Новият брой: Накъде след вота
Close

България

ВСС отново не излезе с позиция по проекта за нов НПК

Висшият съдебен съвет (ВСС) отново не обяви официалната си позиция на проекта за нов Наказателнопроцесуален кодекс (НПК) с мотива, че още няма становищата на преподаватели по наказателен процес. Седмица по-рано магистратите отказаха официална позиция, като упрекнаха министър Станков, че не им е предоставил навреме проекта. От следствието вече обявиха предложението за противоконституционно, тъй като отнема функциите му и ги прехвърля на дознанието в МВР. От прокуратурата също потвърдиха своята отрицателна позиция. Съдиите във ВСС обаче ще подкрепят новия НПК, казаха от гилдията.

Президентът Георги Първанов ще се срещне с либийския лидер Муамар Кадафи непосредствено преди Върховният съд на арабската държава да обяви решението си по обжалването на смъртните присъди на петте български медицински сестри. Преди отпътуването си за Либия Първанов каза, че визитата му не трябва да се натоварва с излишни очаквания. Въпросът за освобождаването на медиците бе поставен тази седмица и от еврокомисаря за външните отношения Бенита Фереро-Валднер, която се срещна с Муамар Кадафи и с премиера Шукри Ганим. Пред Франс прес Фереро-Валднер заяви, че има малка надежда за бърз напредък по случая.

Нечовешко и унизително третиране - така „Амнести интернешънъл“ определи в годишния си доклад грижата в много от социалните домове за хора с умствени затруднения в България. Според правозащитната организация настаняването на възрастни в тези домове е нарушение на правото на защита от произволно задържане. В доклада се говори и за малтретиране и изтезания от страна на правоохранителните органи, като много от жертвите са роми - често жертви на дискриминация и в други сфери. Докладът разглежда състоянието на човешките права в 149 държави.

Петнадесет души бяха ранени, а един е в кома след масов бой в квартал „Захарна фабрика“ в столицата. Според официалната версия скандалът започнал след като собственик на заведение отказал да продаде бира на жител на близката ромска махала, тъй като заведението вече било затворено. Минути след скандала се появили голяма група роми. Версията на ромите е, че собственикът на заведението е известен скинар и ударил с пистолет по главата влезлия в заведението ром. В разгара на мелето пристигнал патрул на Трето РПУ, но също бил нападнат.

по данни на БНБ. През април кредитният портфейл на банките се е свил с 1.6 млрд. лв., или 9.18%, в сравнение с март - до 16.2 млрд. лв. Обяснението е, че през миналия месец са изчистени фиктивни търговски кредити, които някои банки са отпуснали в края на март, за да повишат базата за прилагане на мерките на БНБ за охлаждане на кредитирането. През април търговските кредити са се стопили рязко - с 1.8 млрд. лв. спрямо март. Потребителските и жилищните кредити са нараснали с по-бавни темпове. Заради свиването на кредитите за първи път през април се отчита и спад на активите на банковата система - с 5.39% до 27.5 млрд. лв.

реши правителството на заседанието си в четвъртък. Министрите на отбраната Николай Свинаров и на финансите Милен Велчев са упълномощени да проведат преговорите и да подпишат договорите за кредитите. Пак двамата министри ще изберат банките, които да отпуснат парите. Още в средата на май Свинаров и Велчев са създали работна група, която вече е водила разговори с няколко банки, предложили схеми за финансиране на приоритетните проекти за модернизация на армията. Сумата на заемите се пази в тайна, но според източници става въпрос за няколко милиарда лева. Срок за подписване на договорите за кредитите няма.

Частни концесионери ще се търсят за „Видин-юг“ и „Фериботен комплекс - Видин“. Министърът на транспорта Николай Василев е упълномощен да организира и проведе едностепенни конкурси за избор на двата концесионера. Отделно ще бъдат проведени конкурси за отдаване на концесия на другите два терминала на видинското пристанище: Север и Център. С друго решение на кабинета през седмицата беше прекратена процедурата за концесионер на зелено за изграждане на нов терминал за течни опасни товари на пристанище Варна. Причината е, че липсват кандидати.

Той е отворен за възложители, бизнеса и гражданите през страницата на Агенцията за обществените поръчки www.aop.bg . В него има информация за планираните и отворените обществени поръчки и за вече сключените договори. Досега функционираше пробно шест месеца, без да са готови всичките му функции. От създаването му в регистъра са публикувани общо 1481 обявления от над 900 възложители. От поръчките 60 процента са по Наредбата за малки обществени поръчки, а останалите - по Закона за обществените поръчки.

Това е записано в одобрения от правителството устройствен правилник на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Съставът на комисията ще се увеличи с шестима нови членове, които ще поемат ВиК индустрията. Кабинетът одобри само броя на бъдещите комисари за водния сектор. Кои експерти ще попълнят водната квота в комисията ще се определя по-късно. Лобистки интереси направили невъзможен консенсуса по този въпрос и по тази причина в Министерския съвет не е внесено конкретно предложение, твърдят източници от бранша.

Окончателни оферти в приватизационния конкурс за речния флот подадоха три компании. „Каолин“ - Сеново, предложи цена от 13.16 млн. евро, „Химимпорт“ - 11.25 млн. евро, а „Топливо“ - 5.2 млн. евро. Освен цената в класирането по-малка тежест имат и петгодишната инвестиционна програма (кандидатите предлагат между 10 и 25 млн. евро) и работните места. От Агенцията за приватизация все още не са изготвили класирането, но според предварителните изчисления води „Каолин“. Очаква се сделката за БРП да приключи до месец.

съобщиха от енергийното министерство, след като в четвъртък кабинетът разреши 50% от дивидента на компанията за 2004 г. да се използва за рехабилитация и разширение на газопреносната мрежа. Парите ще се използват за изграждане на седем газоизмервателни станции в страната, разширяване на разпределителната мрежа в Стара Загора, както и за доизграждане на хранилището за съхранение на природен газ в Чирен.

„Левски“ спечели Купата на България за 25-и път, след като надигра ЦСКА с 2:1 във финалния мач. Головете за сините вкараха Боримиров (52 мин.) и Домовчийски (75), а Янев реализира дузпата за 2:1 (81). Реферът Антон Генов показа червен картон на Топузаков от „Левски“ и Янчев и Тодоров от ЦСКА. Двата отбора завършиха сезона с по един трофей, след като ЦСКА стана шампион за 30-и път в историята си, а сините взеха купата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата