България

Симеон Сакскобургготски обяви борбата с организираната престъпност за приоритет

Постигането на координация между трите власти в борбата с организираната престъпност ще бъде приоритет на правителството през следващата година, каза премиерът Симеон Сакс­кобургготски в интервю за БТА. Той подчерта, че правителството изпълнява програмата си и не очаква да има предсрочни избори. По думите му затварянето на глава „Енергетика“ е спомогнало много за получаването на датата януари 2007 г. за присъединяване на България към ЕС. Премиерът уточни, че правителството ще настоява за компенсации заради спирането на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Президентът каза, че има амбицията да обедини колектив от „учени, хора прагматици и управленци“, които в началото на 2004 г. да предложат визия за развитието на България до 2007 г. По думите му страната ни има крещяща нужда от визия за това, което предстои в икономически и социален план във времето от 2004 г. до приемането ни в ЕС и непосредствено след това. Според Първанов извънредни парламентарни избори са нежелателни, „защото ни предстоят сериозни изпитания във външнополитически план - членството в НАТО и приключването на преговорите с ЕС“. Президентът разкритикува управляващите, че в последните седмици не са предприели „по-ефективни и по-енергични действия за оздравяване на управлението“.

Депутатите от НДСВ ще направят анализ на дейността на кабинета още през януари и документът ще бъде предоставен на правителството, заяви председателят на групата Станимир Илчев. „Министрите ще се преценяват по свършената работа. Всички те търпят и критики, и похвали“, каза още той. По думите му въпросът не е „да бъде сменен някой министър, а да се извърши прегрупиране и освежаване“. „Ако някой от тях не се почувства удовлетворен, възможно е да се оттегли сам“, заяви Илчев. Неговият заместник в парламентарната група Мирослав Севлиевски предрече създаване на ново мнозинство в парламента

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Антон Милтенов-Клюна. Той е обвинен в поръчителство на опита за убийство на наркодилъра Илиян Версанов, който бе прострелян пред заведение в столичния квартал „Белите брези“ през август 2002 г. По това обвинение на Милтенов беше наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 4500 лв. Главният секретар на МВР Бойко Борисов посочи Антон Милтенов-Клюна като евентуален наследник на наркобизнеса на убития неотдавна в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца.

от четири държавни дружества. Със заповед на вицепремиера и министъра на транспорта Николай Василев са уволнени изпълнителният директор на БДЖ Георги Нешев, четирима специалисти от РВД, изпълнителният директор на летище Бургас Димитър Калоянов и този на пристанище Лом Николай Георгиев. Официалният мотив за освобождаването на Нешев е, че е правил опити за източване на БДЖ зад гърба на съвета на директорите на превозвача. При РВД обвинението към служителите е, че са саботирали тестове по внедряването на новата система за управление на въздушното движение. Във вторник Николай Василев съобщи, че екипът от РВД няма да бъде уволняван, но ще бъде отстранен от тестовете на системата.

сочат последните данни на Българската народна банка за платежния баланс за периода януари - октомври. В абсолютна стойност отрицателното салдо е 1.044 млрд. долара, дефицитът за същия период на миналата година е възлизал на 1.4% от годишния БВП. Външнотърговското отрицателно салдо е 1.786 млрд. долара (9.5% от БВП), а това при услугите е на плюс с 664.5 млн. долара, или 3.5% от БВП. Финансовата сметка е положителна в размер на 1.54 млрд. долара. Преките чуждестранни инвестиции за десетте месеца са 1.273 млрд. долара, като нарастват с 347.6 млн. долара през октомври най-вече заради постъпване на средства от приватизацията на Банка ДСК. Преките инвестиции покриват 121.9% от дефицита по текущата сметка за периода.

според обявените от Българската стопанска камара данни за нефинансовия сектор. Нетните задължения - тези, срещу които няма насрещни вземания, са 18.3 млрд. лева. В частния сектор са около 86% от задълженията, в обществения сектор - 14%. Според БСК голяма част от задлъжнялостта се генерира от държавата, а главната опасност от декапитализацията е загубата на финансова устойчивост и на способността на фирмите да противостоят на външни въздействия и да изплащат текущите си финансови задължения.

„Овергаз инк“ спечели търга на холандското правителство по проекта ERUPT за доставка на редуцирани емисии срещу проекти за газификация. Проектът предвижда намаляване на парниковите газове чрез газифициране на Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Газифицирането на трите града ще намали въглеродния двуокис в атмосферата с 350 хил. тона. Съгласно Протокола от Киото и рамковата конвенция на ООН за изменение на климата Холандия е поела задължение да намали емисиите на парникови газове с 6% до 2012 г. в сравнение с 1990 г.

Идейният проект за нов устройствен план на курорта Албена предвижда най-старите сгради на територията му да бъдат съборени. Той е подготвен от немската фирма IFB. Според предварителното планиране от картата на черноморския комплекс ще бъдат заличени сградите на културно-информационния център, хотелите „Доростор“ и „Камелия“, както и недовършеният транспортен център. Проектът предвижда да бъдат изградени нови площади и алеи, както и осем подземни паркинга, които да ограничат автомобилния трафик в центъра на Албена.

Акционерите на банката ще си поделят едва 900 хил. лева. Тази сума е твърде скромна за мащабите на банката, чиито активи надхвърлят 300 млн. лева. „Общинска“ е последната банка, отчела финансовата 2002 г. Годишното общо събрание на акционерите и се проведе на 23 декември, само ден преди Бъдни вечер. Цялата печалба на банката след данъци е 2.338 млн. лева, но по-голямата част от тази сума беше заделена за попълването на фонд „Резервен“. Събранието е приело отчета за приходите и разходите и е освободило от отговорност ръководството.

Министърът на здравеопазването Славчо Богоев поиска през изминалата седмица оставката на директора на Националната здравноосигурителна каса Димитър Петров. Искането ще бъде представено пред управителния съвет на касата в първите работни дни на 2004 г. „Ръководството на НЗОК се отклони от националната здравна политика, за първи път тази година касата не съгласува с министерството клиничните пътеки за болничната помощ“, твърди Богоев. Димитър Петров каза, че се търси изкупителна жертва и искането на оставката е опит за прехвърляне на вината върху него, след като се е разбрало, че през 2004 г. ще бъде направен анализ на дейността на кабинета.

КЗК наложи имуществената санкция на „Метро кеш енд кери България“ ЕООД за злоупотреба с господстващо положение. Решението е взето по молба на ЕТ „Вемира-93“. Според КЗК „Метро“ има господстващо положение на пазара със своите седем магазина и около 35% пазарен дял при хипермаркетите. Основният упрек към веригата е, че не е изготвила ясни критерии за определяне на размера на встъпителната вноска, което позволява произволно тълкувание. Освен това съгласно специфичните условия фирмата се задължава да гарантира на „Метро“ доставки при най-благоприятни условия.

с цел да се осигури прозрачност и да се стесни корупционната среда, предлага Българската стопанска камара (БСК). От камарата настояват да се създадат законови възможности за електронен обмен на информация, свързана с възлагането и договорите за обществени поръчки. Друго искане е в проекта на нов закон за обществените поръчки да се предвиди възможност за подаване на оферти по електронен път, за сключване на договори за изпълнение и плащания. Иска се също в реален режим да има възможност за атакуване и коригиране на задания за обществени поръчки, за плащане и получаване на документация за участие в търгове.

за нов член на Съвета за електронни медии (СЕМ). Държавният глава съобщи в интервю за „Дарик радио“, че е избрал номинацията на професора сред седем-осем други предложения, но не мотивира избора си, освен, че Семов „е достатъчно добре познат не само в средите на българската журналистика, но и в обществото като цяло“. Парламентът отложи за началото на 2004 г. гласуването на двамата медийни съветници от неговата квота заради настояването на депутати от опозицията да се търси начин кандидатите бъдат проверени дали са били сътрудници на Държавна сигурност.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата