Какво се случи през седмицата

2337 прочитания

Опозицията обединена за вот на недоверие

Опозиционните партии в Народното събрание са обединени около инициативата за седми вот на недоверие за кабинета "Станишев". Мотивите са уточнени заедно от СДС, ДСБ, БНД, движение "Напред" и независими депутати (сред тях и Лъчезар Иванов от ГЕРБ). Те смятат, че управляващите са се провалили в приоритетите си - евроатлантическата интеграция, икономическия просперитет и социалната отговорност. Правителството имало олигархичен модел на управление и се е сраснало с организираната престъпност. Във вторник говорителите по вота от всяка група ще измислят обща стратегия, като уточнят кой какви аргументи ще изложи по време на дебатите. След това документите ще бъдат внесени в деловодството на парламента. Засега само "Атака" от опозиционните формации не е дала ясен знак дали ще подкрепи вота. Той би имал шанс да мине, ако получи и гласове от НДСВ. Въпреки че засега мълчат, жълтите най-вероятно няма да посмеят да се противопоставят на коалиционните си партньори в управлението.

Борисов подготвя общински холдинг за боклука

Столичната община иска да създаде общински холдинг, който да изкупи акциите на сегашния концесионер по чистота в София "Новера". Това съобщи в четвъртък столичният кмет Бойко Борисов относно очертаващата се кризисна ситуация с почистването на пет столични района след 1 март. Миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията отмени класирането за почистването на Люлин", "Младост", "Витоша", "Овча купел" и част от "Триадица". Затова от "Московска" 33 решиха да започнат директно договаряне с компаниите, участвали в конкурса - австрийската Заубермахер", българската "Титан" и германската "Ремондис". Покана ще бъде изпратена и към общинското дружество "Чистота Искър". Заместник-председателят на Столичния общински съвет Христофор Христов (БСП) заяви, че "Чистота Искър" няма капацитет да извършва услуга и вероятно ще наеме подизпълнител, а той може да е досегашният концесионер "Новера".

Природният газ поевтинява с 12 процента от април

Цената на природния газ ще падне с 12 процента от април, обяви "Булгаргаз". Поевтиняването ще е със 71.05 лв. до 543.61 лв. за 1000 куб.м. "Булгаргаз" ще внесе до 11 март окончателното си предложение за новата цена в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Компанията мотивира поевтиняването на синьото горивото с по-ниския курс на долара към лева и по-ниските цени на петрола, мазута и газьола за последните месеци. Миналия петък "Газпром" обяви, че намалява цената на природния газ с над 30% до 280 долара за 1000 куб.м за европейските потребители. Според ръководството на Българския енергиен холдинг тази цена може да бъде постигната до третото тримесечие на тази година. Прогнозите на българската газова компания бяха за намаление с 6.5% от април. От началото на годината цената на природния газ беше увеличена с 14% заради методиката, която отчита със закъснение движението на цените на суровините на международните пазари.

Конференция в отговор на кризата

Първата антикризисна имотна конференция в страната BalREAct ще се проведе на 20 февруари 2009 г. в "Кемпински хотел Зографски", София. Организатор е Balkan Property Exhibition - BalPEx (Балканско изложение за недвижими имоти). Форумът е отговор на динамичните промени в икономическата обстановка в България, и в частност в ключовия за развитието на страната сектор на недвижимите имоти. В тази връзка BalPEx започва серия от дискусии, чиято цел е да се създаде широка платформа за антикризисни действия в недвижими имоти, както и ефективен диалог между професионалистите в бранша, финансистите, представителите на държавната и местните власти. Участие ще вземат и водещи представители на инвестиционни и консултантски компании и строителни компании.

Основна тема на антикризисната конференция са "възможностите по време на криза". Ще се обсъждат въпросите за качеството на строителството, за инфраструктурата и за какво точно плаща клиентът.

Standard & Poor's намали рейтинг на българските банки

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) понижи рисковата си оценка BICRA (Banking Industry Country Risk Assessment) за българската банкова индустрия от Група 6 на по-рисковата Група 7. Рейтингът BICRA оценява силните и слабите страни на банковата система на дадена държава, сравнена с тази на друга. Използва се скала от Група 1 (страните с най-силни банки), до най-рисковата Група 10. Агенцията е направила преглед и на системите в Румъния и Хърватия, но оценките им остават непроменени - съответно в Група 7 и Група 6.

S&P се посочват, че понижаването на оценката за България "отразява увеличените икономически рискове, доминиращи в страната". Изразява се загриженост по отношение на нарасналата външна уязвимост на България вследствие на големия дефицит по текущата сметка, който заедно с продължаващото затягане на кредитния пазар би могъл да доведе до рязък спад във външното финансиране. "Смятаме, че кредитният риск на банките е висок, след няколкото години на бърз растеж в кредитирането, който не беше подложен на тест в условията на продължително забавяне на икономиката, както и заради необоснованото поскъпване на недвижимите имоти", се казва още в съобщението.

Германската икономика се свива драстично

Германската икономика е в най-лошата си рецесия от обединението през 1990 г. насам. Това сочат новите числа от федералната статистика, според която през последното тримесечие на 2008 г. спадът в БВП е бил 2.1% в сравнение с предишните три месеца. Това е и третото поредно тримесечие на свиване на най-голямата икономика в Европа, като на годишна база, през 2008 г. германският БВП е спаднал с 1.6%. Статистиката е по-лоша от очакваното от икономистите и може да повлияе негативно на еврозоната, в която Германия е основен играч, още повече че другата голяма евроикономика - френската, също очаква годишен спад с около процент през 2009 г. Според някои прогнози през 2009 г. Берлин ще изпита най-тежката рецесия от Втората световна война насам със спад от поне 2% на годишна база. Причината за този негативен резултат е силно ориентираната към износ германска промишлена продукция, която пострада сериозно от намаленото търсене в цял свят.

Венцуела решава дали да падне ограничението за мандати

В неделя венецуелският президент Уго Чавес отново ще се надява на положително гласуване в референдум, който трябва да премахне конституционното ограничение върху мандатите на изборните длъжности. Чавес вече загуби един такъв референдум през декември 2007 г. Сега неговото социалистическо правителство влага огромни суми пари в агитацията за новия вот, твърди опозицията в страната. Противниците на президента казват, че им се забранява редовно да провеждат митинги, докато десетки хиляди държавни служители и привърженици на Чавес демонстрират в столицата Каракас в полза на поправката. Тя е част от т.нар. социалистическа революция на Чавес, която има за цел да го остави на власт, докато печели избори. Според социологически агенции подкрепата за премахването на ограничението върху мандатите е нараснала именно заради правителствена кампания с ежедневни речи на Чавес по телевизията и във вестниците. Мандатът на президента изтича през 2013 г.

Пакистан призна вина за атаките в Мумбай

Пакистан призна, че част от планирането на смъртоносните терористични атаки в индийския град Мумбай миналата година се е случило на територията на страната. Според пакистанския вътрешен министър Реман Малик шестима отговорни за планирането са били арестувани, а двама са все още на свобода. Всички заподозрени са част от терористичната група "Лашкар е тайба". Пакистанското разузнаване смята, че основният "мозък" на кървавите атаки в Мумбай е Хамад Амин и е подало списък с 30 въпроса към Делхи. Индия приветства признанието на Пакистан, което е първото по своя род в напрегнатите отношения между двете съседни държави. Делхи призова за "разбиване на терористичната инфраструктура" на пакистанска територия. Пакистански ислямисти в Кашмир пък обвиниха правителството в Исламабад, че се е поддало на американски натиск. При няколкодневната безразборна стрелба на въоръжени терористи в търговския център на Индия загинаха над 160 души.

Национален траур в Австралия за жертвите на пожарите

Австралия ще има ден на национален траур за загиналите при най-тежките пожари в страната от над век насам, като точната дата предстои да бъде обявена. Броят на жертвите на смъртоносната вълна от огън може да достигне 200 души. Над 5000 пък са останали без дом и голяма част от тях ще бъдат временно приютени във военни бази, съобщи правителството. При пожарите в областта около втория по големина град в страната - Мелбърн, огънят унищожи почти 3 хил. кв. км земя. Десетки градчета бяха погълнати от огъня и мнозина не можаха да избягат навреме. Според пожарните служби силните ветрове от почти 100 км/ч са спомогнали за бързото разпространяване на огнената вълна. Властите в щата Виктория, където бушуват горските пожари, твърдят, че е силно вероятно част от тях да са запалени от човешка ръка. Премиерът Кевин Ръд обеща да иска най-тежкото наказание - доживотен затвор, за тези, които бъдат признати за виновни в подпалването на огън, отнел човешки животи в трагедията.

Опозицията обединена за вот на недоверие

Опозиционните партии в Народното събрание са обединени около инициативата за седми вот на недоверие за кабинета "Станишев". Мотивите са уточнени заедно от СДС, ДСБ, БНД, движение "Напред" и независими депутати (сред тях и Лъчезар Иванов от ГЕРБ). Те смятат, че управляващите са се провалили в приоритетите си - евроатлантическата интеграция, икономическия просперитет и социалната отговорност. Правителството имало олигархичен модел на управление и се е сраснало с организираната престъпност. Във вторник говорителите по вота от всяка група ще измислят обща стратегия, като уточнят кой какви аргументи ще изложи по време на дебатите. След това документите ще бъдат внесени в деловодството на парламента. Засега само "Атака" от опозиционните формации не е дала ясен знак дали ще подкрепи вота. Той би имал шанс да мине, ако получи и гласове от НДСВ. Въпреки че засега мълчат, жълтите най-вероятно няма да посмеят да се противопоставят на коалиционните си партньори в управлението.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход