Какво се случи през седмицата

1997 прочитания
Метрото ще свърже „Обеля“ и „Младост“ на 7 септември
На 7 септември, близо 30 години след първата му копка, софийското метро ще бъде пуснато в експлоатация от кв. „Обеля“ до кв. „Младост“ (на снимката). Премиерът Бойко Борисов ще открие последния участък от Националния стадион "Васил Левски" до пл. "Св. Неделя" с метростанция "Софийски университет". Той ще свърже съществуващите в момента линии от „Младост“ и от „Обеля“. Новата отсечка е дълга 2.3 км и е построена с 98 млн. долара заем от Японската банка за международно сътрудничество. След пускането в експлоатация на целия участък разстоянието между двата най-големи жилищни комплекса ще се изминава за 20 минути. Очакванията на общинската фирма "Метрополитен" след пускането на участъка са пътниците да нараснат от 80 хил. на 180 хил. на ден. От "Метрополитен" са изчислили, че това ще спести на столичани 50 хил. часа дневно и 70 хил. тона годишно вредни газове, изхвърляни от автомобилите. Подземната железница ще разтовари и трафика по бул. "Цариградско шосе" с 14%.
Дянков: За намаляване на ДДС може да се говори след 2011 г. 
Плоският данък няма да се отменя, а ДДС ще остане 20% поне до 2010 г. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в Брюксел. Той участва в заседание на Съвета на финансовите министри на ЕС (ЕКОФИН).
"По време на криза не трябва да се играе с данъчната политика, тъй като често се получават неочаквани изменения", каза той.  Дянков обясни, че евентуално през 2011 г. може да се говори за намаляване на ДДС, ако дотогава кризата е приключила. Според него България трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и управлението на еврофондовете, защото и те са важни за членството в еврозоната. Министърът отново опроверга спекулациите, че страната ще иска заем от МВФ.
Кадафи отпразнува 40 години от революцията
Либия отбеляза 40 години от зелената революция на Муамар Кадафи. Един от най-дълго управлявалите хора в света посрещна десетки гости от Африка, както и венецуелския президент Уго Чавес, на празненствата в Триполи, продължили шест дни. Държавни представители на страни като Франция, Русия и Великобритания не присъстваха, но италианският премиер Силвио Берлускони посети Либия ден преди празника, а посолството на САЩ също изпрати официално лице. Кадафи ще посети САЩ за пръв път от много време насам на Общото събрание на ООН по-късно този месец. Своенравният полковник предизвика пореден скандал, като обяви, че ще предложи на ООН да "ликвидира" Швейцария, с която има дипломатически спор.
Снимка: [Reuters]

Близък до Ахмед Доган е обвинен за точене на ДДС

Дела. Прокуратурата е повдигнала обвинение на бизнесмена Арбен Хавальов и още пет души за данъчни престъпления, каза зам. градският прокурор на столицата Божидар Джамбазов. Става дума за измами с ДДС за периода 2002-2003 г. за около 10 млн. лева. В схемата са замесени над 100 фирми, повечето фиктивни. Хавальов е собственик по документи на хотелския комплекс "Каза Домини" в Рибарица, свързван и с лидера на ДПС Ахмед Доган. Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество е информирана за обвинението и ако то се докаже, ще отнеме хотела. Хавальов е на свобода срещу 50 хил. лв. по дело в окръжния съд в Перник, пак за източване на ДДС. Според сигнал на партия "Ред, законност и справедливост" от края на 2008 г. Хавальов е имал и името Антон Белев, и като такъв имал задължения към НАП за 2.6 млн. лв. Този месец се очаква да тръгне делото и на бизнесмена Христо Ковачки за укриване на данъци за 16 млн. лв. чрез търговия между четири фирми, контролирани или свързани с него.

Правителството започва реформа в държавните агенции

РЕФОРМА. Правителството обмисля възможността да преструктурира държавните агенции в изпълнителни или в дирекции към отделните министерства. Това обяви в понеделник пред Би Ти Ви финансовият министър Симеон Дянков. Намеренията са част от подготвяната реформа в държавната администрация. "Закриваме всички държавни агенции, правим ги или директорати към министерствата, или изпълнителни агенции, така че да е явно къде кой отговаря за изпълнението на тези задачи", обясни той. В регистъра на административните структури има 9 агенции - "Национална сигурност", за българите в чужбина, за метрологичен и технически надзор, за закрила на детето, за бежанците, за информационни технологии и съобщения, както и "Държавен резерв и военновременни запаси", Национален статистически институт и агенция "Архиви". Първата промяна стана факт в четвъртък, когато правителството реши да предложи на Народното събрание Държавната агенция по горите да бъде преобразувана в изпълнителна към земеделския министър.

Парламентът забрани заменките на гори

Решение. Мораториум върху смяната на предназначението на гори от държавния фонд, които са били придобити чрез заменки от частни лица, прие парламентът. Забраната ще е в сила до приемането на изцяло нов закон за горите, като се отнася само за сделките на държавата с частни лица и фирми и не засяга общините. Справка в Държавната агенция по горите показва, че става въпрос за над 8200 дка, собственост на шест общини.

"От всички заменени над 33 хил. дка земи в периода 2003 - 2009 г. със сменено предназначение са около 14%", заяви Десислава Танева, председател на парламентарната земеделска комисия. Мораториумът няма да засегне тези терени, ако са приключили процедурата по смяна на предназначението на горите и вече имат разрешение за строежи. При обсъждането в комисията се прокраднаха идеи, противоречащи на предизборните обещания на ГЕРБ, да се допуснат изключения за "добросъвестни инвеститори".

Правителството подкрепи проекта "Горна арда"

ПОДКРЕПА Строителството на каскадата "Горна Арда" получи писмо за подкрепа от правителството, което определи дружеството ХЕК "Горна Арда" за инвеститор в проекта. Това обяви икономическият министър Трайчо Трайков след заседание на кабинета. Писмото за подкрепа е условие за финализиране на продажбата на акциите на турския холдинг Си Си Джи (наследник на "Джейлан холдинг") в ХЕК "Горна Арда" на консорциума от австрийската компания ЕВН и "Апине бау". След сделката консорциумът ще придобие 30% от ХЕК "Горна Арда". Националната електрическа компания притежава останалите акции в дружеството. Документът не представлява държавна гаранция и не натоварва бюджета, обясни министър Трайчо Трайков. Каскадата "Горна Арда" се състои от три язовира с водни централи - "Мадан", "Ардино" и "Сърница".

Дефицит от 350 млн. лв. в здравеопазването

Липса. Дефицит от общо 350 млн. лв. се очаква до края на годината в здравнта система, стана ясно през седмицата. Най-големи са проблемите в здравното министерство. Заради орязването на бюджета с 10% от предишното правителство и високите разходи за спешна помощ, хемодиализа и медикаменти, към края на годината се очаква дефицит от 150 млн. лв. В момента болниците имат неразплатени задължения от около 280 млн. лв., като част от тях са просрочени и вероятно също имат принос към проблемните плащания на ведомството. От своя страна пък Националната агенция по приходите не е успяла да събере около 130 млн. лв. от заложените приходи от здравни вноски. По думите на директора на здравната каса д-р Румяна Тодорова тези пари няма да повлияят върху плащанията на касата. Въпреки това разплащанията за здраве отново са поставени под въпрос. Причината е, че оттам очакват разходите за над 400-те болници да надхвърлят заложените 1 млрд. лв. Освен това касата беше поискала 500 млн. лв. за лекарства през тази година. Получи само 300 млн. лв. от тях и очаква парите за медикаменти да не стигнат.

В Гърция ще има предсрочни избори

Вот Гръцкият премиер Костас Караманлис свика предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат на 4 октомври, като обясни, че има нужда от "свеж" мандат, за да се справи с тежките последици от кризата и да прокара важни за икономиката на страната реформи, предадоха гръцките медии. Редовните избори трябваше да бъдат през 2011 г., а позициите на управляващата партия "Нова демокрация" напоследък бяха силно разклатени от поредица от корупционни скандали и влошаващата се икономическа ситуация. Анализаторите коментираха, че решението на Караманлис да определи датата е провокирано от натиска на социалистическата опозиция ПАСОК, която се опитваше да предизвика предсрочни избори през пролетта на 2010 г. Според последните социологически проучвания опозиционната ПАСОК изпреварва с 6.4 пункта консерваторите от управляващата "Нова демокрация" и ще спечели изборите, но няма да може да състави самостоятелно правителство.

Грузия и Абхазия са пред нов конфликт

Заплаха Президентът на отцепническата кавказка република Абхазия Сергей Багапш е наредил да бъдат обстрелвани всички грузински кораби, нарушили абхазките морски граници, предаде РИА "Новости". По неговите думи грузинските кораби отвличали чуждестранни плавателни съдове, натоварени с хуманитарна помощ за страната му. "Няма нищо незаконно в действията на военноморските ни сили, защото задържаните от тях плавателни съдове нарушаваха правилата за навлизане в окупирани територии", коментира грузинският вицепремиер Темур Якобашвили. Абхазия се отцепи от Грузия преди година с военната помощ на Москва, а независимостта й до момента е призната единствено от Русия и Никарагуа. В средата на август турският танкер "Букет" беше задържан от грузинските военни по обвинения в грубо нарушаване на правилата за навлизане в окупирани територии, а капитанът на кораба беше осъден на 24 години затвор, което предизвика гнева на Багапш.

Турция и Армения установяват дипломатически отношения

Затопляне Турция и Армения излязоха с обща декларация, че възнамеряват да установят дипломатически вързки. Анкара и Ереван си дадоха шест седмици за вътрешни консултации, след което ще подпишат две споразумения - едното за установяване на дипломатически отношения, а другото за развитието на двустранните връзки. Затоплянето вероятно ще срещне силен отпор от страна на националистическата опозиция и в Армения, и в Турция. Отношенията между двете нации бяха ледени заради убийството на повече от милион арменци в началото на ХХ век - престъпление, което Турция упорито отказва да признае за геноцид въпреки натиска от страна на международната общност. Турция беше сред първите, които признаха независимостта на Армения след отделянето от СССР през 1991 г., но две години по-късно границата между двете страни беше затворена, след като Анкара реши да подкрепи Азербейджан във конфликта му с Ереван за областта Нагорни Карабах.

Опозицията в Япония спечели историческа победа

ПРОМЯНА Япония се отърси от партията, която я управляваше почти без прекъсване в последните 60 години. Резултатите от парламентарните избори в страната показаха, че опозиционната Демократическа партия печели огромно мнозинство от 308 места в 480-местния японски парламент. Това е тежко поражение за Либерал-демократическата партия, която от 1955 г. насам е слизала от власт само за една година в средата на 90-те. Причините за срива са много, но основните са умора и разочарование от икономическата политика в последните години. Японците масово гласуваха срещу либерал-демократите, като в първото проучване след изборите 81% казаха, че резултатът е следствие от желанието за нова администрация. Лидерът на победителите Юкио Хатояма трябва да бъде избран за премиер на 16 септември. Предизборните обещания на Хатояма включваха финансови помощи за семействата, повишаване на минималната заплата и намаляване на акциза върху горивата. Хатояма разсърди японския бизнес, след като обеща да "обуздае пазарния фундаментализъм, лишен от морал". Повечето корпорации обявиха за нереална целта от 25% намаляване на вредните емисии газове до 2020 г.

Близък до Ахмед Доган е обвинен за точене на ДДС

Дела. Прокуратурата е повдигнала обвинение на бизнесмена Арбен Хавальов и още пет души за данъчни престъпления, каза зам. градският прокурор на столицата Божидар Джамбазов. Става дума за измами с ДДС за периода 2002-2003 г. за около 10 млн. лева. В схемата са замесени над 100 фирми, повечето фиктивни. Хавальов е собственик по документи на хотелския комплекс "Каза Домини" в Рибарица, свързван и с лидера на ДПС Ахмед Доган. Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество е информирана за обвинението и ако то се докаже, ще отнеме хотела. Хавальов е на свобода срещу 50 хил. лв. по дело в окръжния съд в Перник, пак за източване на ДДС. Според сигнал на партия "Ред, законност и справедливост" от края на 2008 г. Хавальов е имал и името Антон Белев, и като такъв имал задължения към НАП за 2.6 млн. лв. Този месец се очаква да тръгне делото и на бизнесмена Христо Ковачки за укриване на данъци за 16 млн. лв. чрез търговия между четири фирми, контролирани или свързани с него.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход