Новият брой: Пътят към Европа
Close

България

Парламентът прие Наказателнопроцесуалния кодекс на първо четене

Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за приемане на нов Наказателнопроцесуален кодекс (НПК). Нормативният акт бе подкрепен от 185 депутати, против гласуваха 18 и двама се въздържаха. Единствената парламентарна група, която се противопостави анблок, беше тази на „Демократи за силна България“ (ДСБ). Новият НПК бе одобрен ударно заради започващата мониторингова мисия на ЕС по преговорна глава „Правосъдие и вътрешни работи“. Според вносителите обаче в него ще се направят съществени поправки между първо и второ гласуване.

Народното събрание избра ръководството и състава на 24-те постоянни комисии. Участието на политическите сили в тях беше договорено на квотен принцип, като БСП посочи председателите на 14 комисии, НДСВ - на 8, а ДПС - на шест. Ръководните места в останалите четири останаха за опозицията. Йордан Цонев от ДПС оглави икономическата комисия, а начело на бюджетната беше избран социалистът Петър Димитров. Комисията по отбрана ще се ръководи от депутата от БСП Ангел Найденов. Николай Свинаров пое ръководството на комисията по вътрешна сигурност. Председател на правната комисия стана Янаки Стоилов, а Соломон Паси оглави тази по външна политика.

Депутатите излъчиха 18 народни представители за наблюдатели в Европейския парламент. Александър Арабаджиев, Атанас Папаризов, Георги Близнашки, Евгени Кирилов, Кристиян Вигенин и Иглика Иванова ще представят социалистите. Избраниците на НДСВ са Антония Първанова, Станимир Илчев, Лидия Шулева и Христина Христова. ДПС заложи на Филиз Хюсменова, Неджми Али и Четин Казак, а ОДС - на Мария Капон и Мартин Димитров. От „Атака“ бе избран Димитър Стоянов, а от ДСБ - Димитър Абаджиев. От БНС - Стефан Софиянски.

Премиерът Сергей Станишев назначи първите двама заместник-министри в новото правителство. Със заповед на министър-председателя за заместник-министър на здравеопазването е назначен д-р Емил Райнов. Той заема мястото на Олег Хинков, който беше освободен от поста. Новият заместник-министър е работил в транспортната болница „Цар Борис III“ в София. Бившият ни посланик в Букурещ Любомир Кючуков става заместник-министър на външните работи. Станишев е освободил досегашния заместник вътрешен министър Тоньо Железчев.

България ще изпрати на Либия хуманитарна помощ под формата на медицинска апаратура и лекарства, заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин. Той уточни, че тази помощ по никакъв начин не трябва да се свързва с вина на българските медици, нито с исканите от семействата на заразените със СПИН деца компенсации. Калфин каза още, че по негова идея е създадено неформално сдружение, чиято цел е да подпомогне родителите чрез хуманитарни акции. Ден след изявлението му стана ясно, че на пратеника на ПАСЕ в Либия Тони Лойд е било отказано да се срещне с българките в затвора „Джудейда“.

Това стана при посещението на новия министър на икономиката и енергетиката в комплекса „Марица-изток“, където той се запозна с изпълнението на инвестиционните програми. Овчаров заяви, че рехабилитацията на ТЕЦ „Марица-изток 3“, основен изпълнител на която е италианската „Енел“, закъснява с близо 15 месеца. Според него причината е във влошените отношения между партньорите, отговорни за изпълнението на проекта. В ТЕЦ „Марица-изток 2“, където възстановяването на първите четири блока беше възложено на японската „Мицуи“, също има проблеми. Според Овчаров само проектът за изграждане на нова мощност в „Марица-изток 1“ засега се движи по план.

на някое от следващите заседания на правителството, обеща новият регионален министър през седмицата. Идеята е колегите му в кабинета да бъдат запознати с оригиналните документи по концесионния договор, преди да решат какво да правят със сделката, договорена от предишното правителство. Очаква се Министерският съвет да вземе решение и за провеждането на независим одит на концесията за магистралата. Това най-вероятно ще стане, след като министрите се запоз­наят с пълната документация по договора за „Тракия“, заяви министър Гагаузов.

и през юли вследствие на последните мерки на БНБ. През миналия месец ръстът на кредитите на годишна база се е свил до 39% при 43.46% ръст за юни. Преди това месеци наред кредитният портфейл на банките нарастваше с над 45% на годишна база. Според БНБ поведението на банките след март дава основание да се смята, че темпът на растеж на вземанията от неправителствения сектор в края на 2005 г. ще бъде в диапазона 30-35%. В края на юли отпуснатите кредити на граждани и фирми са достигнали 16.4 млрд. лв.

и са достигнали 462 614 095 лева. Това е със 112 303 737 лева повече от юли миналата година, когато са събрани 350 310 358 лева. Приходите от мита и такси са 26 555 907 лева, внесеният в републиканския бюджет ДДС е 393 542 200 лева. Приходите от акциз при внос са 40 622 678 лева, а от глоби, санкции и лихви - 1 893 310 лева. За седемте месеца на 2005 г. Агенция „Митници“ събра над 2.825 млрд. лева, което представлява 65.5% изпълнение на приходите, заложени в годишния план на Министерството на финансите за 2005 г.

Близо две трети от обектите на БТС работят с временни удостоверения за категоризация, чийто срок е изтекъл, съобщи Йордан Йорданов, началник на отдел „Хижи, маркировка и комуникации“ в организацията. Предстои експертни групи от Агенцията по туризъм да направят проверки и да категоризират хижите, допълни той. БТС стопанисва 324 туристически хижи, заслони и туристически спални, хотели и шест благоустроени пещери. Туристическият съюз има само една хижа с категория 5 звезди - „Трещеник“, над Якоруда.

в последния августовски брой на изданието си „Икономически преглед“. В анализа се посочва, че очакванията на финансовите пазари са за повишаване до края на третото тримесечие на лихвата по федералните фондове в САЩ с 50 базисни точки, докато в еврозоната не се очаква промяна в паричната политика. Очакваното разширяване на лихвения диференциал между САЩ и еврозоната ще бъде фактор за поскъпването на щатския долар, смятат анализаторите на БНБ. Според тях вероятно движението на курса евро/щатски долар ще бъде в коридор 1.17-1.25 долара, като технически фактори показват продължаване на тенденцията към поскъпване на щатския долар.

Търговското име, под което ще работи мобилният оператор на БТК, е VivaTel. То бе съобщено пред медиите от изпълнителния директор на БТК Денис Уолах. Очакваше се GSM-3 да стартира в началото на септември, но по думите на Уолах това ще стане преди коледните празници. За привличане на абонати компанията ще заложи на по-ниски цени с около 20% от останалите два оператора. Предвижда се и пускането на пакет от три услуги - стационарен, мобилен телефон и достъп до интернет, които ще могат да бъдат заплащани едновременно.

в ценни книжа беше избран от Комисията за финансов надзор. Председател и заместник-председател са Милети Младенов, бивш председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, и Борислав Попов, заместник областен управител на София-град. Членове са Веселин Ралчев от „Дилингова финансова компания“, Ирина Марцева от Асоциацията на търговските банки и Явор Димитров от БНБ. Фондът ще се финансира с встъпителни и годишни вноски от инвестиционните посредници. В едномесечен срок от избора на управителен съвет инвестиционните посредници трябва да направят встъпителната вноска.

ако финансовите проверки докажат, че са използвали отпуснатите им от бюджета средства за обзавеждане на луксозни кабинети, за купуване на коли, за обновяване на паркинги и така са натрупали над 100 млн. лв. просрочени задължения. Това призова здравният министър проф. Радослав Гайдарски, след като назначи ревизии на най-големите лечебни заведения. Той обяви, че министерството ще покрие задълженията на болниците само ако няма злоупотреби. За целта най-вероятно ще се използват средства от бюджетния излишък.

в първия кръг на турнира за купата на УЕФА, определи жребият, теглен в Монако. Съперник на носителия на купата на България „Левски“ ще е френският „Оксер“, а „Локомотив“ (Пд) се падна с английския „Болтън“. И трите отбора са гости в първата среща. Единствено „Литекс“ излиза като домакин в първия мач срещу белгийския „Генк“. Първите срещи са на 15 септември, а реваншите - на 29 септември. Победителите се класират в груповата фаза на турнира.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар