Бизнес седмицата

Застраховането расте с 18,73% на годишна база

Подем С 18.73% е нараснал брутният премиен приход на застрахователния сектор към края на първото тримесечие на 2008 г. в сравнение със същия период на 2007 г. Ръстът в общото застраховане е с 18.08% до 142.9 млн. лв. Отбелязаният растеж в животозастраховането е с 22.54% до 63.5 млн. лв. На годишна база най-голямо нарастване се наблюдава при застраховки "Плавателни съдове" (46%), "Релсови превозни средства" (43%) и "Автокаско" (31%) в общото застраховане и "Злополука" (47%) и "Живот", свързана с инвестиционен фонд (46.5)% в животозастраховането.

Булгартабак вдига цените от юли

Цигари До началото на юли "Булгартабак" ще увеличи за втори път през тази година цените на цигарите си. Причина за поскъпването на тютюневите изделия е повишеният акциз от началото на годината. Промяната не се отнася за марките "Виктори" и "Арда", които вече са достигнали реалната си стойност съобразно акцизната ставка и се продават съответно срещу 2.75 лв. и 2.20 лв. Очаква се до няколко дни от "Булгартабак" да пуснат нова марка цигари Welcome в опаковака от 16 цигари, която ще струва 1.85 лв. Холдингът държи около 63% от пазара на цигари в България.

Без предпазна клауза за авиацията

Развръзка Проверка на Европейската агенция за авиационна безопасност EASA от началото на май е удостоверила, че българската администрация е отстранила всички 11 проблема в областта на авиационната безопасност. Според министъра на транспорта Петър Мутафчиев през септември може да бъде отменена предпазната клауза за сектора. Тя беше наложена на България, защото страната не изпълни всички необходими изисквания. Когато падне ограничението, българските авиокомпании ще могат да летят свободно в ЕС, а не на база на двустранни споразумения.

"Пазарджик БТ" купува фабрика в Босна

Сделка Българското дружество "Пазарджик БТ" ще придобие мажоритарен дял от босненската цигарена фабрика Fabrika Duhana Mostar. Компанията, в която мажоритарен собственик е приближеният до Христо Ковачки бизнесмен Чавдар Пейчев, е била одобрена от босненската Агенция за приватизация за победител в процедурата по пряко договаряне за продажба на 67% от капитала на тютюнопроизводителя. Останалите 33% от дружеството вече са в ръцете на частни инвеститори. Босна и Херцеговина оценява дела си в предприятието на 3.5 млн. евро.

Нова кредитна карта пускат на пазара

Оферта Българското небанково дружество "Интеркарт файнанс" пусна на пазара кредитната карта iCARD, която има два кредитни лимита и включва услуга за разсрочено плащане чрез SMS. Клиентите могат сами избират кои плащания и как да разсрочат, като максималният период за разсрочване е 36 месеца. Картата се предлага във варианти Classic, Gold и Platinum с лихвени равнища съответно 16%, 14% и 12% на годишна база. При разсрочване лихвите са съответно 15%, 13% и 11%. Компанията очаква да привлече около 100 хил. клиенти за първите две години.

Bear Stearns остана в историята

Финал Акционерите на американската инвестиционна банка Bear Stearns одобриха продажбата на групата за 2.2 млрд. долара на конкурента JP Morgan Chase. Основаната преди 84 години институция стана една от най-големите жертви на кредитната криза в САЩ. "Искам да се извиня на акционерите. Попаднахме в епицентъра на създадения от нас ураган", заяви председателят на управителния съвет на банката Джейм Кейн. Bear Stearns беше купена от JP Morgan на цена от 10 долара на акция, а само преди година книжата й се търгуваха над 150 долара.

Сделки и проекти

Близо 950 млн. долара планира да инвестира японската компания Itochu Corp. в изграждането на соларен парк в България до 2010 г., съобщи Ройтерс, позовавайки се на японския бизнес вестник Nikkei. Проектът ще бъде един от най-големите соларни паркове в света и ще генерира 100-мегавата електроенергия.

Над 100 млн. евро ще бъдат вложени в изграждането на "Симеоново ривър парк" край София. Инвеститори са българската строителна компания "Литос" и "Интер бългериън пропъртис" - инвестиционна компания със седалище в Ирландия, която проявява интерес към имотния пазар в страната. "Мото-Пфое" откри 16-ия си продажбено-сервизен комплекс в сраната - в Пазарджик. Близо 1 млн. лв. ще бъдат инвестирани в комплекса с обща площ от 9500 кв.м , като до този момент са вложени общо 700 хил. лв. "Ломско пиво" ще увеличи капитала на дружеството от 4.5 на 6 млн. лв. Увеличението ще се извърши чрез издаване на 1.5 млн. акции с номинал от 1 лв. и емисионна стойност от 3 лв. France Telecom поиска банков заем в размер на 10 млрд. евро, с който да финансира придобиването на скандинавския оператор TeliaSonera.

Корейската LG Electronics, китайската Haier Group и мексиканската Controladora Mabe наддават за бизнеса с домакински уреди на General Electric.

Цифром

1233 лв. стойност на 1000 лв., инвестирани в БГ40 преди една година

18,1% е ръстът на годишна база на брутния премиен приход по общо застраховане за първото тримесечие на 2008 г. За същия период брутният премиен приход по животозастраховане нараства с 22,5%.

Източник: НСИ

Словом

"България е пазарът мечта за вносителите на луксозни стоки."

Хорст Ебхарт, изп. директор на "Хипо-Алпе-Адриа лизинг България"

"Не сме компания под обсада, но сме готови да изслушаме отново Microsoft."

Джери Янг, изпълнителен директор на Yahoo

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня