Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

1502 прочитания

Президентът сформира ЦИК

ЕВРОВОТ Георги Първанов подписа указ, с който назначи Централна избирателна комисия (ЦИК) за изборите за европейски депутати на 20 май. Броят на членовете й беше увеличен от 21 на 25 души, като се запази принципът на пропорционално разпределение между парламентарно представените партии. За председател бе избрана Светла Димитрова, предложена от левицата като консолидираща фигура. Димитрова е досегашен член на ЦИК и съдия във Върховния касационен съд. Нейни заместници са Александър Петров (БСП), Бисер Троянов (НДСВ) и Елена Маркова (ОДС). Секретар на ЦИК е Мустафа Карадай­ъ. Членове на ЦИК от квотата на БСП са Александър Александров, Ралица Негенцова, Румен Еленски, Румяна Стоева-Сидерова, Цветана Чуклева, Наташа Тачева и Иван Давидов. От НДСВ влизат Цветозария Йосифова-Кътева, Антоанета Груева, Мина Топузова, Емил Пенков и Иван Минев. Представители на ДПС са Велислава Кръстева, Ерхан Чаушев и Сабрие Сапунджиева, на "Атака" - Антон Сираков, на ДСБ - Иларион Иларионов и Мигуела Григорова, на ОДС - Калин Раймундов, а на БНС - Красимир Вълев.

ВКС окончателно оправда подсъдими по делото "Луканов"

ПРИСЪДА Върховният касационен съд оправда петимата подсъдими по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Луканов бе застрелян пред дома му през 1996 г., а обвиняемите Ангел Василев. Юрий Ленев, Георги Георгиев, Александър Русов и Алексей Кичатов бяха признати за виновни от Софийския градски съд през 2003 г. и получиха доживотни присъди. В началото на лятото на миналата година обаче апелативният съд ги оправда. От решението на магистратите стана ясно, че през 1996 г. разследващите са забравили да вземат отпечатъци от оръжието, с което е било извършено престъплението. Апелативните съдии стигнаха до извода, че бившият шеф на отдел "Престъпления срещу личността" в МВР Ботьо Ботев е довел противозаконно от Украйна Александър Русов. Вероятно срещу Ботев, който сега е съветник на кмета Бойко Борисов, ще започне разследване за лъжесвидетелстване и други престъпления. В мотивите си съдиите записаха, че срещу Юрий Ленев, Георги Георгиев, Александър Русов и Алексей Кичатов е било упражнено насилие с цел да бъдат изтръгнати самопризнания.

Грънчарова стана министър

НАЗНАЧЕНИЕ Гергана Грънчарова, досега зам.-министър на външните работи от квотата на НДСВ, е новият министър по европейските въпроси. В петък парламентът подкрепи кандидатурата й със 157 гласа за, 54 против и един въздържал се. Министърът по европейските въпроси не ръководи собствено министерство. Грънчарова наследи на поста Меглена Кунева, която от началото на 2007 г. е член на Европейската комисия.

Парламентарната опозиция гласува против с аргумента, че след пълноправното членство на България в ЕС вече няма необходимост от министър по европейските въпроси. Доскоро подобна позиция защитаваше и вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин, който смяташе за по-добър вариант да се приложи европейският опит и досегашният министерски пост да се трансформира в зам.министерски. От НДСВ обаче настояваха да запазят ресора, както това е част от коалиционното споразумение. Пред депутатите премиерът Сергей Станишев припомни, че Грънчарова има опит на политик и администратор и че като заместник външен министър в две правителства има принос за членството в ЕС.

Съдът отстрани окончателно шефа на ДФ "Земеделие"

РАЗСЛЕДВАНЕ. Софийският градски съд потвърди решението на районния съд за отстраняването на изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев от служба. Съдът прецени, че той може да попречи на разследването, ако продължи да изпълнява длъжността си. Друмев няма право да се върне на работа до приключване на заведеното срещу него досъдебно производство за две неизгодни сделки, ощетили фонда с над 1 млн. лв. В мотивите за решението си съдът се позова на показанията на един от защитените свидетели по делото, който е служител на фонда. Той е заявил, че се чувства застрашен за служебното си положение, тъй като Друмев е отправял заплахи към него. Обвиненията срещу Друмев са за сделки за наем на офиси на Разплащателната агенция за евросубсидиите. Според прокуратурата договорите, които са за 10 години, са неизгодни. Друмев бе пуснат от министъра на земеделието и горите Нихат Кабил в двумесечен отпуск ден преди Софийският районен съд да го отстрани от длъжност.

Парламентът ще гласува за нов подуправител на БНБ

НОМИНАЦИЯ. Иван Искров, управител на Българската народна банка, предложи на Народното събрание да избере Румен Симеонов за нов подуправител на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор". Това се налага, тъй като мандатът на настоящия подуправител Емилия Миланова изтича в средата на юни. Според Закона за финансовите институции заместник на Миланова трябва да бъде избран не по-рано от три и не по-късно от два месеца преди края на мандата й. Тази поправка беше приета наскоро, за да се избегне протакане на избора с политически мотиви. Симеонов оглавява дирекция "Надзорна политика и методология" в БНБ и представлява регулаторната институция в управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банки. Преди официално да издигне неговата кандидатура, Искров е провел разговори с представители на тройната коалиция. Ако парламентът одобри предложението на Искров, левицата ще има мнозинство в управителния съвет на централната банка

Всички проекти в зони от "Натура" ще подлежат на екооценка

РЕШЕНИЕ От самото включване на дадена местност в списъка на защитените зони от "Натура 2000" инвестиционните проекти в нея ще подлежат на оценка за негативно въздействие върху биологичното разнообразие. Това предвиждат приетите от парламента на първо четене промени в Закона за биологичното разнообразие. Според действащата сега законова уредба на такава оценка подлежат инвестиционни намерения само във вече обявени със заповед на екоминистъра защитени зони. Тези заповеди се предвижда да бъдат издадени до края на 2007 г. за зоните за защита на птиците и най-рано след две години за зоните за защита на местообитанията. При досегашното положение много инвестиционни проекти, които може да унищожат биоразнообразието, щяха да получат разрешение за строеж в оставащото време до обявяването на защитените местности. Депутатите отхвърлиха предложението, което отваряше възможност да се обжалват заповедите на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитените зони.

306

хиляди души са били безработните през 2006 г. по данни на НСИ. Броят им е намалял с 29 хил. за една година, а безработицата е паднала от 10.1% на 9%. Броят на обезкуражените безработни е паднал още повече - със 74 хил., и вече е 271 хил. Заетите за същия период са се увеличили със 130 хил. души до 3.1 млн.

0.5%

е инфлацията през февруари 2007 г. спрямо предходния месец по данни на Националния статистически институт. Натрупаната инфлация от началото на годината е 1.4%. В сравнение с февруари 2006 г. индексът на потребителските цени се е качил с 4.5%.

Социалните разходи до 200 лв. без осигуровки

ОБЛАГАНЕ Социалните добавки в размер до 200 лв. няма да бъдат облагани с данък върху общия доход (ДОД), независимо дали се дават в натура или в пари. Това се разбра след среща на министрите на труда, на финансите и на транспорта със синдикатите и работодателите. В момента, ако социалните придобивки се предоставят в натура, работниците не плащат ДОД, а на работодателя се начислява данък от 10%. Осигуровки не се дължат. Върху социалните добавки в пари обаче на работника се удържа ДОД, работодателят не дължи данък, но и двамата плащат осигуровки за пенсия и здраве. В бъдеще и сумите, давани в пари, но общо до 200 лв., ще бъдат смятани за "натура" и няма да се облагат с ДОД, ако работниците докажат, че са ги похарчили по предназначение. Фирмите ще плащат 10% данък и никакви осигуровки върху всички социални разходи до 200 лв. независимо от формат а им. От промяната губят пенсионният фонд и здравната каса, в които няма да влизат осигуровки върху тези разходи.

Разходът на енергия в производството да намалее още

ПРИОРИТЕТИ Разходът на енергия за производството на единица брутен вътрешен продукт за последните 17 години е намалял двойно, но България все още е на последно място в ЕС по този показател. Това посочи Милко Ковачев, председател на националния комитет в Световния енергиен съвет, на конференцията "Енергийни потоци в регионален и европейски аспект", организирана от в. "Капитал" и "Булатом". За да задоволи нуждите си от енергия, без да застрашава своята независимост, България трябва да наблегне на енергийната ефективност, възобновяемите източници и алтернативните доставки на природен газ, смята програмният директор в Центъра за либерални стратегии Георги Ганев. В края на април ще бъде обявен международен търг за избор на главен проектант на проекта "Набуко", който е алтернатива на руските газови доставки, съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Намаляване на таксите, опростяване на разрешителните и лицензионните режими и прозрачност при цените поискаха по време на конференцията лицензираните търговци на енергия в България. Според тях НЕК трябва да премахне бариерите за пренос на ток през граница. С обща декларация България, Сърбия, Македония, Хърватия и Албания настояха ЕС да разреши на правителството в София отново да пусне в експлоатация 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", докато бъдат изградени други мощности, за да се преодолее недостигът на електроенергия в региона. Гърция, Косово и Румъния не се присъединиха към декларацията. От ЕК отново дадоха да се разбере, че ангажиментът на България за спиране на двата реактора не подлежи на предоговаряне.

Англия забранява "неекологичните" крушки

ЖЕГА Великобритания ще стане първата държава със специално законодателство за борба с климатичните промени, ако през 2008 г. парламентът одобри предложен тази седмица специален законопроект. Кабинетът на Тони Блеър реши да намали емисиите въглероден диоксид с 60% от нивата през 1990 г. до 2050 г. Ако това или което и да било следващо правителство не успее да покрие изискванията, съдът ще може да наказва членове на кабинета, както и да налага принудителни мерки. Домакинствата пък ще бъдат задължени да ползват енергоспестяващи крушки. Мерките ще бъдат изготвяни на петилетен принцип, за да са в помощ на бизнеса и ще бъдат надзиравани от независима комисия.

Рисковите ипотеки в САЩ стреснаха пазарите

СПАД Кризата на американския пазар за ипотечни кредити за клиенти с нисък рейтинг засегна борсите по цял свят в началото на седмицата. Във вторник американският индекс Dow Jones Industrial Average (DJIA) се понижи с 2% до 12 075.96 пункта и постигна втория си по големина спад от началото на годината. В Европа най-много пострадаха акциите на банковите компании, които са изложени на риск чрез ипотечния си бизнес в САЩ. В сряда DJIA за малко слезе под нивото от 12 000 пункта за първи път от ноември насам, но след това започна съвземане. На следващия ден инвеститорите преосмислиха риска в жилищния сектори и ефекта му върху американската икономика, след което индексите поеха нагоре.

Кунева предлага система за колективни искове

ИНИЦИАТИВА Еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева предложи в ЕС да бъде въведена система на колективни искове. То е част от новата европейска стратегия за потребителите и по думите й цели да изгради доверие в пазара, да даде повече увереност на хората при пазаруването, по-голям избор и по-добро качество, което да получават за парите си. Предложението предвижда създаването на система, в която клиентите да могат да завеждат колективни искове срещу измамили ги търговци, независимо от коя от 27-те страни в ЕС са. Според Кунева колективните искове ще помогнат по-лесно да се търси отговорност от некоректните търговци, отколкото, ако хората действат индивидуално.

Полша прие по-строг Закон за досиетата

ЧИСТКА Според новия Закон за досиетата в Полша вече не само държавни служители, но и академици, журналисти, ръководители на държавни компании и директори на училища ще трябва да декларират дали са работили за комунистическите тайни служби. Евентуално сътрудничество няма непременно да води до санкции, но лъжлива декларация ще означава десетгодишна забрана за заемане на обществени постове. Правилата ще засегнат около 700 хил. души и предизвикаха протести в различни среди, които определиха закона като тоталитарен. Проблемът е, че много досиета са с непълна, неточна или просто лъжлива информация.

Путин засилва надзора върху медиите

ОГРАНИЧЕНИЯ Руският президент Владимир Путин подписа в началото на седмицата указ за създаването на нова мегаагенция за контрол над всички средства за информация в страната - телевизии, радиа, вестници, списания и интернет сайтове, съобщава в. "Комерсант". Това ще стане чрез сливането на двете сега съществуващи агенции - Службата за защита на паметниците на културата (Россохранкултура) и телекомуникационния регулатор (Россвязнадзор) - в нова структура, която ще отнема лицензи, ще закрива медии и ще преустановява работата на интернет провайдъри заради критични към Кремъл материали.

Кастро нямал проблеми с управлението

ВЕЧНОСТ Кубинският президент Фидел Кастро щял да бъде в идеална форма за предстоящите избори за парламент следващата година, обяви през седмицата председателят на кубинското народно събрание. В Куба президентът се определя от депутатите и Кастро трябва да бъде преизбран като народен представител, за да може да запази поста си на президент. Кубинският лидер не се е появявал публично от юли миналата година, когато претърпя тежка стомашна операция и трябваше временно да отстъпи управлението на брат си Раул Кастро. Изборите трябва да се състоят през март следващата година.

Президентът сформира ЦИК

ЕВРОВОТ Георги Първанов подписа указ, с който назначи Централна избирателна комисия (ЦИК) за изборите за европейски депутати на 20 май. Броят на членовете й беше увеличен от 21 на 25 души, като се запази принципът на пропорционално разпределение между парламентарно представените партии. За председател бе избрана Светла Димитрова, предложена от левицата като консолидираща фигура. Димитрова е досегашен член на ЦИК и съдия във Върховния касационен съд. Нейни заместници са Александър Петров (БСП), Бисер Троянов (НДСВ) и Елена Маркова (ОДС). Секретар на ЦИК е Мустафа Карадай­ъ. Членове на ЦИК от квотата на БСП са Александър Александров, Ралица Негенцова, Румен Еленски, Румяна Стоева-Сидерова, Цветана Чуклева, Наташа Тачева и Иван Давидов. От НДСВ влизат Цветозария Йосифова-Кътева, Антоанета Груева, Мина Топузова, Емил Пенков и Иван Минев. Представители на ДПС са Велислава Кръстева, Ерхан Чаушев и Сабрие Сапунджиева, на "Атака" - Антон Сираков, на ДСБ - Иларион Иларионов и Мигуела Григорова, на ОДС - Калин Раймундов, а на БНС - Красимир Вълев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Добри Божилов

  Олигархията не може да промени сама себе си.
  Необходим е външен за нея натиск. Той може да дайде или от извън държавата - например ЕС, или от външни за самата каста на привилегированите сили. Това е гражданското общество, което (все пак) има право да гласува.

  Послание на Добри Божилов - кандидат за евродепутат (www.pr-bg.com/dobri)

 • 2
  Avatar :-|
  Каспичан

  "Крадеца вика дръжте крадеца" е казал Народа. Добре че беше вуйчата, че да му видим морала. Някой излъгал туй момче че става за политик и това е. Това, че е уреден от същите ТЕЗИ по които той плюе, защото му е такова заданието, не значи че ще излъже форума. Да електората може би, защото са неинформирани и лесно манипулеруеми. Там на селския площад, ДА но не тук в capital.bg, където аудиторията се оказа изключително интелигентана и най важното доста добре ИНФОРМИРАНА. Не с тия царски номера като ония 800 дни де чичо от село и той схвана, че няма да паднат ябълки и круши от небето. Еуфорията отдавна отмина и сега напъни от ГЕРБ- овски тип и ТЕ няма да минат, та какво остава за дребни тарикати като настоящия Добри Божилов. Този филм отдавна бе прожектиран, но може и да има изненади. Неведоми са пътищата божи!

 • 3
  Avatar :-|
  АНГЕЛИТЕ НИЕ ЗНАЕМ ВСИЧКИ ОТГОВОРИ-ПРОСТО АЛЕКСИ
 • 4
  Avatar :-|
  -

  отидете на сайта на МОН http://web.mon.bg/admin/ и щракнете на актуално, да видите какви образователни програми подготвя министъра Вълчев. Няма да съжалявате.

 • 5
  Avatar :-|
  news
 • 6
  Avatar :-|
  news
 • 7
  Avatar :-P
  she

  da ne komentirame!

 • 8
  Avatar :-P
  she

  a da deistvame!Togava moje bi ne6tata 6te izglejdat po-razli4no...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.