България

109 депутати подписаха предложения за промени в конституцията

НДСВ, ДПС и „Коалиция за България“ внесоха в деловодството на Народното събрание законопроект за промени в конституцията. Реформите са свързани със съдебната власт и с необходимостта от синхронизация на основния закон с новия Наказателно-процесуален кодекс. Предвижда се ограничаване имунитета на депутатите - те ще носят наказателна отговорност и за леки престъпления от общ характер. Друга промяна засяга главния прокурор и председателите на върховните съдилища, които ще могат да бъдат отстранявани от постовете си с решение на 160 народни представители.

Анкетната комисия, която трябваше да приеме доклад по искането на главния прокурор Никола Филчев за снемане на депутатския имунитет на Стефан Софиянски, отложи решението си за януари. Това стана по молба на депутата от Български народен съюз Борислав Българинов, който не се бил запознал с писмените становища на Софиянски по повдигнатите му обвинения. Искането подкрепиха Христо Бисеров от ДПС и Борислав Ралчев и Минчо Спасов от НДСВ. Против бяха депутатите от „Коалиция за България“. Филчев иска да възобнови делата заради сделки на бившия столичен кмет.

и обясни, че ситуацията била много по-лоша, отколкото се мислило в Германия. Изреждат се поръчкови убийства и връзки между политическия елит и организираната престъпност. „Билд“ твърди, че се позовава на секретен доклад на ЕК, но говорители на комисията, на Европейския парламент и на бюрото за предотвратяването на измамите в ЕС отрекоха да са изготвяли такъв документ. Според таблоида там било пишело, че „икономиката в страната в голямата си част е в ръцете на бившите комунистически апаратчици и тайните служби“.

Консолидираният бюджет е балансиран и преразпределя 40% от прогнозирания брутен вътрешен продукт за следващата година. На практика обаче се очаква за поредна година да има излишък. В разходната си част финансовият план на държавата за 2006 г. не се различава особено от този за настоящата година. Приходната част е преструктурирана, като се засилва тежестта на косвените данъци за сметка на преките. Това се дължи основно на повишаването на акцизите и намаляването на задължителната пенсионна осигуровка.

Правителството реши да настани в шестетажна сграда на пл. „Света Неделя“ 6 Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, ръководено от Емел Етем. Там се помещава Комисията за финансов надзор (КФН), която регулира три важни сектора - застраховане, осигуряване, пазар на ценни книжа. Мотивът за местенето е, че била отпаднала нуждата на надзорния орган от такава сграда. Това на практика означав, че правителството подценява значението на КФН. Тя е пратена на бул. „Княз Дондуков“ 9, където ще ползва три етажа. Комисията не е била уведомена за решението и смята, че то ще затрудни работата и, защото трябва да бъдат преместени огромни информационни масиви.

и ще поеме събирането на данъци и осигуровки. Това стана възможно след като парламентът прие Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Той предвижда в бюджета на агенцията да влизат 25% от сумите, събрани от глоби, санкции и актове за укрити и недекларирани данъци. Поне 35% от тези пари ще отиват за допълнително материално стимулиране на служителите на агенцията, а до 10% - за служителите на Министерството на финансите. Данъчната администрация и сега получава премии по подобен ред, а за добавки към заплатите на служителите на МФ се заделят до 5% от тези приходи.

съобщиха от Комисията за финансов надзор (КФН). Сред причините, посочени от КФН, са тежкото финансово състояние на дружеството и неизплатените от него обезщетения от 93 хил. лв. Проверки на надзорната институция в „Европа“ са установили, че компанията значително е подценила резервите си и нереално е завишила финансовия си резултат. Застрахователят не е показал и достатъчно активи за покритие на резервите си. Компанията ще бъда управлявана от квестор до назначаване на ликвидатор от съда.

Основен акционер в унгарската институция е германската Bayerische Landesbank. Очаква се сделката да приключи през март 2006 г. Юнионбанк е в групата на малките и средни банки в България. Тя има 40 клона и пазарен дял 1.5% по активи, притежава „Юнионлизинг“ и е сред водещите на пазара на кредити за малки и средни предприятия. Плановете на новия акционер са Юнионбанк да достигне 5% пазарен дял. МКБ възнамерява да развива в България и частни пенсионни и здравноосигурителни фондове, инвестиционни услуги и други.

заради блокираната в съда процедура. Поради фактическа невъзможност продажбата да бъде приключена в обозримо бъдеще няма да подновим валидността на офертата си за „Българско речно плаване“ след 31 декември, допълниха от „Каолин“. Конкурсът бе оспорен от втория в класирането - „Хим­импорт“. Собственикът на „Каолин“ - „Алфа финанс холдинг“, е продал купените през май 29% от акциите на флота. Тогава през фондовата борса ги продаде клиент на Централна кооперативна банка, която е свързана с „Химимпорт“.

се разбра от изказване на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. До дни ще има решение за приватизационната сделката с РАО „Единни енергийни системи“, каза той. Руската компания спечели конкурса преди седем месеца. Тя обаче настоява за промяна в регулаторната рамка и обема екоинвестиции. „Трябва да се реши ще има ли сделка или не, ще се спира ли процедурата или ще се преминава към преговори с втория в класирането“, обясни Овчаров.

на тази година, съобщиха от Националния статистически институт. Това е с 4.6% повече от брутния вътрешен продукт за същия период на 2004 г. За януари - септември БВП е 30 млрд. лв., което е ръст от 5.6% на годишна база. Спрямо третото тримесечие на миналата година брутната добавена стойност на индустрията и услугите се е увеличила съответно с 6.5% и 5%, а на аграрния сектор е намаляла с 6.6%.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО