Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

1255 прочитания

София в нарковойна

Поредното наркопокушение бе извършено тази седмица. В четвъртък вечерта пред търговския център Mall of Sofia на бул. "Александър Стамболийски" бе прострелян дилърът Мартин Захариев-Лудия. В момента той е настанен в "Пирогов" с опасност за живота. За него се знае, че е близък до Илиан Варсанов. В началото на седмицата пък бе взривен домът на Иво Цонев-Рапа, за когото се говори, че оперирал в северните квартали на София, сред които "Свобода" и "Надежда". Преди две седмици в "Младост" бе разстрелян близкият до Христофорос Аманатидис-Таки Десимир Николов (убийството му се свързва със заловена наскоро пратка хероин). Това лято в София заради наркоразпределение бяха убити още Емил Кушев и Биляна Наунова, Ивайло Христов и Димитър Георгиев. Анализаторите сравниха нарастващото напрежение със ситуацията, в която се намираше столицата преди четири години. Отделно от наркоубийствата през последния месец в София бяха екзекутирани още двама души - велинградският бизнесмен Бончо Запрянов и разследваният за контрабанда Ивайло Иванов.

Главният секретар на МВР Илия Илиев подаде оставка

Той обясни излизането си от системата на МВР със здравословни проблеми и с това, че е бил подведен да подпише за оперативна комбинация, която е била в разрез с нормативните документи на министерството. Въпреки че МВР не влезе в повече конкретика, стана ясно, че Илиев е подписал документ, който позволява на сочения за производител на дрога сърбин Будимир Куйович да се завърне в България и да работи за службите. Впоследствие обаче Куйович започнал отново да прави амфетамини и западните служби се оплакали в МВР. Илия Илиев бе един от най-приближените до министър Румен Петков. Постът главен секретар на МВР ще заеме шефът на Националната полиция Валентин Петров. На мястото на Петров пък ще застане досегашният шеф на полицията във Варна Веселин Петров (станал известен това лято с агресивната политика към журналистите от Би Би Си). Промяната във ръководството на МВР е съгласувана с премиера и президента, който в края на седмицата с указ узакони кадровите размествания във вътрешното ведомство.

Година условно за Митьо Очите

Соченият от прокуратурата за наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите бе осъден на една година лишаване свобода с три години изпитателен срок за незаконно притежание на оръжие. Условни присъди получиха и гардовете му Христо Широков и Гочо Карагочев. Тримата бяха арестувани през февруари 2004 г. на влизане в София. Съдът гледа делото за втори път - през март 2004 г. Софийският районен съд даде на Очите година и половина условно. Горната инстанция потвърди присъдите на Карагочев и Широков, но намали наказанието на Митьо Очите, като го оправда по обвинението за пистолета и го осъди само за незаконното притежание на муниции. В крайна сметка Върховният касационен съд отмени присъдите и върна делото за ново решаване и през лятото на миналата година то тръгна отново.

Димитър Желязков, за когото се знае, че е бил приближен до бившата групировка ВИС, е задържан по друго дело - за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици. Преди седмица избухна скандал, след като зам. окръжният прокурор на Бургас Светлозар Костов каза, че Очите е контактувал с известни политици.

Правителството одобри наредби за снижаване цените на лекарствата

Правителството гласува две наредби за цените на лекарствата, с които цели да намали стойността на медикаментите, заплащани от пациентите и от държавата. Цената на производител на лекарствата по лекарско предписание, за които плащат обществени фондове (здравната каса, здравно министерство и държавните болници), трябва да е равна на левовата равностойност на най-ниската цена, на която купуват същия продукт здравните каси в осем държави - членки на ЕС. Надценките за дистрибуторите и за аптеките намаляват средно с една четвърт спрямо сегашните. Обществените фондове ще купуват лекарства със същите надценки, с които това правят и гражданите. В момента здравната каса изисква допълнителни отстъпки от всички участници по веригата производител-дистрибутор-аптека. Въпреки съпротивата на Сдружението на българските производители беше прието генерични лекарства да се плащат с обществени средства само ако цената им не надхвърля половината от цената на оригиналния медикамент.

Европа отправи препоръки за вятърните перки

Постоянният комитет на Бернската конвенция на Съвета на Европа е отправила десет строги препоръки към българското правителство заради неспазването на международния договор за защита на птиците. Според комитета страната нарушава договора, тъй като разрешава строеж на вятърни генератори на прелетния път на птиците Виа Понтика в района на Балчик и Калиакра, като така създава риск за опазването на популациите. Това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Една от препоръките е България да преразгледа одобрените проекти за вятърни генератори по Черноморието, както и в районите на "Натура 2000". Ако критиките не се вземат предвид, е възможно комитетът да сигнализира за нарушение Европейската комисия и тя да санкционира България. Още през 2005 г. Бернската конвенция поиска от страната да преразгледа проектите за вятърни перки по морето. И до момента институциите не са реагирали на сигналите.

46 - 158 млн. евро ще са инвестициите от армейски сделки

Инвестициите в българската икономика под формата на офсет от сключените до момента договори за модернизация на армията се очаква да бъдат 158 млн. евро. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на конференция по темата в София в сряда. При офсета компанията, която продава на държавата въоръжение, се ангажира да направи директно или чрез свои партньори инвестиция в страната, равна на определен процент от стойността на основната сделка. Досега договорите за модернизация на българската армия са четири: с мултинационалната "Даймлер-Крайслер" за високопроходими автомобили, с италианската "Аления" за транспортни самолети, с базираната във Франция "Юрокоптер" за хеликоптери и с американската "Текстрон" - за бронетранспортьори. Изпълнените досега офсетни инвестиции в България са за общо 46.73 млн. евро, сочат данните на икономическото министерство, което одобрява офсетните споразумения и следи за изпълнението им. Обектите на офсета варират от изграждане на оранжерии за цветя, през обучение на български студенти в чужбина, до създаване на софтуерна система за обмен на информация между компаниите от отбранителната индустрия. Далеч не всички офсетни програми на доставчиците на ново оборудване за армията обаче вървят гладко. Наскоро например се разбра, че "Юрокоптер" предлага да продаде ангажиментите си за инвестиции в България на британска компания. По думите на премиера Сергей Станишев и икономическия министър Петър Димитров, обаче офсетът и занапред ще продължава да е приоритет при избора на доставчици за модернизация на армията.

Суходол пак на протест срещу боклука

Жителите на столичния квартал Суходол отново протестират срещу отварянето на сметището в квартала им. Както вече е известно, преди няколко седмици правителството реши, че е най-подходящо боклуците на София да се извозват в Суходол. Това трябва да стартира до месец и да продължи до трайно решаване на проблема. Сметището в Суходол беше затворено през миналата година, но според правителството там все още има свободен обем. Договорите с Карлово и Цалапица, където се извозваха балирани отпадъци от София, изтичат.

"Рила-буфер" окончателно отпадна от "Натура 2000"

Изключване Правителството окончателно изключи зоната "Рила-буфер" от екологичната мрежа "Натура 2000". На заседанието в четвъртък са били разгледани 48 зони и одобрени 47 от тях. Преди около месец Националният съвет по биоразнообразие също изключи "Рила-буфер" от екомрежата. Няма логичен отговор на въпроса защо "Рила-буфер" отпада от защитените зони. Известно е обаче, че към този терен има огромен инвеститорски интерес. Там попадат проектите "Супер Боровец", "Паничище - Езерата - връх Кабул" и други. Според министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров България вече е изпълнила ангажиментите си към "Натура 2000", защото е постигнала покритие от 33.8% от територията на страната. Общият списък на териториите, които страната ни предлага на Европейската комисия по "Натура 2000", е 114 по директивата за дивите птици и 228 по директивата за местообитанията. Последната дума обаче има Брюксел, който трябва да одобри българското предложение в рамките на три години.

Чавес се надява на вечна власт

Президентът на Венецуела Уго Чавес може да получи пожизнена власт на референдум, който трябва да се проведе на 2 декември. На всенародно допитване ще бъдат подложени промени в конституцията, които разрешават държавният глава да бъде преизбиран многократно и му дават право да управлява директно централната банка и валутния резерв. Ако бъдат одобрени поправките в основния закон, държавата ще може да национализира частна собственост без предупреждение и да задържа хора без конкретно обвинение в извънредни ситуации. Освен това ще бъде намален работният ден и ще бъде създаден специален пенсионен фонд, част от стремежа на Чавес да сътвори социалистическа утопия във Венецуела. Заради спор с колумбийския президент Алваро Урибе около посредническа мисия за освобождаване на заложници ексцентричният Чавес обяви по-рано през седмицата, че ще прекъсне всякакви отношения с Колумбия.

Предизборни арести в Русия

В седмицата преди парламентарните избори в Русия на 2 декември опозиционният лидер и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров бе арестуван и излежа петдневна присъда, наложена му за организиране на незаконна демонстрация. Каспаров бе задържан в събота след протестен митинг на водената от него опозиционна партия "Другата Русия". Тогава заедно с него бяха арестувани още десетина души, сред които лидерът на младежката секция на партията "Яблоко" Иля Яшин и дъщерята на Егор Гайдар - Мария. Веднага след освобождаването му от ареста Каспаров заяви пред журналисти, че Русия рискува да се превърне в тоталитарна държава и че процесът срещу него е бил инсценировка. "Надявам се, че хората по света виждат какво се случва с опозиционните активисти в Русия", заяви Каспаров. "Този режим е в опасност да се превърне в диктаторски", каза той, визирайки управлението на президента Владимир Путин. "Другата Русия" бе спряна от участие в изборите, тъй като Централната избирателна комисия (ЦИК) на Русия отказа да регистрира предложената листа. Междувременно радио "Ехото на Москва" съобщи, че световноизвестният писател и дисидент Владимир Буковски е бил задържан в четвъртък в Санкт Петербург заради пресичане на непозволено място. Според социологическите проучвания на изборите, които ще определят състава на Думата за следващите четири години, пропрезидентската партия "Единна Русия", начело на чиято листа е самият Путин, ще вземе над 62% от гласовете, или 313 от общо 450 места. Президентът изрази увереност, че парламентарните избори ще бъдат максимално прозрачни и честни.

Оранжевата коалиция възкръсна в Украйна

Пропрезидентската партия "Наша Украйна" и Блокът на Юлия Тимошенко подписаха споразумение за създаване на коалиционно правителство, съобщиха световните агенции. Така два месеца след парламентарните избори в страната беше възродено сътрудничеството от времето на оранжевата революция през 2004 г. В следващите дни двете партии трябва да изберат премиер и председател на парламента, които да бъдат одобрени от президента Виктор Юшченко. От "Наша Украйна" вече издигнаха сегашния външен министър Арсений Яценюк като кандидат за председател на парламента и се очаква той да бъде избран следващата седмица. Коментатори смятат, че това засилва шансовете на Тимошенко отново да заеме премиерския пост, близо три години след като беше отстранена от Юшченко. Политическите анализатори обаче са скептични относно шансовете възродената коалиция да оцелее за по-дълъг период от време. От опозицията вече не крият желанието си за предсрочни избори през пролетта на следващата година.

Мушараф обеща да отмени извънредното положение

Пакистанският президент Первез Мушараф положи клетва за втори пореден мандат като държавен глава и обеща да отмени извънредното положение в страната на 16 декември. Това се случи ден след официалната церемония, на която той формално се раздели с поста на върховен главнокомандуващ на пакистанската армия. Президентът призова всички партии да участват в парламентарните избори през януари. Мушараф въведе извънредно положение в началото на ноември, отмени конституцията и уволни съдиите от Върховния съд, който заплашваше да отмени преизбирането му за президент. Тогава той се оправда, че съдиите се месят в работата на правителството и пречат на борбата с тероризма. Мушараф бе подложен на силен натиск от страна на международната общност през последните месеци да се откаже от военните си задължения. Като държавен глава той не може да има военни функции. Основната му конкурентка, бившият премиер Беназир Бхуто, вече потвърди, че ще участва в изборната кампания през януари.

Младежки бунт подпали парижко предградие

Нелепата смърт на две момчета провокира най-ожесточените от 2005 г. насам сблъсъци между младежи и полиция в предградието Вилие-льо-бел на Париж. Разярените младежи обстрелваха с ловни оръжия и въздушни пушки няколко полицейски кордона, при което бяха ранени 82 служители на реда. В сблъсъците бяха напълно изгорени 60 автомобила и пострадаха няколко административни сгради. Двете момчета загинаха по-рано през седмицата при катастрофа с полицейска кола. В крайна сметка полицията възстанови реда в предградието като цяло, но остана в състояние на бойна готовност. Кметовете от засегнатото предградие обвиниха правителството, че не е направило достатъчно след бунтовете от преди две години. От своя страна френският президент Никола Саркози заяви, че отговорът на безредиците няма да е отделяне на повече пари на данъкоплатците, а арест на инициаторите на бунта. Той порица и онези, които "определят всеки престъпник като социална жертва и всеки бунт като социален проблем".

София в нарковойна

Поредното наркопокушение бе извършено тази седмица. В четвъртък вечерта пред търговския център Mall of Sofia на бул. "Александър Стамболийски" бе прострелян дилърът Мартин Захариев-Лудия. В момента той е настанен в "Пирогов" с опасност за живота. За него се знае, че е близък до Илиан Варсанов. В началото на седмицата пък бе взривен домът на Иво Цонев-Рапа, за когото се говори, че оперирал в северните квартали на София, сред които "Свобода" и "Надежда". Преди две седмици в "Младост" бе разстрелян близкият до Христофорос Аманатидис-Таки Десимир Николов (убийството му се свързва със заловена наскоро пратка хероин). Това лято в София заради наркоразпределение бяха убити още Емил Кушев и Биляна Наунова, Ивайло Христов и Димитър Георгиев. Анализаторите сравниха нарастващото напрежение със ситуацията, в която се намираше столицата преди четири години. Отделно от наркоубийствата през последния месец в София бяха екзекутирани още двама души - велинградският бизнесмен Бончо Запрянов и разследваният за контрабанда Ивайло Иванов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  ЕКСПЕРТ по сигурност!

  През седмицата НС се занимава със Закона по създаване на ДАНС. Няма да се спирам на споровете в дегтайли но като ЕКСПЕРТ в тази област ще кажа, че на ТОЯ ЕТАП такава НЕ Е НУЖНА по простата причина, че се поставя каруцата пред коня;
  НЕОБХОДИМО и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛИВИЕ е преди създаването на такъв вид структура да има ОТДЕЛЕН ЗАКОН третиращ конкретно функциите, задачите и
  "Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще извършва дейност за наблюдение, разкриване, противодействие и предотвратяване на замислени, подготвяни или осъществявани посегателства срещу националната сигурност, защита на класифицираната информация, на стратегическите обекти на страната, криптографската защита на информация от посолствата и консулствата в чужбина. ДАНС ще получава, съхранява, проучва, анализира и разкрива информация, получена при условията и по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари" и т.н....!
  1.Че, това са ФУНКЦИИ и ЗАДАЧИ в момента и би трябвало да го прави-"НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА СИГУРНОСТ"!
  2.Тоест ПРИЧИНИТЕ са други които не се обявават;
  ТОВА Е НЕСЕРИОЗНО!

 • 2
  Avatar :-|
  ЕКСПЕРТ по сигурност!

  През седмицата НС се занимава със Закона по създаване на ДАНС. Няма да се спирам на споровете в дегтайли но като ЕКСПЕРТ в тази област ще кажа, че на ТОЯ ЕТАП такава НЕ Е НУЖНА по простата причина, че се поставя каруцата пред коня;
  НЕОБХОДИМО и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛИВИЕ е преди създаването на такъв вид структура да има ОТДЕЛЕН ЗАКОН третиращ конкретно функциите, задачите и
  "Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще извършва дейност за наблюдение, разкриване, противодействие и предотвратяване на замислени, подготвяни или осъществявани посегателства срещу националната сигурност, защита на класифицираната информация, на стратегическите обекти на страната, криптографската защита на информация от посолствата и консулствата в чужбина. ДАНС ще получава, съхранява, проучва, анализира и разкрива информация, получена при условията и по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари" и т.н....!
  1.Че, това са ФУНКЦИИ и ЗАДАЧИ в момента и би трябвало да го прави-"НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА СИГУРНОСТ"!
  2.Тоест ПРИЧИНИТЕ са други които не се обявават;
  ТОВА Е НЕСЕРИОЗНО!

 • 3
  Avatar :-|
  допълнение към постинг №2

  ...НЕОБХОДИМО и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ е преди създаването на такъв вид структура да има ОТДЕЛЕН ЗАКОН третиращ конкретно функциите, задачите и контрола на отделните разузн.служби-СВИ/бившето РУМНО/, НСС, Служба ВП и ВКР и НРС! Без наличието на такъв закон и РАЗДЕЛЕНЕИЕ в конкретика плюс ГРАЖДАНСКИЯ КОНТРОЛ създаването на ДАМС е МЪРТВОРОДЕНО бебе... и т.н
  Поправката е моя!

  ЕКСПЕРТ по сигурност!

  06.12.2007г.
  гр.София!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

KапиталНО

KапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK