Бизнес седмицата

Бизнес седмицата

4198 прочитания

Превратът на фондовата борса не успя

Подкрепа С подкрепата на държавата като основен акционер (44%) ръководството на Българската фондова борса се запази въпреки критиките на брокери. Те се оплакваха от нерационални разходи и лоша комуникация с експертите на пазара, като поискаха смяна на целия съвет на директорите. На провелото се на 30 юни общо събрание на акционерите обаче не беше прието никое от предложенията на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП). В самата браншова организация настъпиха разногласия и не всички застанаха зад предложенията си.

"Булгаргаз" и "Газ до Франс" ще си партнират

Доставки "Булгаргаз" и френската "Газ дьо Франс" подписаха споразумение за стратегическо партньорство за развитие на пазара на природен газ и осигуряване на сигурността на доставките. Меморандумът беше парафиран в четвъртък в Париж от главния изпълнителен директор на българската газова компания Любомир Денчев и френският му колега Жан-Франсоа Сирели. Същия ден премиерът Сергей Станишев пристигна на официална визита във френската столица. "Газ дьо Франс" проявява интерес към проекта "Южен поток", който ще доставя руски газ за Европа през България.

Застраховането продължава да расте

Растеж С 23.1% на годишна база нараства застрахователният сектор към края на май 2008 г. Отчетеният ръст е 22.4% в общото и 26.6% в животозастраховането. Записаните премии за периода януари-април 2008 г. възлизат на 477 млн. лв. в общото и 89 млн. лв. в животозастраховането. С пазарен дял от 19.82% и брутни записани премии над 94 млн. лв. лидер по общо застраховане е ЗПАД "Булстрад". В животозастраховането най-голямо пазарно присъствие - от 21.90%, има ЗАД "Алианц България Живот". Премийният му приход към 30 април е реализирало 19.5 млн. лв.

"Мобиком" прекратява дейността си

Отбой На 5 август БТК спира услугите, предлагани от компанията си "Мобиком". В момента аналоговата технология се ползва от по-малко от 3 хил. души, като част от тях са служители на БТК. Комисията за регулиране на съобщенията вече е одобрила спирането на услугата. На сегашните абонати на "Мобиком" ще бъдат предложени преференциални условия при закупуване на нови телефони и тарифни планове на "Вивател". Аналоговата мрежа ще има няколко приложения, сред които осигуряване на фиксирана телефония на труднодостъпни планински места.

Fly Baboo с директни полети до Женева и Ница

Оферта Независимата швейцарска авиокомпания Fly Baboo вече предлага директни полети от София до Женева и Ница. Изпълнителният директор на APG Bulgaria Огнян Благоев, основен представител на Swiss Airline Baboo, коментира, че с откриването на новите дестинации се предоставят нови, по-големи възможности както за бизнес и луксозен туризъм, така и за пътувания с лимитиран бюджет. Швейцарската компания e създадена през 2003 г. и предлага бизнес и частни пътувания в Швейцария и Западна Европа. Досега е превозила над 500 000 пътници.

ЕЦБ повиши лихвата заради инфлацията

Решение Eвропейската централна банка повиши основната си лихва с четвърт процентен пункт до 4.25%, най-високото й равнище от 2001 г. досега. Президентът на институцията Жан-Клод Трише обяви, че покачването се налага заради "борбата с инфлацията" в еврозоната, която достигна 4%. Трише често е критикуван, че отдава прекалено внимание на инфлацията, а не се опитва да стимулира икономическия растеж чрез намаляване на лихвите. ЕЦБ прогнозира, че растежът в еврозоната ще се забави до 1.5% през следващата година спрямо 1.8% през 2008 г.

Сделки и проекти

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация одобри договора за продажба на БМФ. Купувач е българо-германският консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" , а цената за 70% от параходството е 440 млн. лв. Сдружение "Пътища Видин", в което "Холдинг Пътища" АД е водещ инвеститор, е сключило договор за изпълнение на "Проект за рехабилитация на пътната инфраструктура, Лот 1 - Северозападна област", на стойност 14 млн. лв. Седем месеца след стартирането си веригата за бързо хранене "Чичо Хранко" откри в софийските Централни хали 100-ния си обект. Досега инвестиците за разрастване и налагане на марката са 11.4 млн. лв.
Три милиона лева ще вложи БОРД-ДЕ в изграждането на ваканционен комплекс Victoria Hill край Поморие. Разгънатата застроена площ на селището ще е 3600 кв.м. "Наврас" - Варна спечели на търг с явно наддаване "Булгарплод експорт" ООД за 1.15 млн. лв. Дивидент от 2.2 млн. евро ще получи Българската народна банка от акционерното си участие в Банката за международни разплащания.
British Airways купи френската авикомпания за бизнес полети L'Avion, която ще обедини с подразделението си OpenSkies.

Vodafone се насочи към Африка, след като купи за 900 млн. долара контролен дял от 70% в Ghana Telecom.

Цифром

955 лв. стойност на 1000 лв., инвестирани в БГ40 преди една година

588 млн. лв. достигна печалбата на банковата система към края на месец май, което е с 52.1% повече спрямо същия период на 2007 г.

Източник: БНБ
Словом "Скоро може да произвеждаме най-скъпия ток в Европа."

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум

"Цените на нефта може да стигнат и 170 долара на барел през лятото"

Шакиб Халил, президент на ОПЕК


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход