Светът

Оформя се международният протекторат върху Палестина

след срещата на високо равнище в Лондон тази седмица. На конференцията присъстваха представители на 23 страни, в това число британският премиер Тони Блеър, американският държавен секретар Кондолиза Райс и палестинският президент Махмуд Абас. Палестинската власт ще бъде споделена между американския генерал Уилям Уорд, който ще ръководи изграждането на новите палестински сили за сигурност, Европейския съюз, който ще се захване с новите политически структури, и Световната банка, на която са поверени бъдещите финансови институции на палестинската автономия.

ако Загреб не арестува и не предаде в Хага ген. Анте Готовина, издирван от международния съд за военните престъпления в бивша Югославия. Това заяви президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на срещата си с хърватския президент Стипе Месич. Барозу подчерта, че ако този въпрос не бъде решен съвсем скоро, преговорите няма да започнат на планираната дата 17 март. Хърватският президент заяви, че генералът не е арестуван, защото не се намира в Хърватия. Готовина е обвинен във военни престъпления заради убийството на 150 сърби по време на хърватската офанзива в Крайна през 1995 г.

според изследване на Международния съвет за контрол на наркотиците към ООН. Съветът твърди, че наркотични лекарства в световната мрежа се продават или без, или с фиктивни рецепти, като този бизнес се разраства с бързи темпове. Годишният доклад на организацията отбелязва, че 90% от всички онлайн продажби на лекарства стават без медицинско предписание. Оборотът на този пазар надхвърля няколко милиарда долара. Освен амфетамините, които са лесно достъпни през интернет, в мрежата могат да бъдат намерени оксидон и фентанил, които са еквиваленти на морфина.

Броят на безработните в Германия през февруари е достигнал 5.2 млн. души, или 12.6% от работната сила в страната, сочат данните на Федералната служба по труда. Това е най-високото ниво на безработицата за последните 73 години. Същевременно в сряда в. Financial Times Deutschland съобщи, че в редовния си доклад за състоянието на световната икономика, който ще бъде оповестен през април, Международният валутен фонд ще понижи прогнозата си за растежа на БВП на Германия през 2005 г. от 1.8% на едва 0.8%. Очакванията на фонда за икономическия ръст в еврозоната са понижени от 2.2% на 1.6%.

Европейската комисия стартира интернет анкета сред потребителите в ЕС с въпроси за предпочитанията им към качествата и характеристиките на телешкото месо. Целта е на базата на получената информация да бъде изработена единна дефиниция на понятието телешко месо, която ще бъде законодателно фиксирана. Така Брюксел ще уеднакви стандартите за месото, което се продава в държавите членки под етикет „телешко“, но в много случаи е всъщност говеждо и така потребителите не могат да се ориентират какво точно купуват. ЕК действа по предложение на няколко държави членки.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня