България

Задължиха „Софийски имоти“ да даде отчет

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

за всичките си сделки от създаването на фирмата досега. В едномесечен срок бордът на директорите ще трябва да предаде подробни справки за всички продажби на имоти, които да съдържат цените и купувачите. Заедно с това фирмата трябва да даде и информация за всички апорти на имоти в смесени дружества и за спонсорства. Това трябва да стане в срок до един месец. Решението беше гласувано от Столичния общински съвет по инициатива на група съветници от Българската социалистическа партия. През следващата седмица общината ще внесе нови документи в съда за смяна на досегашния директорски борд.

БСП ще поиска отново да се организира референдум за съдбата на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“, заяви зам.-председателят на партията Румен Овчаров. Той се срещна с президента на Световната ядрена асоциация Джералд Гранди, според когото централата е безопасна. От „Позитано“ 20 Гранди призова българското правителство да защити предвидените за затваряне блокове, защото въпросът е политически. Социалистите ще се опитат да предизвикат дебат по темата в парламента след края на великденската ваканция. Те твърдят, че кабинетът не е защитил националните интереси и не е изпълнил решенията на Народното събрание и Върховния административен съд.

в сряда вечерта и в четвъртък. Антон Милтенов-Клюна, Златомир Иванов-Баретата, Христофорос Аманатанидис-Таки и Красимир Каменов-Къро са били разпитвани в столичната полиция. Според осведомени разпитите са били заради похищението на сина на президента на ФК „Славия“ Венцислав Стефанов. Вътрешният министър Георги Петканов заяви, че те са били арестувани за 24 часа. Това предизвика Злати Баретата и той се яви на живо в бТВ, за да докаже, че не е арестуван. След тв участието си Баретата отново е бил разпитван. Поводът е убийство на 34-годишен мъж на 11 март от автокрадеца Марио В., смятан за гравитиращ около бившата барета.

Вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева и представителите на осем бизнес организации подписаха споразумение за създаване на Съвместен консултативен съвет. Бизнес организациите са БСК, БТПП, Асоциацията на индустриалния капитал в България, БИБА, Съюзът на работодателите в България, ББК „Възраждане“, БСЧП „Възраждане“, Съюзът за стопанска инициатива. Задача на новата структура е да разяснява пред българските фирми поетите ангажименти по присъединяването на България към ЕС. Съветът ще се ръководи от заместник-министъра на икономиката Евгения Колданова. „Целта на всички ни е една - да повишим конкурентоспособността на българската икономика“, заяви министър Шулева.

във вторник. Димитър Димитров (24-годишен) е бил пресрещнат от трима цивилни и един униформен пред заведението си „Каора“, зад хотел „Плиска“ в столицата, след като е спрял с мерцедеса си около 11.30 ч. Мъжете го набутали в спрян автомобил и изчезнали в неизвестна посока. Досега няма потвърдени от МВР версии за причината за отвличането. Според едни източници от Стефанов е поискан откуп от 200 000 до 1 млн. евро. Според други полицията е засякла разговор, в който се казва: „Нека Венци да върне парите и тогава.“ Стефанов е близък до бившата застрахователна компания СИК и е акционер в „Интерпетролиум енд партнерс“.

Централата на КАТ в София беше обгазена със силно токсично вещество в петък сутринта. Заподозрян е 50-годишен мъж, който е хвърлил ампули с бойното отровно вещество хлорпикрин. Според информациите 35 души са пострадали, като от тях четирима са в тежко състояние. Животът на един е в опасност. Повечето засегнати от отровното вещество са служители на КАТ, но има пострадали посетители, както и хора от екипите на „Спешна помощ“, които са пристигнали скоро след инцидента. Хлорпикринът е бойно отровно вещество, което сега се използва в редки случаи в селското стопанство.

в сряда. Мотивите за оттеглянето на Илия Василев са лични. Правителството прие оставката и назначи временно на освободения пост сегашния зам. изпълнителен директор на агенцията Станислав Ананиев. Като основна причина за смяната на Илия Василев се сочи течащият от почти година конфликт с енергийния министър Милко Ковачев. Двамата имаха различни виждания за приватизацията на топлофикации, ТЕЦ-ове, електроразпределителни предприятия и др. Освен това вицепремиерът Лидия Шулева подготви промени в закона за приватизация, които орязват функциите на Агенцията за приватизация.

през февруари и към края на същия месец е 8.62 млрд. евро, съобщи във вторник Министерството на финансите. Той възлиза на 44.4% от прогнозирания за 2004 г. брутен вътрешен продукт и е с 0.2 процентни пункта повече спрямо януари. Увеличението се дължи основно на новоемитирани държавни ценни книжа. Това е част от тенденцията на нарастване на вътрешния за сметка на външния дълг, като тяхното съотношение в началото на март е съответно 14.2% (1.23 млрд. евро) към 85.8% (7.39 млрд. евро).

Декларациите по Закона за облагане доходите на физическите лица се подават в данъчното подразделение по постоянен адрес или по пощата. Декларацията за доходите от 2003 г. се подава независимо от размера на облагаемия доход, включително и когато данъчната основа е под необлагаемия минимум. Ако декларацията бъде подадена след крайния срок, се налага глоба до 500 лева. След 15 април данъкът може да се плаща и по електронен път от интернет страницата на данъчната администрация www.taxadmin.minfin.bg.

със специално решение в четвъртък. Възможността за издаване на GSM лиценз на БТК без търг е предвидена в Закона за приватизация и опцията за предоставянето му е част от цената по приватизационния договор. Това пише в становището, одобрено от министрите, което ще бъде изпратено до Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Агенцията за приватизация поиска от КРС да издаде GSM лиценза на БТК без търг веднага след подписването на договора за продажба на БТК.

според извършените прегледи и манипулации, вместо да внася здравни осигуровки за тях. По същия начин да се процедира с децата, пенсионерите, безработните и с около петстотин хиляди социално слаби, които не получават помощи и са без здравни осигуровки. Неработещите членове от семействата с високи доходи обаче да се осигуряват за своя сметка или да си плащат използваните медицински услуги. Това предлага новосформираният Икономически и социален съвет - консултативен орган, в който влизат представители на синдикатите, работодателите и неправителствени организации. Според съвета здравноосигурителната система трябва да плаща единствено за работещите около два милиона и седемстотин хиляди българи, които внасят здравни осигуровки върху своите доходи.

Помирителни комисии, които ще решават финансови проблеми между клиенти и банка, да започнат работа от 2005 г. Това предвижда проектозаконът за плащанията, подготвен от БНБ. Новите структури ще бъдат към Комисията за защита на потребителите и в тях ще участват представители на БНБ и търговските банки. Все още обаче не е ясно нито кой ще финансира новите структури, нито кой ще контролира дейността им.

Министърът на здравеопазването Славчо Богоев поиска да бъде намален наполовина данъкът върху добавената стойност (ДДС) за лекарствените препарати. Аргументът е, че така ще бъдат освободени около 40 млн. лева в бюджета на НЗОК и другите обществени фондове, с които ще могат да се купят нови медикаменти. Лекарственият пазар в страната е на стойност около 620 млн. лева, като около 70% от медикаментите се плащат от държавата чрез обществените фондове.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове