Седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седмицата

Парад на боклука в столицата<br> Детски „Парад на боклука“ мина през центъра на столицата на 1 ноември - Деня на народните будители. Учениците, част от които маскирани като отпадъци, завършиха шествието със спектакъл пред Националния дворец на културата. Там демонстрираха как се изхвърлят боклуци разделно в цветните контейнери. Парадът е част от проект на ученическия екопарламент за чиста София, в който чрез различни инициативи децата се обучават как да пазят природата.

Седмицата

1328 прочитания

Парад на боклука в столицата<br> Детски „Парад на боклука“ мина през центъра на столицата на 1 ноември - Деня на народните будители. Учениците, част от които маскирани като отпадъци, завършиха шествието със спектакъл пред Националния дворец на културата. Там демонстрираха как се изхвърлят боклуци разделно в цветните контейнери. Парадът е част от проект на ученическия екопарламент за чиста София, в който чрез различни инициативи децата се обучават как да пазят природата.

© АСЕН ТОНЕВ


Георги Първанов спечели втори президентски мандат

РЕЗУЛТАТ Президентът Георги Първанов спечели втори петгодишен мандат, което е без прецедент в годините след 1989 г. На балотажа на 29 октомври той получи повече гласове от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Държавният глава взе 2.05 млн. гласа, или почти 76% от бюлетините на гласувалите срещу 0.65 млн. гласа или 24% за опонента му. Активността беше близка до тази от първия тур - малко над 42%. 51 хил. са недействителните бюлетини. От тях 41 хил. са от т.нар. протестен вот - без нито едно отбелязано име или със зачертани и двамата кандидати, както призивоваха да постъпят избирателите лидери на десни партии. Централната избирателна комисия връчи удостоверенията за избор на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин. Двамата ще встъпят в длъжност на 21 януари 2007 г. На церемонията не присъстваха Волен Сидеров и Павел Шопов, тъй като не приемат резултатите от изборите. "Атака" събира данни за нарушения и двойно гласуване, с които евентуално да оспори вота пред Конституционния съд. Спорът се решава в рамките на месец.

София с нов заместник-кмет по екологията

РОКАДА Мария Бояджийска ще бъде новият заместник-кмет по екология в София на мястото на подалия оставка Милор Михайлов. Тя е експерт в Министерството на околната среда и водите. Бояджийска ще поеме поста от 17 ноември, когато изтича предизвестието за напускане на Михайлов. Кметът Борисов прие оставката му и обвини заместника си в предателство и заблуда, че общината дължи неустойки, ако развали договорите с трите фирми, които балират сметта. "Нищо не съм крил, всички договори са предоставени на кмета и в тях има раздел "Санкции и неустойки", защити се Михайлов. Междувременно кметът съобщи, че експертите от Европейската инвестиционна банка са препоръчали да се отвори депото в Суходол, където има капацитет за съхранение на 700 хил. т (отпадъците на София за две години). Транспортирането на бали до депата в Пловдив и Карлово не е на дневен ред, въпреки че общинските съвети и в столицата, и в другите два града са взели решения в тази посока. Причината е, че общината и кабинетът не са се разбрали кой да поеме транспортните разходи - около 10-15 млн. лева.

Съдът запорира сметките на Малкия Маргин

НАКАЗАНИЕ Къща в столичния квартал Бояна и сметките в пет фирми на Николай Маринов -Малкия Маргин може да бъдат конфискувани, ако той бъде осъден като поръчител на три убийства. Ето защо Софийският градски съд наложи запор върху семейния имот и сметките на фирмите "Фарго енд Ко", "Н енд М", "Фул" ООД, 4 М и "Ъпкоминг ню талант мениджмънт" на Малкия Маргин и на "БСС ауто трейд", в която жена му Мария Цветкова има дялово участие. Това стана по искане на Комисията за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин. Преди 20 дни съдът запорира имуществото и на по-големия брат на Николай - Красимир Маринов. Братя Маргини бяха обвинени преди година, че са поръчали убийствата на о.р. ген. Любен Гоцев, близкия до варненската групировка ТИМ Никола Дамянов и обвинения за пране на пари Иван Тодоров-Доктора. По делото има задържани още петима, за които прокуратурата твърди, че е трябвало да изпълнят мокрите поръчки. В момента съдът разпитва свидетели по обвинението.

По-нисък данък за авторските хонорари

ОБЛЕКЧЕНИЯ Облагаемият доход от авторски и лицензионни възнаграждения, от продажба на изобретения, произведения на науката, културата и изкуството, както и от земеделски продукти ще се намалява със 70% от догодина. Това прие парламентът на второ четене на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Сега нормативно признатите разходи за тази група доходи са 50%. Промяната ще струва на фиска около 1 млн. лв. С 35% ще се намаляват доходите на упражняващите свободна професия, след като предложението процентът да стане 50 не събра мнозинство. Десет процента ще се приспадат при доходите от участие в управителни и контролни органи на фирми. Няма да се облагат с данък ваучерите за храна до 40 лв., които фирмите дават на своите служители. Увеличава се и данъчното облекчение за деца. За едно дете сумата, която може да се приспадне от облагаемия доход, нараства от 360 на 420 лв., при две - от 780 на 840 лв., при три и повече деца - от 1140 на 1260 лв.

Само бизнесът ще плаща акциз върху тока и въглищата

ХАРМОНИЗАЦИЯ Акцизът за електроенергия, въглища и кокс за битови нужди ще бъде нулев през 2007 г. Потребяваните от бизнеса обаче ток и въглища ще се облагат. Ставката за 1 мегават час електроенергия ще е 1 лв. вместо първоначално предложените от финансовото министерство 0.5 лв. За въглищата и кокса акцизът ще бъде 0.30 лв. за 1 гигаджаул. Това предвиждат предлаганите от правителството промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Те са свързани с хармонизацията на българското данъчно законодателство с европейските директиви. От догодина акцизът на безоловните бензини, газьола и керосина се повишава с 55 лв., а на тежките горива - с 5 лв. За ракии, произведени за лична консумация, от 1 януари 2007 г. се въвежда акциз от 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол - това по сметки на експерти е около 2.20 лв. на литър 40-градусова ракия. Правителството предлага данъчните оценки на недвижимите имоти да се увеличат с 20%, което ще доведе до по-високи данък сгради и такса смет.

Правителството даде Пловдивския панаир на Георги Гергов

СЪГЛАСИЕ Правителството подкрепи стратегията за преструктуриране на "Международен панаир" - Пловдив, която предвижда до 49% от капитала на изложението да бъде даден на "Пълдин туринвест" без търг. Това е смесена фирма, в която съдружници са община Пловдив и хотелиерът Георги Гергов. "Правителството е гласувало единодушно и не е имало дебат", казаха от пресцентъра на Министерството на икономиката, което е принципал на панаира. "Както на всяко правителствено заседание, решението мина без гласуване, затова се казва, че е единодушно", обясни министър. Никой от потърсените за коментар икономически министри - Ивайло Калфин, Румен Овчаров и Пламен Орешарски, не пожела да коментира пред "Капитал" решението. "Не бях на заседанието, но писмено съм дал категорично становище против сделката", коментира министърът на администрацията Николай Василев. "Това е бандитщина, грабеж, скрита приватизация", коментира друг представител на правителството, пожелал анонимност. От Министерството на икономиката преди две седмици заявиха, че напълно подкрепят схемата. Отговорността за избора на частен инвеститор беше прехвърлена на община Пловдив. В предложения за съгласуване между министерствата текст фигурираше вариант участието на държавата да падне и под 51%, каза изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов. Държавният мажоритарен дял лесно обаче може да стане миноритарен заради удовлетворените реституционни претенции. Според ръководството на панаира те са за 0.5% от капитала му, но според други източници акционерното им участие е около 2%.

Фирма на ТИМ купува "България ер"

СДЕЛКА Правителството избра "Балкан Хемус груп", която е част от варненската група ТИМ, за участник, спечелил конкурса за приватизация на националния превозвач "България ер". Договорът трябва да бъде подписан до 20 дни, след което следва да бъде одобрен от надзорния съвет на Агенцията за приватизация и от правителството. Държавата запазва т. нар. златна акция в дружеството. Спечелилата фирма предложи 13 млн. лв. за 99.99% от капитала на авиопревозвача и се ангажира да инвестира 82.1 млн. евро за пет години. Другият участник в сделката беше италианската "Еър Уан", но офертата беше по-слаба. Фирми на ТИМ притежават и авиокомпаниите "Хемус ер" и "Виаджо".

Българските шофьори ще пътуват в ЕС без "Зелена карта"

ЗАСТРАХОВКА От 2007 г. шофьори­те ще могат да карат в евросъюза само с "Гражданска отговорност" и надпис BG на регистрационния номер. След проверка в София експертите на Съвета на бюрата (международната организация по "Зелена карта") смятат, че България е готова за промяната. Процедурата за отпадането на "Зелена карта" е времеемка и решението трябва да бъде одобрено от еврокомисията. Това едва ли ще стане до 1 януари 2007 г. Дотогава водачите, желаещи да пътуват в ЕС, ще трябва да изискват от застрахователя си по "Гражданска отговорност" да им издаде "Зелената карта". Цената й ще бъде 5-10 лв. за цялата година (вместо сегашните 320 евро).

2.1%

достигна бюджетният излишък до края на септември 2006 г. по данни на Министерството на финансите. Сумата представлява 4.5% от прогнозирания брутен вътрешен продукт. Планираните приходи за 2006 г. от корпоративния данък и данъка върху дивидентите са надхвърлени още през деветмесечието. Добре върви изпълнението и на приходите от мита и данък върху доходите. Най-слабо за момента се представят акцизът и ДДС, приходите от които до септември са съответно 70.2% и 73.2% от планираните за годината.

Бизнесът атакува проектозакон за екозастраховки

КОНФЛИКТ Компаниите ще трябва да заделят средства за отстраняване на екологични щети от май 2007 г. Това предвижда проектозакон за екологичната отговорност, разработван от екоминистерството. Фирмите ще трябва да сключват договори за банкова гаранция или застраховка на финансовия риск в полза на ведомството. Със средствата ще се покриват разходите по евентуални замърсявания, ако компаниите не могат да ги платят. От проекта за закон не става ясно под каква форма и на каква стойност ще са гаранциите. Според представители на засегнатите браншове липсва и методика за изчисляване на риска от замърсяване. Бизнесът иска проектозаконът да влезе в сила през 2008 г.

"Левски" отпадна от Шампионската лига

ПОРАЖЕНИЕ Футболният отбор на "Левски" загуби с 0:3 като домакин от немския "Вердер" в мач от четвъртия кръг в група А на Шампионската лига. Лидерът в Бундеслигата реши изхода на двубоя за шест минути още в първото полувреме. Резултата откри вратарят Николай Михайлов с автогол в 33-ата минута и си навлече гнева на феновете. Пресата не пожали 18-годишния син на бившия национал Борислав Михайлов и го засипа с язвителни коментари. Така след четвъртата си поредна загуба и нула точки сините отпадат от Шампионската лига, макар че на 22 ноември ще играят в София последния си домакински мач в групата с третия в класирането - европейския клубен шампион "Барселона".

"Газпром" удвоява цената на газта за Грузия

НАТИСК "Газпром" обяви, че вдига цената на природния газ за Грузия от началото на 2007 г. Планираната цена за Тбилиси е 230 долара за 1000 кубика при настояща цена от 110 долара. Според компанията това е следствие от политиката й да прекрати доставките на преференциални цени за бившите съветски репуб­лики. Грузинският външен министър обаче обвини Русия, че използва газта като политичес­ко оръжие. Руско-грузинските отношения търпят най-сериозната си криза напоследък, след като Москва наложи търговска и транспортна блокада на съседната държава заради ареста на шестима руски офицери, обвинени в шпионаж.

Чехия отваря трудовия си пазар, Испания го затваря

БАРИЕРИ Чехия няма да въведе ограничения за достъпа на българи и румънци до своя трудов пазар след 1 януари 2007 г. Това обяви чешкият министър на труда и социалните грижи Петър Нецас, като предупреди, че Прага си запазва правото да приложи защитни мерки след време, ако възникнат проблеми с голям приток на работници. Същевременно Испания обяви, че ще наложи двегодишен мораториум върху свободното движение на български и румънски работници. Испанският министър на външните работи Мигел Анхел Моратинос припомни, че същата мярка е била въведена при присъединяването на десетте нови страни към ЕС през 2004 г.

ЕС отмени среща за преговорите с Турция

СПЪНКИ Проблемните преговори за членството на Турция в ЕС се натъкнаха на ново препятствие в четвъртък, след като финландското председателство на евросъюза отмени в последния момент подготвяната повече от седмица четиристранна среща за разрешаване на противоречията между Анкара и Никозия. В срещата трябваше да участват представители на Турция, Северен и Южен Кипър и ЕС. Преговорите между Брюксел и Анкара са поставени на карта, като една от основните причини е нежеланието на Турция да спазва подписано споразумение, по силата на което трябва да допуска на своя територия кипърски самолети и кораби.

Георги Първанов спечели втори президентски мандат

РЕЗУЛТАТ Президентът Георги Първанов спечели втори петгодишен мандат, което е без прецедент в годините след 1989 г. На балотажа на 29 октомври той получи повече гласове от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Държавният глава взе 2.05 млн. гласа, или почти 76% от бюлетините на гласувалите срещу 0.65 млн. гласа или 24% за опонента му. Активността беше близка до тази от първия тур - малко над 42%. 51 хил. са недействителните бюлетини. От тях 41 хил. са от т.нар. протестен вот - без нито едно отбелязано име или със зачертани и двамата кандидати, както призивоваха да постъпят избирателите лидери на десни партии. Централната избирателна комисия връчи удостоверенията за избор на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин. Двамата ще встъпят в длъжност на 21 януари 2007 г. На церемонията не присъстваха Волен Сидеров и Павел Шопов, тъй като не приемат резултатите от изборите. "Атака" събира данни за нарушения и двойно гласуване, с които евентуално да оспори вота пред Конституционния съд. Спорът се решава в рамките на месец.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    Avatar :-|
    Asen Tsonev

    Nqkoi bi li mogal da mi obqsni zasto Turciq trqbva da bade chast ot EU kogato teritorialno prisastva v evropa s okolo 15% ot teritoriqta si. Naistina ne vijdam smisal. Moje bi sledvastite sa Japan i Korea?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.