България

БСП ще сезира Конституционния съд за бюджета и закона за партиите

в началото на 2005 г. Очаква се сред аргументите да бъде гласуването на бюджета на съдебната власт и държавната гаранция за заема от австрийска банка за педиатрична болница. В закона за политическите партии се създава неравнопоставеност, защото парламентарно представените формации няма да се пререгистрират, а всички останали са длъжни да го направят в рамките на три месеца, твърди лидерът на БСП Сергей Станишев. Вносителите на закона за партиите от „Коалиция за България“ и група десни партии начело със СДС поискаха от президента Георги Първанов да наложи вето върху него.

НДСВ няма да внася ново искане за тълкувателно решение на Конституционния съд, което да разреши изваждане на следствието от съдебната власт. В четвъртък бе подписана съв­местна декларация за прилагане на правителствената национална концепция за реформа на наказателното правораздаване. Документа парафираха правосъдният министър Антон Станков, главният прокурор Никола Филчев и директорът на Националната следствена служба Ангел Александров. Питане до КС ще има, но то ще се отнася до възможността част от следователите да наблюдават и контролират служителите на МВР, които се занимават с разследване.

Министърът на правосъдието Антон Станков съобщи, че ще внесе искането за оставка на главния прокурор Никола Филчев във Висшия съдебен съвет (ВСС) на 26 януари. То е подписано от над 40 народни представители от дясната опозиция, които настояват главният прокурор да напусне поста си заради твърдения на техни колеги, че ги е псувал в телефонен разговор. На същото заседание през януари съдебният съвет ще обсъжда и друга депутатска подписка с искане да бъде отстранен прокурорът Спартак Дочев заради обидните му квалификации срещу американския лобист Брус Джаксън.

израелската компания „Елбит системс“. Министър Свинаров заяви, че тя е предпочетена от 14-членната конкурсна комисия заради най-доброто си финансово предложение и офсетна програма. Предвижда се да бъдат ремонтирани общо 18 хеликоптера - 12 Ми-24 и 6 Ми-17. По неофициална информация „Елбит“ ще направят ремонта за 57 млн. евро. От основния конкурент BAE Systems коментираха, че са разочаровани от решението на Министерството на отбраната и че очакват пълна обосновка за него. Освен двете фирми в конкурса участваха също френската Sagem и израелската Israel Aircraft Industries.

с подкрепата на депутатите от НДСВ, ДПС и „Новото време“. Бюджетните разходи бяха увеличени със 106 млн. лева в сравнение с проекта на правителството и достигнаха 16.4 млрд. лева. За образование и наука ще бъдат заделени със 100 млн. лева над предварително планираните. Те ще се изразходват след приемането на съответната стратегия от парламента. Приходите също бяха вдигнати с размера на допълнителните разходи до 16.2 млрд. лв. Планираният дефицит е близо 196 млн. лева, или 0.5% от БВП. При преизпълнение на приходите съдебната система ще получи допълнително 10 млн. лева, а общините - 17 млн. лева за капиталови разходи.

Правителството обяви, че на 28 януари 2005 г. ще упражни правото си да погаси преди падежа облигации за неплатени лихви (IAB) с номинална стойност 938 млн. долара. Експерти от финансовото министерство изчисляват, че съотношението държавен дълг/БВП ще падне от 41.3% към 30 ноември 2004 г. до 38.9%. По техните сметки в резултат от операцията през 2005 г. от лихви ще бъдат икономисани 21 млн. лв., а общият размер на спестените лихви до падежа на облигациите през 2011 г. е около 200 млн. долара. След операцията неизкупени от брейди книжата остават само FLIRB облигации с номинал 648 млн. долара.

с природен газ, предвижда договор, подписан между „Булгаргаз“ и руската „Газекспорт“. Договорът влиза в сила от 20 декември и е със срок до края на 2010 г. По силата му ще се създадат газоизмервателни станции край градовете Самоков, Кюстендил, Дупница, Благоевград, Симитли (Банско), Сандански и Петрич. Подписан е и втори договор, според който се увеличават с 50% количествата природен газ, транзитирани за Гърция до края на 2010 г. По този начин се натоварва пълният капацитет на газопровода и се увеличават приходите от транзитни такси за държавния бюджет и „Булгаргаз“, съобщиха от газовата компания.

Австрийската EVN, чешката „Енерго про България“, „Овергаз холдинг“ - София, „Новас 2004“ - София, и „Финанс инженеринг“ - Търговище, са кандидатите за 100% от капитала на компанията. Предложените цени за дружеството са от 6 млн. лв. до 15.9 млн. лв., а предложената цена на топлинната енергия се движи между и 39.9 и 54.1 лв. за мегаватчас. Агенцията за приватизация ще определи купувача на база три показателя. Според неофициалната класация до момента води „Новас 2004“, която се свързва със самоковския бизнесмен Христо Ковачки.

през първата половина на 2005 г. бяха одобрени от Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР). АЕЦ „Козлодуй“ ще може да търгува на свободния пазар 500 000 мегаватчаса, ТЕЦ „Марица-изток 2“ - 685 127 мВч, ТЕЦ „Варна“ - 574 833 мВч, ТЕЦ „Бобов дол“ - 258 956 мВч. За ТЕЦ „Марица 3“ допустимите количества са 38 118 мегаватчаса, за ТЕЦ „Русе“, блок 4 - 42 689 мегаватчаса. Общото потребление на всички привилегировани потребители за периода 1 януари 2005 г. - 1 юли 2005 г. се очаква да бъде 1 996 654 мегаватчаса.

България може да пристъпи към тръжна процедура за автомагистрала „Люлин“. Това са заявили от Брюксел в официалното писмо до националния ИСПА координатор и финансов министър Милен Велчев. Документът дава и срок от шест месеца за стартиране на тръжната процедура. Проектът беше включен във финансовия меморандум между българското правителство и Европейската комисия за 2001 г. Общата му стойност възлиза на 148.5 млн. евро, като от тях 111.4 млн. евро са помощ от Европейската комисия.

- бране на ягоди и малини, чрез Агенцията по заетостта според сключената междуправителствена спогодба между Кралство Испания и Република България. Документите се подават до 5 януари 2005 г. в бюрата по труда по местоживеене. Изискват се молба за допускане до интервю, автобиография, копие на трудова или осигурителна книжка, копие на първата страница от международния паспорт. Окончателният подбор ще се извърши до 15 януари 2005 г. от смесена българско-испанска комисия, в която ще участват и представители на работодателите. За повече информация: тел. 980-87-19 или www.az.government.bg

Американската фирма изгради завод за преработка на тютюн за над 30 млн. евро. „Сокотаб“ спечели в конкуренция с „Линднер“, „Миролио“ и „Петреко“. Българската „Арексим“, която изгради завод за пластмасови изделия и инструментална екипировка за 6.4 млн. евро, взе приза в категорията „Инвестиции в малко и средно предприятие“. Останалите номинирани в този клас бяха „Алуком“ и „Елиа“. Наградата „Инвеститор в туризма“ бе присъдена на „Юлен“ за инвестициите в зимния курорт Банско, които през тази година са били 25 млн. лв. Другите претенденти в категорията бяха „Албена“ и „SPA хотел Девин“.

Националният съвет на НДСВ прие програма за модернизация на българското образование за периода 2005 - 2010 г. В нея не са определени конкретни срокове за изпълнение на набелязаните мерки. Предвиждат се от 2005 г. безплатни учебници за учениците от 1 до 4 клас, топло мляко и закуска за децата в тази възраст, както и безплатен превоз за тези, които пътуват до училище извън селището, където живеят. Основното образование ще завършва след седми клас, а средното ще е двустепенно - съответно до 10-и и до 12-и клас. Предвиждат се промени и в Закона за висшето образование - връщане на платеното образование във вузовете и др.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата