Светът

ЕС отложи преговорите за членство с Хърватия

Министрите на външните работи на евросъюза заявиха, че решението им е резултат от отказа на Загреб да сътрудничи на трибунала в Хага. ЕС реши да започне преговори с Хърватия на 17 март, но при условие че хърватските власти предадат на международния съд заподозрения във военни престъпления ген. Анте Готовина. Правителството в Загреб отвърна, че ген. Готовина не е в Хърватия и това е единствената причина той да не бъде арестуван. Европейските министри подчертаха, че нова дата за преговорите ще бъде определена, когато Хърватия докаже, че изпълнява изискванията на трибунала в Хага.

Американският президент Джордж Буш номинира в сряда за президент на Световната банка заместник-министъра на отбраната Пол Уолфовиц. Той ще смени Джеймс Улфенсън, който напуска през юни след 10 години на поста. Кандидатурата на Уолфовиц бе посрещната хладно в Европа, тъй като той е смятан за за един от най-твърдите „неоконсервативни ястреби“ в администрацията на Буш и основен архитект на войната в Ирак. За да заеме поста, Уолфовиц трябва да бъде одобрен от останалите страни - членки на банката. По традиция американец оглавява банката, а европеец - МВФ.

На първото си заседание след изборите парламентът не успя да преодолее противоречията между двете основни сили - шиитските и кюрдските партии. Първата стъпка към сформирането на кабинет беше да се определи тричленен президентски съвет, който трябва да бъде одобрен от две трети от депутатите. Изборът бе блокиран от кюрдския алианс, който се опитва да използва това условие, за да договори по-добри условия за участието си във властта.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар