2002 г. е станало отрицателно (66 млн. долара) през януари 2003 г. Общият баланс е отрицателен в размер на 300 млн. долара - влошаване с 68 млн. долара спрямо януари 2003 г.

до Министерството на енергетиката с конкретни ядрени технологии за изграждането на новата ядрена мощност, съобщиха от ведомството на Милко Ковачев. Компаниите, които проявяват интерес към проекта, са руската „Атомстройекспорт“, френско-германският консорциум „Фраматом“, Skoda JS a.s., американската „Уестингхаус“ и канадската „Атомик енерджи оф Канада лимитид“. През февруари енергийният министър Милко Ковачев изпрати писма до петте компании за предоставяне на информация за използваните от тях технологии. Интереса си не потвърди „Мицубиши хеви индъстриз“.

БТК отчете 1.025 млрд. лева приходи от дейност за 2002 г. „Това е ръст от 8.8% спрямо предходната година“, каза изпълнителният директор на БТК Бойко Димитрачков. Чистата печалба на компанията е 198.963 млн. лева по българските счетоводни стандарти, което е увеличение с 13% в сравнение с 2001 г. „По международните счетоводни стандарти нетната печалба надхвърля 256 млн. лева заради по-малките амортизационни отчисления“, каза Елена Георгиева, финансов директор на компанията. За тази година са предвидени 310 млн. лева инвестиции предимно в цифровизация на мрежата.

във Фонда за гарантиране на влоговете до края на март, когато изтече крайният срок за това по закон. В случаи на неплащане в срок законът позволява на банките да бъдат налагани наказателни лихви за забава. По данни на фонда само една банка е направила своята годишна вноска със закъснение. След извършването на вноските парите във фонда достигнаха 187.8 млн. лева. Годишните премийни вноски са в размер 0.5 на сто от депозитната база за предходната година, определена на среднодневна база.

и други неданъчни приходи - това предвиждат поправки в Закона за общинските бюджети, приети от правителството в четвъртък. Предвидена е възможност за пренасочване на общински приходи от местни данъци и такси за финансирането на държавните дейности. Всички държавни трансфери обаче без общата изравнителна субсидия ще се харчат само за делегираните от държавата дейности, възложени на общините. Това са по-голямата част от издръжката на училищата, болниците, детските градини, социалните домове и други.

от създаването му през декември 2002 г. до края на февруари 2003 г., заяви министърът на транспорта и съобщенията Пламен Петров. Причината за загубите са високите цени на горивата заради войната в Ирак и превозените пътници с билети, издадени от фалиралата Авиокомпания „Балкан“. Компанията ще вземе на лизинг още един самолет от „Луфтханза“, който ще извършва полети от началото на май. „С него дестинациите, по които ще извършва полети „Балкан еър тур“, стават 21“, каза Пламен Петров.

за рехабилитацията на четирите енергийни блока на централата, съобщиха от Министерството на енергетиката. Реализацията на проекта ще струва 226 млн. евро и ще доведе до увеличаване на старите мощности на ТЕЦ „Марица-изток“ 2 от 540 на 700 MW. Общата инсталирана мощност на централата е 1450 MW, като в експлоатация са осем енергоблока. Ресурсът на първите четири мощности на ТЕЦ „Марица-изток“ 2 обаче е напълно изчерпан. Проектът предвижда с рехабилитацията на блоковете да се изградят и нови сероочистващи инсталации.

ще стане достъпна за представителите на българския бизнес и неправителствените организации чрез видеоконферентна връзка с представители на Агенцията за международно развитие (USAID) на САЩ, съобщиха от Министерството на икономиката. До няколко дни на интернет страницата на Агенцията за насърчаване на търговията http://www.bepc.government.bg ще има специализиран раздел по въпроса. На интернет страницата на Министерството на икономиката www.mi.government.bg вече е създаден раздел, посветен на възстановяването на Ирак.

подписаха земеделският и финансовият министър Мехмед Дикме и Милен Велчев. За съфинансирането от българска страна по споразумението за финансиране на проекти на земеделските производители се предвиждат 74.1 млн. евро. Общо до момента по европейската програма са одобрени над 400 проекта за около 150 млн. евро, като от тях 150 проекта са вече изцяло приключени и изплатени, каза земеделският министър Мехмед Дикме след подписването на споразумението. Той не уточни обаче на каква стойност са изплатените проекти.

69 депутати от опозицията и НДСВ поискаха министърът на финансите да разреши разблокирането на 150 млн. лева от преходния остатък на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който надхвърля 800 млн. лева. Парите трябва да бъдат прехвърлени в разходната част на бюджета на касата заради критичното финансово състояние на здравеопазването и най-вече заради недостига на средства за безплатни лекарства, настояват депутатите. До този момент НЗОК е изхарчила 102 млн. лева от средствата за лекарства при бюджет от 163 млн. лева.

по програма, одобрена през седмицата. Тя обхваща общините с преобладаващо планинска част в Хасковска, Кърджалийска и Смолянска област. Алтернативното земеделие ще бъде застъпено и в Пловдивско, Пазарджишко, Разложко, Якоруда, Велинград и др. Програмата предвижда стимулиране на земеделските стопани при отглеждането на орехи, череши, билки, етеричномаслени култури, риган, мента и др. Очаква се програмата за алтернативно земеделие да осигури шест хиляди работни места.

Прокуристът на ИПК „Родина“ Любомир Любенов, който временно управляваше печатницата, беше избран за неин изпълнителен директор на общо събрание в петък. За председател на борда на директорите е назначен Димитър Димитров, който е шеф на дирекция „Връзки с обществеността“ в Министерството на икономиката. Той заменя на този пост в печатницата бившия PR на Николай Василев - Мариана Личева. В съвета на директорите влиза и Илия Лингорски, който е главен политически съветник на вицепремиера. Промяната в държавната печатница се наложи след смъртта на бившия шеф Тенчо Ацев.

Новината съобщи столичният кмет Стефан Софиянски след срещата си с продуцента на филма „Ъндърграунд“ Макса Чатович, организатор на белградския концерт на групата на 2 август. Най-вероятно Мик Джагър и компания ще пеят в София на 4 август. Изискването им е спектакълът да бъде на място, което може да събере поне 120-хилядна публика. Според столичния кмет най-подходящи са летището в Божурище, теренът около лифта в Симеоново и хиподрумът в Банкя. Концертите в Белград и София са част от световното турне Licks Tour, отбелязващо 40-годишнината от събирането на живите богове на рокендрола.

Националният отбор по футбол завърши наравно 0:0 като гост на Естония в квалификацията за европейско първенство в Португалия през 2004 г. Селекционерът Пламен Марков оцени равенството в Талин като добър резултат с оглед условията по време на срещата - лош терен и силен вятър и добре организираната игра на домакините, които не оставиха почти никакви свободни пространства пред българските футболисти. Според статистиката нулевото равенство не застрашава особено шансовете на българите за класиране. Българският отбор все още е без поражение за разлика от всички останали тимове в групата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня