Седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седмицата

Седмицата

1426 прочитания

Евродепутати разпитваха министър Джевдет Чакъров

ОПРАВДАНИЕ Евродепутати поискаха обяснение от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров защо се бавят разрешителните за проучване на подземни богатства в Челопеч, Попинци и Крумовград. Това стана в четвъртък по време на посещението на екоминистъра в Брюксел по покана на Европейския парламент. Чакъров се оправда с общинските съвети и жителите на Крумовград, Попинци и Челопеч, които са против проектите на канадската компания “Дънди прешъс метълс”. Евродепутатите поискаха ясен отговор на въпроса какви са гаранциите, че България няма да въведе протекционизъм, изключващ европейски компании от добива на природни ресурси на територията на страната. Министър Чакъров отговори, че страната е отворена за чужди инвестиции. Срещата с екоминистъра се проведе няколко дни след като компании от минния бранш, между които и "Дънди прешъс метълс“, сезираха Европейската комисия (ЕК) заради блокиране на проектите им в България. От ЕК тогава обявиха, че ако оплакванията се потвърдят, ще се поиска обяснение от българското правителство и може да се стигне до санкции.

Минималната цена за "България ер“ е 10 млн. лв.

СДЕЛКА Агенцията за приватизация реши, че минималната цена за 99.99% от капитала на "България ер“ е 10 млн. лв. Оферти за превозвача ще се подават до 5 октомври. В приватизационния конкурс останаха само две фирми - "Балкан Хемус груп“ (част от варненската група ТИМ) и "Еър уан България“ (дъщерна на едноименната италианска авиокомпания). Цената не е водеща при определянето на спечелилия участник. Според стратегията за приватизация при оценка на офертите цената има тежест от 30%, предложените инвестиции - 35%, броят на новите дестинации - 20%, а работните места - 15%. Четири компании подадоха документи за участие в сделката. "Йорк България инвестмънтс I“ не беше допусната до конкурса, защото според АП не е доказала, че отговаря на критериите за финансов инвеститор. Компанията обжалва решението пред Върховния административен съд, но магистратите отказаха да ­спрат сделката за "България ер“. Другата заинтересувана компания - гръцката Aegean Airlines, не подаде предварителна оферта, а неофициално отказът е заради нереално високи изисквания за трудова заетост.

Чувал с кокаин изплува край Златни пясъци

НАХОДКА Морето край Златни пясъци изхвърли разкъсан чувал с пакети с бяло прахообразно вещество в сряда вечерта. За находката сигнализирала сервитьорка, която се разхождала пред хотел "Астория“ на самата плажна ивица. Мястото незабавно беше отцепено от полицията, а при полевия тест веществото реагира на кокаин. Резултатът се потвърди и от извършената по-късно експертна справка. Полицаите установиха, че в чувала има 23 вакуумирани сухи пакета с приблизителна големина 20 на 30 см, с общо тегло 24.5 кг. Чистотата му е 81 процента. Според цените за нуждите на съдопроизводството един грам кокаин струва 280 лв. От него се правят две дози средно с чистота 40 процента. Общата стойност на дрогата на дребно е около 6.5 млн. лв. По случая е образувано дознание срещу неизвестен извършител. Най-сериозната версия е, че наркотикът е бил спуснат на дъното с тежест и маркер от кораб, за да бъде прибран по-късно от малък плавателен съд, неуловим за Гранична полиция, но пакетът се е откъснал. Специалисти преглеждат крайбрежните течения, за да преценят откъде е дошъл чувалът.

0:5
загуби футболният отбор на Левски в дебютния си мач в Шампионската лига с "Барселона“. Въпреки разгромяващия резултат сините играха открит и атакуващ футбол. Над 4000 фенове поддържаха българския отбор на "Камп ноу“.


90 632
души са разгледали Националния исторически музей през първите шест месеца на годината. Почти с два пъти по-малко посетители - 44 866, на второ място се нарежда музеят "Земята и хората“. Най-слаб е интересът към Политехническия музей - само 1077 души за половин година. НИМ е продал билети за над 244 хил. лв. Цената на един е 10 лв., но за българи от "райони, дали експонати“, е наполовина. Общо приходите от вход на музеите са почти 0.5 млн. лв., а на театрите - малко над 2. 674 млн. лв.

Апелативният прокурор на София подаде оставка

ПРОКУРАТУРА Апелативният прокурор на София Лъчезар Маринов изненадващо подаде оставка в края на седмицата. Той е бивш военен съдия и оглавява апелативната прокуратура от две години. Решението на Маринов не е мотивирано. Според източници от държавното обвинение оставката на Лъчезар Маринов е по лична преценка и не е продиктувана от вероятното образуване на дисциплинарно производство срещу него. До този момент няма информация името му да се свързва с нарушения по служба. Съществува вероятност решението на Маринов да е пряко свързано с дейността на подчинените на Софийската апелативна прокуратура обвинения и в частност скандалите, които разтърсиха Софийската районна прокуратура преди седмица. Преди няколко месеца по настояване на главния прокурор Борис Велчев той трябваше да внесе във Висшия съдебен съвет предложение за отстраняване от длъжност на зам. апелативния прокурор на София Николай Ганчев. Срещу Ганчев в момента тече дисциплинарно производство относно нерегламентираните му контакти с лица, за които се счита, че са представители на престъпния свят.

Винетките нямада поскъпнатдрастично догодина

ПРОГНОЗА Винетките за 2007 г. няма да поскъпнат драстично, заяви Веселин Георгиев, изпълнителен директор на фонд "Републиканска пътна мрежа“ (бившата агенция "Пътища“). Георгиев беше повикан на извънредно заседание на парламентарната транспортна комисия, за да докладва за цените на стикерите. За 2006 г. винетките струват 58 лв., 273 лв. и 585 лв. съответно за леки автомобили, автобуси и тежкотоварни камиони. Прогнозната тарифа на консултанта на държавата по винетната система - австрийско-германската "Дорние консултинг“, е цените за 2007 г. да са 63 лв. за леките автомобили, 317 лв. за автобусите и 585 лв. за камионите. Тези изчисления са правени през 2004 г. и в момента се осъвременяват. Според Веселин Георгиев обаче по-сериозно покачване няма да има. Окончателните цени се очаква да бъдат приети от правителството през октомври. От 2008 г. тарифите ще се преструктурират така, че винетката за камион да струва 16 пъти повече, отколкото тази за лек автомобил.

"Юрий Гагарин БТ“ излиза на фондоватаборса на 3 октомври

ПРИВАТИЗАЦИЯ "Булгартабак“ ще продаде своя дял от 80.57% в "Юрий Гагарин БТ“ чрез Българската фондова борса на два смесени закрити аукциона на 3 октомври, реши управителният съвет на холдинга в четвъртък. Акциите ще бъдат разделени на два пакета: мажоритарен (67% от капитала) и миноритарен (13.57%). Останалите 19.43% се търгуват на борсата. При мажоритарния дял минималната цена за акция ще бъде 33.51 лв., или общо 22.54 млн. лв. за 67%. При пакета от 13.57% книжата ще се продават поединично на минимална цена от 31.16 лв. за акция. "Юрий Гагарин БТ“ в Пловдив се занимава с отпечатване на опаковки и производство на филтри за цигарите на "Булгартабак“, както и с ремонт на някои от машините в останалите фабрики на холдинга. По неофициална информация интерес към покупка на печатницата са проявили над 10 чуждестранни и български компании. От тях само една - австрийската "Мейр Мелнхоф“, публично обяви намерението си да участва в предстоящата сделка.

2.2%
е натрупаната инфлация от началото на годината според Националния статистически институт. Инфлацията за януари - август 2006 г. спрямо същия период на миналата година е 7.9%. От май 2006 г. цените намаляват, като за август спрямо юли са паднали с 0.2%. Значително са поевтинели плодовете (9.4%) и картофите (8.5%). Яйцата са се качили с 12%.


7.6%
от брутния вътрешен продукт е дефицитът по текущата сметка на платежния баланс, съобщи БНБ. За същия период на миналата година е 5% от БВП. Износът възлиза на близо 7 млрд. евро и нараства с 29%. Вносът надхвърля 9 млрд. евро, което е ръст от 26.6%. Преките чуждестранни инвестиции покриват 87% от дефицита.

Банките ще оценяват кредитополучателите по нов ред РЕЙТИНГИ Нова наредба №8 за капиталовата адекватност ще позволи на банките да оценяват поетия риск по отпуснати заеми според индивидуалните характеристики на клиентите. Те ще могат да оценяват риска, като отчитат присъдени оценки на кредитоискателите от признати рейтингови агенции или като използват собствени вътрешни модели за оценка, които са одобрени от БНБ. Очаква се новият подход да осигури по-точно измерване на рисковете. Тази седмица управителният съвет на БНБ прие новата наредба на първо четене, като се предвижда тя да влезе в сила на 1 януари 2007 г. С нея ще се запазят сегашното изискване за минимална капиталова адекватност на банките от 12% и по-строгите спрямо минималните за ЕС изисквания за оценка на риска при потребителските и ипотечните кредити. БНБ се мотивира с нуждата от по-голяма защита и устойчивост на кредитните институции предвид динамичното развитие на кредитния пазар у нас и свързаното с него ускорено поемане на рискове от банките.
Вече ще има публичен регистър на печатните медии НАЧАЛО Публичен регистър на собствеността в печатните медии ще изгради Съюзът на издателите в България (СИБ). Регистърът ще включва всички над 60 печатни медии, чиито издатели членуват в организацията. Първоначално той ще бъде попълнен с данни, които ще предоставят за себе си сегашните членове на съюза. Същото задължение ще имат и всички новопостъпващи издатели. Регистърът ще е достъпен и на сайта на съюза www.sib.bg . Детайлите и сроковете за създаването на регистъра ще се уточнят на следващи заседания на управителния съвет на СИБ. Предстои и петото издание на годишните награди за журналистика "Черноризец Храбър“, които се присъждат всяка година от СИБ и Съюза на българските национални електронни медии. Те се раздават по традиция на 10 ноември - Деня на свободното слово. През 2006 г. са учредени две нови награди - за високи творчески постижения на регионална печатна и регионална електронна медия. Издателят и главен редактор на списание "Тема“ Валери Запрянов стана новият зам.-председател на СИБ.
Столичният кмет ще преговаря за завод за отпадъци

ПРОЕКТ Столичният общински съвет (СОС) гласува в четвъртък мандат на кмета Бойко Борисов да преговаря с представители на европрограмата "Джаспърс“ и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за подготовка на тръжна документация за организиране на процедура за избор на фирма, която да изгради завод за третиране на битовите отпадъци на София. Финансирането на проекта ще бъде безвъзмездно и осигурено от "Джаспърс“ и ЕБВР. Столичният кмет ще се срещне с представители на двете организации следващата седмица в Люксембург. СОС избра технологията прецизно сепариране, при която различните видове отпадъци се разделят в завода и се преработват до крайни продукти като биогориво, строителни материали и пелити. Отпадъчният продукт ще е 4-5% от първоначалната маса. По време на обсъждането в общинския съвет зам.-кметът по екологията Милор Михайлов припомни, че до момента няма предложения какво ще стане с балите, след като след около две седмици капацитетът на петте площадки бъде изчерпан. По време на срещата в петък между Борисов и премиера Сергей Станишев е решено да бъде ускорена процедурата за ОВОС, за да започне по-скоро изграждането на завода за отпадъци. Според Борисов заводът може да бъде построен за 12-18 месеца и ще струва около 40 млн. евро. Балите с боклук, които в момента се съхраняват на площадки в столицата, също ще могат да се преработят. Борисов и Станишев са обсъдили и няколко места, където да се извозят течащите и повредени бали с отпадъци, но след тях не е рудник "Иван Русев“ край Перник.

Новите в ЕС остават по-дълго извън Шенген

БАРИЕРИ Страните от Вишеградската група (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) протестираха срещу решението на еврокомисията да отложи разширяването на шенгенското пространство най-малко с година. Брюксел потвърди, че включването на нови страни в шенгенската зона ще се забави, и изрази своето съжаление и извинение към 10-те нови членки, някои от които бяха обявили готовност да станат част от общото пространство без граници през октомври 2007 г. Причината, която еврокомисията изтъкна за отлагането, е чисто техническа - информационната система SIS II, която ще позволи компютрите по всички граници в Шенген да бъдат свързани, няма да може да стартира до тази дата. Така някои хвърлят вината върху Франция, която бави изграждането на сградата на централата на SIS II в Страсбург. Според други обаче основната причина не е компютърната система, а недостатъчната готовност за надежден граничен контрол в Полша и останалите нови членки, които граничат с Русия и Украйна. Липсват желаещи в НАТО за Афганистан
НАПРЕЖЕНИЕ Полша обяви в четвъртък готовност да изпрати 1000 войници в Афганистан като част от мироопазващата мисия на НАТО там. Варшава в момента има контингент от 100 души, които са в състава на ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността (ИСАФ). Допълнителните полски подкрепления обаче няма да пристигнат преди февруари и има съмнения дали ще бъдат достатъчни с оглед на проблемите на ИСАФ. На среща в сряда военното ръководство на алианса поиска още 2500 войници да бъдат изпратени в Афганистан. Причината е, че силите на НАТО в южната част на страната, считана за крепост на талибаните, срещат все по-ожесточена съпротива, а броят на жертвите непрекъснато расте. За момента освен Полша никоя друга членка на НАТО не е обявила, че ще изпрати подкрепления. Някои държави заявиха, че не могат да отделят повече войски заради участието си в мироопазващата мисия в Ливан. В момента контингентът на НАТО Афганистан възлиза на 18 500 души. Корупционни скандали избухнаха в Гърция
Афери Гърция бе разтърсена от корупционни скандали, след като в рамките на 24 часа бяха разкрити два сериозни случая на вземане на подкупи от важ­ни правителствени структури - Комисията по конкуренцията и най-големият осигурителен институт ИКА. Директорът на Комисията по конкуренцията Панайотис Адамопулос бе задържан в понеделник заедно с двама свои служители по обвинение за поискан подкуп от 2.5 млн. евро от млекопреработвателната компания "Мевгал“, за да отмени наложената й глоба от 25 млн. евро. Същевременно стана ясно, че ИКА губи по 2 млрд. евро годишно заради невнасяне на осигурителните вноски, което често се дължи на широко разпространената корупция на дребно сред данъчните и контролните органи. Тези скандали се превръщат в сериозен проблем за правителството, което обяви като основен приоритет нулевата толерантност срещу корупцията. Комисията по конкуренцията бе лансирана именно като флагман на политиката на прозрачност на кабинета на "Нова демокрация“. ЕС предупреди Румъния за борбата с корупцията
КОНТРОЛ Еврокомисарите по разширяването Оли Рен и по вътрешния ред и правосъдието Франко Фратини са изпратили писмо до румънския вицепремиер Марко Бела. Миналата седмица румънският парламент отхвърли законопроект за създаването на държавна агенция за доходите на държавните служители.

"Събитията в долната и горната камара на парламента ни карат да сме загрижени за решимостта на всички румънски политици да се борят ефективно с корупцията“, се казва в писмото на европейските представители, изпратено дни преди решителния доклад на комисията на 26 септември. В него трябва да бъде оценена готовността на Румъния и България да се присъединят на 1 януари 2007 г. Румънският министър по евроинтеграцията Анка Боагиу призова партиите в управляващата коалиция да подкрепят закона. Две от управляващите партии заедно с опозицията премахнаха възможността за проверка на банковите сметки на политиците. Румънското правителство преживя още един сериозен трус, след като президентът Траян Бъсеску поиска разследване срещу министъра на отбраната Теодор Атанасиу. Бъсеску обвинява Атанасиу в издаването на незаконни заповеди на военното разузнаване.

Евродепутати разпитваха министър Джевдет Чакъров

ОПРАВДАНИЕ Евродепутати поискаха обяснение от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров защо се бавят разрешителните за проучване на подземни богатства в Челопеч, Попинци и Крумовград. Това стана в четвъртък по време на посещението на екоминистъра в Брюксел по покана на Европейския парламент. Чакъров се оправда с общинските съвети и жителите на Крумовград, Попинци и Челопеч, които са против проектите на канадската компания “Дънди прешъс метълс”. Евродепутатите поискаха ясен отговор на въпроса какви са гаранциите, че България няма да въведе протекционизъм, изключващ европейски компании от добива на природни ресурси на територията на страната. Министър Чакъров отговори, че страната е отворена за чужди инвестиции. Срещата с екоминистъра се проведе няколко дни след като компании от минния бранш, между които и "Дънди прешъс метълс“, сезираха Европейската комисия (ЕК) заради блокиране на проектите им в България. От ЕК тогава обявиха, че ако оплакванията се потвърдят, ще се поиска обяснение от българското правителство и може да се стигне до санкции.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  асен

  Децентрализацията на общините желана от всеки кмет, така е и с видинския кмет д-р Иван Ценов. Но мащеха за народа защото кметове въобще не спазват бюджетната дисциплина и харчат неразумно пари за щяло и нещало,повечето от които потъват в джобовете на фирми които разделят приходите от въпросната обществена поръчка. Така е и с изтегления все още неразплатен кредит през 2003г. от кмета на община Видин, и заложеното имущество на общината която е на път да го згуби, поради липсата на постъпления в поюджета на обшината. Община Видин продаде всичкото свое имущество и вече приходи от наеми вече няма , завърши и приватизацията в града . Но вече видинския кмет отново се кани да изтегли неправомерен и неизгоден за гражданите на Видин кредит, с този кредит през 2003г. спечели втория мандат като кмет , и това не е тайна за всеки за малкия град Видин. Липсват инвестиции в градът корупцията е навсякъде в общината и никои няма желание да и се противопостави. Този кредит за който общината проведе и вътрешно обсъждане, въпреки че трябваше да бъде обществено, покани кметовете на близките села на Видин, част от удобните общински съветници които евентуално ще подкрепят изтеглянето на този кредит и евентуален трети мандат на кмета д-р Иван Ценов догодина. Този кредит ще бъде изтеглен от банка ,,Диксия" англиско-белгйска-датска ,не безизвестна дори на видинското гражданство . Този път кредита няма да се злагат имоти и имущество защото общината няма какво , всичко е продадено, този път кредита ще се изплаща от местните данаци и такси, а след като общината няма от къде да ги покрива започва да плаче и изка по високи супсидии от държавата. Следователно общината изка пари от държавата , а след това изка децентрализация. Това е апсурд който трябва да бъде погасяван от нас след увеличението на местните данъци и такси. Няма кой да контролира не спазването на бюджетната дисциплина и така хиляди левове биват източени в близки до общината фирми и кметската администрация. Така бяха присвоени хиляди левове чрез рконструкцията пред музея, ремонта пред ротондата.

 • 2
  Avatar :-|
  Lion

  Ha,statiata njama vrazka s materialite po-gore,ama si e istina.Na avtora pozelavam da si proverjava pravopisa,4e e zle.E,az ne izpolzvam kirilica,taka 4e njama da mu pravja pove4e zabelezki.No d-r Ivan Cenov trjabva mnogo barzo da se iznasja ot kmetskoto si mjasto,4e Vidin ste bade skoro zali4en ot kartata.To mostove stese da stroi,universiteti da otkriva,po dve rabotni mesta na den da razkriva.Prazni prikazki na edin bezkraino nagal 4ovek.Zalko,4e sasipa i ste dovarsi hubavia ni grad.By the way ne pisa ot Bulgaria.Poznaite zasto.Ami zastoto njama rabota vav Vidin.D-R CENOV SPASETE VIDIN,KATO SI PODADETE OSTAVKATA ! Ne sabrahte li dostata4no pari ve4e...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.