Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

1142 прочитания

Новият Висш съдебен съвет беше избран със скандал

ФАЛСТАРТ. Единадесетте членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС) от квотата на парламента бяха избрани само с гласовете на управляващото мнозинство в петък след скандал, в който опозицията отказа да участва в гласуването. Недоволството беше породено от решението имената на членовете на съвета да не бъдат гласувани поименно. Опозицията поиска това заради "спорната репутация" на някои от предложените имена. За членове на новия ВСС бяха избрани председателят на парламентарната група на НДСВ Анелия Мингова, фирменият съдия в Софийския градски съд Костадинка Наумова и председателят на Софийския военен съд съдия Стойко Стоев, и тримата от квотата на царската формация. По предложение на ДПС в съвета влязоха адвокатът Георги Гатев, председателят на Сливенския окръжен съд Иван Димов и следователят Стефан Петров. От БСП предложиха председателя на варненския военен съд Петър Стоянов, адвокатите Елена Митова-Стоянова и Марияна Дундова, директора на следствието в Благоевград Мая Кипринска, както и съдията от Софийския градски съд Светла Данова. ? Повече на стр. 26-27

Започна кампанията за местните избори

СТАРТ. Кампанията за местните избори на 28 октомври започна официално в четвъртък. Документи за участие във вота подадоха общо 105 партии и коалиции, като ЦИК допусна до надпреварата 88 от тях, а на 17 отказа регистрация. На тези избори за пръв път гражданите на София, Пловдив и Варна ще гласуват и за районни кметове. Гласуването ще става с общи бели бюлетини съответно за общински съветници, за кметове на общини и райони и кметства. Всеки гласоподавател ще изразява предпочитанията си за съответния кандидат или листа, като отбелязва със знак в квадратчето срещу името му. Заради големия брой кандидати бюлетината за общински съветници може да достигне два метра и не е изключено да се налага изборните урни да бъдат сменяни в деня на вота поради препълване. Министърът на държавната администрация Николай Василев увери, че са предвидени 2000 резервни урни, а заради големия размер на бюлетините са поръчани 11 хиляди плика от чужбина. От общинската избирателна комисия в София съобщиха, че кандидатите за кмет на столицата са 28. Регистрираните листи на партии и коалиции са 45.

Петима бяха премазани от камион

КАТАСТРОФА. Пет човека загинаха, а 10 бяха тежко ранени при катастрофа на пътя Симитли - Банско в понеделник. Двама от загиналите са деца на 5 и 6 години. Камион, натоварен с 10 тона пясък, се спускал по прав участък, който се ремонтирал, около 14.30 часа. Спирачките на тежката машина обаче отказали и той връхлетял върху движеща се пред него кола. След това се сблъскал с още три автомобила последователно - ауди и фиат браво, накрая буквално пресовал пежо партнер със софийска регистрация в друга спряна тежка кола. Накрая се ударил във валяк, който полагал асфалт на пътя. Водачът на валяка, който точно тогава го настройвал, също е загинал.

Собственик на авариралия камион е Валери Благов, а го е управлявал Иван Червенков. По-късно се оказа, че бил лишен временно от правото да управлява автомобил и не е трябвало да шофира. Иван Червенков е леко пострадал. Той получил само леко сътресение на мозъка. За да се извадят телата на загиналите, леките коли е трябвало да бъдат разрязани от пожарникари, а пътят остана затворен до късно вечерта в понеделник.

БСП с шеф на агенцията по горите

РОКАДИ. Очаквано досегашният заместник-министър на земеделието доц. д-р Стефан Юруков, който отговаряше за горския и ловния сектор, беше назначен за председател на Държавната агенция по горите. Това стана с подпис на министрите в понеделник, след като името му се спрягаше за поста повече от месец. Новата агенция по горите беше създадена със структурните промени в правителството през юли. Тогава Министерството на земеделието и горите беше преобразувано в Министерство на земеделието и продоволствието. Министър-председателят Сергей Станишев реши да извади горския сектор от контролираното от ДПС ведомство и да го прехвърли на пряко подчинение на Министерския съвет и под контрола на БСП. Юруков е в ръководството на земеделското министерство от квотата на БСП от септември 2005 г. Той е завършил Висшия лесотехнически институт в София, доктор е на селскостопанските науки. Специализирал е в Кипър, Куба, Франция и Швейцария. Още не е ясно кой ще заеме овакантения пост в агроведомството.

ЕС одобри и оперативна програма "Конкурентоспособност"

ФИНАНСИРАНЕ. Европейският съюз (EС) одобри оперативна програма "Конкурентоспособ­ност", съобщи правителствената информационна служба. На официална церемония в Брюксел документът бе подписан от премиера Сергей Станишев и еврокомисаря Данута Хюбнер. С проекти по тази оперативна прог­рама през следващите седем години бизнесът може да усвои 1 млрд. евро заедно с националното съфинансиране. Така с одобрените по-рано "Административен капацитет" и "Развитие на човешките ресурси" прог­рамите, по които вече могат да стартират проекти в България, стават три. Очаква се останалите четири оперативни програми?- "Техническа помощ", "Регионално развитие", "Транспорт" и "Околна среда", да получат одобрение от ЕС до края на октомври. Последните три от тях са и най-важни за реализация на големи инфраструктурни проекти в страната. България ще получи около 7 млрд. евро от структурните и Кохезионния фонд на ЕС до 2013 г. Заедно с националното съфинансиране сумата става 11 млрд. евро.

Ядреното хранилище в Нови хан отива в историята

ЛИКВИДАЦИЯ. Хранилището за радиоактивни отпадъци край елинпелинското село Нови хан най-вероятно ще бъде ликвидирано, след като общинският съвет в Елин Пелин гласува единодушно на последната си сесия въпросът да бъде решен с местен референдум. Предложението за това беше направено от кмета на Нови хан Ангел Малчев. Той поиска от общинските съветници да гласуват референдум с въпрос да се модернизира и разширява хранилището или да се закрие. Съгласно закона за допитване до народа обаче въпросите трябва да са формулирани по такъв начин, че да позволяват отговор с "да" или "не". Затова в крайна сметка съветниците гласуваха в полза на референдум с въпрос "Да се затвори ли веднага и да се започне незабавна ликвидация на хранилището". От сдружението "Нови хан - европейско селище", които от няколко години се борят за затваряне на хранилището, отчитат взетото решение като голям успех и очакват намерението за затваряне на хранилището да бъде потвърдено и от населението.

Всички имотни проекти под един покрив

ИЗЛОЖЕНИЕ За втори пореден път ще се проведе балканското изложение за недвижими имоти BalPEx (Balkan Property Exhibition). То ще се състои от 5 до 7 октомври 2007 г. в столичния Интер експо център. Още с пилотното си издание през май тази година изложението се наложи като място, на което се срещат професионалис­ти от бранша и крайни клиенти, и се превърна в барометър за развитието на пазара. В него ще участват над 100 компании - строителни предприемачи, фирми за професионално управление на имоти, дружества за консултантски, брокерски и други услуги, свързани с недвижимите имоти. На първото издание бяха представени над 300 инвестиционни проекта за над 1 млрд. евро, а посетителите бяха повече от 7000 души.

Жилищните проекти ще доминират на есенното изложение. Ваканционните комплек­си, както и бизнес и индустриални имоти ще са другият акцент в BalPEx. "Забелязва се ръст в предлагането на луксозни имоти, както и при услугите на компании, които предлагат комплексно обслужване на сградите", каза търговският директор на BalPEx Надежда Риаши. Балканското присъствие ще е чрез международните франчайз представители като ERA и RE/MAX. Най-много сред чуждите проекти ще са гръцките. Мотивите на фирмите изложители са различни, но повечето от тях очакват да осъществят по-скоро ценни бизнес контакти и да се представят пред клиенти и инвеститори, отколкото да реализират директни продажби. Посетителите ще имат възможност за директен достъп до предприемачи в различни сегменти от пазара, освен това ще могат да сравняват оферти и услуги между тях.

Девет жертви на размириците в Мианма

Недоволство Най-малко девет са жертвите, а стотици са ранените в протестите срещу военната хунта, управляваща Мианма (бивша Бирма) от 45 години. Демонстрациите срещу режима, които през последните дни съб­раха над 100 000 души по улиците на столицата Янгун, бяха оглавени от будистки монаси. За да предотврати нови безредици, полицията в страната затвори пет манастира в столицата и постави барикади с бодлива тел в централните части на града. Около 100 монаси са арестувани през седмицата, а демонстрациите стават все по-многолюдни и ожесточени, предаде Ройтерс. Един от убитите е японският фоторепортер Кенджи Нагаи от агенция APF News. Достъпът до интернет и сигналите на международните мобилни оператори са прекъснати, а войници претърсват хора за камери и мобилни телефони, съобщава Би Би Си. Действията на влас­тите в Мианма бяха порицани от международната общност, а президентът на САЩ Джордж Буш призова Китай да посредничи за мирен преход към демокрация в страната.

Брюксел е готов на компромис за винената реформа

План Европейската комисия е готова за допълнителен диалог и евентуално за компромис по оспорваната реформа на винарския сектор в ЕС. Това заяви в сряда след срещата на земеделските министри на съюза ресорният еврокомисар Мариан Фишер-Боел. Тя подчерта, че в замяна очаква от страните членки същата склонност да смекчат позициите си. Предложената от Брюксел реформа бе посрещната остро от някои страни членки начело с Франция и Германия поради предвидените драстични мерки, които според ЕК ще доведат до повишаване на конкурентоспособността на европейските вина спрямо тези от Чили, Австралия, Калифорния и Южна Африка. Планът на ЕК предвижда намаляване на лозовите насаждения в държавите членки с 12% и преустановяване на практиката за свръхпроизводство на вино. Най-оспорваните предложения обаче са за поетапното изкореняване на 200 хил. хектара лозови масиви и въвеждането на забрана за повишаване на спиртността на виното с добавяне на захар. Брюксел е склонен на компромис и по тях.

САЩ ще разследват частните охранители в Ирак

КОНТРОЛ Американският министър на отбраната Робърт Гейтс изпрати в Ирак специален екип от следователи, които да проучат ситуацията с частните охранителни фирми и да предложат решения на Пентагона. Гейтс обяви пред комисия от Сената, че е притеснен от "надзора и отчетността" на този вид фирми в размирната страна. Той добави, че има достатъчно лостове за контрол, но се опасява от липсата на ресурси за упражнение на тази власт. Скандалът с частните охранителни фирми излезе на бял свят, след като служители на "Блекуотър" убиха 11 иракчани в съмнителен инцидент. Иракското правителство започна разследване на случая и обсъжда нов закон за този вид компании заради гневната реакция на иракчаните. "Блек­уотър" твърди, че е действала в защита на дипломатически конвой. В Ирак действат около 7 хил. частни охранители, които имат договори с Пентагона, а три частни фирми охраняват американските дипломати. Техният имунитет от съдебни прес­ледвания в Ирак е гарантиран със закон от 2004 г.

Сърби и албанци започват директни преговори за Косово

СТАТУТ Дискусията за бъдещето на Косово навлиза в решителна фаза с началото на директни преговори между сърби и албан­ци в Ню Йорк тази седмица. Срещата бе инициирана от международната общност в опит да се намери решение, което да удовлетворява и двете страни. До компромис обаче трудно ще се достигне, след като Белград настоява на Косово да бъде дадена автономия в рамките на Сърбия, докато албанците искат независимост за провинцията. За първи път от началото на спора един срещу друг на масата сядат президентите на Сърбия Борис Тадич и на Косово Фатмир Сейдиу, както и премиерите Воислав Кощуница и Агим Чеку. Директните преговори, на които всяка от страните ще може да представи своя план за бъдещето на размирната провинция, ще продължат два часа, а след това сърби и албанци ще се срещнат поотделно с международната тройка за Косово, която включва представители на САЩ, Русия и ЕС. Тройката има мандат до 10 декември да предложи на ООН план за решаване на проблема със статута на Косово, а ако не успее, ще бъде приложено предложението, което вече направи специалният пратеник на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари - на провинцията да бъде дадена независимост под надзора на ЕС. Косовските албанци вече заявиха, че са готови да обявят едностранно независимост на 10 декември, ако преговорите са безрезултатни, а САЩ обявиха, че са готови да подкрепят независимо Косово. Стремежът на сърбите да запазят суверенитет над провинцията пък е подкрепян от Русия, която се притеснява, че евентуалното отделяне на Косово може да създаде опасен международен прецедент.

Новият Висш съдебен съвет беше избран със скандал

ФАЛСТАРТ. Единадесетте членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС) от квотата на парламента бяха избрани само с гласовете на управляващото мнозинство в петък след скандал, в който опозицията отказа да участва в гласуването. Недоволството беше породено от решението имената на членовете на съвета да не бъдат гласувани поименно. Опозицията поиска това заради "спорната репутация" на някои от предложените имена. За членове на новия ВСС бяха избрани председателят на парламентарната група на НДСВ Анелия Мингова, фирменият съдия в Софийския градски съд Костадинка Наумова и председателят на Софийския военен съд съдия Стойко Стоев, и тримата от квотата на царската формация. По предложение на ДПС в съвета влязоха адвокатът Георги Гатев, председателят на Сливенския окръжен съд Иван Димов и следователят Стефан Петров. От БСП предложиха председателя на варненския военен съд Петър Стоянов, адвокатите Елена Митова-Стоянова и Марияна Дундова, директора на следствието в Благоевград Мая Кипринска, както и съдията от Софийския градски съд Светла Данова. ? Повече на стр. 26-27


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  andantebg

  нима учителската стачка не се случи

 • 2
  Avatar :-|
  Учител

  Каква стачка? Учителите не могат да не са доволни и предоволни.Дават им цели 10%! Догодина . И инфлацията никаква . Само министъра от Варна изненадан от цените - не падат. Думичките просвета , култура , наука , изкуство са неизвестни за това правителство. То е правителство на чалгата. Горе АЗИС! Горе БСП , ДПС , НДСВ . Чалгаджии!!! Много съжелявам , че за вестник Капитал нищо като учителска стачка не се е случило.

 • 3
  Avatar :-?
  гражданин

  Дори и по времето на Съветския социализъм един Радой Ралин успя да напише СИТ ТЪРБУХ ЗА НАУКА ГЛУХ! Сега като започнеш от СОЦИАЛНИЯ агент Гоце, минеш през всички ДАЛАВЕРАДЖИИ в парламента, та стигнеш до ЕРГЕНАШЧЕТО, което започна трудовия си стаж направо като премиер, са не само глухи, но и слепи за оскотяването на българския народ! А за това те имат най-голяма вина - по вестниците /виж 168 часа"/ ги гледаме и агент Гоце, и рокерчето-премиер само часовниците ми са за по тридесет хиляди евро. На социалната министърка - само фишуто и грима за деня са колкото една месечна учителска заплата. Безотговорни безхаберници! Да се махат веднага! Подкрепа на учителската стачка! Всички - и родители, и ученици, да подкрепим учителите! Гоце - оставка! Вълчев - оставка!

 • учител

  Нито просветния министър, нито премиера, нито агент Гоце вече толкова време се ангажират с ясно становище по исканията на българските учители. Ако българските учители бяха осъдени на смърт от Кадафи, всички властници начело с Гоце отдавна щяха да си правят актив как помагат да бъдат спасени невинните жертви. Но тук в Родината си българските учители са осъдени на гладна смърт от същите тези управници - Гоцета, Царисти, Доганчета, Вълчевци в овчи кожи! Всички те организирано упражняват геноцид над българската нация като не само са обрекли на гладна смърт българските учители и учени, а системно унищожават българската духовност и книжнина! А къде е Европа? Нали вече сме част от Европейската демократична общност! Не е ли ПОЗОР за Европа унищожаването на цяла една нация - българската нация, която единствена спаси българските евреи от нацистките концлагери, която спаси и самата Европейска цивилизация от ислямския фундаментализъм на османската империя! Кадафи ли да защити българските учители! До кога Европа ще търпи лъжите на Гоцетата и геноцида, който те упражняват над българите! Оставка на Гоцетата! Оставка на Царистите! Оставка на Доганчетата! Оставка на техните слуги и маши! Подкрепа за българския учител!
  Нека българските журналисти не си правят илюзии, че като обслужват мракобесните антибългарски управници, ще им се размине - и на българската журналистика ще й дойде реда!

 • pisymtse

  Държавата се казва Миянмар (въпреки че на английски "р"-то не се произнася), а столицата и е Рангун!
  Никой не е длъжен да го знае, но като не го знаете, а трябва да пишете за тази държажа, редно е да проверите!!!!!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Да изчезнеш за 60 секунди

Да изчезнеш за 60 секунди

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.