Какво се случи през седмицата

1379 прочитания
Йорданка Фандъкова спечели кметските избори в София
Кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова спечели частичните избори за кмет на столицата още на първи тур миналата неделя. За нея гласуваха 66.23% от избирателите. Далеч зад Фандъкова остана Георги Кадиев (БСП) с 27.71%, а на трето място се нареди представителят на партия "Ред, законност и справедливост" арх. Павел Павлов, който спечели 2.8% от гласовете.  
Безапелационната победа на Фандъкова беше помрачена единствено от рекордно ниската избирателна активност - 23.17%, или 257 367 гласували от общо 1 110 258 души, включени в избирателните списъци. За сравнение – на местните избори през 2007 г. в столицата избирателната активност беше 36.5%, а на частичния кметски вот през 2005 г., когато Бойко Борисов бе избран за първи път за кмет на София, до урните на първи тур отидоха 33%, а на втория с 2% по-малко. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оправда ниската избирателна активност с умората на хората от вота. "Нашите избиратели имат интелект и до урните идват толкова, колкото ни трябват, за да победим с балшинство", каза премиерът. Председателят на столичната организация на БСП Румен Овчаров нарече успех изборния резултат на Кадиев и заяви, че "слуховете за преждевременната смърт на социалистическата партия са силно преувеличени", защото по думите му спечелените гласове били повече от тези на Татяна Дончева преди две години. Според Сергей Станишев вотът доказал, че БСП е единствената алтернатива на ГЕРБ.
Първо четене на Бюджет 2010 - без дебати
Бюджетът на държавата за следващата година бе приет на първо четене в парламента бързо и почти без коментари по същество – нещо, което не се е случвало от 1989 г. насам. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева прикани на няколко пъти депутатите за изказване, но освен съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов други желаещи нямаше. Според лидера на БСП Сергей Станишев от левицата не са взели думата при обсъждането, защото са изчаквали да чуят първо становището на мнозинството. Цачева пък посочи, че в условията на криза предложението на правителството е единствено възможният бюджет за 2010 г. Проектът беше подкрепен от депутатите на ГЕРБ, "Синята коалиция", РЗС и "Атака".
Обама в Азия
Американският президент Барак Обама приключи осемдневната си обиколка в Азия, която премина под негласното послание за "първия тихоокеански президент" на САЩ. Обама имаше за цел да покаже колко важен приоритет ще бъде Азия за неговата администрация, но критиците му посочиха, че не е постигнал конкретни резултати на срещите си. След като посети Япония, Китай и срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сингапур, Обама завърши визитата си в Южна Корея - друг важен съюзник на САЩ. Там той обеща да изпрати първия директен пратеник на Вашингтон за преговори в Северна Корея, за да бъде разрешена кризата с ядрената програма на страната.
Снимка: [Reuters]

Сергей Игнатов е новият министър на образованието

Доскорошният ректор на Нов български университет Сергей Игнатов беше избран за министър на образованието, младежта и науката на мястото на спечелила кметския вот в София Йорданка Фандъкова. След като положи клетва пред парламента, Игнатов заяви, че системата на образованието се нуждае от спешни реформи и ще продължи започнатата от Фандъкова политика. До края на месеца трябва да бъде готова рамката на новия закон за средното образование, а до края на януари Игнатов планира да бъдат подготвени новите учебни програми. Плановете на новия министър са субсидиите за университетите да се определят на базата на международна оценка. В момента се подготвят и нови закони за висшето образование и за научните степени и звания. Игнатов е доктор по египтология, ректор е на НБУ от 2002 до 2009 г.

Алкохолът може да е с по-висок акциз

Депутатите от бюджетната комисия промениха ставките, с които от следващата година ще се облагат твърдият алкохол и цигарите. Предложенията им са по-смели от тези на Министерството на финансите. Новото разпределение на акциза за цигарите между двата му компонента, предложено от председателя на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ), предвижда ставката да стане 101 лв. за 1000 къса и 23% от продажната цена вместо сегашните 41 лв. за 1000 къса и 40.5% от продажната цена. При това съчетание най-евтините цигари ще поскъпнат най-много, а тези от високия ценови клас - най-малко. По-висок акциз все пак може да плащат и потребителите на спиртни напитки. Депутатите от бюджетната комисия гласуваха ставка от 1250 лв. на  хектолитър чист алкохол  при сегашни 1100 лв. за същото количество. Така крайната цена на един литър четиридеседгадусов алкохол ще се вдигне средно със 70 ст. Окончателното решение ще бъде взето в пленарната зала.

ЕК съди България за софийските отпадъци

Европейската комисия ще заведе дело срещу България в Люксембург заради това, че балираните отпадъци на Столичната община още са разположени на временните площадки край София. Те не разполагат с оценка за въздействието върху околната среда и не отговарят на европейските екоизисквания. Досега балите се транспортираха на порции до депата на други общини, което струва на софиянци милиони левове за балиране, транспортиране и депониране. Наказателната процедура започна през 2007 г. Проблемът не беше решен и сега в компетенциите на съда е да определи размера на глобата. Тя може да е еднократна или да се начислява на ден до отстраняване на нарушението. Преди време зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева заяви, че глобите могат да достигнат и 50 хил. евро на ден. При определянето на размера им съдът взима под внимание БВП на страната, дали нарушенията са системни, каква работа е свършена за отстраняването им и т.н.

Избор на частен здравен фонд от март 2010 г.

Пациентите ще могат да избират в кой частен здравен фонд да бъде внасяна част от задължителната им осигуровка за медицинска помощ от март-април 2010 г. Това съобщи здравният министър Божидар Нанев в интервю пред "Дневник". От началото на 2011 г. България се готви да въведе модел на здравно осигуряване от три стълба. При него основният пакет от медицински услуги ще се поеме от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), ще се въведе задължително допълнително осигуряване в частен фонд и трети доброволен стълб. По думите на Нанев от началото на 2011 г. ще могат да се акумулират приходи в частните фондове и от март 2011 г. те ще могат да започнат директните разплащания. За да бъде финансирано напълно ползването на медицински услуги, здравната вноска ще се увеличи с 2 процентни пункта, а голяма част от 450-те болници да бъдат затворени, защото не отговарят на критериите за качество или са във фактически фалит.

Правителството спаси 91 млн. евро по програма ФАР

Европейската комисия реши да вдигне мярката "временно спиране на плащанията" по предприсъединителната програма ФАР, с което бяха размразени 91 млн. евро. Ограничението беше наложено през февруари 2008 г. заради установени проблеми и недобро функциониране на системите в Министерството на финансите и в Министерството на регионалното развитите и благоустройството. Засегнати над 570 договора. За  да размрази средствата, европейската комисия изиска от правителството да преразгледа и оцени договорите на стойност 130 млн. евро по програма ФАР, сключени в периода юли 2007 г. – юли 2008 г. Новото правителство проведе поредица от срещи, на които да обсъди механизъм за намаляване на размера на финансовата санкция и размразяване на плащанията по договорите. Постигната е договореност 39 млн. евро да не бъдат платени от Брюксел. От общо 130 млн. евро, които ЕК считаше за неприемливи за финансиране, България спасява 91 млн. евро. Така безвъзвратно загубените пари по ФАР от България се увеличават до 389 млн. евро. Еврокомисията е размразила и 63 млн. евро по т.нар. туининг проекти (основно за изплащане на хонорари на евроексперти, оказващи помощ в различни области).

Украйна гарантира транзита на руски газ за Европа

Украйна стриктно ще осъществява транзита на руски газ за Европа и ще плаща собствените си доставки навреме, обеща премиерът Юлия Тимошенко на заседание на руско-украинската междуправителствена комисия в Ялта. Изявлението й дойде часове след като украинският президент Виктор Юшченко се обърна с молба към руския си колега Дмитрий Медведев да преразгледа споразуменията за руските газови доставки за Украйна заради условията му, които са "твърде обременителни за украинската икономика". Откритото му писмо беше коментирано от медиите като опит Тимошенко, която е политически съперник на украинския държавен глава в предстоящите избори, да бъде поне частично дискредитирана пред руската страна. Украинският премиер е помолил Русия през следващата година да намали договорените доставки на газ с 35% заради кризата. Преговорите бяха определени като пълноценни и от руския премиер Владимир Путин.

Коалиционни маневри в Косово

След като успешно организира първите избори в независимо Косово миналия уикенд, управляващата коалиция в Прищина замалко не се разпадна. За разногласия между Демократическата партия на Косово (ДПК) на премиера Хашим Тачи и Демократичния съюз на Косово на президента Фатмир Сейдиу се говореше още преди изборите, които трябваше да бъдат първият сериозен тест за управляващите в Прищина след отцепването от Сърбия през февруари 2008 г. Косовските медии съобщиха, че  коалицията се разпада, тъй като Демократичният съюз на Косово е сключил споразумение с една от опозиционните партии. Плъзнаха слухове, че ДПК е договорила нова коалиция и ново мнозинство в парламента, заради което президента Сейдиу може да бъде сменен. От ДПК обаче отрекоха да има прекрояване на управляващата коалиция. Косовските власти бяха приветствани от международните институции за добрата организация на местните избори, които преминаха без инциденти.

Бавно възстановяване и безработица очакват еврозоната

Икономиката на еврозоната ще се възстановява най-дълго от глобалната рецесия, а безработицата в региона ще продължи да расте до 2011 г. Това прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Страните от европейския валутен съюз са изправени пред продължителен ръст на безработицата. От ОИСР очакват до 2011 г. незаетите в еврозоната да достигнат 11%. Именно еврозоната ще е последният голям икономически регион в света, където безработицата ще започне да се понижава. Това ще окаже негативно влияние и върху излизането от рецесията, тъй като повече хора без работа означава по-малко доходи за домакинствата и съответно по-малко потребление. Организацията прогнозира, че през следващата година почти всички региони в света ще имат икономически растеж. В развитите държави обаче той ще бъде "потискан от насрещни ветрове" и ще остане доста скромен в близко бъдеще. 

Нов скандал с управляващата партия в Турция

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция бе забъркана в скандал с опит за подслушване на висши магистрати и скоро може да последва нов опит за нейната забрана. Според съобщения в турските медии от миналата седмица правителствени представители са подслушвали телефонните разговори на няколко висши служители на съда, включително и на главния прокурор на Истанбул, и са опитали да подслушват телефоните на турския касационен съд. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отхвърли категорично твърденията. "Нито една стъпка не е направена без съдебно решение", заяви той. Главният прокурор на Турция Абдуррахман Ялчънкая започна разследване, за да се установи дали подслушването е в нарушение на конституцията. Ако това се докаже, той би могъл да поиска закриване на ПСР. Анализатори обаче предупреждават, че нов опит за забрана на управляващата партия може сериозно да застраши политическата и икономическа стабилност на страната. През 2007 г. започна дело за забраната на ПСР да бъде забранена, а 71 нейни висши членове, включително премиерът и президентът Абдуллах Гюл, да бъдат отстранени от политиката за период от пет години, но съдът отхвърли искането.

Сергей Игнатов е новият министър на образованието

Доскорошният ректор на Нов български университет Сергей Игнатов беше избран за министър на образованието, младежта и науката на мястото на спечелила кметския вот в София Йорданка Фандъкова. След като положи клетва пред парламента, Игнатов заяви, че системата на образованието се нуждае от спешни реформи и ще продължи започнатата от Фандъкова политика. До края на месеца трябва да бъде готова рамката на новия закон за средното образование, а до края на януари Игнатов планира да бъдат подготвени новите учебни програми. Плановете на новия министър са субсидиите за университетите да се определят на базата на международна оценка. В момента се подготвят и нови закони за висшето образование и за научните степени и звания. Игнатов е доктор по египтология, ректор е на НБУ от 2002 до 2009 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход