Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

1391 прочитания

Опозицията връчи "заповед" за уволнение на кабинета

Над един милион подписа под символичната заповед за уволнението на правителството връчиха представители на опозицията на министър-председателя Сергей Станишев. Първоначално премиерът отказа да приеме лично документа, но по-късно прекъсна заседанието на кабинета и посрещна делегацията с думите "Здравейте, циркаджии". След като разгледа класьор с произволно избрани подписи, Станишев обвини представителите на ГЕРБ, ДСБ и СДС във фалшификация. Като мотиви той изтъкна повторенията на имена, идентичните или близки подписи и почерци, както и инициали, които не съвпадат с първите букви. Събраните подписи бяха поставени в урна пред сградата на Министерския съвет. От опозицията обещаха те да останат там до изборите. "Така се изнерви това момче, че просто си изпуска нервите непрекъснато", коментира жеста на Станишев неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Прокуратурата обискира офиси на заподозрени за източване по САПАРД

Прокурори и полицейски служители от специализирания отдел за противодействие на престъпленията против финансовата система на ЕС към прокуратурата са претърсили повече от 40 офиси и жилища на фирми и лица, срещу които има образувани досъдебни производства за злоупотреби със средства по програмата САПАРД, съобщиха от държавното обвинение. Делата са образувани по констатации на ОЛАФ с подозрения за извършени престъпления по проекти от страна на бенефициенти, посредници, чиновници. Акцията на прокуратурата се е провела в 8 града в страната.

Опозицията: Трябва по-голям контрол върху даренията за партиите

Увеличаването на субсидията и ограничаването на даренията ще решат само част от проблемите с прозрачността при финансирането на партиите, но само ако е съпроводено с други мерки, които управляващите не предвиждат, заяви Екатерина Михайлова (ДСБ) по време на обсъждането първо четене на промените в Закона за политическите партии. Опозицията се обяви против предлаганите от БСП и НДСВ поправки, които предвиждат държавната субсидия за партиите да се увеличи три пъти, както и да се ограничат даренията от физически лица. Управляващите предлагат още на избори да се допускат само партии, които имат създадени структури в поне половината общини в страната.

Дадоха ДАНС на прокуратурата

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност ще изпрати резултатите от проверката си в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) на прокуратурата, съобщи председателят й Минчо Спасов. По думите му държавното обвинение трябва да се произнесе дали служители на агенцията са извършили престъпление с образуването и воденето на информационно дело "Галерия", свързано с разработване на медии. Спасов каза още, че проверката на депутатите в ДАНС е показала, че не е посочена обосновка за искането на разпечатки и записи чрез СРС-та на телефонни разговори. Освен това не е имало план за провеждане на оперативните мероприятия по делото.

Русия плаща дълга си към България

Руската федерация ще върне държавния си дълг от 30 млн. долара на България. Това съобщи руският вицепремиер Сергей Собянин след 12- ата сесия на българско-руската икономическа комисия, която се проведе тази седмица в София. Собянин заяви, че финансовото министерство на Русия е готово чрез еднократно парично плащане да покрие дълга. България и Русия се отказват и от всичките си претенции по старите оръжейни договори за лицензи. До края на годината те ще подпишат ново междуправителствено споразумение в тази област. Досега Русия обвиняваше България, че военните й заводи ползват руски оръжейни лицензи, без да плащат за това. България пък настояваше, че действието на лицензите е изтекло, и от своя страна обвиняваше Русия, че са й нанесени финансови щети заради неплатени поръчки. До края на годината ще бъде изградена фериботната връзка Варна - порт Кавказ, се договориха още двете страни. Ще се започнат и преговори с "Газпром" за увеличаване на доставките на газ за България.

България е най-неконкурентна в Европейския съюз

България заема 76-а позиция по конкурентоспособност, показва последната класация на Световния икономически форум в Давос. Страната ни се изкачва с три места в анализа, но е последна във вътрешното подреждане между страните - членки на Европейския съюз. Като цяло тази позиция оформя икономическото ни положение като лошо. Пред България са страни като Черна Гора (65-а) и Виетнам (70-а). В изследването участват общо 130 държави. То съчетава количествени индикатори с мнения и очаквания на предприемачи от всяка страна. Показателите, които дърпат България назад в класацията, са висока корупция и тромава съдебна система. Работата и ефективността на държавните институции също се оценяват като проблемни. Други критични показатели са инфраструктурата и нивото на образование. Обезпокоителни са и слабите резултати по отношение на иновативността на българските предприятия - едва 96-о място при 88-о през миналата година. През тази година в проучването са включени 100 фирми от България.

Всички имотни проекти се събраха под един покрив

За четвърти пореден път отвори врати балканското изложение за недвижими имоти BalPEx (Balkan Property Exhibition). Изложението вече се наложи като място, на което се срещат професионалисти от бранша и крайни клиенти, и се превърна в барометър за развитието на пазара. В тазгодишното издание участват над 130 компании - строителни предприемачи, фирми за професионално управление на имоти, дружества за консултантски, брокерски и други услуги, свързани с недвижимите имоти. А организаторите очакват броят на посетителите да надхвърли 6 хил. души. Отново най-многобройни са жилищните проекти. Могат да се срещнат и оферти за апартаменти ново строителство в столицата с цени от 28 900 евро, както и редица бонуси и отстъпки, ако жилището се договори по време на изложението. BalPEx ще продължи от 10 до 12 октомври в "Интер експо център", София, като входът за всички посетители е безплатен.

Правителството предлага 50% увеличение на данъчните оценки за имоти

Данъчните оценки за недвижимите имоти ще бъдат вдигнати с 50%, за да се навакса изоставането им от реалните пазарни цени. Като компенсация за собствениците на имоти се намаляват ставките за данък сгради и сегашните граници от 1.5 промила до 3 промила се заменят с нов диапазон - от 1 до 2 промила. Това са част от идеите за промени в данъчните закони за следващата година, които предлагат от Министерството на финансите. Според експерти реално повишение на данъка ще има само ако общините вдигнат сегашните си ставки до максималната, предлагана от финансовото министерство. Друга промяна е необлагаемата стойност при дарение и наследство на недвижими имоти да падне от 250 хил. лв. на 70 хил. лв. Като частична компенсация отново се предлага намаление на ставките за облагане. При братя и сестри тя ще варира от 0.4% до 0.8% вместо сегашните от 0.7% до 1.4%. За всички останали досегашният данък в рамките на 5% до 10% ще стане от 3.3% до 6.6%. Друго изменение предвижда доходите от сделки с акции на физическите лица да се освобождават от данъчно облагане и когато инвестициите са направени на друга борса в страна - членка на Европейския съюз. Мярката ще важи и за фирмите. В Закона за акцизите и данъчните складове е предвидено по-висока ставка за въглищата и кокса - с 50%. Средното крайно повишение на акциза за цигарите ще бъде с 29%. Електроенергията за стопански нужди ще се облага с 16.66% по-висока ставка. През тази година няма да се правят промени в ставките на корпоративния данък, плоския данък и данък върху добавената стойност.

Косово отива на международен съд

Общото събрание на ООН подкрепи искането на Сърбия Международният съд в Хага да се произнесе дали е законна декларацията за независимост на Косово. Бившата сръбска автономна област се отцепи от Сърбия през февруари и беше призната от повечето големи западни държави въпреки протестите на Белград. Очаква се съдът да разгледа случая и да се произнесе в срок от минимум две години, което ще забави значително интеграцията на Косово в международната общност. Решението случаят да бъде внесен в съда беше подкрепено дори и от страни, които вече са признали Косово, с аргумента, че всяка държава има правото да поиска мнение от най-високата съдебна инстанция. До момента 50 страни - членки на ООН, са признали независимостта на Прищина. Последни сториха това Македония и Черна гора тази седмица. Така Босна остана единствената бивша югорепублика, която още не е признала Косово. Докато международният съд не се произнесе, Косово не може да стане член на ООН и на други организации.

Обама отново поведе пред Макейн

Кандидат-президентът на демократите Барак Обама има аванс от шест пункта пред републиканеца Джон Макейн по-малко от месец преди изборите в САЩ, показват последните социологически проучвания. Вторият директен дебат между двамата, който се проведе през седмицата, беше гледан от 63.2 милиона зрители, с 10 милиона повече, отколкото първия, но не можа да достигне аудиторията, която привлече единствения пряк сблъсък между кандидатите за вицепрезиденти - републиканката Сара Пейлин и демократа Джо Байдън. Анализаторите определиха втория дебат като доста вял. Двамата кандидати повториха нападките от първата дискусия около външната политика на САЩ, войната в Ирак и ядрената програма на Иран. Финансовата криза също беше основна тема, като Обама и Макей назоваха и евентуалните си кандидати за поста финансов министър - съответно милиардера Уорън Бъфет и бившата директорка на eBay Мег Уитмън.

Нови извънредни избори в Украйна

Украинският президент Виктор Юшченко разпусна парламента на страната и свика извънредни избори за 7 декември, поставяйки точка на продължилите месеци спорове с премиера Юлия Тимошенко. Това ще бъдат третите парламентарни избори в Украйна за последните три години. Управляващата коалиция се разпадна миналия месец, след като пропрезидентската партия "Наша Украйна" напусна кабинета в знак на протест срещу намерението на парламента да ограничи правомощията на държавния глава. В телевизионно обръщение Юшченко посочи като мотив за решението си липсата на парламентарно мнозинство и желанието на Тимошенко за повече власт. Блокът на Тимошенко пък от своя страна обвини президента в опит да узурпира цялата власт и се обяви против вота, за който не са предвидени средства в държавния бюджет. Според анализатори след изборите Юшченко най-вероятно ще търси като коалиционен партньор Партията на регионите, водена от неговия противник от времето на оранжевата революция Виктор Янукович.

САЩ и Северна Корея може да стигнат до споразумение

Северна Корея обяви, че ще активира отново ядрения си реактор, който й позволи да произведе достатъчно плутоний за ядрено оръжие, и изхвърли инспекторите на ООН оттам. Пхенян може и да играе познатата игра на преговори под натиск, като иска да накара САЩ да го извадят от списъка с държави, подкрепящи тероризма. Ако бъде извадена от черния списък, азиатската страна ще получи много повече възможности за търговия с отпадането на редица санкции. Индикации от различни дипломатически източници посочиха, че е възможно Вашингтон да приеме това искане временно в името на продължаването на преговорите за разоръжаването на Северна Корея. САЩ обаче искат пълен списък с дейностите на комунистическата държава по ядрената й програма - нещо, което Северна Корея още не е изпълнила. Като допълнителен "стимул" КНДР отново прибягна до дрънкане на оръжие - страната приготви десет ракети с близък обсег на действие, които да изстреля в Жълто море, като нарече това военно упражнение.

Косово отива на международен съд

Общото събрание на ООН подкрепи искането на Сърбия Международният съд в Хага да се произнесе дали е законна декларацията за независимост на Косово. Бившата автономна област се отцепи от Сърбия през февруари и беше призната от повечето големи западни държави въпреки протестите на Белград. Очаква се съдът да разгледа случая и да се произнесе в срок от минимум две години, което ще забави значително интеграцията на Косово в международната общност. Решението случаят да бъде внесен в съда беше подкрепено дори и от страни, които вече са признали Косово, с аргумента, че всяка държава има правото да поиска мнение от най-високата съдебна инстанция. До момента 50 страни - членки на ООН, са признали независимостта на Прищина. Последни сториха това Македония и Черна гора тази седмица. В обща декларация те заявиха, че решението е взето след изчерпателен анализ и потвърдиха намерението си и занапред да развиват отношенията си със Сърбия. Така Босна остана единствената бивша югорепублика, която още не е признала Косово. В Белград приеха остро решението на Скопие и Подгорица и дори изгониха посланика на Черна гора в Сърбия, което е безпрецедентна мярка до момента. Подобни действия обаче не бяха предприети спрямо Македония. Според сръбския външен министър Вук Йеремич действията на Подгорица и Скопие застрашават регионалната стабилност. Белград реши също така да върне посланиците си, които изтегли от страните, признали Косово до момента. В същото време Марти Ахтисаари, който беше специален пратеник на ООН за решаването на статута на Косово, получи Нобелова награда за мир.

Опозицията връчи "заповед" за уволнение на кабинета

Над един милион подписа под символичната заповед за уволнението на правителството връчиха представители на опозицията на министър-председателя Сергей Станишев. Първоначално премиерът отказа да приеме лично документа, но по-късно прекъсна заседанието на кабинета и посрещна делегацията с думите "Здравейте, циркаджии". След като разгледа класьор с произволно избрани подписи, Станишев обвини представителите на ГЕРБ, ДСБ и СДС във фалшификация. Като мотиви той изтъкна повторенията на имена, идентичните или близки подписи и почерци, както и инициали, които не съвпадат с първите букви. Събраните подписи бяха поставени в урна пред сградата на Министерския съвет. От опозицията обещаха те да останат там до изборите. "Така се изнерви това момче, че просто си изпуска нервите непрекъснато", коментира жеста на Станишев неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.