Какво се случи през седмицата

2820 прочитания
Министър Миков плати глоба на КАТ
Министърът на вътрешните работи Михаил Миков плати 50 лв. глоба за пътно нарушение чрез SMS, за да покаже как ще работи новата система на КАТ. След месец и половина шофьорите ще могат да се издължават за провинения и чрез SMS на номер 1669, ако предварително са се регистрирали в сайта eBG.bg. Министърът естествено беше глобен символично. Според действащия закон за движението по пътищата глобата може да е до 50 лв., но с промените, които се очаква скоро да бъдат приети от Народното събрание, санкциите се вдигат до 100 лв. Миков представи и ново устройство (на снимката), което автоматично ще принтира фиша с глобата, след като катаджиите са засекли нарушението. Те трябва да прекарат през четец личната карта на шофьора и талона на колата, а после да въведат кода на провинението. Копие от документа ще се прехвърля в информационната система на полицията. Засега обаче само осем катаджии знаят да работят с нововъведението.

Междинните плащания най-рано през юни
Междинните плащания по оперативните програми на Европейския съюз ще тръгнат най-рано през юни, става ясно от съобщение от кабинета на вицепремиера Меглена Плугчиева (на снимката). Еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер я е уведомила, че оценките за съответствието на оперативните програми ще бъдат оценявани през май от Европейската комисия. Преди това в срок българската страна трябва да изпрати тези документи в Брюксел. Одобрени оценки за съответствие е едно от условията за отпушване на междинните плащания. През есента на миналата година те бяха върнати за доработване. Друго изискване е да заработи Информационната система за управление и наблюдение и да бъдат одобрени от Брюксел одитните стратегии на ИА "Одит на средствата от ЕС". Към 3 април от получени 547 млн. евро извършените плащания по оперативните програми са 40 млн. евро.

Грузия отново е залята от протести
Десетки хиляди грузинци поискаха оставката на президента Михаил Саакашвили на протестен митинг в Тбилиси. Според опозицията на демонстрацията е имало над 120 хил. души, докато властите ги изчислиха на не повече от 30 хил. В четвъртък опозицията даде на президента 24-часов ултиматум да напусне властта заради провал във вътрешен и международен план и призова към гражданско неподчинение, ако това не стане. Обвиненията към него са за лична отговорност за войната с Русия миналата година, която доведе до отделянето на Абхазия и Южна Осетия от Грузия. Саакашвили, чийто мандат изтича през 2013 г., отговори, че е готов на диалог, но без ултиматуми. Предишната демонстрация срещу него през 2007 г. приключи с тежки сблъсъци между полиция и протестиращи.

Снимка: [Reuters]

"Инициатива 2020" търси нови перспективи за България

Какви са идеите за излизане от икономическата криза, как да се повиши конкурентоспособността на българската икономика през следващите 10 години - това са само част от темите, които бяха дискутирани в сряда на кръгла маса в София в рамките на "Инициатива 2020" с участието на банкери, макроикономисти, експерти от неправителствени организации и Световната банка, политолози и представители на бизнеса. В разговора с основен акцент - параметрите на световната икономическа криза и ефектите й в България, както и начините те да бъдат редуцирани, модериран от Цветелина Бориславова, председател на фондация "Кредо Бонум", се включи и министърът на финансите Пламен Орешарски. Обсъждането всъщност постави началото на проект, който цели да включи активно гражданското общество в широка дискусия за дългосрочното развитие на страната по базови теми - икономика и финанси, глобалното затопляне, енергетика, екология и земеделие, образование, наука и информационно общество, туризъм, инфраструктура и транспорт. На национален форум всички идеи и предложения ще бъдат обобщени и представени на изпълнителната и законодателната власт.

Организатори на проекта са фондация "КредоБонум", фондация "Капитал" и Центърът за либерални стратегии. Вестник Капитал ще следи дискусиите на www.capital.bg.

Парламентът пак отхвърли безконтролното следене в интернет

Депутатите отново отхвърлиха промените в Закона за електронните съобщения, с които се даваше безконтролен достъп на МВР до данните от интернет, а мобилните оператори щяха да бъдат задължени да предоставят на службите неограничена информация от сървърите си. Първоначално народните представители подкрепиха промените с 89 гласа за, 74 против и шестима въздържали се, но след това по предложение на председателя на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ) текстовете бяха прегласувани и отхвърлени. Така поредният опит на МВР за безконтролно следене в глобалната мрежа пропадна. Миналата година Върховният административен съд отмени като противоконституционен текст от наредба на вътрешното министерство, който разрешаваше безпроблемен достъп до данни за телефонните разговори на гражданите и електронните им съобщения. И така се стигна до вкарване на спорните текстове в Закона за електронните съобщения. Заедно с това лично министър Михаил Миков остро протестира като обяви, че така се намалява способността на МВР и ДАНС да работят по разкриване на престъпления като отвличания, убийства и бомбен тероризъм.

Индустрията със спад от почти 18% през февруари

Промишленото производство през февруари е със 17.7% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година, показват данните на Националния статистически институт. Най-голям спад (над 50%) има при производството на превозни средства. Голямо свиване има и в производството на мебели - 36.7%, на облекло - 32.7%, и на текстил - 24.8%. През февруари 2009 г. спрямо същия месец на 2008 г. растеж има в енергетиката - 2%, в производството на хранителни продукти - 1%, цигари - 2.8%. Най-голямо увеличение реализира печатната дейност - 35.8%. За пръв път спадът в промишленото производство бе двуцифрен през януари - 19%. Освен световните трусове в икономиката негативно влияние през първия месец на годината оказаха и спрените доставки на природен газ. В продължение на две седмици част от предприятията затвориха, а други работеха на минимум. Затова и не е учудващо, че в сравнение с предходния месец през февруари индустрията отбелязва ръст от 5.6%. Той се дължи основно на преработващата промишленост.

Депутатите не приеха по-кратък срок за връщане на ДДС

Депутатите отхвърлиха предложенията за промяна в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС), които биха позволили бързото връщане на надвнесения косвен данък от бизнеса. Още на първо четене членовете на бюджетната комисия не подкрепиха законопроектите на Мартин Димитров (СДС) и на Милен Велчев (НДСВ). Според председателя на комисията Румен Овчаров съкращаването на срока до 30 дни крие голям риск за бюджета. Заместник-министърът на финансите Любомир Дацов коментира, че сега има баланс между интересите на бизнеса и фиска. Евентуалните промени ще стимулират схеми за избягване на плащанията. Предложенията дойдоха, след като стана ясно, че в края на 2008 г. приходната администрация бави над половин милиард лева данъчен кредит за възстановяване. Това е почти два пъти повече в сравнение с края на 2007 г.

Бюджетната комисията удължи и срока, в който Агенцията за държавни вземания трябва да се влее в Националната агенция за приходите. Така реформата се отложи за януари следващата година.

Веригите аптеки ще бъдат разрешени

Всяко физическо или юридическо лице ще може да бъде собственик на неограничен брой аптеки, реши парламентарната здравна комисия на първо четене на промяна в закона за лекарствата. През 2007 г. беше решено само фармацевти да са собственици, и то само на една аптека. През миналата година беше разрешено всеки да притежава до четири аптеки. Сегашната промяна е резултат от стартиралата наказателна процедура от Европейската комисия заради ограничението. Здравната комисия прие и лекарите да купуват ваксини за незадължителните имунизации (рак на маточната шийка, грип и др.) директно от търговците на едро. Според вносителите Ива Станкова (БСП) и Нигяр Джафер (ДПС) така ще се спести на пациентите ходенето до аптеката и по-високата цена там. Според здравното министерство обаче ще се създаде опасен прецедент - тридесет и три хиляди лекари ще имат интерес да рекламират продуктите, качеството на ваксините няма да може да се контролира, а системата за ценообразуване в сектора ще се срине.

Дадоха сградите на НАП на Ирена Кръстева

След два неуспешни опита правителството най-накрая разреши скандалната замяна на три сгради в центъра на София, собственост на Националната агенция за приходите (НАП), срещу строителството на нова сграда от ИПК "Родина", собственост на бившата шефка на тотото Ирена Кръстева. Ще бъде създадено акционерно дружество, в което държавата ще държи 49%. Преди се предвиждаше дяловете на двете страни да са равни. Новата сграда ще бъде издигната на мястото на сегашната рушаща се на бул. "Цариградско шосе" 113. Трите сгради на НАП на бул. "Дондуков", ул. "Аксаков" и ул. "6 септември" са с общо 11 500 кв.м. площ. Според правителството пазарната им оценка заедно с рушащата се сграда и идеалните части от парцела е 83 млн. лв. А недвижимият имот и правото на строеж, собственост на ИПК "Родина" - 23 млн. лв. ИПК ще внесе в капитала на съвместното дружество разликата от 60 млн. лв., които би трябвало да отидат за строителството на новата сграда с 50 000 кв.м.

От правителството обаче не дадоха задоволително обяснение защо на НАП им е необходима сграда, почти петорно по-голяма от сегашните помещения, както и защо не е търсен алтернативен и по-прозрачен начин за избор на партньор - изпълнител на проекта.

Сомалийските пирати отново атакуват

След няколко месеца на затишие сомалийските пирати отново са централна новина, като само за седмица отвлякоха 6 кораба. Сред похитените е и плаващият под панамски флаг британски товарен кораб Malaspina Castle, на борда на който има 16 български моряци. Заради зачестилите атаки в Аденския залив, които от началото на 2008 г. досега са около 200, ЕС, НАТО, Индия, Китай, Русия и Япония изпратиха миналата година свои бойни кораби, които да осигурят сигурен коридор за плаващите край бреговете на Сомалия. Анализаторите коментираха, че затишието в първите месеци на годината не е било заради засиленото международно присъствие в залива, а поради неблагоприятното време и бурния океан. Тази седмица пиратите за първи път отвлякоха американски плавателен съд, а реакцията на Белия дом беше изпращането на още военни кораби в района. Патрулиращите в Аденския залив 20 кораба принудиха пиратите да сменят тактиката си и от края на 2008 г.с те започнаха вече да атакуват и южно от залива.

Чехия се сдоби със служебно правителство

Президентът на Чехия Вацлав Клаус назначи председателя на Чешката статистическа служба Ян Фишер за служебен премиер, който да управлява до провеждането на предсрочни избори. Това слага край на правителствената криза в страната, избухнала, след като в края на март чешкият парламент гласува вот на недоверие на кабинета на досегашния министър-председател Мирек Тополанек. Вътрешнополитическите сътресения в Прага дойдоха в лош момент - насред чешкото председателство на ЕС, което още повече засили съмненията за способността на страната да води ефективно съюза. Фишер (58 г.) ще поеме премиерския пост от предшественика си Мирек Тополанек на 9 май. Очаква се още в близките дни той да се заеме с избора на министри, които вероятно ще бъдат надпартийни експерти. Самият Фишер е технократ и не членува в политическа партия. Завършил е статистика е иконометрия в икономическия университет в Прага. Предсрочните парламентарни избори в Чехия ще се проведат вероятно през октомври.

Северна Корея опита да изстреля сателит

Северна Корея изстреля сателит и така предизвика заседание на Съвета за сигурност на ООН и остра реакция на съседните страни. Съветът не стигна до решение, тъй като Русия и Китай сметнаха, че не е ясно дали Пхенян е нарушил резолюцията от 2006 г., която му забранява тестове с балистични ракети. САЩ, Япония и Южна Корея обаче твърдят, че сателитът е бил прикритие за такъв тест и е част от ядрената програма на комунистическата страна. Те освен това смятат, че сателитът е паднал неуспешно, докато Пхенян настоява, че той не само е изстрелян в орбита, но и "излъчва патриотични песни". Севернокорейците освен това заплашиха с военни действия Япония, която според тях извършва шпионаж, като събира част от отломките от ракетата от океана. Изстрелването беше част от всенародната подготовка в Северна Корея за заседанието на парламента, на което лидерът Ким Чен Ир се появи за пръв път от доста време насам, видимо отслабнал след предполагаемия удар, който получи.

"Инициатива 2020" търси нови перспективи за България

Какви са идеите за излизане от икономическата криза, как да се повиши конкурентоспособността на българската икономика през следващите 10 години - това са само част от темите, които бяха дискутирани в сряда на кръгла маса в София в рамките на "Инициатива 2020" с участието на банкери, макроикономисти, експерти от неправителствени организации и Световната банка, политолози и представители на бизнеса. В разговора с основен акцент - параметрите на световната икономическа криза и ефектите й в България, както и начините те да бъдат редуцирани, модериран от Цветелина Бориславова, председател на фондация "Кредо Бонум", се включи и министърът на финансите Пламен Орешарски.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход