България

Обикновено Народно събрание ще промени конституцията заради ЕС

Конституционният съд (КС) реши, че промените в конституцията, свързани с членството на България в Европейския съюз, могат да бъдат извършени от обикновено Народно събрание. Според КС такова изменение в основния закон не представлява промяна във формата на държавно устройство и държавно управление по смисъла на член 158 от конституцията. Съдиите Стефанка Стоянова, Маргарита Златарева, Румен Янков и Живан Белчев са подписали решението с особено мнение. Делото беше образувано на 21.04.2004 г. по искане на президента Георги Първанов.

Пловдивската окръжна прокуратура образува предварителни производства срещу пловдивския градоначалник Иван Чомаков и негови подчинени за продажбите на паметници на културата от римската епоха в центъра на града. Според обвинителите щетите за държавата от продажбите се оценяват на 1.240 млн. лв. за Форумния комплекс и 645 600 лева за сделката с Епископската базилика в Пловдив. Освен това двата обекта представляват публична държавна собственост и съгласно закона за държавната собственост не могат да се отчуждават.

СГС отмени решението за временно отстраняване от длъжност на столичния кмет Стефан Софиянски. Лидерът на Съюза на свободните демократи беше отстранен по жалба на прокуратурата, за да не попречи на разследването във връзка с дейността на смесеното дружество за управление на софийските Централни хали. Представителят на обвинението Николай Любенов обяви, че ще обжалва отмяната пред Софийския апелативен съд (САС), тъй като предстоят още разпити и защото срещу Софиянски са заведени още следствия. Делото пред САС е насрочено за 14 юли.

Скандал избухна в парламента по повод награждаването на юриста проф.Васил Мръчков с орден „Стара планина“ - първа степен. Във вторник лидерът на ДПС Ахмед Доган обяви, че се отказва от същото отличие в знак на протест. Мотивът му е, че като главен прокурор в периода 1987-1989 г. проф. Мръчков е участвал във възродителния процес. Лидерът на ДПС обаче заяви, че няма да подкрепи започналата в парламента подписка от ОДС за оставката на проф. Огнян Герджиков от поста председател на Народното събрание.

бяха издигнати от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Работодателите трябва да се обединят около една от тях. Предложенията са за: Иво Прокопиев - зам.-председател на Съюза на работодателите в България, член на управителния съвет на Българската международна стопанска асоциация (БИБА), Алексей Петров - д-р по икономика, изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, член на надзорния съвет на НОИ, Васил Бояджиев - първи зам.-председател на БСЧП „Възраждане“, член на надзорния съвет на НОИ. Председателят на надзорния съвет на НОИ се сменя всяка година на ротационен принцип.

от поста председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожно решението на кабинета отпреди повече от месец, с което Александров беше освободен. Мотивът на съда е, че правителственото решение не се основава на нито една от хипотезите в Закона за далекосъобщенията, при които председателят на КРС може да бъде сменен. Официалното обяснение от кабинета за уволнението на Александров беше, че той забавя поднормативни актове, важни за либерализацията на телеком пазара.

стана ясно след посещението на регионалния министър Валентин Церовски в Русия. При срещата му със зам.-министъра на външните работи Виктор Калюжний е взето решение да се обсъди съвместен текст на документа между външните министерства на двете страни. Церовски е представил вижданията на страната след срещата в България на големите нефтени компании в средата на юни. Той е уверил, че България разполага с инженерно решение и формула по финансовата част, която прави проекта един от най-конкурентните сред алтернативните трасета.

успешно, съобщиха от компанията, след като във вторник бяха подписани всички документи около транзакцията. Според официалното изявление от „Мобилтел“ цената, платена за оператора, е 1.2 млрд. евро в брой. Купувач на компанията е консорциум, в който влизат част от досегашните й собственици и седем нови финансови инвеститора. Сега притежател на оператора става дружеството „БидКо“, в което 60% се държат от „М-тел холдинг“, а 40% - от люксембургската „Страйп инвестмънтс“. Съдружници в „М-тел холдинг“ са Мартин Шлаф, Йозеф Таус и H.F.R.C. Privatstiftung.

съобщи председателят на Агенцията за чуждестранни инвестиции Павел Езекиев. За първите четири месеца инвестициите в България достигат 500 млн. долара, към тях ще бъдат добавени още 350 млн. долара, които ще бъдат реализирани в рамките на шестмесечието от продажбата БТК, а също и от няколко малки инвестиционни проекта. Италия, Германия и Гърция ще останат в тройката на най-големите инвеститори в България за първите четири месеца, а американските инвестиции ще се повишат значително, заяви Езекиев.

Световната банка, която е попечител на международния Фонд за въглеродни емисии, ще изкупи намалени емисии парникови газове от „Топлофикация София“. Договорът беше подписан в София. Средствата от изпълнението му ще се насочат за подпомагане на проекта за рехабилитация на „Топлофикация София“, който е на обща стойност от 114 млн. евро. Очаква се модернизирането на топлофикационната система в столицата да понижи разхода на енергия с 15% и да доведе до спестяване на енергия за около 33 млн. лв. годишно.

за подкрепа на тютюнопроизводителите в България, показва годишният отчет на фонда за изпълнението на бюджета му, одобрен от правителството. От тези средства 27.3 млн. лв. са били похарчени за предоставяне на целева парична подкрепа на производителите на тютюн в рамките на минималните изкупни цени за суровината, 93.3 млн. лв. са раздадени като премии на тютюнопроизводителите, а останалите средства са били изхарчени за покупка на семена. Приходите във фонд „Тютюн“ за 2003 г. са били 134.2 млн. лв.

през първата половина на 2004 г. спрямо същия период на миналата година. За шестте месеца обемът на пазара е около 2 340 000 хектолитра, което е около половин милиард бутилки бира. Консумацията на глава от населението за периода е около 28-30 л, съобщи изпълнителният директор на „Интербрю България“ Андреас Зеемюлер. Според него ръстът идва основно от високоценовия и от нискоценовия сегменти които са съответно 10-12% и 20-25% от пазара. Ръстът в стандартния сегмент е по-нисък от средния за пазара.

министърът на регионалното развитие и изпълнителният директор на агенция „Пътища“ да подобрят административния капацитет за управление на предприсъединителните фондове на ЕС, да осигурят приемственост на кадрите и да подобрят координацията между звената, изпълняващи проектите. Това стана ясно от доклада на парламентарната анкетна комисия, която беше натоварена да провери как Министерството на регионалното развитие и благоустройството е усвоявало европейските пари за периода 1999 - май 2004 г.

за изграждане на сероочистващи инсталации на 5-6 блок на ТЕЦ „Марица-изток 2“. Проектът е на стойност 75 млн. евро. Схемата на финансирането му включва 36.165 млн. евро безвъзмездна помощ по програмата ИСПА на ЕС, заем без държавна гаранция от Европейската банка за възстановяване и развитие и собствени средства на ТЕЦ „Марица-изток 2“. През април 2004 г. проектът получи одобрение на управляващия комитет по ИСПА за безвъзмездно съфинансиране.

На събранието на Банковата консолидационна компания (БКК) в края на юли ще бъде гласувано цялата печалба на холдинга за миналата година в размер на 422 млн. лева да бъде раздадена като дивидент. Заедно с нея ще бъдат разпределени и стари печалби от минали години, с което общата сума, която ще получи държавата, достига почти половин милиард лева. На извънредно общо събрание през октомври ще бъде взето решение за прекратяване на дейността на банковия холдинг до края на годината.

От понеделник Росексимбанк стартира реалното си отделяне от системата на националния картов оператор БОРИКА, съобщиха от кредитната институция. Тогава започва работа първият банкомат на „Росексим“, който ще прави самостоятелна авторизация на разплащанията. Банкоматът ще може да тегли суми, кратни на пет лева. Минималната сума на теглене също ще бъде пет лева. Досега всички банкомати имаха минимален лимит на тегленията от 10 лева. Росексимбанк има издадени 350 000 международни и български дебитни и кредитни карти от 2002 г. досега.

общо от пет компании - EVN (Австрия), Public Power Corporation (Гърция), Enel (Италия), CEZ (Чехия) и E.ON Energie (Германия). Чуждите компании наддават за седем електроразпределителни предприятия (ЕРП), групирани в три пула на регионален принцип. За продажба се предлагат до 67% от капитала на всяко от седемте разпределителни дружества, групирани в пуловете. Всеки кандидат може да придобие само по един от трите пакета. За пула „Западна България“ оферти подадоха и петимата кандидати. Четири бяха офертите за „Югоизточна България“. Единствено австрийската EVN не подаде оферта за пула „Североизточна България“

по пътищата. Това предвижда националната програма за подобряване състоянието на безопасността на движението за периода 2004-2006 г., одобрена от правителството през изминалата седмица. Обучението ще започва още от детските градини и ще продължава до 18-годишна възраст. Отделно допълнителни курсове ще се организират за млади водачи на автомобили, взели свидетелствата си за управление преди една-три години. Има предложение малка част от приходите от застраховки „Гражданска отговорност“ от собствениците на автомобили да се внася в нов фонд „Безопасност на движението“.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата