Седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седмицата

Седмицата

1076 прочитания

От 1 януари българите пътуват само с лични карти в ЕС

ПРИВИЛЕГИЯ От 1 януари 2007 г. българските граждани ще могат да пътуват в страните от ЕС с личните си карти вместо с международни паспорти, обяви министърът на външните работи Ивайло Калфин. Това не отменя граничния контрол в страните от ЕС, който ще отпадне след влизането на България в шенгенската зона, но българите ще минават през гишетата за европейски граждани. В първите седмици е препоръчително да се носи и паспорт за всеки случай, тъй като митническите власти на някои страни може да се адаптират по-бавно към приемането на България и Румъния в ЕС. Понеже София ще изисква визи от сръбски и македонски граждани, може да се очакват известни трудности за българите при пътуването към тези страни. Правителството взе решение 2 януари да бъде обявен за официален празник, за да бъде отпразнувано членството на България към ЕС. Така за Коледа и Нова година се събират по четири почивни дни. До 16 ноември национален комитет начело с премиера Сергей Станишев ще трябва да предложи на кабинета национална програма за отбелязване на присъединяването на България към ЕС.

Общинарите смениха двама шефове на "Софийски имоти"

РОКАДИ Столичният общински съвет (СОС) отстрани от длъжност изпълнителния директор на "Софийски имоти" Олег Костадинов от квотата на "Гергьовден" и председателя на борда на директорите Юрий Юнишев от СДС. За нов представител в ръководството бе избран Александър Шопов, бивш началник "Държавни, общински и жилищни имоти" в Смолян. Той бе предложен от "Гергьовден". Предложението на Стефан Иванов от СДС да бъде свален целият съвет на директорите заради лошо управление не бе прието. Съветниците извадиха още 16 техни представители от бордовете на различни фирми, сред които "Егида София", "Столичен автотранспорт", "Метрополитен", "Водоснабдяване и канализация". Заедно с оттеглените преди време 15 души от квотата на СДС бордовете на общинските дружества намаляват с 31 човека. Идеята за извозване на балирания боклук в сметището в Суходол отново е актуална. Да се возят бали в други общини е твърде скъпо, каза на общинарите кметът Бойко Борисов и така отхвърли предложението на премиера Сергей Станишев да се използват депата в Пловдив и Карлово.

ТИМ е най-вероятният нов собственик на "България ер"

ОФЕРТА Варненската група ТИМ вероятно ще бъде новият собственик на "България ер". Това стана ясно след отварянето на окончателните оферти за покупка на 99.99% от националния превозвач в четвъртък в Агенцията за приватизация. Кандидат-купувачите са двама: притежаваната от ТИМ "Балкан Хемус груп" и "Уър уан България" - дружество на италианската "Еър уан". При минимална цена от 10 млн. лв. офертата на "Балкан Хемус груп" е за 13 млн. лв., а на "Еър уан България" - за 5.3 млн. евро. Намерението за инвестиции през следващите пет години, заявено от фирмата на ТИМ, е за 82.1 млн. евро, а на италианците - за 11.6 млн. евро. Това са двата показателя с най-голямо тегло при оценката на офертите. Другите два са броят нови дестинации, които кандидатът ще развива, и ангажиментът му за работни места. И там числата в офертата на "Балкан Хемус груп" са много по-високи от тези в предложението на "Еър уан". "Ще се постарая да има класация до седмица", каза изпълнителният директор на АП Тодор Николов. Окончателно решение за сделката трябва да вземе кабинетът.

2.5%
е натрупаната инфлация за първите девет месеца на годината. Цените са се увеличили със 7.7% за януари - септември 2006 г. спрямо същия период на 2005 г. Инфлацията за септември спрямо август е 0.3%. За този месец значително са поскъпнали яйцата (13.5%) и зеленчуците (10%), поевтинели са безалкохолните напитки (2.6%) и плодовете (2%).

200
хил. лв. глоба на БТК наложи Комисията за защита на конкуренцията. Наказанието е за злоупотреба с господстващо положение на пазара на фиксирани телефонни услуги. Цените на телекома на едро и дребно са в съотношение, което не позволява на алтернативни оператори да са негови реални конкуренти, е мотивът на комисията. БТК ще обжалва.
Стилян Петров напусна националния отбор по футбол

НЕРАЗБИРАТЕЛСТВО Скандално завърши футболната среща между Люксембург и България (0:1) от квалификациите за Евро 2008 в сряда. Два часа след мача капитанът на българския тим Стилян Петров съобщи, че напуска отбора. "Не желая да играя за националния отбор на България под ръководството на селекционера Христо Стоичков. Казах лично в очите му, както и на останалите хора от спортно-техническото ръководство какви са мотивите ми и мисля, че би било редно те да си останат между нас, защото винаги съм бил директен в отношенията си с когото и да било", заяви 27-годишният халф на английския "Астън Вила" в официално съобщение до медиите. Според източници от отбора причината за напускането на Петров е най-вече в прекалено суровото и на моменти грубо отношение на Стоичков към играчите, а проблемът е започнал да се изостря преди повече от година. Стоичков заяви, че е изненадан от решението на капитана на българския тим, тъй като не е споделил с него за проблема. Стилян Петров има 67 мача в националния отбор, в които е отбелязал седем гола.

Лекари и енергетици ще могат да стачкуват

СВОБОДИ Лекарите, енергетиците и работещите в телекомуникациите вече ще могат да стачкуват, реши парламентът, след като прие окончателно поправки в Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Досега ефективните стачни действия в тези сектори бяха забранени. Според новата процедура преди протеста работещите и работодателят са длъжни да сезират за спора Националния институт за помирение и арбитраж, който трябва да се опита да ги помири в седем­дневен срок. Ако не успее, протестът може да започне. Условие за това обаче е стачниците да декларират писмено, че по време на протеста няма да престанат да изпълняват някои свои задължения - лекарите да оказват спешна медицинска помощ и болнично лечение на пациентите, енергетиците да не застрашават производството, преноса и доставката на газ, електро- и топлинна енергия, а служителите в телекомуникационни к омпании да не спират радио- и телевизионните излъчвания и гласовите телефонни услуги.
АЕЦ "Белене" готова за 4 години

Чешката компания "Шкода алианс", един от кандидатите за изграждането на АЕЦ "Белене", обяви, че е съкратила до четири години срока за строежа на централата. Досега чехите обещаваха да построят единия от блоковете за шест, а втория - за седем години. Съкращаването на срока е по искане на Националната електрическа компания (НЕК). Това няма да оскъпи проекта, заяви Мирослав Фиала, представител на "Шкода алианс". Най-краткият срок за строителството на АЕЦ "Белене", който предлага другият кандидат - руската "Атомстройекспорт", е пет години. До две седмици НЕК трябва да избере кой ще строи централата

Търговците на ток обжалват пред съда тарифи на НЕК

СБЛЪСЪК Шест от компаниите с лиценз за търговия с ток внесоха жалба във Върховния административен съд срещу поскъпването на преноса на електроенергия от 1 октомври. Преди две седмици Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разреши на Националната електрическа компания да вдигне тарифата от 9.31 на 10.67 лв. за транспортиран мегаватчас. Според търговците с това решение свободният пазар на електроенергия в страната ще се блокира напълно. Компаниите смятаха за прекалено висока и досегашната тарифа за преноса. Именно заради това търговията с ток на свободно договорени цени не успява да тръгне. Скъпият пренос пречи на лицензираните търговци на ел. енергия да договарят сделки, тъй като не могат да предложат по-евтини доставки на индустриалните потребители. ДКЕВР обясни, че повишава цената за преноса на ток, за да компенсира загубите на НЕК от намаляването на продажбите й след затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй".

44 общини получиха пари по ФАР за щетитеот наводненията

ПОМОЩ 44 общини получиха средства по програма ФАР за възстановяване на щетите от наводненията през последните години. Договорите с тях бяха подписани през изминалата седмица. Общата сума на помощ­та е близо 12 млн. евро, като 9 млн. от тях са по линия на европейската програма, а останалата част - от националния бюд­жет. За финансирането кандидатстваха 155 общини. Още 10 общини, останали извън класирането, получиха 7.7 млн. лв. от бюджета на министерството на регионалното развитие. С парите ще се възстановяват мостове, пътища, речни корита. За да съкратят сроковете и да успеят да свършат нещо преди зимния сезон, местните власти ще могат да възлагат изпълнението на проектите чрез т.нар. договаряне с покана, тоест, като канят на преговори определени фирми, без да обявяват конкурс. За това има специално разрешение на Агенцията за обществени поръчки, каза зам.-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски. Срокът за приключване на проектите е 18 месеца.

Данъкът върху социалните разходи пада на 10%

ПРОМЕНИ От следващата година възнагражденията, които българските фирми плащат на чужди компании за технически и консултантски услуги, ще се облагат с 10% данък при източника, колкото става и данъкът върху печалбата. Сега върху тези разходи се начисляват 15%, а представители на бизнеса настояват той да отпадне. С 10% ще се облагат социалните, представителните и разходите по поддръжката на автомобилите, с които се извършва управленска дейност. Това реши бюджетната комисия на второ четене на Закона за корпоративното подоходно облагане.
В момента данъкът върху социалните разходи е различен и зависи от това дали те са в пари или в натура. Единствените спорни текстове в закона са за данъка върху хазарта. Депутатите решиха да отправят питане към министър-председателя каква е била идеята за промяната на облагането на тази дейност. Във внесения от правителството законопроект се предлага алтернативният данък за хазарта да е 10%. От края на септември обаче има писмо от финансовия министър Пламен Орешарски до бюджетната комисия, в което се предлага да се запази сегашното положение. В момента за игрите тото и лото се плаща данък от 8%, а за лотарията и бинго - 12%. Промяната в скалата за облагане на доходите на физическите лица е вдигането на необлагаемия минимум от 180 на 200 лв. Увеличават се и данъчните облекчения за деца. За едно дете ще се ползва 420 лв. намаление от годишната данъчна основа на родителя, а не 360, както досега. За две деца облекчението се променя от 780 на 840 лв., при три и повече - от 1140 на 1260 лв.
Бан Ки Мун е новият генерален секретар на ООН ОДОБРЕНИЕ Общото събрание на ООН избра за нов генерален секретар южнокорейския външен министър Бан Ки Мун. Той ще поеме поста от Кофи Анан на 1 януари 2007 г., когато приключва вторият петгодишен мандат на ганаеца. Съветът за сигурност номинира южнокорейския представител на 9 октомври, като препоръката към 192-членното общо събрание беше кандидатурата да бъде одобрена възможно най-бързо. Бан Ки Мун се състезаваше за поста с още шестима кандидати, които обаче се отказаха от надпреварата, след като кореецът оглави четири неофициални гласувания в съвета. Това ще е първият азиатски ръководител на ООН от 1971 г. Ки Мун ще заема най-високия пост в организацията за срок от пет години и ще трябва да се справи с огромните й проблеми, сред които са кризите в Иран, Судан и Северна Корея. Освен това той ще има за задача да извърши тежките реформи в ООН, изисквани от големите държави. Бан Ки Мун обеща да направи ООН по-ефективна и значима организация.
Брюксел и Анкара осъдиха френски проектозакон НАПРЕЖЕНИЕ Френското Национално събрание прие спорен проектозакон, предвиждащ наказание със затвор от 1 година и глоба от 45 000 евро за лица, отричащи геноцида срещу арменците в Османската империя през 1915 - 1917 г. Законопроектът бе одобрен със 106 гласа "за" и 19 "против". За да влезе в сила, документът трябва да бъде одобрен и от Сената. Френското правителство се дистанцира от приетия проектозакон и обяви, че не го подкрепя. Европейската комисия изрази съжаление и заяви, че законът ще попречи на необходимия диалог за постигане на помирение между Турция и Армения. Новината бе посрещната остро от Анкара, като турското външно министерство заяви, че приемането на проектозакона ще нанесе тежък удар върху френско-турските отношения. Турският министър на икономиката и главен преговарящ на Анкара с ЕС Али Бабаджан предупреди, че няма да е в състояние да предотврати икономическите последствия за френските компании и бойкота на френските стоки.
Вдигат драстично глобите за шофьорите

СТРОГОСТ Правителството одоб­ри драстично увеличение на глобите за нарушения на правилата по пътищата. То ще предложи на парламента проект за промени в Закона за движение по пътищата. 250 лева ще е глобата за превишаването на максимално разрешената скорост в населени места с над 51 км/ч, сега тя е 20 лева. Освен това провинилите се шофьори ще бъдат лишавани за три месеца от правоуправление. За превишаване на допустимата скорост с 41 км/ч глобата ще е 200 лева и два месеца отнемане на шофьорската книжка. Ако водач бъде заловен, че шофира с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 промила, той ще бъде наказан с лишаване на правото да управлява моторно превозно средство в срок от един до дванайсет месеца и глоба от 200 до 500 лева. Водачите със стаж до две години могат да употребят алкохол до 0.2 промила. Това на практика е половин бира за хора със средно телосложение. Предвидена е отговорност за водачите, които превозват пътници, необезопасени с колан. Въвежда се задължителното използване на детски обезопасителни седалки. За последните пет години в резултат на катастрофи са загинали 169 деца, а 2464 са пострадали.Промените предвиждат плащането на глобите да бъде обвързано с връщането на свидетелството за правоуправление или с неговото отнемане, ако санкцията не е платена. Сега събираемостта от глобите, наложени от КАТ, е едва 10%. Промените в Закона за движение по пътищата са обвързани с ангажиментите на България към програмата на Европейския съюз за намаляване с 50% на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

От 1 януари българите пътуват само с лични карти в ЕС

ПРИВИЛЕГИЯ От 1 януари 2007 г. българските граждани ще могат да пътуват в страните от ЕС с личните си карти вместо с международни паспорти, обяви министърът на външните работи Ивайло Калфин. Това не отменя граничния контрол в страните от ЕС, който ще отпадне след влизането на България в шенгенската зона, но българите ще минават през гишетата за европейски граждани. В първите седмици е препоръчително да се носи и паспорт за всеки случай, тъй като митническите власти на някои страни може да се адаптират по-бавно към приемането на България и Румъния в ЕС. Понеже София ще изисква визи от сръбски и македонски граждани, може да се очакват известни трудности за българите при пътуването към тези страни. Правителството взе решение 2 януари да бъде обявен за официален празник, за да бъде отпразнувано членството на България към ЕС. Така за Коледа и Нова година се събират по четири почивни дни. До 16 ноември национален комитет начело с премиера Сергей Станишев ще трябва да предложи на кабинета национална програма за отбелязване на присъединяването на България към ЕС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.