Какво се случи през седмицата

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Шестима кандидати за евродепутати са били агенти на ДС

ДОСИЕТА Шест от общо 218-те кандидати за европейски депутати са били сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС), обяви комисията по досиетата. Данни за принадлежност към структурите на ДС са открити за Георги Белчев, кандидат на Съюза на свободните демократи (ССД), Севдалин Атанасов от Зелената партия, Кръстьо Петков от "Граждански съюз за нова Европа", Юнал Лютви от ДПС, Евгени Кирилов и Боян Чуков от листата на "Платформа европейски социалисти". От БСП и ДПС обявиха, че няма да вадят от листите си сътрудниците на бившата ДС. Евгени Кирилов е поставен на пето място в червената листа и има шанс да бъде избран за евродепутат. Ден преди комисията по досиетата да обяви официално резултатите от проверката на кандидатите за агентурно минало, от ССД оттеглиха Георги Белчев от листата си и го замениха с проф. Милан Миланов. Срокът за подмяна на кандидатите за евродепутати, за които е установено, че имат досиета, е до 12 май. Докладът на комисията по досиетата ще бъде предаден на ЦИК и на ръководствата на партиите и коалициите, в чиито листи има сътрудници на бившата ДС.

Брюксел е подложен на критика заради България и Румъния

НАТИСК Четири страни от ЕС разкритикуваха Европейската комисия за това, че е прекалено мека по въпроса за "сериозната" корупция в България и Румъния и поискаха Брюксел да втвърди подхода си към двете държави, съобщи в. Financial Times. Великобритания и Франция се присъединиха към Швеция и Холандия в призива към ЕК да засили натиска за продължаване на правосъдните реформи, за строго прилагане на механизма на наблюдение и контрол и критични оценки за напредъка на София и Букурещ в очаквания през юни доклад на Европейската комисия. В противен случай ЕС рискува да подкопае политиката си по разширяване. Оплакването, направено на частна среща този месец, бе насочено главно срещу работата на еврокомисаря по въпросите на правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини, който се е сближил прекалено много със страните, които трябва да наблюдава. Фратини бе обвинен за това, че при посещението си в България през февруари е ходил на ски с вътрешния министър Румен Петков (всъщност тогава той кара ски на Боровец с министъра на икономиката Румен Овчаров - бел. ред.).

Оставиха Брендо в ареста

ЗАДЪРЖАНЕ Софийският апелативен съд (САС) остави в ареста Евелин Банев-Брендо. Съ-дът прие, че изводите на първоинстанционният съд, че е налице обосновано предположение за авторството на деянието, са правилни. Брендо беше обвинен в организиране на престъпна група, извършвала финансови операции и сделки с имущество, за които се знае и предполага, че е придобито по престъпен начин. Обвиняема заедно с него е и вдовицата на Константин Дишлиев - Десислава. Тя обаче беше пусната под парична гаранция от 10 000 лева. Дишлиев, който е съдружник и баджанак на Брендо, беше застрелян преди две години в столицата. Неговата майка Йорданка Запрянова, свидетел по делото за пране на пари, беше намерена убита във вторник в апартамента си в столичния квартал "Лозенец". Според прокуратурата причина за убийството е показанията, която тя трябвало да даде срещу Евелин Банев в сряда.Според Софийския апелативен съд съществува опасност Евелин Банев-Брендо да извърши друго престъпление. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

България изплати дълга си към МВФ

ЗАДЪЛЖЕНИЯ Министерството на финансите (МФ) погаси предсрочно остатъчния дълг на България към МВФ. Плащането в размер на 204.8 млн. специални права на тираж, равняващи се на около 450 млн. лв., е третата и последна операция по предсрочно погасяване на задълженията към МВФ. Първите две операции, извършени в края на 2005 и началото на 2006 г., бяха на стойност съответно 288.3 млн. лв. и 296.2 млн. лв. Операцията ще намали външния държавен дълг до под 16% от БВП. Към края на март той беше 8.5 млрд.лв. и представляваше 16.6% от БВП. Два дни след изплащането на дълга към МВФ правителството предложи на парламента да ратифицира първия заем за развитие на политиките (DPL-I) от Световната банка в размер на 114 млн. евро. Това ще е първият от трите заема, договорени от МФ. Парите по тях ще бъдат изразходени "за реализиране на средносрочните планове на правителството за политически и институционални реформи, както и за подпомагане на пълното интегриране на страната в Европейския съюз".

Тор Бьорголфсондоведе в Софиякупувачите на БТК

СДЕЛКА Собственикът на контролния пакет акции от БТК Тор Бьорголфсон доведе в София кандидат-купувачите на телекома късно в четвъртък, съобщиха два независими източника. Представители на бъдещия собственик в петък сутрин са се срещнали с премиера Сергей Станишев и са имали уговорена визита при председателя на парламентарната комисия по транспорт и съобщения Йордан Мирчев. Името на компанията купувач обаче остана в тайна, цената - също. Според източниците на "Капитал" Бьорголфсон e взел категорично решение да продаде БТК. Избраникът обаче е поставил условие сделката да не се подписва, докато новият закон за електронните съобщения не бъде приет - вероятно следващата седмица. При последния кръг подаване на оферти за БТК предложения дадоха Turk Telekom, Turkcell, консорциум между фондовете TPG и Warburg Pincus и AIG. Бьорголфсон чрез фонда си "Новатор" притежава опция за придобиване на 65% от БТК от "Вива Венчърс". Обект на сделката сега обаче е дял от телекома, близък до 90%.

Съдът задължи Чакъров да се произнесе по проекта на "Дънди"

РЕШЕНИЕ Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) задължи министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров да одобри или отхвърли проекта на канадската компания "Дънди прешъс металс" за разширяване на златодобива в Челопеч и преработка на златния концентрат в България. През октомври миналата година тричленен състав на съда взе същото решение, но то бе обжалвано от МОСВ. "Дънди прешъс металс" планира да разшири добива от находището до 3.5 млн. тона руда годишно и да произвежда метали в България, вместо да изнася концентрата. Докладът за оценка на въздействието върху околната среда беше двукратно одобрен от висшия експертен съвет към МОСВ, но и досега министърът не го е подписал. Срокът за това изтече преди повече от година. "Не очаквам министърът да се съобрази със съдебното решение, но ние ще търсим защита на правата си пред международни съдилища", коментира главният изпълнителен директор на "Дънди прешъс металс" Лорънс Марсланд.

МС предложи промени в Закона за ДДС

ДАНЪЦИ Министерският съвет прие нов проект за промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), които допълват текста, касаещ облагането с ДДС на свободните професии (чл. 3, ал. 2), обявен за противоконституционен от Конституционния съд (виж стр. 16). Според текста на облагане с ДДС подлежи "упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус". Конституционният съд обоснова решението си с нарушение на процедурата при гласуването на текста от парламента и не разгледа казуса по същество. Той констатира, че депутатите са гласували разпоредбата на три четения вместо на две, както е предвидено по конституция. Атаката на спорния текст тръгна от националния омбудсман Гиньо Ганев, който, подкрепен от организации на юристи, сезира съда и настоя съдебната защита да не се облага с ДДС. Текстовете, одобрени от правителството, почиват на тезата, че упражняването на свободна професия, включително като частен съдебен изпълнител и нотариус, "винаги се е третирала и следва да се третира като независима икономическа дейност и респективно да подлежи на облагане с ДДС, когато се извършва от регистрирани от закона лица". Според европейското законодателство упражняването на свободни професии влиза в хипотезата за свободна икономическа дейност и подлежи на облагане с ДДС. Одобрени са и проектоизменения в Данъчно-процесуалния кодекс, според които срокът за извършване на ревизия се удължава от три на шест месеца. В предложението си за промени правителството е включило възможност за незабавно възстановяване на данък при предоставяне на гаранции преди края на ревизията.

Конгресът на САЩ гласува график за изтегляне от Ирак

ИЗТЕГЛЯНЕ Сенатът на САЩ одобри закон, вече приет и от долната камара на Конгреса, който изисква американските войски да започнат да се изтеглят от Ирак от началото на октомври. В отговор президентът Джордж У. Буш заяви, че ще наложи вето на законодателния акт, прокаран от демократите. Според закона одобряването на допълнителни 100 млрд. долара финансиране за операциите в Ирак ще зависи от това администрацията на президента да постави график за изтегляне. Крайната дата не е фиксирана, но като желателна се обявява 31 март 2008 г. Американският командващ в Ирак Дейвид Петреус каза обаче, че намаляването на войниците ще засили насилието. В последните няколко месеца САЩ изпратиха допълнителни военни части в Ирак, за да стабилизират ситуацията, поне в столицата Багдад. Иракското правителство разкритикува закона, а външният министър на страната Хошиар Зебари каза, че всеки преждевременен график за изтегляне не е реалистичен и ще бъде вреден за целия регион.

Русия плаши да спре независимостта на Косово

БАЛКАНИ Москва открито заплаши да наложи вето в Съвета за сигурност (СС) на плана на посредника на ООН за Косово Марти Ахтисаари, който предвижда независимост на бившата сръбска провинция. Зам.-министърът на вътрешните работи на Русия каза, че заплахата ще накара двете страни Сърбия и Косово да намерят взаимно изгоден механизъм за бъдещия статут на провинцията. Според Русия е още твърде рано да се даде независимост на провинцията дори и под международно наблюдение. При обсъжданията в СС единствено Москва е била против, като Словакия, която също имаше възражение, се е присъединила към другите страни от ЕС. По този повод косовският премиер заяви, че Русия казва "не" не само на неговата страна, но и на цялата международна общност. Ако се постигне консенсус, резолюцията за Косово ще бъде гласувана през юни. Междувременно сръбски бежанци от Косово демонстрираха в Ню Йорк и Белград с плакати на техни близки, загинали или изчезнали в провинцията в последните седем години.

ЕС ще наказва само комерсиалното пиратство

РЕГУЛАЦИЯ Европейският парламент гласува в сряда на първо четене директивата на ЕС за въвеждане на единни наказания за нарушаване на интелектуалната собственост в страните членки. Според разпоредбите й на наказание подлежат само тези, които нарушават авторските права с търговски цели. По този начин депутатите съществено промениха предложения от Европейската комисия текст, който предвиждаше санкции и за пиратство за лични цели. Текстът на първата по рода си директива в тази сфера предвижда серия от наказания - от глоби до лишаване от свобода - в зависимост от сериозността на престъплението. Така например по-сериозните престъпления, извършени от престъпна групировка, ще се наказват с глоба от минимум 300 хил. евро, като е възможно съдът да постанови и до четири години лишаване от свобода. За престъпления с по-малка тежест директивата фиксира минимална финансова санкция от 100 хил. евро. Подпомагането или подстрекаването към пиратство също ще се счита за престъпление.

Новият президент на Турция ще се казва Абдула Гюл

КАНДИДАТ Абдула Гюл вероятно ще стане първият президент на Турция с корени в ислямистка партия, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието го номинира за поста. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган се отказа от идеята да се кандидатира лично, след като стотици хиляди хора протестираха по улиците на Турция заради миналото му на активен ислямистки политик. Главнокомандващият турската армия също предупреди да не се правят опити за промяна на секуларисткия ред в страната. Досегашният външен министър Гюл е известен с привързаността си към ислямистките принципи, но е по-приемлива фигура от Ердоган. Съпругата му носи забрадка и ако стане първа дама, това би било прецедент за турската държава. Самият Гюл оповести, че смята да се придържа към разделението между държава и религия и традициите на Кемал Ататюрк, но опозиционната Републиканска народна партия определи кандидатурата му за неприемлива. Опозицията отказа да участва в гласуването, за да попречи на събирането на кворум. Управляващите обаче твърдят, че изборът може да бъде направен и от присъстващите в залата депутати. Опозицията вече поиска Конституционният съд да се произнесе по въпроса. Ако все пак управляващите успеят да гласуват Гюл на първи тур, дори и да не съберат необходимото квалифицирано мнозинство, си проправят път за още един вот. На трето гласуване Гюл може да бъде одобрен и с обикновено мнозинство. Новият президент трябва да встъпи в длъжност на 16 май и въпреки че има предимно церемониални функции, е важна фигура за единството на страната.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  д-р Стоилов

  6-ма били агенти !!!
  ГОЛЯМ ПРАЗ !!!
  И да ги махнем,други агенти ще дойдат !!!
  Пък и тези дето не са били агенти,дали могат.
  Щото тези,които са били,просто явно го могат.
  Не че ми харесва ,разни АГЕНТИ да са в Е,но който и да е,щом не прави ДОБРИ НЕЩА за мен,
  все едно ...
  М/у другото, не виждам,защо трябва да сложиш 1 голямо Ш и да започваш статията с друго голямо Ш !!!
  Това го помня от приказките.Освободеното место / м.кв. / отстъпете и ний да драснем по нещо.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  "ОЛИГАРХ" - 28.04.2007г.

  "Яхта "Ферети" за близо 1,5 млн. евро ще подари на своята избраница Люба Стефанова петролният бос Валентин Златев. Шефът на "ЛУКОЙЛ България" и пловдивската красавица минават днес под венчило. Морското бижу е закупено от строителните предприемачи братя Диневи. Люба ще бъде облечена в парижка рокля за 150 хиляди евро със седемстотин кристала. 21 000 лв. е платил младоженецът за наем на Националния исторически музей, в чийто двор ще бъде сватбената церемония. Огромна шатра ще бъде разпъната между 700 дъба под открито небе. Поканени са над хиляда гости начело с президента Георги Първанов. Късно снощи се очакваше да кацне с чартър кумът Вагит Алекперов....

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  избирател

  Превъртане, нова препродажба на БТК с което истинските виновници при приватизацията и най голямата далавера на века остават НЕНАКАЗАНИ!

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Аз

  Не сте прав, Докторе! От някъде трябва да се почне. Освен това, подаването на оставки би подействало педагогично.

  Нередност?
Нов коментар