Какво се случи през седмицата

2531 прочитания
Първанов поиска нова декларация на националното съгласие
Политическите сили да постигнат съгласие по основните национални приоритети, по които ще се работи, независимо от формата на следващото правителство. Това призова в петък президентът Георги Първанов в лекция за новите предизвикателства по националната сигурност. Държавният глава направи аналогия с Декларацията на националното съгласие от 1997 г. Първанов пожела да се стигне до подобен документ между опозицията и управляващите партии и дори до пакт по основните приоритети. Ако това не стане, кризата на доверието към политическите партии и към институциите ще се задълбочи, каза Първанов. Той допълни, че много му се иска следващото управление да е стабилно. Като един от възможните приоритети за обединение президентът посочи енергийната сигурност, която беше основна тема в лекцията му. Държавният глава допусна възможността за провеждане на референдум в средата на годината за повторното отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Снимка: [Дневник]
Под натиск депутатите забраниха замените на гори
Общественият натиск уплаши депутатите и след протести на еколози те забраниха замените на държавни с частни гори. Текстовете в закона за горите бяха гласувани от парламента на второ четене в петък, като по рано през седмицата председателят на земеделската комисия в парламента Васил Калинов ("Коалиция за България") свика извънредно заседание, за да се одобрят промените. Замените на гори се забраняват от 1 март. На първо четене депутатите приеха текстове, с които се позволяваше този тип сделки да се извършват до септември. С тях беше прокарана и вратичка, с която замените да продължат - с въвеждане на процедура на ползване на гори, чрез която за определен период от време инвеститори да придобиват терени за ски писти, въжени линии и др. Текстовете, приети на първо четене, обаче предизвикаха остра реакция на еколозите и в крайна сметка те отпаднаха.

Протести в Латвия прераснаха в безредици
Мащабна антиправителствена демонстрация в латвийската столица Рига във вторник вечерта прерасна в невиждани от десетилетия улични безредици, при които пострадаха близо 30 души, а 126 бяха арестувани. По различни данни на централния площад в Рига се събраха около 20 хил. души, които скандираха за разпускане на парламента, оставка на правителството и предсрочни избори. Икономиката на Латвия, която доскоро бе сред най-бързо развиващите се в Европа, сега е пред колапс. Часове след началото на протестите стотици младежи се насочиха към сградата на Сейма и започнаха да чупят прозорци и да замерят с камъни и бутилки полицаите. Силите на реда използваха сълзотворен газ и палки и обявиха извънредно положение в града.

Снимка: [Reuters]

Обвинението срещу Батко влезе в съда

Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу бившия пътен шеф Веселин Георгиев. Това стана точно една година след разкритията за възложени от него поръчки за ремонти и зимно почистване на пътища за повече от 120 млн. лева на фирми, управлявани от неговите братя Емил Георгиев и Бойко Георгиев. Обвинението срещу Веселин Георгиев е по чл. 282 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание от 3 до 10 години затвор. Прокуратурата е установила, че Батко лично е одобрил възлагането на 10 договора за обществени поръчки с ръководени от неговите братя фирми "Биндер" АД, "Инмат" ООД и ГД "Инфраструктурни обекти" - Сливен, в нарушение на закона. Той забранява на фирми, които се явяват "свързани лица" с възложителя, да участват в такива процедури. Проверката на прокуратурата е установила, че всички договори на областните пътни управления са били одобрявани лично от Веселин Георгиев по силата на изрична негова заповед като изпълнителен директор.

Без ограничение за участие в избори на бизнес партии

Депутатите отхвърлиха предложението за забрана за участие в местни избори на формации, които на предходните избори за парламент са получили по-малко от 1% от гласовете при второто четене за промените в Закона за политическите партии. Текстът беше замислен като бариера срещу тенденцията да се сформират бизнес партии непосредствено преди местните избори или бизнесмени да използват регистрация на отдавна недействащи формации, с които да участват в общинския вот. За приемането на ограничението се обявиха повечето политически сили в парламента, но при гласуването в пленарната зала депутатите от БСП бяха против. Народните представители приеха увеличение на държавната субсидия за партиите. Тези от тях, които са получили над 1% на парламентарните избори, ще имат право на ежегодна държавна субсидия в размер на 5% от минималната заплата за всеки спечелен глас. Анонимните дарения вече са забранени, както и тези от фирми. Симпатизантите на партиите могат да правят дарения до 10 000 лв.

Малък напредък в икономическата свобода за България

Правата на собственост и големият дял от БВП, който се преразпределя чрез бюджета, продължават да са най-проблемните области за България. Това се казва в класацията на фондация фондация "Херитидж" и в. "Уолстрийт джърнъл" за нивото на икономическа свобода. През тази година страната ни е оставена на 56-о място в нея с оценка от 64.6, което е с 0.9 точки повече в сравнение с миналата година. Това се дължи на нарастване на бизнес и фискалната свобода. България е на 26-о място сред 43-те европейски страни. Частният сектор заема 75% от икономиката, облагодетелстван от ниското данъчно облагане, се казва в доклада. За по-добрата оценка за фискалната свобода допринася и въвеждането на плосък подоходен данък от 10%. Икономическата свобода измерва до каква степен държавата налага ограничения върху производството, разпределението, потреблението на стоки и услуги извън тези, необходими за защита на гражданите и тяхната собственост.

Общи правила за военните поръчки в ЕС

Европейският съюз ще въведе нови правила за провеждането на обществените поръчки в сферата на отбраната и националната сигурност. Това стана възможно, след като Европейския парламент одобри директива за начина на провеждане на тръжните процедури в двете сфери. Пазарът на отбранителни продукти в ЕС се изчислява на близо 90 млрд. евро и досега не подлежеше на правилата на вътрешния пазар на общността. В момента процедурите, по които се извършват военните доставки, се решават от отделните страни членки. Директивата ще се прилага за договори, които са на стойност от поне 412 хил. евро без ДДС за доставки и услуги и 5.2 млн. евро за строителство. До две години страните членки ще трябва да синхронизират законодателството си с изискванията на директивата. Текстовете не обхващат поръчки в областта на разузнаването, както и процедури, за които предоставянето на информация противоречи на основните интереси на сигурността на страната.

Бюджетът похарчил 4 млрд. лв

Близо 4 млрд. лева е похарчило правителството през последните работни дни на миналата година от 31 ноември до 21 декември, съобщи председателят на Съюза на демократичните сили Мартин Димитров. Това прави по 190 млн. на ден, каза той и се позовава на данни от Българската народна банка за средствата, които правителството държи при нея. Според Мартин Димитров няма обяснение къде са отишли 1.5 млрд. лева. Той обеща да направи питане в Народното събрание по въпроса. От Министерството на финансите обясниха, че става въпрос за регулярни плащания предимно за инвестиции, защото ведомствата се забавили с усвояването. Освен това са преведени средствата за увеличаване на капитала на Българския енергиен холдинг (400 млн. лв.) и на Българската банка за развитие (530 млн. лв.). По неофициални и неокончателни данни на МФ бюджетният излишък за 2008 г. е около 3 млрд. лева. Окончателна информация ще има в края на месеца, обещаха служителите на Пламен Орешарски.

Среща на върха ще търси изход от газовата криза

ЕС потвърди в четвъртък, че ще участва в среща на високо ниво в Москва в събота, целяща разрешаване на газовия конфликт между Русия и Украйна. Еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс и министъра на енергетиката (която председателства ЕС) Мартин Риман ще пътуват за срещата. Междувременно руският премиер Владимир Путин предложи консорциум от европейски енергийни компании да закупи технологичния газ, необходим за запълването на транзитните тръбопроводи в Украйна, което ще позволи подновяването на доставките. Създаването на международен консорциум ще помогне на Москва и Брюксел да си поделят рисковете да се транспортира синьото гориво през Украйна, аргументира се Путин. Паоло Скарони, изпълнителен директор на италианската Eni SpA, съобщи, че освен неговата компания в консорциума ще участват E.ON, Gaz de France Suez, както и австрийска фирма. Те ще осигурят 1500 млн. куб.м газ, които ще им бъдат възстановени, когато конфликтът приключи.

"Хамас" иска примирие с Израел

Ислямистката групировка "Хамас", която контролира властта в ивицата Газа, е приела предложението на Египет за сключване на едногодишно примирие с Израел, съобщи Reuters. Условието на "Хамас" е израелската армия да напусне Газа в рамките на една седмица и незабавно да отвори граничните пунктове. Представители на Израел заминаха за Кайро и Вашингтон, за да обсъдят предложението. Израелската офанзива в Газа започна в края на миналата година, като до момента са убити повече от 1100 палестинци, сред които много цивилни, а броят на ранените надхвърля 5000. През последната седмица израелски ракети удариха медиен център и централния склад на агенцията на ООН за хуманитарна помощ в град Газа. Дни по-рано израелски снаряди попаднаха близо до училище на ООН и причиниха смъртта на 40 души. Инцидентите предизвикаха острата реакция на генералния секретар на организацията Бан Ки Мун, който е в Ерусалим и води преговори за прекратяване на огъня.

Ирландците са готови да приемат Лисабонския договор

Подкрепата за Лисабонския договор в Ирландия расте според проучване на общественото мнение, публикувано във в. Independent. Данните показват, че 55% от анкетираните заявяват, че биха дали своя вот за документа при повторен референдум. На референдум миналия юни Ирландия гласува против и така блокира ратификацията на Лисабонския договор, който трябва да замести проваления проект за европейска конституция. Анализатори коментираха, че социологическото проучване е правено след декемврийския Съвет на ЕС, на който Дъблин получи гаранции, че исканията му за запазване на суверенитета и на ирландския комисар ще бъдат уважени. Изказване на чешкия премиер Мирек Тополанек, чиято страна пое ротационното председателство на ЕС в началото на 2009 г., обаче може за пореден път да подкопае процеса на ратификация. Тополанек се пошегува пред евродепутати, че Лисабонският договор е "малко по-лош от предходния от Ница и малко по-добър от следващия".

Обвинението срещу Батко влезе в съда

Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу бившия пътен шеф Веселин Георгиев. Това стана точно една година след разкритията за възложени от него поръчки за ремонти и зимно почистване на пътища за повече от 120 млн. лева на фирми, управлявани от неговите братя Емил Георгиев и Бойко Георгиев. Обвинението срещу Веселин Георгиев е по чл. 282 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание от 3 до 10 години затвор. Прокуратурата е установила, че Батко лично е одобрил възлагането на 10 договора за обществени поръчки с ръководени от неговите братя фирми "Биндер" АД, "Инмат" ООД и ГД "Инфраструктурни обекти" - Сливен, в нарушение на закона. Той забранява на фирми, които се явяват "свързани лица" с възложителя, да участват в такива процедури. Проверката на прокуратурата е установила, че всички договори на областните пътни управления са били одобрявани лично от Веселин Георгиев по силата на изрична негова заповед като изпълнителен директор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    hristomir avatar :-|
    Христомир Йорданов

    Подозирам, че е станала техническа грешка, тъй като текстът и под трите снимки е един и същ. Не че умираме от радости при вида на Първанката, ама като сте го изтипосали такъв хубав, дай поне да видим защо...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход